Zobacz pełną wersję : Aktualizacje w E-Systemie
polecam - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6606
OK, dzięki, już jest w body.
Ciekawe, czy naprawdę poczuję poprawę w działaniu stabilizacji?
A dlaczego zapomnieli o E400? :cry:
Z tego co widać na zachodnich forach... nie zapomnieli (zapomnieli w notce)!
Podłączcie swoje E-400 i wybierzcie opcje aktualizacji w Olympus Master / Viewer....
Z tego co piszą na dpreview, to AF działa dużo lepiej w słabym świetle z tym nowym firmware i to we wszystkich modelach.
Z tego co piszą na dpreview, to AF działa dużo lepiej w słabym świetle z tym nowym firmware i to we wszystkich modelach.
hmmm krde... trzeba będzie ściągnąć OV i jakiegoś windows odpalić :/
BTW to, ze zaktualizowali dziadka to jest coś niesłychanego !
Kaz de Wro
21.11.07, 17:15
hmmm krde... trzeba będzie ściągnąć OV i jakiegoś windows odpalić :/
BTW to, ze zaktualizowali dziadka to jest coś niesłychanego !
A tak z ciekawości, czy już ktoś wgrał nową aktualizacje do E-1 :?:
A tak z ciekawości, czy już ktoś wgrał nową aktualizacje do E-1 :?:
Przed chwilą to uczyniłem ... E-1 żyje - czy ma się lepiej nie sprawdzałem.
Jeśli dziadek zacznie teraz śmigać z AF jak E-510 to kupuję go od ręki :mrgreen:
E-500 też żyje :D czy ja wiem może trochę lepiej sobie radzi ale to może tylko sugestia :D
E-500 też żyje :D czy ja wiem może trochę lepiej sobie radzi ale to może tylko sugestia :D
Tzw. efekt placebo :) Przecież nawet Olympus napisał, że nowy firmware poprawia tylko "działanie autofokusa podczas pracy z telekonwerterem EC-20"
Na ZD 7-14 + E-1 AF dalej działa jak żółw. Jedyna różnica to jakby aparat wstawał szybciej (niewiele).
Jaka szkoda że iso 50 sie nie pojawiło....
Witam
Qubic, dzięki za informację.
E-400 jednak nie został pominięty. Jest do niego firmware 1.2. Lista poprawek zapewne identyczna z resztą rodziny. Piszę "zapewne" bo póki co nie potrafię stwierdzić czy coś się zmieniło.
Pozdrawiam
Jaka szkoda że iso 50 sie nie pojawiło....
ISO50 sam możesz ustawić w E1 :razz:
? Jak ?A na przykład TAK (http://www.dpchallenge.com/forum.php?action=read&FORUM_THREAD_ID=385284)
? Jak ?
Ustawiasz w menu serwisowym.
HrabiaMiod
21.11.07, 19:45
A to przypadkiem nie działa tylko w E500/300 ?
I to jest tak, że to już zostaje na stałe? Czy tylko na chwilę - po zmienieniu wartości ISO, w auto znów mam auto (bo ta 50 wchodzi zamiast auto, ta?)
Pozdrawiam
Nie działa.
Menu serwisowe sie pojawia (już to kiedyś oglądałem...) ale poza tym nic.
Mam pytanie: muszę instalować każdą wersję firmwaru, jeśli chcę mieć wszystkie aktualizacje czy wystarczy tylko wgranie najnowszej wersji, bo ta zawiera w sobie wszystkie poprzednie zmiany?
Piotr Grześ
21.11.07, 21:24
Tak, z tego co wiem, aktualizuje Ci się do najnowszej wersji.
Mam pytanie: muszę instalować każdą wersję firmwaru, jeśli chcę mieć wszystkie aktualizacje czy wystarczy tylko wgranie najnowszej wersji, bo ta zawiera w sobie wszystkie poprzednie zmiany?
Aktualizuje sie automatycznie do najnowsze. Nie trzeba skakać.
