Zobacz pełną wersję : Zerwany film w podróży
Cześć,
Dzisiaj jakimś cudem zerwałem film w aparacie (36 klatka) ciągnę, prask, film urwany. O ile teraz gdy jestem w domu to nie mam problemów, wyciągnę go w ciemni o tyle zastanawiam się co zrobić gdy będę w podróży. Jeżeli takie coś by miało miejsce, to też pewnie w ciemnym miejscu dało by się go wyciągnąć, ale w co go włożyć? Czy te czarne, plastikowe opakowania z których wyciągam roklę z filmem są odpowiednie ? Macie jakieś doświadczenia z tym tematem ?
Dzięki
f.
Najlepiej film w ciemnym pomieszczeniu włożyć do pustej kasety (Kiedyś zawsze miałem taką dyżurną kasetę) i dla bezpieczeństwa zawinąć w czarny papier...
Ale teraz może nie ma kaset...?
U niektórych fotografów można jeszcze puste kasety dostać.
A poza tym, tę niewykorzystaną część filmu możesz równo uciąć, załadować i dopstrykać do końca, nie?
P.S. fajny tytuł wątku - sugeruje że się działo :D
@bufetowa, ale tu chodzi o coś innego, film się skończył, i się urwał, cały jest na tej przeciwnej stronie kasetki i nie ma jak go zwinąć :) o ile w dumu nie ma problemu o tyle w podróży, szukam rozwiązania, jak ocalić film i jak nadal mieć czym robić zdjęcia.
o kasetkach słyszałem, ale własnie trudno je dostać, zacząłem się zastanawiać czy są inne rozwiązania (stąd te czarne opakowania).
f.
Wyciagasz film nawet w dzien w swietle.Aparat wkladasz w rekaw kurtki,albo masz zawsze taki rekaw na wszelki wypadek wlasnej roboty.Z obu stron wkladasz rece i manipulujesz.Jesli nie masz opakowania po kasecie z dekielkiem to zawijasz np w folie alu po czekoladzie lub w kawalek folii aluminiowej kuchennej.Zapakowany jak cukierek bedzie czekac na koreks.
Dwie metody.
Pierwsza - przezorny zawsze ubezpieczony. Wozisz ze sobą rękaw ciemniowy + kilka opakowań po filmach. Chyba Ilford ma takie nie przezroczyste.
Druga - na McGyvera. Za rękaw robi co masz pod ręką ... kurtka, płaszcz, kołdra w hotelu. Film pakujesz w to co znajdziesz ... papier, folię aluminiową itp.
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post był o 13:40 ----------
Ha, Mirek był szybszy ;-)
@Mirek54, folia świetny pomysł! - za leniwy jestem na wożenie rękawa (chyba, że jak pisał @wuzet - rękaw od kurtki)- dzięki bardzo.
@wuzet - pisząc opakowania po filmach, masz namyśli to takie plastikowe z dekielkiem (czarne?)
@Mirek54, folia świetny pomysł! - za leniwy jestem na wożenie rękawa (chyba, że jak pisał @wuzet - rękaw od kurtki)-
Na rękaw kurtki - folia NRC
pisząc opakowania po filmach, masz namyśli to takie plastikowe z dekielkiem (czarne?)tak, dokładnie.
Dzięki - faktycznie Ilford daje całe czarne, także problemu nie będzie.