Zobacz pełną wersję : Olympus E-510 i problem z trybami S i M
Witam,
jestem świeżo upieczoną właścicielką olympusa,dopiero odkrywam jego funkcje i możliwości,ale mam duży problem z ustawieniami w trybie S i M.Otóż w tych trybach,nie wiem dlaczego ale nie mogę robić zdjęć,wychodzi tylko czarne tło i nic więcej.Kombinowałam na wiele sposobów i nie mogę dojść do rozwiązania.Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.Czy ktoś może miał podobny problem?Proszę o jakieś rady,dzięki
Witam,
jestem świeżo upieczoną właścicielką olympusa,dopiero odkrywam jego funkcje i możliwości,ale mam duży problem z ustawieniami w trybie S i M.Otóż w tych trybach,nie wiem dlaczego ale nie mogę robić zdjęć,wychodzi tylko czarne tło i nic więcej.Kombinowałam na wiele sposobów i nie mogę dojść do rozwiązania.Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.Czy ktoś może miał podobny problem?Proszę o jakieś rady,dzięki
jak to nie możesz jej zmienić?
Przycisk + pokretło i co się dzieje?
To oczywiście nie jest ustawienie fabryczne. Obok spustu migawki masz przycisk+/_. Trzymając wciśnięty kręć jednocześnie pokrętłem, które masz pod kciukiem, w prawo, aż uzyskasz wartość "0". Wtedy Twoje problemy powinny zniknąć.
oczywiście wypróbowałam każdą wartość ekspozycji a zdjęcia jak wychodziły czarne tak wychodzą dalej.ale w trybie priorytetu ostrości i przysłony zdjęcia wychodzą w porządku...problem jest tylko w S i M.może to usterka aparatu?
Sprobuj zmienić korekcję ekspozycji w menu aparatu.
Nie przyciskiem i kółkiem.
Z tego -5 na 0.
Sprobuj zmienić korekcję ekspozycji w menu aparatu.
Nie przyciskiem i kółkiem.Z tego -5 na 0.Ale w menu można zmienic tylko o +-2EV
Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.A czy z tym problemem już się uporałaś, czy wciąż masz -5?
W trybie S kompensację ustawioną mam na 0 i zdjęcia nadal wychodzi jako czarna plama.a w trybie M kompensacja bez zmian-nadal - 5.ale gdy przykladam obiektyw blisko swiatla kompensacja w pewnym momencie automatycznie sie zmniejsza do 0 i moge zrobic zdjęcie żarowki ale nadal pozostaje bardzo ciemne.
przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie.
daria:
wskazanie -5EV pokazuje, że w ustawieniach manualnych masz ogromne niedoświetlenie. jeśli nie używasz lampy, ta wartość powinna oscylować w granicach -0,7/+0,7EV. jeśli używasz dużej lampy, to wskazanie powinno mieć wartość powiedzmy -2,0/-0,3EV.
co zrobić z tym -5EV? masz trzy wyjścia:
- wydłużyć czas otwarcia migawki
- otworzyć przysłonę
- zwiększyć czułość
w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.
przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie......
w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.W trybie M jest tak jak piszesz, ale mowa jest także o trybie S.
Daria, a czy któryś wskażnik na góre ekranu w trybie "S" miga? Jeśli tak, to kręć pokrętłem, aż żaden nie będzie migać i wtedy spróbuj.
Albo napisz, jakie masz wartości czasu i przysłony w trybie "S" w świetle żarówki w pokoju. Wydaje mi się, że masz za krótki czas - jaka jest wartość czasu (na żółto)?
przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie.
Czasami jednak się zdarza :)
Nawet nie przyszło mi do głowy, że chodzi o niedoświetlenie :oops:
Tak mi się umyśliło, że Daria ustawiła -5 nie może zmienić...nawet nie pomyślałem, ze to niemożliwe :oops:
przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie......
w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.W trybie M jest tak jak piszesz, ale mowa jest także o trybie S.
Daria, a czy któryś wskażnik na góre ekranu w trybie "S" miga? Jeśli tak, to kręć pokrętłem, aż żaden nie będzie migać i wtedy spróbuj.
Albo napisz, jakie masz wartości czasu i przysłony w trybie "S" w świetle żarówki w pokoju. Wydaje mi się, że masz za krótki czas - jaka jest wartość czasu (na żółto)?
jeżeli robisz te próby w domu to musisz w trybie S czas ustawić na jakies wartości 1/30 lub dłużej, być może masz ustawione 1/500 aparat otwiera obiektyw na maxa ale to i tak nie wystarcza i wciaż jest mu za mało światła stąd czarne plamy zamiast zdjęcia. Polecam tryb P :)
Polecam tryb P :) :mrgreen: Ale Daria przeciez napisała, że nie ma problemu w trybiach automatycznych, a tylko w S i M. Poczekajmy, co odpowie zanim wyciągniemy pochopne wnioski. ;)
Polecam tryb P :) :mrgreen: Ale Daria przeciez napisała, że nie ma problemu w trybie P, a tylko w S i M. Poczekajmy, co odpowie zanim wyciągniemy pochopne wnioski. ;)
ale ja nie wyciagam żanych wniosków, tym bardziej pochopnych, podałem powód dla którego tak się dzieje i jestem w 100% przekonany ze się nie pomyliłem :P
Zwróć uwagę ze dzieje się to tylko w tych trybach gdzie jest możliwe tak duże niedoświetlenie. W pozostałych trybach nie ma takiej możliwości :)
A tryb P polecam bo to tryb dla początkujących a Daria na taką mi wygląda :)
Zwróć uwagę ze dzieje się to tylko w tych trybach gdzie jest możliwe tak duże niedoświetlenie. W pozostałych trybach nie ma takiej możliwości :)Zwróciłem na to uwagę kilka postów wcześniej :mrgreen: Poczekajmy, co nam odpowie.
Daria w trybie M przy pomiarze EV światła zastanego masz duże niedoświetlenie/ciemny pokój i żarówka/ musisz kólkiem z tyłu aparatu za pomocą prawego kciuka krecic w lewo i to sporo, bowiem każdy wyczuwalny przeskok pokrętła to 1/3 EV Masz wskazanie -5, ale to może być -8/ aparat max wskazuje -5/ stąd aby dojść do -4,7 i dalej -4,3, -4.. musisz wykonać pewnie wiele przeskoków za pomocą pokrętła, a od -5 do 0 trzeba 15 x przesunąć pokrętłem w lewo /licząc po 1 zeskoku/ W trybie S odwrotnie musisz kręcić owym kółkiem za pomocą prawego kciuka do skutku-aż zacznie się zmieniać skala wartości. Te uwagi dotyczą warunków gdy jest ciemno, sama mówisz że przybliżenie obiektywu do żarówki daje wskazania 0 bo wpada więcej światła i automatyka aparatu ustawia wartości przysłony i czasu otwarcia migawki tak aby nie przeswietlic lub niedoświetlić zdjęcia. Pozdrawiam.
Ale się wszyscy rzucili do pomocy!
Ciekawe, czy ten nick tak Was zauroczył?
A może Daria poczyta sobie trochę instrukcję i jakiś podręcznik? To też pomaga.