Zobacz pełną wersję : E-5 długie naświetlanie
witam kolegów, mam pytanie o Wasze doświadczenia z długim naświetlanie od kilku do kilkunastu minut. Jak znosi to aparat, a właściwie jak się to odbija na matrycy, która się w czasie pracy mocno grzeje. Czy takie fotografowanie skraca żywotność i parametry jakościowe matrycy? Czy wiecie może, czy projektanci aparatu przewidzieli takie zastosowanie? Jaki maksymalny czas można uzyskać i zachować sprawność sprzętu?
Witam!
Na jednym forum wyczytałem informację -"przeciętna matryca powinna wytrzymać 80 000 godzin MTBF" - wychodzi mi trochę ponad 9 lat (pracy ciągłej). Zastrzegam, że nie jest to informacja serwisowa lecz z forum.Natomiast kiedyś czytałem w necie podobną informację tzw. fachową, która potwierdza tą forumową . Z pewnością "to co się używa, to się zużywa", ale patrząc na średnią długość pracy matrycy, raczej nie ma się czym martwić. Szybciej zużyją się elementy mechaniczne i ewentualnie pozostała elektronika a na końcu matryca (zakładając oczywiście, że nie jest np.: z tzw. wadą fabryczną, albo nie uszkodzimy jej mechanicznie).
Pozdrawiam Andrzej.
Nic nie powinno się złego stać. E-620 naświetlałem kilka razy po 15-20 min i oprócz szumu na zdjęciu który był masakryczny nic negatywnego nie zauważyłem.
Raz tylko się po prostu wyłączył i po kilku minutach działał normalnie.
Podobnie bawiłem się Canonem i Nikonem.
ps. astrofoto ? ;)
Nic się nie stanie, bo dlaczego by miało ? Jak w tropikach gdzieś to będziesz robić to się może zagrzać, wyłączy się i tyle.
Jedyna konsekwencja to rosnący coraz bardziej szum. E-3 grzał się na przykład bardzo szybko i matryca ( szczególnie z prawej strony) szumiała masakrycznie.
W em-5 np jest lepiej ale i tak mocno zawiodłem się jego pracą przy długich czasach naświetlania. Szumi nadspodziewanie mocno.
Włącz odejmowanie czarnej klatki. Powinno mniej szumieć.
Dzięki to pocieszające wieści, że takie fotografowanie nie pogorszy jakość sprzętu.
Bodzip odejmowanie czarnej klatki to to samo co noise redut.?
Dzięki to pocieszające wieści, że takie fotografowanie nie pogorszy jakość sprzętu.
Bodzip odejmowanie czarnej klatki to to samo co noise redut.?
A skąd mam wiedzieć ? :-P pewnie nie.
Zapodaj w menu: "włącz zdjęcia nocne" czy jakoś tak
Odejmowanie "czarnej klatki" w aparacie wyłącz. Podwajasz czas zrobienia zdjecia niepotrzebnie. Zrob sobie natomiast darka dla danego czasu i temperatury otoczenia i odejmuj go potem w czasie obróbki zdjęć. Jak efekty będą mało satysfakcjonujące to dodatkowo biasy i flaty przed tobą ;)
Dzięki za biasy, flaty i darki ale ja astrofociarzem nie jestem ino klasyczne landszafty po godzinach focie ?
Długie czasy naświetlania od kilku do kilkunastu minut -czyli zdjęcia nocne.
Jasny obiektyw, aparat na statyw, wyłącz stabilizację, wyłącz redukcję szumu,darka zrób na końcu.
Kilkanaście minut nie naświetlałem, ale 200-300 ekspozycji po 30-50 sekund tak,sprzęt to E-520, E-30, E-5 - niestety wszystkie szumią.
Aparatu nie popsujesz :)