PDA

Zobacz pełną wersję : problem z aparatem Olympus E520 i ustawieniami lampy FL 36 R



kolosma
27.11.14, 20:13
witam, może spotkał się ktoś z problemem podobnym do mojego. Po podłączeniu lampy do aparatu nie chce aparat używać jej za każdym razem. przy co 5 zdjęciu robionymi w tych samych warunkach losowo jej użyje. Dodam że wyświetla się gotowość lampy do użytku i baterie są dobre i naładowane. pomóżcie bo czuje się juz kompletnie bezradna

grizz
27.11.14, 20:14
Styki czyste? Sprawne?
Lampa dokręcona?

kolosma
27.11.14, 20:18
raczej tak. jak mogę je wyczyścić żeby mieć pewność. wszystko wygląda na czyste i dokrecone

grizz
27.11.14, 20:21
Zdjęcia wychodzą niedoświetlone?

kolosma
27.11.14, 20:32
zdecydowanie są niedoswietlone

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------

nigdy wcześniej nie zdarzało się to. jak była podłączona lampa to za każdym razem się uruchamiają a jak nie to tylko dlatego że nie zdążyła się naładować. ale wtedy nie robił aparat zdjęcia.

kolosma
28.11.14, 10:03
witam, może spotkał się ktoś z problemem podobnym do mojego. Po podłączeniu lampy do aparatu nie chce aparat używać jej za każdym razem. przy co 5 zdjęciu robionymi w tych samych warunkach losowo jej użyje. Dodam że wyświetla się gotowość lampy do użytku i baterie są dobre i naładowane. pomóżcie bo czuje się juz kompletnie bezradna

staryman
28.11.14, 10:40
Nie znam E-520, ale to może być zależne od ustawień w aparacie i lampie, może tak być, że lampa jest wyzwalana tylko wtedy gdy warunki tego wymagają. Zajrzyj do instrukcji aparatu czy lampy, a może obu, tam są tabelki, o ile dobrze pamiętam, które pozwolą Ci zobaczyć w jakim ustawieniu lampa jest wyzwalana zawsze. Pomijam niekontakt na stykach, co też może mieć wpływ, na wszelki wypadek przetrzyj styki lampy i aparatu, wystarczy flanelką.

romeq
28.11.14, 10:45
Witam
A nie robisz zdjęć w trybie AUTO?
Wtedy tak się aparat zachowuje. Jeśli tak, to przestaw na tryb P.
Pozdrawiam. romeq

kolosma
28.11.14, 11:33
W każdym z trybów tak samo się zachowuje. Może faktycznie popatrzę w ustawieniach ale wcześniej nic specjalnie nie ustawiałam i wszystko działało super. Styki niby też przetarte. Ajjj mam ochotę wyrzucić go przez okno :(

staryman
28.11.14, 12:20
powiedz gdzie to okno, mam podbierak wędkarski, może uda się go złapać :) Rzuć okiem do ustawień lampy, tam udaje się też zmienić ustawienia, przerzuć na TTL-AUTO lub FP, z pamięci nie potrafię odtworzyć obrazków, które tam się pojawiają.

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------

http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_aw2007_/FL-36R_MANUAL_PL..pdf tu jest instrukcja do FL-36

kolosma
28.11.14, 12:26
Takie też mam ustawienia na lampie na TTL Auto

staryman
28.11.14, 12:56
są jeszcze ustawienia samej lampy błyskowej w menu aparatu, tam jeszcze jest ratunek.
Przy ustawieniu aparatu, lampa "Full", program Auto lub "P", lampa jest wyzwalana zawsze. Tu masz instrukcję aparatu, na stronie 123 jest tabelka o której wcześniej wspominałem: http://www.partner.olympus.pl/pro/100/e-520/e-520_instrukcja_obslugi.pdf

kolosma
28.11.14, 13:00
Dziękuję spróbuję tego rozwiązania

---------- Post dodany o 13:00 ---------- Poprzedni post był o 12:58 ----------

Jeszcze mam pytanie czy te ustawienia dotyczą również wyzwalania lamy zewnętrznej Fl 36 R czy tyczą się tylko tej wbudowanej? Pewnie pytanie trywialne ale jestem sporym amatorem w tych kwestiach.

