Zobacz pełną wersję : Posiadacze RM-CB1
Proszę posiadaczy kabelka RM-CB1 o pomoc. Mam kilka pytań:
1. Czy kabelek wyzwala zdjęcia seryjne?
2. Czy istnieje możliwość przedłużenia kabelka?
3. Czy guzik wyzwalający migawkę jest 2-stopniowy tak jak spust w aparacie?
Prosiłbym o pomoc tylko osoby będące w temacie, czyli tych którzy posiadają kabelek lub używali go na tyle aby móc odpowiedzieć na te kilka pytań.
Z góry dziękuję.
Proszę posiadaczy kabelka RM-CB1 o pomoc. Mam kilka pytań:
1. Czy kabelek wyzwala zdjęcia seryjne?
2. Czy istnieje możliwość przedłużenia kabelka?
3. Czy guzik wyzwalający migawkę jest 2-stopniowy tak jak spust w aparacie?
Prosiłbym o pomoc tylko osoby będące w temacie, czyli tych którzy posiadają kabelek lub używali go na tyle aby móc odpowiedzieć na te kilka pytań.
Z góry dziękuję.
Według kolejności ...
1. Czy kabelek wyzwala zdjęcia seryjne? ... tak - ustawiając
ową funkcję w menu.
2. Czy istnieje możliwość przedłużenia kabelka? ... nie sprawdzałem,
brak było takiej u mnie potrzeby.
3. Czy guzik wyzwalający migawkę jest 2-stopniowy tak jak spust w aparacie? ... tak
Dzięki lech2
Dałem "pomógł" w nagrodę za szybką i rzeczową odpowiedź.
Jeśli ktoś kiedyś próbował przedłużać ten kabelek to proszę o podzielenie się doświadczeniami.
Jeszcze się zastanawiam czy RM-CB1 będzie współpracował z E-3 ???
Jeszcze ja:
2. Nie ma takiej mozliwości, kabel to całość.
Oczywiście, gdyby Olympus wyprodukował przedlużkę z "męską" i "żeńską" wtyczką to daloby się to przeprowadzić ale nic takiego nie ma w ofercie.
Przedłużyć można przecinając kabel --to jest prostsze niż budowa cepa. Ja stosowałem przedłużenie 5-cio metrowe--pozdrawiam
Przedłużyć można przecinając kabel --to jest prostsze niż budowa cepa. Ja stosowałem przedłużenie 5-cio metrowe--pozdrawiam
:D Tak myślałem.
Dzięki
To jest rozwiązanie proste, oczywiste i "nieeleganckie" ;)
Cienki potrójny przedłużacz (typ stereo) na mini jack wygląda dobrze. Końcówki męska i żeńska są łatwo dostępne w sklepach elektronicznych... To umożliwia wykorzystanie wężyka w wersji krótkiej i przedłużonej...
(dodam,że Kolega Witia kupił podróbkę tego kabla na e-bay za 80zł z wysyłką, więc można kupić dwie sztuki i jeden przedłużyć na stałe jeśli nie chcemy bawić się z wtyczkami...)
Jeszcze się zastanawiam czy RM-CB1 będzie współpracował z E-3 ???
Powinien ... ponieważ rzeczony współpracuje od
korpusu ... E-10, E-20, E-1 - zatem raczej nie
"obcięli" współpracy z E-3 ... ?!.
Dobry przykład czyni cuda ;)
Jako ciekawostkę podam, że jest jescze kabelek RM-UC1. Kupiłem sobie to kiedyś do kompaktu.
Do lustrzanek E-system jest dedykowany RM-CB1 i nic innego miało nie działać....
:twisted:
Podłączyłem do E-510 stary kabel i działa jak należy. :roll:
Na pytania 1 i 3 za @lech2 odpowiedź twierdząca.
Gdyby ktoś chciał zrobić sobie samemu, to Tu (http://fourthirdsphoto.com/vbb/showthread.php?t=14769) jest rozpiska złącza i trochę ciekawych informacji.
Cienki potrójny przedłużacz (typ stereo) na mini jack wygląda dobrze. Końcówki męska i żeńska są łatwo dostępne w sklepach elektronicznych... To umożliwia wykorzystanie wężyka w wersji krótkiej i przedłużonej...
(dodam,że Kolega Witia kupił podróbkę tego kabla na e-bay za 80zł z wysyłką, więc można kupić dwie sztuki i jeden przedłużyć na stałe jeśli nie chcemy bawić się z wtyczkami...)
OOOOOOOO- przepraszam - żadna podróbka! Oryginalny kabelek OLYMPUSA!!!
Podróbki (chińskie} na eBay-u są dostępne dla różnych modeli i różnych długościach. Do wyboru - do koloru.
Pozdrówka.
http://search.ebay.pl/search/search.dll?sofocus=so&sbrftog=1&catref=C6&from=R10&satitle=RM-CB1&sacat=625%26catref%3DC6&floc=1&sargn=-1%26saslc%3D2&sadis=200&fpos=22-400&sabfmts=1&saobfmts=sifonly&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=1&fsoo=1
A to ten kabelek i ten sprzedawca:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=300165644935&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=020
Pozdrówka.
grizz: nie pisz posta pod postem!