Zobacz pełną wersję : mozna robic seryjne fotki z bracketingiem? w e510?
Witam wszystkich, niedawno kupilem e510
wczesniej mialem c5050z
w e510 denerwuje mnie szczegolnie jedna rzecz, i to jest kwestia softu
mianowicie, w 5050 mozna bylo sobie ustawic seryjny bracketing wyzwalany z pilota lub czasowo
i robil serie zdjec tak szybko jak bylo to mozliwe - sam je robil, nie wspomne juz ze mozna bylo ustawic 5 fotek w serii
w e510 bracketing dziala tylko recznie, tzn musze zaopatrzyc sie w pilota (akurat mam)
i 3 razy pyknac nim, oczywiscie opozniena sa bardzo duze...
jak ktos nie ma pilota to ma problem, bo musi wciskac migawke, co za tym idzie hdr bedzie totlanie zwalony
i chcialm sie zapytac czy tak naprawde jest, bo moze ja o czyms nie wiem?
Hmm, ja swoim E-500 bez problemu robię serię z bracketingiem, przytrzymuję spust migawki i mam 3 foty. Nie sądze żeby w E-510 poszli o krok do tyłu :)
Rozumiem że włączasz bracketing i tryb fotografii seryjnej?
Witam!
Możesz włączyć tryb zdjęć seryjnych i wystarczy tylko raz nacisnąć migawkę lub pilota ( tego drugiego nie jestem pewien bo go nie mam) i fotki robią się same ;).
Pozdrawiam
no tak, trzymac mozna, ale jak wcisniesz to latwo bardzo latwo o to aby poruszyc aparatem
wiec to odpada, bo trzeba trzymac az nie zrobi 3 fotek
a nie ma opcji ze naciskasz raz, nacisniesz raz to zrobi 1 fotke, nawet jak sie ustawi serie
no i bzdura totalna, ze w opcjach albo jest pilot albo seria albo wyzwalacz
kto na to wpadl? skoro w 5050 byly te opcje rownolegle
wyzwalacz czasowy albo pilot to byla jedna opcja, a inna opcja to byly zdjecia seryjne
i to na dodatek rozne rodzaje, typu raz ustawia autofokus, albo za kazdym razem
wiec ustawialem sobie serie z bracketingiem, ustawialem sobie wyzwalacz
i bach szybkie 3 czy 5 fotek bez zadnego ryzyka poruszenia aparatem
tutaj musze albo trzymac przycisk na te 3 fotki, albo 3 razy uzyc pilota bardzo sie starajac zeby zrobic to szybko nim chmury mi uciekna :)
Dobry statyw powinien wyeliminować ten problem. A HDR'y to głównie chyba wymagają statywu. Chociaż ostatnio kolega zrobił HDR z ręki, opierał się tylko trochę na takim szyldzie co stał w okolicy i wyszło całkiem nieźle...
tak, statyw + pilot jest jedynym rozwiazaniem w tym wypadku
ale i tak, przy lekkim wietrze, galezie sie poruszaja, najlpiej bylo by gdyby aparat sam zrobil ta serie najszybciej jak sie da zaraz po sobie gdy tylko raz nacisne przycisk pilota, a tak niestety sie nie da
nie da sie zrobic w ciagu sekundy 3 czy 4 fotek z pilota
a aparat sam z siebie moglby to zrobic gdyby byla tylko taka opcja serii bez wciskania non stop migawki
ale chyba wiem dlaczego tak jest, bo trzeba kupic kabelek :)
nie wpadlem na to :) myslalem ze do olkow nie ma takich rzeczy
a nie ma opcji ze naciskasz raz, nacisniesz raz to zrobi 1 fotke, nawet jak sie ustawi serie
no i bzdura totalna, ze w opcjach albo jest pilot albo seria albo wyzwalacz
kto na to wpadl? skoro w 5050 byly te opcje rownolegleDoskonale Cię rozumiem - jako były użytkownik C-5050 też byłem przekonany, że lustrzanka powinna mieć taką możliwość. Wręcz przyjąłem to za pewnik i nie testowałem aparatu pod tym kątem przed zakupem (teraz to już w każym nowym modelu próbuję tę funkcję odnaleźć, ale bez powodzenia). Wyglada jednak na to, że jest to funkcja dostępna tylko w niektórych małpkach Olympusa. Na pocieszenie dodam, że u konkurencji też nie zanalazłem takiej możliwości. Ale to słabe pocieszenie.