staryman
28.11.14, 13:09
Generalizując, dotyczą obu typów lamp, choć oczywiście istnieją punkty wyróżniające jedną z nich, na przykład sterowanie lampę zewnętrzną za pomocą lampy wbudowanej. Rzuć okiem w instrukcje, są po polsku i bardzo przystępnie napisane, nie obawiaj się, a wiele rzeczy stanie się dla Ciebie jasnych.
Pozdrawiam serdecznie i niech Ci się uda:)

kolosma
28.11.14, 13:14
Dziękuję na pewno spróbuję ale kojarzę że już tej opcji również próbowałam. Chyba wszystkiego już spróbowałam. Czy to może być też jakiś objaw po prostu zepsucia sprzętu? Może powinnam oddać do serwisu

staryman
28.11.14, 13:22
trudno jest coś powiedzieć na odległość, serwis to dopiero jak wszystko zawiedzie. Póki co, sprawdź czy lampa jest dobrze umocowana w stopce, przestaw ustawienia, wg instrukcji, na ręczne (manual - M), zarówno w aparacie i lampie i zobacz czy zawsze się wyzwala błysk, jeśli nie, to pewnie serwis, ale jeśli tak, to raczej jednak ustawienia. Można też napisać do serwisu i zapytać o ewentualną przyczynę, może coś poradzą bez wysyłki. Podejrzewam jednak styki/mocowanie, bo jeśli od czasu do czasu jednak błyska, to ... stawiam na styki.

Syd Barrett
28.11.14, 13:49
Może po prostu jakiś kabelek przerywa w lampie. Jeśli w manualu (aparat M, lampa M) nie błyska to coś jest nie tak i koniec.

Bodzip
28.11.14, 17:32
Ludzie pisali, że jak styki przetrzeć to lampa do życia wracała. Trzeba jak zaślepki na stopkę nie używasz to przetrzeć styki w stopce na aparacie, oraz sprawdzić styki w stopce lampy - czy nie wpadnięte, zaśniedziałe itp.
I jeszcze jedno, ale to już pisano - jeśli w menu aparatu dotyczącym lampy jest ustawione jako błysk uzupełniający to wtedy... ważne - czasem błyśnie a czasem nie. Wszystko zależy od światła na zewnątrz.

kolosma
28.11.14, 20:57
a wiec na manuał lampy i manualu aparatu lampa działa :)

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post był o 20:32 ----------

jednak nie działa to cały czas loteria ... raz robi z lampą a raz bez

staryman
28.11.14, 21:10
wiesz co, postawiłbym na styki, coś nie kontaktuje. Czy masz dobrze umocowaną lampę, pokrętło mocujące dokręcone?

rah
1.12.14, 10:27
Próbowałaś uruchamiać samą lampę odłączoną od aparatu, testowym błyskiem? U mnie tak było po dłuższym okresie nieużywania, że lampa błyskała rzadko. Dopiero próby uruchamiania testowym błyskiem doprowadziły do pobudzenia lampy. Tych uruchomień było kilkaset, aż lampa załapała i zaczęła poprawnie działać z aparatem. Kilka dni temu spróbowałem ponownie uruchomić lampę i na razie błyska co kilkanaście razy. Wydaje mi się, jakby padał jakiś kondensator.

zigger
1.12.14, 13:14
Właśnie dzisiaj przeczytałem ten wątek a przytrafiła mi się podobna sytuacja 'na świeżo' czyli wczoraj. Mój e-330 przestał współpracować z lampą - czasami działał poprawnie, czasami widział lampę i nic poza tym, a czasami zachowywał się tak, jakby lampy w ogóle nie było. Działo się to przy różnych ustawieniach. Dzisiaj będę mu się przyglądać, oczywiście przeczyszczę styki itd. itp. Jak coś znajdę sensownego, to dam znać.

kolosma
1.12.14, 14:41
U mnie wszystko już chyba działa :) Dzięki za wszystkie rady

Bodzip
1.12.14, 15:51
U mnie wszystko już chyba działa :) Dzięki za wszystkie rady
To napisz co w sumie było ?

kolosma
1.12.14, 16:09
Nie mam do końca pewności ale nagle zaczął działać. Przywróciłam ustawienia fabryczne w lampie i w olku po czym ustawiłam wg zaleceń wyżej i robiłam zdjęcie jak była gotowa i lampa i aparat (jak zajrzysz w oczko to po prawej stronie wszystko musi przestać mrygać) nacisnęłam spust migawki do połowy i jak złapał ostrość to dopiero dociskam. I wszystko hula :) Oczywiście baterie naładowane muszą być.

eurotarget
8.02.15, 08:10
Cześć, mam taką samą lampę. Spróbuj jeszcze w trybie RC (bezprzewodowym) jeśli Twój aparat go obsługuje. Ale jeśli już wszystko działa to OK. Tak, czasami reset działa cuda. Jak Ci sprawuje tak lampa? Jakich akumulatorów używasz? Pozdrawiam