PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet graficzny - Wacom Intuos Pro M czy S?

magbag
7.01.15, 22:30
Od jakiegoś czasu planuję zakup tabletu. Kiedyś miałam Pentagram, ale było to kilka lat temu i w tej chwili nie pamiętam nawet jaką miał przestrzeń roboczą (chyba większą niż A6, ale może mi się tylko tak wydaje).
Teraz chciałabym znowu zacząć używać tabletu i po przeczytaniu różnych porównań i testów zdecydowałam się na Wacom intuos pro.
Mam tylko wątpliwość co do tego, jakiej wielkości tablet wybrać - S czy M?
M jest na pewno bardziej uniwersalny i wygodniejszy. Jednak zastanawiam się, czy biorąc pod uwagę, że zamierzam tablet wykorzystywać przede wszystkim do retuszu zdjęć, a mój monitor to laptopowe 17,3" nie wystarczy mi najmniejsza wersja tabletu - S.
Czytałam, że przy retuszu mała powierzchnia robocza tabletu jest wręcz zaletą. Jestem ciekawa, czy jakiś użytkownik takiego maleństwa mógłby to potwierdzić lub zdementować?
Jeszcze niedawno byłam prawie pewna, że kupię wersje S z prozaicznych, czyli ekonomicznych względów.
Jednak w tej chwili zarówno na Allegro, jak i na portalach ogłoszeniowych wiele osób wystawia Intuosa Pro M otrzymanego w promocji przy zakupie Canona w cenie ok 1000 zł., czyli niewiele drożej niż wersja S.
W sumie znalazłam też wersje M w cenie 800 zł wystawianą przez osobę, która wygrała ten tablet w konkursie organizowanym przez jakąś agencję. Jednak sprzedająca, jako dowód nabycia posiada jedynie protokół odebrania nagrody i nie wiem, czy taki dokument może być podstawą do ewentualnej reklamacji, więc mam wątpliwości.

osiem1984
7.01.15, 23:37
Mam S i jestem zadowolony, M-ka chyba byłaby dla mnie za duża.

magbag
9.01.15, 03:44
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że używasz tabletu głównie do retuszu i nie odczuwasz braku miejsca dla ruchów ręką przy pracy?

osiem1984
9.01.15, 09:43
Tak jest, glownie obrobka zdjec, od 0 nic nie tworze.

Olo73
9.01.15, 20:49
Ja mam tablet wacom intuos s ten tańszy, używam tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć. I jeśli chodzi o to zastosowanie to większego nie trzeba. Nawet na youtubie widziałem film szkoleniowy gdzie gość ustawiał sobie na intuos pro s mniejszy niż powierzchnia tabletu obszar roboczy. Zapewne co innego gdy ktoś chce go wykorzystać do rysowania wtedy na pewno większy jest lepszy.

magbag
12.01.15, 23:33
Jeszcze tabletu nie kupiłam, ale dzięki Waszym podpowiedziom coraz bardziej przekonuję się do zakupu wersji S (czyli A6) - tablet kupuję po 15 stycznia i pewnie zdecyduję się właśnie na ten najmniejszy.

nightelf
15.01.15, 20:07
Do zdjęć spokojnie ten najmniejszy.
Też mam taki tablet i większej powierzchni mi nie brakuje.

Jd
15.01.15, 21:02
Tablet i co dalej ?? Jaki system i jaki program do obróbki. Proszę o sugestie bo jestem laikmw tych sprawach.

grizz
18.01.15, 12:15
Do zdjęć spokojnie ten najmniejszy.
Też mam taki tablet i większej powierzchni mi nie brakuje.

A używałeś większego? TO zazwyczaj, tak jest, że nie brakuje do czasu aż sięnie poużywa ;)

Tablet i co dalej ?? Jaki system i jaki program do obróbki. Proszę o sugestie bo jestem laikmw tych sprawach.

Ten, który znasz najlepiej - po co zmieniać ze względu an sam tablet? CHyba, zę aktualna aplikacja nie ma jego obsługi.

easy_rider
18.01.15, 15:27
Trzeba wziąć pod uwagę że pole robocze jest dużo mniejsze od samego tabletu.
Ja mam rozmiar M - czyli połówka kartki A4... czyli w praktyce wielkość pocztówki.
Większego bym nie chciał - bo nie mam miejsca na biurku :mrgreen:
Ale mniejszy? Nie, dziękuję... od telefonu byłby mniejszy... :twisted:

nightelf
18.01.15, 16:32
A używałeś większego? TO zazwyczaj, tak jest, że nie brakuje do czasu aż sięnie poużywa ;)

Tu mnie masz.
Nie używałem większego. Możliwe, że jak będę miał okazję to się przyzwyczaję.