PDA

Zobacz pełną wersję : Programowanie przycisków w OM-D E-M10

MikolajK
9.01.15, 13:57
Witam serdecznie.
Mam problem z zaprogramowanie przycisków w w/w korpusie, a mianowicie chodzi mi o przyciski kursora. O ile mogę zaprogramować prawy i dolny kursor, to górnego i lewego już nie. Wg instrukcji można zaprogramować wszystkie, tyle tylko, że w moim przypadku jest to niemożliwe. Bardzo bym prosił o pomoc, zaczynam się gubić w gąszczu MENU :|

138706

Thomasso
9.01.15, 14:17
Witam serdecznie.
Mam problem z zaprogramowanie przycisków w w/w korpusie, a mianowicie chodzi mi o przyciski kursora. O ile mogę zaprogramować prawy i dolny kursor, to górnego i lewego już nie. Wg instrukcji można zaprogramować wszystkie, tyle tylko, że w moim przypadku jest to niemożliwe. Bardzo bym prosił o pomoc, zaczynam się gubić w gąszczu MENU :|

138706

Tak opisane, że nie wiadomo o co chodzi :P

T.

MikolajK
9.01.15, 14:48
To samo chciałem napisać :grin:
Jeszcze raz przejrzałem całe menu i wychodzi na to, że górny i lewy kursor mają już fabrycznie przypisane ustawienia. Pod lewym zaprogramowano wybór pola AF, a pod górnym zmianę ekspozycji oraz wybór przysłony (dubluje się z tym, co ustawione jest już pod pokrętłami).

U mnie wygląda to tak:
1. Wchodzę do Menu/Ustawienia/ *B Spust/Pokrętło,
2. Funkcja przycisku (i tu widać, że zaprogramować można tylko prawy i dolny kursor),
3. Wchodzę do menu "Funkcja" (podkreślona na czerwono)
4. Ustawiam na "Bezpośrednią funkcję" i pojawia się informacja, że, tu cytuję: "Każdemu kursorowi można nadać funkcję bezpośrednią...", co jest oczywiście bzdurą, bo taką funkcję można nadać tylko kursorom, które zaznaczyłem zieloną ramką na jednym ze zdjęć.
Pozostałe są nieprogramowalne (choć instrukcja obsługi mówi zupełnie co innego). No chyba, że ja już za stary jestem na grzebanie w menu, i niedowidzę :)

MikolajN
9.01.15, 20:31
Jakoś to się robiło w opcjach że można było wszystkie. Pogrzebię i dam znać jak znajdę ale coś się wyłączało z polami AF i wtedy wszystkie kursory się programowało.