Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix Lx100 vs FZ-1000, który lepszy do video?

Sidorowski
5.12.14, 13:37
Cześć, zamierzam sobie sprawić prezent do zabawy z video głównie. Szukałem w sieci, ale chciałem was zapytać, jaka jest różnica w możliwościach video obu aparatów? Oba mają 4K, slow motion (pytanie czy taka sama liczba klatek / s.?) taki sam bit rate. Pomijając gabaryty, wielkość matrycy (rzecz wtórna dla video), jasność i długość obiektywu, czy jakość filmów będzie taka sama? Może AF jest w którymś z aparatów bardziej / mniej wydajny przy filmowaniu?
Może ktoś z Was miał podobny dylemat:-)
Dziękuję i pozdrawiam,

Bart_1985
5.12.14, 13:57
Gdybym ja taki zakup planował wybrałbym (jeśli to ma być głównie kamera ) FZ-1000, dlaczego? zakres obiektywu, Lx100 to świetny podręczny aparat (jasność obiektywu, wielkość matrycy ) od kamery jednak wymagałabym większego zoomu, możliwości zbliżenia motywu. Tyle, że ja w zasadzie nie filmuje, jeśli już to parę razy do roku, na 1000 zdjęć może dla zabawy robię jeden krótki filmik np. z kotami albo przyrodą (burza, wiatr, morze ).

ravbog
5.12.14, 16:51
Dodatkowo w FZ-1000 jest obrotowy ekran, znacznie wygodniejszy w użyciu podczas filmowania. Na Digital Photography Review przy teście LX100 jest możliwość porównania klatki z video tych dwóch modeli. Moim zdaniem obraz z FZ-1000 wydaje się być bardziej szczegółowy, ale dotyczy to Full HD. Niestety nie ma klatki w 4K z większego Panasonica w tym zestawieniu.

cube007
5.12.14, 17:46
Wskocz na eoshd.com - oba aparaty byly tam opisywane.