PDA

Zobacz pełną wersję : XZ-2, E-PL7 czy może jeszcze coś innego?

domadm
4.12.14, 00:03
Witajcie
Po długiej przerwie przyszedł czas na zakup aparatu: niestety XZ-1 poległ w walce z H2O i trzeba pomyśleć o czymś nowym.
Szczerze mówiąc, to nie byłem z niego zadowolony. Wcześniej pstrykałem przy pomocy E-510 + 14-54 i te fotki bardzo mi się podobały, potem zwyciężyło lenistwo i zamieniłem na dużo lżejsze XZ-1.

Nie jestem jakimś wyjadaczem, robię fotki rodzinne, trochę pleneru, nic wymagającego. Ale jak dziś patrzę na fotki ze starego E-510, a w zasadzie to fotki z 14-54, to tęsknię za tą jakością (choć przecież nie było to jakieś wypasione).

Dlatego nie bardzo ufam, że ZX-2 coś istotnego tu zmieni i sądzę, że lepiej nabyć E-PL7 z kitem, a za jakiś czas dokupić jasne i ostrzejsze szkło. Czy jest w mikro jakiś odpowiednik poczciwego 14-54?

PS. Dzięki OJ EPL-7 ma przystępną cenę, aczkolwiek aukcje E-PL5 z kitem za 1290,- też dają do myślenia. Czy E-PL5 (oprócz wyglądu) różni się mocno od E-PL7? Może jednak lepiej dopłacić?

Dzięki za konstruktywne podpowiedzi.

Jan_S
4.12.14, 10:08
Jeśli myślisz o zakupieniu dodatkowego obiektywu to zdecydowanie E-PL7. XZ-2 to system kompletny co zarazem jest wadą jak i zaletą.

Czy E-PL7 cz E-PL5 - myślę że lepiej zainwestować w coś nowszego. Owszem, takie WiFi, HDRy z puszki czy ekran odchylany o 180stopni to bardziej bajery niż rzeczy na co dzień potrzebne, ale gdy będziesz kiedyś aparat sprzedawał to będzie to pewnie argument. Ponadto siódemka jest dostępna ze składanym zoomem. Super szkło to nie jest ale sprawia że E-PL7 jest niewiele większy od XZ-2. Siódemka koryguje w nim aberację chromatyczną. Ten sam obiektyw podpięty do E-M5 troszkę wali kolorkami.

easy_rider
4.12.14, 11:55
...poległ w walce z H2O i trzeba pomyśleć o czymś nowym...Może o C2H5OH... :mrgreen:

A co do aparatu to też jestem za PL7.
Dokładnego odpowiednika obiektywu 14-54 nie ma - za to są w systemie mikro dwa podobne szkła,
12-35 Panasonic'a i 12-40 Olympusa, oba uszczelnione, ze stałym światłem 2,8.
Pierwszy nieco mniejszy i ze stabilizacją, drugi za to nieco większy zakres zooma posiada... każdy warty zakupu (choć drogie są niestety).

Bart_1985
4.12.14, 12:49
Taka uwaga, PL-5 też ma uchylany ekran, 170 stopni do góry, wystarczający aby zrobić sobie samo...ke. PL-7 ma ponadto ekran o duże lepszej rozdzielczości i nowszy nieco lepszy system AF (z M10 ), nie wiem jak w OJ ceny wyglądają (ciekawe czy kiedyś sobie zasłużę ) ale bez promocji różnica stary PL-5 vs PL-7 jest nie mała
gdy dołoży się jeszcze 300-400zł to można w miejsce różnicy stać się posiadaczem np 1.8/45mm, lub upolować na aukcji 1.8/25, a nawet widziałem ostatnio w bardzo interesującej cenie 1.4/25. Zależy co się potrzebuje, ja osobiście preferuję nawet słabszy korpus a dodatkowy obiektyw.

domadm
4.12.14, 18:13
easy_rider, micro4/3 ma stabilizację w obiektywach?

Jan_S
4.12.14, 20:11
W wersji Panasonic`owej tak

domadm
4.12.14, 23:44
i Olek to obsługuje? Nie kłóci się to jakoś ze stabilizacją w korpusie?

Jan_S
4.12.14, 23:57
Można wyłączyć. W starszych obiektywach panasonica był przełącznik. W nowszych chyba się to ustaeia w menu. Nie wiem na ile aparaty Olympusa to obsługują bo nie mam takiego.

no i jeszcze jedna uwaga bo widze że Kolega nie w temacie... oczywiście nie wszystkie obiektywy Panasonica są stabilizowane, a kiedyś były zajawki na forum która stabilizacja wydajniejsza - w obiektywie panasonicowa czy poprzez ruchy matrycy jak w Olympusie. I żeby jeszcze bardziej zagmatwać to jest co najmniej jeden aparat Panasonica (GX7) który ma stabilizowaną matrycę...

