PDA

Zobacz pełną wersję : OM-D E-M10 i wymuszanie błysku wbudowaną lampą

Andy1977
30.12.14, 10:30
Dzień Dobry Wszystkim :)

Właśnie po latach używania systemu Canona (analogowe lustra itp., ostatnio G11) przesiadłem się na Olka. Początki są trudne ;)

Zatem jako -prawie- świeżak mam frapujące mnie pytanie. Założenia są takie: tryb preselekcji ekspozycji P, ISO auto, zdjęcia wieczorem w domu. Podnoszę lampę, ustawiam tryb dopalania lampą ("błyskawica", zaraz obok auto). I tu zaskoczenie, Olek raz proponuje np. 1/8s, ISO 1600 i leci bez lampy, drugi raz 1/60s, ISO 200 i prawidłowo dopala lampą.

Co nim kieruje i jakie są zależności ? Jak wymusić za każdym razem dopalanie lampą ? Dodam że czasami ustawienie ISO na sztywno pomaga, ale nie jest to reguła...

ps. tak, instrukcję przejrzałem (choć pobieżnie ;))

epicure
30.12.14, 10:59
Spróbuj w trybie slow synchro.

szafir51
30.12.14, 13:52
tak dla porządku, bsprawdzałeś ustawienia, zakładka F - ustawienia indywidualne:
X-Sync - najkrótszy czas otwarcia migawki kiedy błyska lampa błyskowa
Dług. błysku - najkrótszy czas otwarcia migawki kiedy błyska lampa błyskowa
i ostatnia pozycja, korekta błysku dodawana do korekty ekspozycji

Jack
30.12.14, 14:30
To jest jakiś szczególny przypadek. Zrobiłem reset i powtórzyłem doświadczenie w podobnych warunkach oświetleniowych. Bez lampy ekspozycja była 1/8 sek. przy ISO 1600, natomiast po podniesieniu lampy, aparat grzecznie przełączał się na ISO 200 i błyskał. Po resecie nie dokonywałem żadnej zmiany ustawień, lampa była na auto.

Andy1977
30.12.14, 15:24
szafir -> jest standardowo bo nie zmieniałem: 1/60 oraz 1/250. dodawanie korekty błysku chyba wyłączone (chyba bo nie mam Olka przy sobie)

jack -> szczególny, to znaczy jaki ? bo u mnie to jest powtarzalne, tzn. nigdy nie wiem czy po podniesieniu lampy będzie chciał błyskać czy nie. Wolałbym umieć go zmusić do błyśnięcia ;) wersja FW 1.2

Andy1977
30.12.14, 23:12
Jeszcze trochę zabawy i już wiem. Problem wygląda na mechaniczny - aparat nie zawsze czuje że ma podniesioną lampę :-( jak nie czuje, to ustawienia są wyszarzone, wystarczy dotknąć lampy, czasem bujnąć i wtedy są białe, działa jak powinien.

Wygląda na wadę egzemplarza :-( Serwis czy coś można z tym samemu spróbować zrobić ?