Zobacz pełną wersję : Fotografowanie mebli
Witam
W tym tygodniu będe musiał wykonać zdjęcia mebli do katalogu / oferty sklepu.
Meble są "antyczne", a raczej stylizowane na takie. Próbowałem focić to przy świetle zastanym, ale nie wychodziło najlepiej, i zastanawiam się czym to doświetlić. Nie posiadam żadnej oddzielnej lampy, poza wbudowaną w e-500. Może mi ktoś polecić, czy lepiej kupić lampę błyskową (fl-36), czy mozę lepiej na statywach oddzielne lampy? ale w tym wypadku, to czy światło ciągłe czy błyskowe? Wydaje mi się, że ciagłe jest łątwiejsze do okiełznania, a ja kompletnie nie mam w tym wprawy...
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item269862240_swiatlo_ciagle_mega_moc_2x800_w_temp _5500.html
czy taki zestaw (+ e-500 oczywiście, i 14-45 kitowe) podoła?
jesli nie, prosiłbym o pomoc w wyborze dodatkowego oświetlenia w rozsądnej cenie.
widzisz wszystko zależy jakie wymagania ma klient, jeżeli bardzo zależy mu na jakości to raczej daj sobie spokój z tym zleceniem, bo powiem szczerze że na dziś to ja bym takiego zlecenia nie brał mimo że swiatła mam całkiem sporo. Fotografowanie mebli to cholernie ciężki kawałek chleba i koszmarnie drogi bo trzeba baaaardzo dużo światła.
no niestety nie mogę dać sobie z tym spokoju, muszę to pociągnąć do końca.
Nie będzie to jakiś ogromny katalog, a jedynie oferta dla klientów, także zdjecia mebli nie będą duże.
Bardzo dużo światła, no własnie, ale jakiego? Najlepiej naturalnego - wiadomo, ale jak nie ma na tyle naturalnego, to lepiej lampa błyskowa do aparatu, lampa błyskowa na stojaku, czy cały czas świecą ca lampa, np. taka co podałem w linku?
Może to brzmi conajmniej dziwnie, że biore się za takie "zlecenie", a de facto nie wiem jak się za to zabrać, dlatego proszę o pomoc... Jeśli macie jakieś uwagi / propozycje / pomysły, albo coś co może mi chociaż w najmniejszym stopniu pomóc, to podzielcie się : )
pozdrawiam.
duzo swiatła i bez znaczenia jest jakiego rodzaju choć najlepsze będzie błyskowe z uwagi na największa wydajność. Do fotografowania mebli musisz używać duzej GO a co za tym idzie mocno przymykać obiektyw a jak przymykasz obiektyw to światła wpada mniej. Jak duże jest pomieszczenie w którym będziesz robił te zdjęcia? Jeżeli mają to być zdjęcia pojedyńczych mebli to myślę że 2x500Ws powinno wystarczyć, pod warunkiem ze nie będzie tam jakichś wielkich gratów. Kolejna sprawa to zabawa z wysłanianiem zeby uniknąć odbłysków na meblach, nawet przy meblach matowych takie się będa pojawiać przy lakierowanych to już masakra. Rzuciłes się stary z motyką na słońce :)
Jeżeli meble będą w naturalnym otoczeniu to obstawiam naturalne światło z okna + powyłączane wszystkie lamy, lampki i lampeczki w pomieszczeniu.
Jeżeli meble są niskiej jakości i katalog ma być na zasadzie tych z media marktu to wal lampą na wprost i nie przejmuj się efektami.
Jeżeli meble będą w naturalnym otoczeniu to obstawiam naturalne światło z okna + powyłączane wszystkie lamy, lampki i lampeczki w pomieszczeniu.
Jeżeli meble są niskiej jakości i katalog ma być na zasadzie tych z media marktu to wal lampą na wprost i nie przejmuj się efektami.
haha -M żeby to było takie proste :) to jeszcze tylko podaj jaka to ma być lampa :)
W drugim wypadku taka lampa:
http://www.allegro.pl/item271343071_nowa_tyrystorowa_lampa_blyskowa_gora ca_stopka.html
do tego biały sufit albo kartka papieru ;)
Myślę, że zwykły sklepik z meblami byłby happy.
W drugim wypadku taka lampa:
http://www.allegro.pl/item271343071_nowa_tyrystorowa_lampa_blyskowa_gora ca_stopka.html
do tego biały sufit albo kartka papieru ;)
Myślę, że zwykły sklepik z meblami byłby happy.
ja się pod tym nie podpisuję :) ale wydatek niewielki, więc co szkodzi spróbować :D
Willow, ja mówię o takich małych sklepikach meblowych, które muszą mieć jakieś zdjęcia do katalogu - z cyklu wycięte meble i białe tło.
