PDA

Zobacz pełną wersję : c725

emiel_
26.04.04, 16:31
witam
czy ktos z was mial juz do czynienia z c725?
mozecie cos o nim powiedziec?
czym sie rozni od 720/?

doker1
29.12.04, 22:38
ja też mam c -725 od dwóch tygodni i mało wiem o nim liczę na czyjes podpowiedzi tak jak ty

milo
29.12.04, 23:23
doloz troche kasy i kup c765uz, to bedzie lepsze rozwiazanie...

marecki
30.12.04, 09:23
Już kilka osób narzekało na straszne szumy 720-stek i 725-tek.

sebastan
30.12.04, 12:53
Ja mam 720 i od 725 różni go bodaj tylko rodzaj karty pamięci (xD zamiast SM) Uczucia mam mieszane. Fakt, szumi mocno. ISO 400 to nawet nie ma co ruszać. Przy czasie powyżej 2 sekund jest "morze" hot pixeli, pow 2 sek nawet programy graficzne słabo sobie radzą. AUTO WB często odstawia takie cuda, ze hoho. Flash działa przyzwoicie. Nie przepala centrum kadru, doświetla rogi. Ostrzenie nawet przy świetle żarówki często się nie udaje. Ponadto wyraźnie widać na fotkach taki "efekt cyfrowy", brak takiej naturalności jak choćby przyC-4000 (porównywalne cenowo). Tyle złego, ale jest i dobre. Przy stosunkowo dobrych warunkach fotki często są bardzo przyzwoite, mnie udawało się fotografować np. księżyc i nie odbiegał on od fotek księzyca rozbionych aparatami dużo wyższej klasy. Podsumowujac 720/725 może zadowolić o ile nie chcemy używać go w warunkach ekstremalnych. Gdybym miał pisać o szczegółach to książka by się zrobiła. Jeśli macie pytania konkretne to służę

vault
1.01.05, 23:00
Witam !
Jestem swiezutkim uczestnikiem tego forum oraz rownie swiezutkim posiadaczem cyfraka jakim jest Olympus C 720 UZ, tak wiec mam pare pytan, dosc mnie frapujacych otoz (I z gory chcialem ostrzec na temat fotografii cyfrowej wiem naprawde niewiele wiec prosze nie nazywac mnie lamerem... do tej pory kozystalem ze starenkiego ZENITA (Tym aparatem umialem robic zdjęcia :D) :
- Jak w tym aparacie ustawic ostrosc recznie ? Na przyklad wczoraj probowalem zrobic ostre zdjecie 1 groszówki z zoomem x8 i wyszla mi poprstu żółta plama (tryb makro właczyłem)
- Czy oswietlenie ma jakikolwiek wplyw na ostrosc obrazu ?
- Jak ustawic opcje w aparacie aby zdjecia nie wychodzily tak zamazane (nieostre) Od czego zalezy ostrosc zdjecia (Oprocz ustawien aparatu)
Przepraszam za tak banalne pytania ale prosilbym o jakas pomoc dla poczatkujacego :)

milo
1.01.05, 23:26
odpowiadajac na twoje pytania:
- nie mozna ustawic ostrosci recznie, jesli robisz zdjecie z makro [ 10 cm ] musisz oddalic aparat od fotografowanego obiektu, aby uzyskac dobry efekt konieczne sa soczewki do duzych powiekszen
- oswietlenie ma chyba pierwszorzedny wplyw na ostrosc
- no musisz ustawic odpowiednie iso, przeslone i migawke, a ostrosc zalezy takze od tego czy fotogfrafujesz z reki czy ze statywu, czy obiekt [ fotografowany ] sie porusz itp,

mam nadzieje ze pomoglem, pozdrawiam

luc4s
2.01.05, 00:06
A co w c720 nie ma manualego ustawienia ostrości? Nie sądze, w moim c740 nalezy dłuzej przytrzymać przycisk menu.

vault
2.01.05, 00:28
Hmm a jak ustawic aparat tzn jakie parametry wprowadzic zeby zmniejszyc szumy i zwiekszyc ostrosc ? (Narazie fotki robie bez statywu ale to sie niedlugo zmieni) prosilbym o przykladowe konfiguracje z gory dziekuje !

milo
2.01.05, 15:15
@ luc4as - jesli o takie 'manualne' ustawianie ostrosci chodzi to jest...
@ valut - najlepiej rob przy iso 100 i z lampa to wtedy zdjecia, nawet robione z reki beda ostre..

vodnik
3.01.05, 00:47
C720 i C725 - brak MF

Yanc
4.01.05, 13:20
Witam

Mam problem z C-725. Otóż niektóre zdjęcia wykonywane w pomieszczeniach są bardzo przejaskrawione. Używałem tez aparatów C-740, 745 i 765, i na żadnym z nich nie było tego efektu.
Głównym uzytkownikiem aparatu jest osoba, która o fotografii ma pojęcie takie że trzeba wycelować i wcisnąć przycisk. Proszę o jakieś porady, nie wymagające regulowania aparatu przed każdym zdjęciem.