Najnowsza wersja oprogramowania zawiera w sobie wszystkie poprzednie poprawki czyli np. z 1.0 można bezpośrednio do 1.2
Edycja
:oops: Miałem otwartych kilka okien i nie zauważyłem powyższej odpowiedzi.
Sorry ze tutaj pytam, ale już pojawiło sie to pytanie w tym wątku. Czy ktoś z was aktywował iso 50 na E-1, a jeżeli tak to jak?
Sorry ze tutaj pytam, ale już pojawiło sie to pytanie w tym wątku. Czy ktoś z was aktywował iso 50 na E-1, a jeżeli tak to jak?Odpowiedź też się pojawiła - nawet więcej niż jedna.
Nikt nie odpowiedział mi wprost, czy jemu udało sie aktywować ten tryb. Robiąc zgodnie z instrukcja...wchodzi sie tylko w menu serwisowe i to tyle.
To jakaś wiedza tajemna która nikt nie chce sie podzielić czy po prostu E-1 tego nie ma?
TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/topics28/iso50-licznik-zdjec-i-inne-menu-serwisowe-olympus-vt5973.htm) jest cały wątek.
No to jak z tym iso-50 i E-1 :) ?
Ano tak, że próbowałem, próbowałem, próbowałem.... i nie udało mi się :cry:
Ja to już probowałem ponad rok temu, ale myślałem ze Celebrity+ ma jakieś tajne informacje....
Za to w 510 zarówno 50 jak i 6400 daje się ustawić ;)
Za to w 510 zarówno 50 jak i 6400 daje się ustawić ;)
Czy mógłbyś rozwinąć ten temat?
Najpierw ustawiamy program P oraz ISO na AUTO. Aby ustawić ISO-50 wchodzimy do ukrytego menu (tego, w którym odczytujemy liczniki) i z tego poziomu wciskamy ISO, Metering, WB, AF, spust, OK. Pokazuje się nam menu testowe. Ustawiamy Program - 10, Item-0 i mamy ISO50. Inne wartości ISO ustawiamy zmieniając wartść Item:
Item 16 = ISO2000
Item 17 = ISO2500
Item 18 = ISO3200
Item 19 = ISO4000
Item 20 = ISO5000
Item 21 = ISO6400
Szumi jak diabli ;) , ale i tak traktuję to jako ciekawostkę.
Item 22 i powyżej ustawia na ISO100, chociaż pokazuje coraz wyższe wartości.
Ustawione wartości pozostają nawet po wyłączeniu aparatu. Dopiero zmiana programu lub ISO je kasuje. Jeśli zamiast programu P będzie program Auto to wyłączenie aparatu wyzeruje ISO.
Kaz de Wro
22.11.07, 18:04
Ja to już probowałem ponad rok temu, ale myślałem ze Celebrity+ ma jakieś tajne informacje....
C+ Czy ustawienie ISO 50 w E-1 nie ma jakiegoś związku ze slajdem, cokolwiek by to miało znaczyć... ;)
tego, w którym odczytujemy liczniki
A jak w to wejsc?E510
Tłumaczenie sobie odpuszczę:
1. Turn your E510 on.
2. Open the CF card door. Ignore the warning that shows on the screen.
3. Press PLAY + OK at the same time. ("Olympus E-510") will appear on the screen.
4. Press buttons in this order: UP -> DOWN -> LEFT -> RIGHT -> SHUTTER -> OK
C+ Czy ustawienie ISO 50 w E-1 nie ma jakiegoś związku ze slajdem, cokolwiek by to miało znaczyć... ;)
??? Jestem coraz bardziej skonfundowany.
1. Turn your E510 on.
3. Press PLAY + OK at the same time. ("Olympus E-510") will appear on the screen.
A w E410??
Ta instrukcja nie zadziałała
Może zamiast PLAY+OK spróbuj Menu+OK na początku. Niestety, nie mam 410, więc nie mam jak sprawdzić.
dzięki- MENU+OK reszta jak napisałeś.