Willow, ja mówię o takich małych sklepikach meblowych, które muszą mieć jakieś zdjęcia do katalogu - z cyklu wycięte meble i białe tło.
spoko loko, autor wątku w sumie nie napisał nic konkretnie więc bawimy się po omacku :)
Jak autor wątku jest z moich okolic to z chęcią potowarzyszę w czasie sesji. Nigdy czegoś takiego nie fotografowałem, ale zapowiada się na niezłą zabawę ;)
willow32: mam pytanie jako do fachowca, jak widzisz oświetlenie reklamy mebli pasujące do ich charakteru, tzn. meble do salonu, kuchni, do sypialni, pokój do pracy, etc.
Podam przykład - Tu (http://www.kraytracing.com/index.php?subpage=3) jest co prawda rendering, ale o takie światło mi chodzi.
Juz przerabiałem wycieczkę z żoną do salonu, bo w katalogu zobaczyła coś ładnego, a rzeczywistość okazała się całkiem inna i szara.
Nie kupiliśmy tam nic :D .
Pytanie nie było do mnie skierowane, ale odważę się odpowiedzieć co nieco.
Generalnie to światło jest najważniejszą rzeczą w fotografii.
meble do sypialni - światło ciepłe, delikatne, miękki, światło poranka, ewentulanie sztuczne przytłumione, ale wtedy mebli nie widać ;D
kuchnia - sterylność połączona z chłodem, ostre światło
łazienka - podobnie jak kuchnia, z większym nastawieniem na sterylność, światło jednak cieplejsze niż w kuchni
Oczywiście do tego jeszcze dochodzi gra kolorów. Żółtą kuchnię kiepsko by się oświetlało zimnym światłem.
willow32: mam pytanie jako do fachowca, jak widzisz oświetlenie reklamy mebli pasujące do ich charakteru, tzn. meble do salonu, kuchni, do sypialni, pokój do pracy, etc.
Podam przykład - Tu (http://www.kraytracing.com/index.php?subpage=3) jest co prawda rendering, ale o takie światło mi chodzi.
Juz przerabiałem wycieczkę z żoną do salonu, bo w katalogu zobaczyła coś ładnego, a rzeczywistość okazała się całkiem inna i szara.
Nie kupiliśmy tam nic :D .
Jeronimo twierdzi że du.a ze mnie a nie fotograf, kiepsko swiatłem operuję itp. to ja się pytam, jaki ze mnie fachowiec?? :D
ok, a teraz poważnie ;) nie jestem specjalistom od fotografii reklamowej, właściwie to słabo się na tym znam, wiem jedno, w tej kategorii potrzebne są ogromne ilosci światła.
-M by to obskoczył tym tyrystorkiem ale on jest magikiem poza nim nikt tak nie potrafi :)
Fotograf który robił zdjecia do katalogu na który daliście się nabrać, jest świetny i zasłużył napewno na premię od tego sklepu ;)
no -M to mnie zaczyna przerażać :D
Willow, przecież ja mówię o odwaleniu tandety ;)
-M ale on za to ma wziąść pieniadze chyba? Wiec nie ucz początkującego w zawodzie dziadostwa :)
-M ale on za to ma wziąść pieniadze chyba? Wiec nie ucz początkującego w zawodzie dziadostwa :)
Można zarabiać na świetnych zdjęciach ale najpierw albo trzeba zacząć robić świetne zdjęcia, albo zarabiać.
Ja bym podjechal do castoramy i kupil na stojaku 2 halogeny 500W - cena cos okolo 100 zl. Mozesz je ustawic jak chcesz (sa obracane), wysokość stojaka tez. Oczywiście swiatło nie kierowane bezpośrednio na mebel ale odbite (sufit, ściana). Jesli kolory ścian sa takie ze moga wplynąc na balans bieli a wiec i zafałszować faktyczną kolorystykę mebli to ustawisz biała duża karte papieru od ktorej odbijesz swiatlo (balans bieli bierzesz z pomiaru z kartki i po problemie). Małe halogeny 150W tez kupisz w castoramie za okolo (nei pamietam dokladnie ile ja placilem) 15zl.
Proponowane rozwiązanie ma 2 zalety:
- tanie
- swieci sie caly czas ( a nie błyska fleshem jak lampa) wiec mozesz spokojnie sobie po ukladac wszytsko co i jak zeby cieni nie było.
Meble są "antyczne", a raczej stylizowane na takie.
Fachowiec to ze mnie zaden.Jednak jak trafisz na meble kryte politura,lub ta nowa moda lakierowania na bardzo wysoki polysk-powierzchnia jak zamoczona w wodzie, to bedzie zabawa ze swiatlem.Zastanow sie,czy HDR by sie nie sprawdzil.
Można zarabiać na świetnych zdjęciach ale najpierw albo trzeba zacząć robić świetne zdjęcia, albo zarabiać.
Znam takich co robią beznadziejne zdjęcia a dobrze na tym zarabiają.... wydaje mi się, że dzisiaj najważniejsza jest umiejętność sprzedawania, której niestety nie opanowałem (jeszcze?) w stopniu zadowalającym.