Bart_1985
5.12.14, 00:10
W Olku w menu jest opcja (nie mam pod ręką ) zdaje się dosłownie?"priorytet stabilizacji obiektywu" można włączyć jak się chce, wg instrukcji (nie testowałem ) wtedy automatycznie działa stabilizacja w obiektywie.

domadm
5.12.14, 00:25
Dzięki, jak zwykle pełna informacja :)
Fakt, nie jestem w temacie od kilku lat - teraz trzeba szybko nadrobić.

Wyjaśnijcie mi jeszcze proszę czym różnią się obiektywy w dwóch dostępnych zestawach E-PL7:
- E-PL7 Obiektyw Zoom Pancake, z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake
- E-PL7 Zestaw 1442, z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R

Pozdr

Bart_1985
5.12.14, 00:36
Pierwszy to wersja z EZ (elektrycznym zoomem ) można zoomować nie męcząc się zbytnio, także (przynajmniej tak jest w filmie promocyjnym Olka przez WiFi ) Ponadto w trybie spoczynkowym obiektyw jest wielkości "naleśnika". Aparat z tym obiektywem będzie jeszcze bardziej "kieszonkowy" co do jakości to gdzieś tu był wątek o tym.

domadm
5.12.14, 01:32
Dzięki.
Wychodzi mi na to, że trzeba kupić E-PL7 z kitem pancake albo od razu korpus + obiektyw 45 1:1.8

do przemyślenia, ale ten 45 mnie kusi :)

Karol
5.12.14, 02:19
Wychodzi mi na to, że trzeba kupić E-PL7 z kitem pancake albo od razu korpus + obiektyw 45 1:1.8
do przemyślenia, ale ten 45 mnie kusi :)
Przy naleśnikowym kicie bym się nie upierał - fajny do filmów i mały, ale znacznie droższy od zwykłego, zużywa baterię przy "zoomowaniu", odniosłem też wrażenie że "zwykły" m.zd 14-42 jest lepszy optycznie od naleśnikowego, przy czym ciągle jest to obiektyw mały.
Rozważyłbym też (wiem nieco większy budżet) E-M10 zamiast E-PL7.

Bart_1985
5.12.14, 12:12
45/1.8, mija miesiąc od zakupu, 14-42, 40-150 prawie od tego czasu niezakładane, tak polubiłem tę "szerszą portretówkę."

domadm
6.12.14, 22:41
@Karol - właśnie o rozmiar chodzi, ale tak coś czuję że kit będzie od święta tylko przy tym 45 (jak pisze @Bart). To może faktycznie nie warto dopłacać za naleśnika...?

RafS
7.12.14, 00:48
jeśli ten naleśnik jest taki sam jak serwują przy Em10, to... trochę dziwne jest to zoomowanie, może się przełącza gdzieś, żeby działało to szybciej, ale ja w sklepie tym się tylko bawiłem i...kojarzą mi się tylko kompakty i czekanie aż obiektyw osiągnie w końcu odpowiednią ogniskową, przy całkowicie ręcznym ustawianiu ogniskowej wydaje mi się to szybsze i wygodniejsze, sprawdź jak to działa zanim kupisz, bo możesz nie być zadowolony.

Karol
7.12.14, 01:07
@Karol - właśnie o rozmiar chodzi, ale tak coś czuję że kit będzie od święta tylko przy tym 45 (jak pisze @Bart). To może faktycznie nie warto dopłacać za naleśnika...?
Z wyborem kitów miałem dylemat kupując E-M10. Szczerze to trochę mnie irytował ten EZ bez możliwości ręcznego zoomowania. Kit to kit, jakość w gruncie rzeczy niezła (przynajmniej mój egzemplarz m.zd 14-42 jest ostry i równy), jasność już mocno kitowa ;-), jak już zapinam to wolę m.zd 14-150 - równie ciemno (nawet ciut ciemniej), ale znacznie wygodniej. Ja wybrałbym wersję bez EZ nawet jakby oba szkiełka były w tej samej cenie, najlepiej jak obmacasz sobie te obiektywy w sklepie, popularny, składany m.zd 14-42 jest ciągle na tyle mały, że ciągle można go włożyć (wraz z aparatem, do kieszeni kurtki).

domadm
8.12.14, 00:19
@Karol, "składany m.zd 14-42" to chodzi o ten pancake?

PS. dziś oglądałem E-M10 przez szybę na witrynce i faktycznie ładniutki jest i zgrabny, E-PL7 nie mieli niestety.

Karol
8.12.14, 00:24

Nie - m.zd 14-42 jest składany w sensie - w pozycji transportowej jest znacznie mniejszy niż podczas wykonywania zdjęć, ciągle jednak jest znacząco większy od naleśnika.

Darekw1967
8.12.14, 01:52

PS. dziś oglądałem E-M10 przez szybę na witrynce i faktycznie ładniutki jest i zgrabny, E-PL7 nie mieli niestety.

Witam !

Jezeli nie zalezy Ci na filmowaniu E-M10 jest swietny.
Jezeli chcialbys miec dobry aparat i niezle filmowanie to lepszym wyborem bedzie PANAS Lumix DMC GX7.

Pozdrawiam

domadm
10.12.14, 01:05
Aaa, właśnie - filmowanie. Dawno już zrezygnowałem z kamery i filmiki robię aparatem.

Poczytam o tym GX7... to też jest micro4/3? Czy to jest klasy E-M10? Czy obiektywy pasują z olka, ew. Panas robi odpowiedniki albo ma lepsze?

Darekw1967
10.12.14, 02:24
Aaa, właśnie - filmowanie. Dawno już zrezygnowałem z kamery i filmiki robię aparatem.

Poczytam o tym GX7... to też jest micro4/3? Czy to jest klasy E-M10? Czy obiektywy pasują z olka, ew. Panas robi odpowiedniki albo ma lepsze?

Witam !

Tak, jest tam matryca micro 4/3 i szkla masz wymienne zgodne z tymi ktore dadza sie przypiac do systemu m.4/3.
Czy panas jest klasy E-M10 ? E-M10 to nowsza konstrukcja ale GX7 to tez dobry sprzet.

Pozdrawiam

nightelf
10.12.14, 13:12

Co ciekawe, GX7 to jedyny Panasonic który ma stabilizację matrycy.
Wszystkie obiektywy m4/3 pasują zarówno do Panasonica jak i Olympusa. Co najwyżej nie działają niektóre funkcje jak sterowanie pierścieniem przysłony w Panasonicu 15/1.7 na body Olympusa.

szamaniec
10.12.14, 19:08

Są tu tacy którzy twierdzą że af w gx7 jest szybszy i lepiej działa z dużymi 4/3. Gx7 ma świetny wizjer który można ustawić pod kątem. Z opinii Koleżanek i Koleżków wynika że stabilizacja jest na niższym poziomie niż w Olkowym M10. Obiektywy są zamienne, aczkolwiek lepiej do Panasia w dużym tele kupić szkło Panasia ze względu na wydajniejszą stabilizacją w szkle. Nie ma za co :)

domadm
16.12.14, 00:18
Dobra, zamówiony E-PL7 Silver +14-42mm 1:3.5-5.6 II R. Mam nadzieję że do świąt dojdzie...
Podjąłem pierwszy mały krok, i polowanie na obiektywy czas zacząć :)

Dziękuję wszystkim za opinie i rady.

Mike017
16.12.14, 00:44
Wcześniej pstrykałem przy pomocy E-510 + 14-54 i te fotki bardzo mi się podobały, potem zwyciężyło lenistwo i zamieniłem na dużo lżejsze XZ-1.
Dlatego nie bardzo ufam, że ZX-2 coś istotnego tu zmieni ...

XZ-2 to wyraźna poprawa w stosunku do XZ-1, więc zmieni i to na dużą korzyść, wystarczy poszperać w necie a wszystko będzie jasne

domadm
17.12.14, 18:41
Dziś dotarł E-PL7 ze zwykłym kitem 14-42
Jeszcze nie oglądałem fotek na komputerze, ale sam aparacik jest świetny!

Z minusów:
- ręczne chowanie obiektywu do pozycji transportowej
- dekielek z obiektywu: co z nim zrobić po otwarciu?
- po zamontowaniu lampy pałętające się zaślepki (na plus że dołączyli kondonierkę)
- wyjścia a'la olympus i znowu trzeba nosić jedynie słuszny kabelek
- brak np. microusb do ładowania, zamiast tego dedykowana ładowarka - kolejny gadget do noszenia

Z plusów:
- pełno plusów, na razie się zachwycam szybkością ostrzenia, ergonomią i rozmiarami :)

Gdyby ktoś chciał zamienić się na kitowy pancake to dopłacę.

epicure
17.12.14, 19:50
- dekielek z obiektywu: co z nim zrobić po otwarciu?

Najlepiej zgubić i po problemie ;-)