PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora w laptopie

lisu84
18.01.15, 14:57
Jak już pisałem w innym wątku, ekran mojego laptopa nie oddaje wiernie kolorów. Jak podepnę komputer pod TV przez HDMI i wyświetlam obraz na obydwóch ekranach widzę, że na laptopie czarny nie jest czarny a biały nie jest biały. Na tv kolory są żywsze. Grzebałem w ustawieniach karty graficznej regulując gammę, kontrast i jasność dla każdego koloru ale straszne głupoty mi wychodzą.
Czy jest jakiś program dzięki, któremu w prosty sposób można suwaczkami wyregulować odpowiednie parametry? Nie mam nikogo znajomego który posiadałby urządzenie do kalibracji i nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy na konkretny monitor przydatny do obróbki zdjęć. Ciężko też obrabiać zdjęcia na 40 - to calowym telewizorze...

nightelf
18.01.15, 15:05
Możesz kalibrować na oko z poziomu menu monitora, ale efekty są takie sobie.
Programy znajdziesz np tutaj: http://www.kalibracja-monitora.com/free.html
Jednak ja bym wypożyczył na Twoim miejscu kalibrator, np w tym sklepie: http://www.cyfrowe.pl/uslugi-foto/wypozyczalnia-kalibratory.html

Koriolan
18.01.15, 15:05
Osobiście wątpię, by zadowalające skalibrowanie przeciętnego laptopa (zapewne z matrycą TN) było możliwe.
Matryca w TV (niemal na pewno typu IPS) zwyczajnie wyświetla większy zakres koloru i jest przynajmniej wstepnie skalibrowana.
Stąd tasiemcowy wątek "jaki laptop do obróbki zdjęć"
Ponieważ zyjemy w czasach gdy produkt gorszy lecz tańszy wypiera produkt lepszy lecz droższy rozwiązań nie jest tak wiele.
zakup zewnętrznego monitora będzie niestety lepszym rozwiazaniem.

cube007
18.01.15, 15:11
lisu84 - na początek polecam http://www.lagom.nl/lcd-test/ Rożne testy, opisane czym kręcić, aby uzyskać poprawę.

apz
18.01.15, 15:29
Osobiście wątpię, by zadowalające skalibrowanie przeciętnego laptopa (zapewne z matrycą TN) było możliwe.
... To ciężkie zadanie w epoce ledowej, tym niemniej warto spróbować. Faktycznie najczęściej się nie udaje.

easy_rider
18.01.15, 15:59
Osobiście wątpię...Ja też... matryca w moim laptopie wyświetla 75% kolorów z zakresu sRGB - telewizor prawie 100.
Dla porównania stary monitor Philipsa ma ok. 90... strata czasu i energii na kalibrowanie czegoś takiego.
Kalibracja programowa daje więcej strat niż pożytku - nie pasujące kolory są "wycinane", przez co cierpią przejścia tonalne...
Ja niedawno rozwiązałem problem kalibracji - kupując (wreszcie) prawdziwy monitor :mrgreen:

piaseczek
18.01.15, 16:26
Jak kalibrować to laptopa z IPS, przy TN nic z tego ciekawego nie wyjdzie niestety...

lisu84
18.01.15, 16:34
Easy_rider.. niestety ja miałem na początku roku sporo wydatków i zakup monitora za 3 tyś. nie wchodzi w grę.. rozglądałem się nawet za jakimś używanym Eizo za ok 300 zł ale nie wiem czy warto brać używkę... chyba doraźnie na początek zakupię jakąś przejściówkę HDMI - D-sub i podłączę stary monitor bo mam jakieś 2 sztuki odzyskowe ze starych czasów jak jeszcze pracowałem w wyuczonym zawodzie.

Mam świadomość tego, że nie będą te kolory idealne, chciałbym tylko aby były zbliżone do tego co wypluwa puszka. Ja się męczę w LR a moje działania są bezsensowne bo przy późniejszym wydruku czy to w domu czy w labie (nie wiem czy tam chemicznie wywołują czy drukują) wychodzi zupełnie co innego niż na monitorze. Najbezpieczniej by było robić w JPG'u i zdać się całkowicie na aparat ale już nie raz RAW uratował mi zdjęcie.

---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post był o 15:28 ----------

Jak kalibrować to laptopa z IPS, przy TN nic z tego ciekawego nie wyjdzie niestety...
Niestety nie mogę znaleźć informacji o typie matrycy. Chyba napiszę do Della...

Jedyna informacja jaką udało mi się znaleźć:
"Wyświetlacz 15,6 cala z podświetleniem LED i technologią TrueLife o rozdzielczości HD (1366 x 768)"