PDA

Zobacz pełną wersję : C5050 soczewki - czym czyścić

gie-dee
28.04.04, 09:09
Witam,
proste pytanie:
czym polecacie czyścić soczewki w C5050?

pozdrawiam
gie-dee

ps. swoją drogą to soczewki są w nim plastikowe czy szklane ??

zwierzak
28.04.04, 12:36
Najlepiej nie czyścić ... kupić tuleję, redukcje i filtr (np. uv) ...

gie-dee
28.04.04, 12:52
po spotkaniu obiektywu z bokserem, niestety trzeba wyczyścić,
dlatego pytam czym najlepiej.
Jest sporo środków ale część jest do plastiku a część do szkła, a nie wiem z czego jest pierwsza soczewka w C5050,
nie chciał bym tez warstw ochronnych pościerać nieodpowiednimi środkami.

...bokser...chodzi o psa oczywiście :)

pozdrawiam

aptur
28.04.04, 14:17
Witam

Obiektyw w 5050 jest rzecz jasna szklany.
Na allegro można kupić zestaw czyszczący do optyki firmy Hama za 20 zł.

Tulejkę i filtr UV i tak warto kupić.

Pozdrawiam

Artur

bazi
28.04.04, 16:58
Tak, taki zestawik jest wystarczajacy. Najlepiej jeszcze pedzelek z 'dmuchawka' :lol:, zeby najpierw wypedzlowac i wydmuchac ew. piaseczek, a pozniej ladnie oczyscic plynem i szmateczka [ew. papierkami - specjalne, jednorazowe, bezpylowe papierki do czyszczenia optyki ;) ]

zwierzak
28.04.04, 18:49
Ja kupiłem kiedyś zestaw: pędzelek z dmuchawką, ściereczki z mikroczegośtam i płyn w mediamarkcie. Z tego co pamiętam też hamy też koło 20 pln

mirkus
4.05.04, 19:15
Odpowiedni płyn do optyki (nie spirytus!) - szmatka z mikrowłókien - jak najbardziej. Ale papierków nie polecam. Swego czasu takim papierkiem czyściłem zenitowskiego Heliosa. Pod papierek dostała się jakaś ostra odrobinka kurzu (nawet jej nie zauważyłem) i pięknie porysowałem sobie powłokę.

bazi
5.05.04, 09:40
Hmmm ale pod sciereczke tez sie moze dostac jakas ostra drobinka i efekt moze byc podobny :(
Papierki wydaja mi sie dobrym rozwiazaniem, gdyz za kazdym razem bierzesz nowy, a szmatke tu schowasz, tam schowasz i wieksza szansa, ze jakas nieprzewidziana drobinka sie do niej doczepi ;)

Ja uzywam papierkow i szmatki :D

gie-dee
18.05.04, 08:26
Witam,
kupiłem sobie na allegro zestaw czyszczący Hama, no i tak:
papierki czyszczą rewelacyjnie, pędzelek jak zwykle (nigdy go za bardzo nie lubiałem:) ).
mam tylko pytanie, czy ten płyn słuzy do czyszczenia, czy ma on jakąś inną funkcję (np zostawia jakąs "ochronną" warstwę) ??

pozdrawiam,
gie-dee

suhotnik
29.08.05, 18:57
A czy takim zestawem Hamy można filtr UV Hoyi czyścić ??