święte słowa Magus...
a ja tak tylko zapytam, bo skupiliście się na świeceniu sztucznym, Watosekundachitd...ale przecież meble nie uciekają....
nie można wykorzystać naturalnego źródła i tego co jest w pomieszczeniu? Ewentualnie nawet jakąś dodatkową lampą podoświetlać zacienione miejsca? Ustaw statyw i co z tego że mało światła. Dłuższy czas i masz wszystko ładnie zrobione...Po cholerę bawić się w zaawansowane świecenie? Powstają odbicia, cienie itd...Musiałbyś przywieźć pół ciężarówki światełek, blend, rozpraszaczy itp...
Ja się nie znam ale tak podszedłbym do tematu...Nawet o hdr możesz się pokusić i zmiksować go z oryginalnym plikiem..
Witam
W tym tygodniu będe musiał wykonać zdjęcia mebli do katalogu / oferty sklepu.
Meble są "antyczne", a raczej stylizowane na takie. Próbowałem focić to przy świetle zastanym, ale nie wychodziło najlepiej, i zastanawiam się czym to doświetlić. Nie posiadam żadnej oddzielnej lampy, poza wbudowaną w e-500. Może mi ktoś polecić, czy lepiej kupić lampę błyskową (fl-36), czy mozę lepiej na statywach oddzielne lampy? ale w tym wypadku, to czy światło ciągłe czy błyskowe? Wydaje mi się, że ciagłe jest łątwiejsze do okiełznania, a ja kompletnie nie mam w tym wprawy...
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item269862240_swiatlo_ciagle_mega_moc_2x800_w_temp _5500.html
czy taki zestaw (+ e-500 oczywiście, i 14-45 kitowe) podoła?
jesli nie, prosiłbym o pomoc w wyborze dodatkowego oświetlenia w rozsądnej cenie.
Miałem nie pomagać ale cóż - klub to klub - jest dla Ciebie tylko jedno wyjście imho jak zrobić to dobrze. Znajdź tak duży dywan jaki tylko możesz, wynieś go na dwór i ułóż na czymś płaskim najlepiej koła murku, trzepaka etc na czym powiesisz np. białą tkaninę która musisz nabyć (jak kupisz w jakimś kolorze innym to łatwiej Ci będzie zrobić post proces).
Do tego kup sobie kilka "tafelków" styropianu, jedna paczka wystarczy.
Teraz potrzebujesz tylko ustawić meble w pożądanej konfiguracji - zebrać tylu asystentów ile masz styropianów by stali w okół i doświetlali wg potrzeb.
Kluczem do sukcesu jest WB (ustawiaj manualnie na biała kartę i rób tylko w raw bo jeśli nie trafisz skorygujesz) oraz dobre naświetlenie - proponuję statyw i bracketing.
Powodzenia.
Fl-ka do tego jest Ci tak potrzebna i przydatna jak grabie do gry w koszykówkę ;)
Postaram się poodpowiadac na pytania:
Jak duże jest pomieszczenie w którym będziesz robił te zdjęcia?
pomieszczenie nie jest za duże, do tego lekko zagracone, z tymże mam jedną ścianę "wolną", tzn. na jej tle mogę sobie poustawiać meble. Światła nie jest dużo, okna są małe.
Rzuciłes się stary z motyką na słońce
no niestety...
coś pomiędzy media markt'em, a profesjonalnymi katalogami. Na pewno nie będzie to wyglądało tak, żę jedno/dwa zdjęcia na jednej stronie a4 - raczej bedzie tych zdjeć więcej.
Jak autor wątku jest z moich okolic to z chęcią potowarzyszę w czasie sesji
nie jestem z okolic Poznania
Co do otoczenia mebli, to i tak prawdopodobnie go nie będzie - zostanie wyciete.
Jednak jak trafisz na meble kryte politura,lub ta nowa moda lakierowania na bardzo wysoki polysk-powierzchnia jak zamoczona w wodzie, to bedzie zabawa ze swiatlem.Zastanow sie,czy HDR by sie nie sprawdzil.
Mebla nie są polakierowane "na wodę", mam nadzieje, że uda się opanować światło. HDR nie wchodzi w grę.
Ogromne podziękowania wszystkim pomagającym, postaram się wykorzystać Wasze rady.[/quote]
Przy dłuższej zabawie z ciągłym światłem typu halogen czuję się jak na przesłuchaniu. Proponuję błyskowe. Jedna z tańszych opcji to lampy wyzwalane na fotocelę wkręcane w gwint żarówki dostępne np w funsports. Wykorzystujesz oprawki z lampek biurkowych i masz już 2 lampy. Do rozproszenia światła może być kalka techniczna lub odbicie światła od ściany lub kawałka styropianu. Do walki z odbłyskami dobrze użyć filtra polaryzacyjnego.
Jeśli robisz w białym pomieszczeniu to od bólu wystarczy lampa w sankach aparatu z obracaną głowicą ustawioną pod kątem i biała kartka/dyfuzor na lampie. Przy dobrych wiatrach może nawet coś z tego się udać.
Rafał Czarny
30.11.07, 10:46
Do walki z odbłyskami dobrze użyć filtra polaryzacyjnego.
Bardzo dobra IMHO rada. Polar do gaszenia niemetalicznych blików to podstawa.