1. Turn your E510 on.
U mnie to nie zadzialalo,z karta(kartami) czy bez kart.Wyswietla sie obrazek aparatu z migajaca klapka i pokazuje zeby zamknac.Nawt dluzsze trzymanie nic nie daje .Po jakims czasie obrazek znika.Zaden klawisz nie funkcjonuje.Dalem se spokoj -mnie te zakresy wystarcza.
U mnie to nie zadzialalo...Jeśli masz 510 to musi działać. Pewnie coś inaczej robisz.
Pytanie czy to cokolwiek daje w E-510 (iso 50). Z testów pamiętam że iso 200 mniej szumi niż iso 100....
U mnie to nie zadzialalo...Jeśli masz 510 to musi działać. Pewnie coś inaczej robisz.
Robie wszystko tak jak napisane.Mam E510.Tylko nie ma wydruku na korpusie EVOLT.Stery 1.2
po zaktualizowaniu firmware do 1.3 przy E-500 wchodzę do serwisowego ale nie mogę weść do ISO. Wchodziłem wcześniej LGPD shutter OK. a teraz nie da rady. Czy u innych po aktualizacji jest to samo?
Najpierw ustawiamy program P oraz ISO na AUTO. Aby ustawić ISO-50 wchodzimy do ukrytego menu (tego, w którym odczytujemy liczniki) i z tego poziomu wciskamy ISO, Metering, WB, AF, spust, OK. Pokazuje się nam menu testowe. Ustawiamy Program - 10, Item-0 i mamy ISO50. Inne wartości ISO ustawiamy zmieniając wartść Item:
Item 16 = ISO2000
Item 17 = ISO2500
Item 18 = ISO3200
Item 19 = ISO4000
Item 20 = ISO5000
Item 21 = ISO6400
Szumi jak diabli ;) , ale i tak traktuję to jako ciekawostkę.
Item 22 i powyżej ustawia na ISO100, chociaż pokazuje coraz wyższe wartości.
Ustawione wartości pozostają nawet po wyłączeniu aparatu. Dopiero zmiana programu lub ISO je kasuje. Jeśli zamiast programu P będzie program Auto to wyłączenie aparatu wyzeruje ISO.
Dziękuję uprzejmie, muszę się tym pobawić.
A jak to jest z aktualizacją do E400?
Ja nie znalazłem nigdzie informacji co się zmieniło. Chociaż sam mam 1.1 w aparacie i z zwykłej ciekawości sprawdze co daje aktualizacja
Nie mogłem już edytować swojego poprzedniego postu, to piszę nowy ;)
Faktycznie jest wersja firmware 1.2 dla E400. W notce do update była informacja o poprawieniu nastawiania ostrości z EC-20, oraz o szybkości AF. Zrobiłem update, aparat śmiga, ale co do szybkości AF, to chyba kwestia sugestii, zobaczymy jak wezmę aparat w plener.
A tak przy okazji, wie Ktoś o update do obiektywów i lamp serii FL ?
krzywoj1975
8.02.19, 21:03
witam
proszę o poradę jak zaktualizować panasonica gx80 i obiektywy do niego na komputerze mac
z gory dzieki za podpowiedz
pobierasz ze stronki oprogramowanie, wgrywasz na kartę , odpalasz aparat, reszta robi się sama :)
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html
krzywoj1975
8.02.19, 22:34
pobierasz ze stronki oprogramowanie, wgrywasz na kartę , odpalasz aparat, reszta robi się sama :)
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html
i tu jest problem bo sie nie robi :(
body aktualizowałem jak miałem win teraz chce zaktuializowac obiektywy bo nie dzialaja mi dwie stabilizacje obiektyw/body i na mac tego nie ogarniam
- sciaga oprogramowanie do obiektywu kopiuje na karte wkladam ja do aparatu i co dalej ( oczywiscie karta wczesniej sformatowana w aparacie )
pobierasz plik dla mac ? jaki masz obiektyw?
rozumiem , że aktualizujesz obiektywy Panasonic?
krzywoj1975
10.02.19, 16:03
tak oczywiście obiektyw Panasonic 12-32 3,5-5,6 i 45-150 4-5,6
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
dziekuje bardzo za podpowiedzi - dzisiaj na spokojnie udało się zrobić