PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia do dowodu, itp.

jamek
21.11.07, 21:16
Szukałem, ale nie znalazłem (istnieje prawdopodobieństwo wady wzroku)...

Sprawa wygląda tak... Wybrała się matka do fotografa, aby ten zrobił jej zdjęcia do dowodu. Efekt oceniła mniej więcej tak: "toż moja babka w trumnie wyglądała lepiej!"

Niestety podzielając jej zdanie, postanowiłem matce pomóc (jak się kurde potem okazało, także ciotce, siostrze, babce, szwagrowi... eh).
I teraz mam problem, jak to zmniejszyć, żeby w danym formacie zdjęcia w taki sposób fotki poustawiać na stronie, aby to to po wywołaniu nie wyszło za duże lub za małe?
Może robiliście sobie, rodzinie, znajomym zdjęcia pod białą ścianą w w/w celu?
Pomożecie? :|
Wiem, że to można obliczyć itp. ale może macie jakąś ściągę, standard?

Mirek54
21.11.07, 22:04
Kiedys sie raz bawilem w takowa pomoc.Troche moze naokolo,ale wyszlo.
Sciagnij sobie JPEGCrops-jest darmowy.W nim sobie ustawisz format-jest chyba nawet w standarcie(paszport)
Pozniej uruchomilem szopa i zrobilem pakiet obrazkow(stykowka). Tak,zeby mi weszlo 6 fotek.
Oddalem do labu-wywolali w formacie 10x15.
Wszyscy byli zadowoleni.Nawet ci z urzedu. :mrgreen:

grizz
21.11.07, 22:31
Jak ma już zdjecia zrobione to nie ma co robic innych.

Po pierwsze po digitalizacji i tak wygląda to jeszcze inaczej, po drugie i tak nikt na to nie patrzy ;p a jak już patrzy to zawsze lepiej wyglądać korzystniej w rzeczywistości niz na zdjęciu ;p

jamek
22.11.07, 09:39
Jak ma już zdjecia zrobione to nie ma co robic innych.

Po pierwsze po digitalizacji i tak wygląda to jeszcze inaczej, po drugie i tak nikt na to nie patrzy ;p a jak już patrzy to zawsze lepiej wyglądać korzystniej w rzeczywistości niz na zdjęciu ;p

Teraz się już nie wycofam. Zdjęcia na kompie im się spodobały, więc jakbym miał teraz powiedzieć, że ich nie wywołam, to w święta przy stole byłaby obraza majestatu.
No nic... pokombinuę sam, jakoś wyjdzie.

Karol
22.11.07, 10:08
jamek - robiłem wielokrotnie takie foty z dobrym skutkiem. Sposobów, mniej lub bardziej skomplikowanych jest wiele. Polecam prosty i dobry - użyj programu upychacz. Ściągniesz go stąd:
http://www.astercity.net/~janekr/fotokicz.htm
Najpierw musisz przygotować plik do upchania a więc - do dowodu będzie to 3,5x4,5 cm co przy 300 DPI da Ci wymiary 413x531 pix. Zrobisz to w dowolnym programie graficznym a nawet w bardziej rozbudowanej przeglądarce. Takie zdjęcie otwierasz w programie upychacz wybierając format docelowy 1205 x 1795 pix. Po kliknięciu w "pakuj" otrzymasz plik z którego w labie zrobisz odbitkę 10x15 cm z 6 zdjęciami dowodowymi w prawidłowym rozmiarze. Musisz je tylko wyciąć...
Mam nadz., ze napisałem to jasno. Jak nie to pytaj...
Analogicznie do paszportu, wymiary będą inne więc z odbitki 10x15 otrzymasz tylko 4 takie foty.

jamek
22.11.07, 10:17
jamek - robiłem wielokrotnie takie foty z dobrym skutkiem. Sposobów, mniej lub bardziej skomplikowanych jest wiele. Polecam prosty i dobry - użyj programu upychacz. Ściągniesz go stąd:
http://www.astercity.net/~janekr/fotokicz.htm
Najpierw musisz przygotować plik do upchania a więc - do dowodu będzie to 3,5x4,5 cm co przy 300 DPI da Ci wymiary 413x531 pix. Zrobisz to w dowolnym programie graficznym a nawet w bardziej rozbudowanej przeglądarce. Takie zdjęcie otwierasz w programie upychacz wybierając format docelowy 1205 x 1795 pix. Po kliknięciu w "pakuj" otrzymasz plik z której w labie zrobisz odbitkę 10x15 cm z 6 zdjęciami dowodowymi w prawidłowym rozmiarze. Musisz je tylko wyciąć...
Mam nadz., ze napisałem to jasno. Jak nie to pytaj...
Analogicznie do paszportu, wymiary będą inne więc z odbitki 10x15 otrzymasz tylko 4 takie foty.

jaśniej się nie da, dzięki :)

west73
22.11.07, 10:43
Jeżeli masz gotowe zdjęcie to w PS berzesz narzędzie do kadrowania u góry ustawiasz sobie wymiary 3,5-4,5 i 300DPI po skadrowaniu kopiujesz zdjęcie czyli CTRL-A i CTRL-C. Tworzysz nowy obrazek gdzie ustawiasz sobie wielkość (nałatwiej w cm) 10x15 300DPI(wypełnik kolorem białym) i wklajasz CTRL-V. Tak wstawić możesz 8 zdjęć, oczywiście rozmieszczasz je odpowiednio aby się zmieściły jest na tyle miejsca że pomiedzy zdjęciami będzie wolne miejsce ok 3mm. Stworzy się osiem warst, łączysz je CTRL-SHIFT-E, zapisujesz i dajesz do wywołania w formacie, mozna jeżeli to potrzebne przed zapisam lekko wyostrzyć. Pozdrawiam