Z góry dziękuję.

Yanc

jwmedgdy
8.01.05, 14:51
Witam jestem użytkownikiem C-725 od 2 tyg. Sprawdza się wszystko co złe piszą o tym modelu ( słabo ostrzy - w makro bez szans, w słabym oświetleniu tragedia, auto - zdjęcia do chrzanu). Ale nie narzekam. Podoba mi się 8x zoom i możliwości ustawień ręcznych.
Postanowiłem do zdjęć w pomieszczeniach wykorzystać funkcję my mode gdzie można na stałe ustawić parametry. Obecnie jeszcze eksperymentuję ale trzeba do szybkiego pstrykania dać przysłonę co namniej 5,6 lepiej wyżej, ISO na 200, WB na żarówkę, lampę na automat ( wychodzą czasem czerwone oczka), migawę na 1/60 bez cyfrowego zoomu. Zapisać te ustawienia i potem tylko do zdjęć z imprezy przełączyć na my mode. Oczywiście w zależności od orientacyjnej wielości pomieszczenia potrzebne mogąś być inne parametry ale chodzi głównie o to żeby wyciągnąć największą głębię ostrości i możliwie krótką migawkę - zdjęcia wyjdą ostre i nie poruszone.

Przy okazji pytanko : czy ktoś z kolegów stosował już filtry poprzez adapter i czy do tego modelu jest wogóle jakiś adapter.

sebastan
8.01.05, 15:39
Oczywiście, że jest adapter (45,6/52mm - ok 45 zł) i oczywiście filtry. Choć prawdę powiedziawszy przy 720 nie zauważyłem różnicy stosując filtr UV, taki całkiem średniej klasy. Przy 76- zauważyłem.

milo
8.01.05, 16:14
@jwmedgdy - nie zgodze sie z toba ze c725 nie ostrzy dobrze w makro, moim zdaniem robi to nie najgorzej, pamietajac tylko o tym ze ma makro od 10cm :(, jesli chcesz to pokarze ci jakies zdjecia w makro, ktore sa ostre bez problemu. w auto zdjecia wychodza dobre ale pod warunkiem ze bez lampy, bo z lampa w malych pomieszczeniach konieczne jest przyciemnienie [wb], ale zgodze sie za to ze przy slabym oswietleniu trudno zlapac ostrosc, ale wystarczy zrobic pare zdjec i da sie wyczuc. pozdrawiam

jwmedgdy
8.01.05, 22:01
@jwmedgdy - nie zgodze sie z toba ze c725 nie ostrzy dobrze w makro, moim zdaniem robi to nie najgorzej, pamietajac tylko o tym ze ma makro od 10cm :(, jesli chcesz to pokarze ci jakies zdjecia w makro, ktore sa ostre bez problemu. w auto zdjecia wychodza dobre ale pod warunkiem ze bez lampy, bo z lampa w malych pomieszczeniach konieczne jest przyciemnienie [wb], ale zgodze sie za to ze przy slabym oswietleniu trudno zlapac ostrosc, ale wystarczy zrobic pare zdjec i da sie wyczuc. pozdrawiam

Może się zagalopowałem bo moje doświaqdczenia również w makro to narazie próby ( przed cyfrakiem używałem tradycyjnej lustrzanki z mieszkiem). Chętnie obejrzę twoje zdjęcie z komentarzem o technice wykonania ( oświetlenie, statyw czy ręka). Nie wiem co oznacza wb i przyciemnienie lampy - czy mówimy o fleszu. Moje zdjęcia z Wigili - pierwsze cyfrówką i na auto mogę wyrzucić. Trochę mi szkoda dlatego kręcę nosem.
Pozdrowienia.

milo
9.01.05, 09:46
wiesz co j swoje wiem ale nie chce ci moze blednie tlumaczyc, chodzilo mi aby przyciemniac ekspozycje w malych pomieszczeniach gdy robisz z lampa, a fotki makro robie i z reki i ze statywu, im lepsze oswietlenie to oczywiscie lepsza ostrosc. Mowisz ze zdjecia mozesz wyrzucic wrzuc tu jedno to zrobie ci je tak ze bedzie do przelkniecia... wpadki czasem sie zdarzaja...