PDA

Zobacz pełną wersję : Olek E520 za 500zł. Deal?

Czeko0602
11.01.15, 01:17
Panie i Panowie,
przybyłem na forum, aby zapytać się czy opłaca się kupić Olympusa E520(tak, ma już swoje lata, niestety..) z dwoma obiektywami (jeden std, drugi makro) z przebiegiem 24 tysięcy,używany jak kompaktowy aparat przez koleżankę za 500 złociszy. :) A więc, opłaca się?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

k@czy
11.01.15, 06:56
Tak.
6 znakow.

wyszomir
11.01.15, 13:31
Nie napisałeś jaki to obhiektyw makro, ale stałoogniskowe obiektywy makro są drogie - może się okazać, ze już sam ten obiektyw wart jest więcej niż 500zł. Zobacz jaki to obiektyw i sprawdź ceny na Allegro.

Czeko0602
11.01.15, 15:52
Nie napisałem jaki, ponieważ nie wiedziałem :) Powiedziała mi tylko, że makro. Lecz teraz mam aparat przed sobą i widzę 2 obiektywy: Zuiko 40-150 i 14-42. Poszperałem trochę w sieci i wyszło, że ten aparat wychodził w tzw. dual kicie z tymi obiektywami. Pytanie brzmi następująco.. nadal się opłaca? 24 tysiące pstryknięć to dużo, średnio? Ile mniej więcej żyją migawki w tych modelach?

And.N
11.01.15, 16:21
... teraz mam aparat przed sobą i widzę 2 obiektywy: Zuiko 40-150 i 14-42. Poszperałem trochę w sieci i wyszło, że ten aparat wychodził w tzw. dual kicie z tymi obiektywami. Pytanie brzmi następująco.. nadal się opłaca?
Jeżeli wszystko sprawne i w dobrym stanie, sadzę, że za tą cenę się opłaca.

24 tysiące pstryknięć to dużo, średnio? Ile mniej więcej żyją migawki w tych modelach?
Nie jest to specjalnie dużo. 50 tyś. powinna spokojnie wytrzymać, ale tu nie ma reguły. Może paść szybciej jak i znacznie później.

Karol
11.01.15, 16:24
Pytanie brzmi następująco.. nadal się opłaca? 24 tysiące pstryknięć to dużo, średnio? Ile mniej więcej żyją migawki w tych modelach?
5 stówek to nie dużo. 24 tys. pstryknięć - to sporo, niemniej nie obawiałbym się o samą migawkę, powinna wytrzymać przynajmniej drugie tyle, o ile aparat nie był używany na plaży (piasek!), zawilgocony itp. Równie dobrze może paść kółko zmiany trybów, przyciski, klapka kart pamięci, wyświetlacz itp. - we wszystkich tych przypadkach naprawa może się okazać nieopłacalna. Zakup ryzykowny specjalnie jednak nie jest, zawsze można sprzedać obiektywy...
Czy się opłaca - to zależy - jak masz tylko 500 i liczysz się z każdym groszem, a chcesz pobawić się w fotografię, pewnie tak, o ile masz świadomość, że sprzęt ma swoje lata i dość mocno odstaje od możliwości dzisiejszych aparatów. Jak możesz zapłacić więcej - zdecydowanie więcej frajdy sprawi IMHO dowolny aparat m4/3...

Czeko0602
11.01.15, 17:07
Sprawa z aparatem była dosyć spontaniczna, bo do tej pory zawsze chciałem mieć lustrzankę, ale przerazaly mnie ceny tej zabawy. Zainteresowania mam trochę inne ( głównie techniczne/mechaniczne). Aparat nie był używany nad morzem czy w innych niekorzystnych miejscach. Także dziękuję za wszelkie odpowiedzi :) Jeśli koleżanka zostanie przy tej cenie albo nawet zejdzie (mam nadzieję) to aparat będzie mój :) Może kiedyś wstawię jakieś zdjęcia ze zlotów BMW :)
Pozdrawiam, trzymajcie się statywu :mrgreen: