Zobacz pełną wersję : Camera RAW dla JPG
Syd Barrett
16.11.07, 00:23
Witam!
Mam problem. Zrobiłem kiedyś zdjęcie, które w uproszczeniu na dole jest za ciemne, u góry natomiast - za jasne.
Żeby je poprawić można pobawić się na warstwach, np. poprzez 'mnożenie odwrotności' lub nakładkę...
Gdyby był to RAW, wystarczyłoby ruszyć 2 suwakami - "Jasne" i "Ciemne".
Niestety jest to JPG.
Czy istnieje jakaś możliwość otworzyć JPG'a w Camera Raw? Za pomocą np. Bridge'a/ Photoshopa lub może skonwertowania go np na DNG lub jakiegoś innego RAWa?
Szczerze mówiąc to wątpię.
(Sama bym to właśnie skorygowała przez warstwy tak jak mówisz)
EDIT: wygooglowałam, że można zapisać w RAWie przez IrfanView... ale pojęcia nie mam czy to prawda ;)
tutaj jest temat (www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/68789-jpg-2-raw.htm)
W PHotoshopie CS3 jest taka opcja Cień/Podświetlenie i na jpgach działa bez zarzutu.
To własnie dwa suwaczki.
Poza tym to samo można osiągnąć na krzywych.
Syd Barrett
16.11.07, 00:39
Szczerze mówiąc to wątpię.
(Sama bym to właśnie skorygowała przez warstwy tak jak mówisz)
EDIT: wygooglowałam, że można zapisać w RAWie przez IrfanView... ale pojęcia nie mam czy to prawda ;)
tutaj jest temat (www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/68789-jpg-2-raw.htm)
Sprawdziłem i Irfan View daje taki sam efekt jak plik zapisany przez Photoshopa w "Photoshop Raw" - powstaje plik, który nie przypomina nawet pierwowzoru. Pewnie da się to jakoś ustawić ale i tak nie można go otworzyć w Camera Raw tylko 'normalnie' jak zwykły JPG.
Ale cóż.. dzięki za zainteresowanie!
Syd Barrett
16.11.07, 00:44
W PHotoshopie CS3 jest taka opcja Cień/Podświetlenie i na jpgach działa bez zarzutu.
To własnie dwa suwaczki.
Poza tym to samo można osiągnąć na krzywych.
Pomogło - dzięki!
Pobaw sie na jpg w PS tak
Jak nie pomaga opcja obrazek -dopasuj -swiatlo cien,to uzyj szybkiej maski.
Wybierasz opcje szybkiej maski,dobierasz pedzel zamalowujesz to co chces rozjasnic wychodzisz z maski-odwracasz zaznaczenie i bawisz sie krzywymi lub suwakami.Na koniec usuwasz zaznaczenie i cieszysz sie efektem
upss za pozno :roll:
IHMO zabawa maskami i warstwami daje więcej możliwości.
Witam!
Mam problem. Zrobiłem kiedyś zdjęcie, które w uproszczeniu na dole jest za ciemne, u góry natomiast - za jasne.
Żeby je poprawić można pobawić się na warstwach, np. poprzez 'mnożenie odwrotności' lub nakładkę...
Niestety jest to JPG.
Czy istnieje jakaś możliwość otworzyć JPG'a w Camera Raw? Za pomocą np. Bridge'a/ Photoshopa lub może skonwertowania go np na DNG lub jakiegoś innego RAWa?
w nowym bridge`u możesz zaznaczyć w ustawieniach żeby wszystkie Tiffy i jpegi otwierane były w ACR
pozdrawiam
Syd Barrett
16.11.07, 08:39
[quote="willow32"
w nowym bridge`u możesz zaznaczyć w ustawieniach żeby wszystkie Tiffy i jpegi otwierane były w ACR
[/quote]
jak?
[quote="willow32"
jak?[/quote]
ptaszkiem? Edycja/preferencje/miniaturki
w opcjach PS to samo, edit/preference/file handling
Niestety jest to JPG.
Jaki z tego wniosek na przyszłość ??
Syd Barrett
16.11.07, 14:39
Niestety jest to JPG.
Wyczuwam sarkazm. Od bardzo dawna wszystko ciupię RAWami, ale zaraz po zakupie aparatu, kiedy to miałem małą kartę robiłem wszystko w *.jpg
Jak się okazuje - tym lepiej, bo dzięki temu poznałem nowe sposoby pracy ze zdjęciami - niekoniecznie w RAWach.
No to jaki ten wniosek na przyszłość? ;-)
Syd Barrett
16.11.07, 14:50
[quote="willow32"
jak?
ptaszkiem? Edycja/preferencje/miniaturki
w opcjach PS to samo, edit/preference/file handling[/quote]
Dokładnie o to mi chodziło - wielkie dzięki.
Niestety jest to JPG.
Wyczuwam sarkazm. Od bardzo dawna wszystko ciupię RAWami, ale zaraz po zakupie aparatu, kiedy to miałem małą kartę robiłem wszystko w *.jpg
Jak się okazuje - tym lepiej, bo dzięki temu poznałem nowe sposoby pracy ze zdjęciami - niekoniecznie w RAWach.
No to jaki ten wniosek na przyszłość? ;-)
nie pokładałbym wielkich nadziei w obróbce jpeg'ów nawet przy użyciu ACRa. Jpeg to format finalny pod wydruk, byle zmiana kontrastu czy nasycenia powoduje w nim kolosalne straty informacji w nim zapisanych. Tak więc pozostań przy RAWach ;)