PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowanie baterii do/w mju730.

perinoid
19.11.14, 13:27
Witam wszystkich.
Kupiłem okazyjnie używany kompakt Olympus mju730. Tak jakoś mnie naszło, bo podobno uszczelniany - a że był akurat tanio to wziąłem. I generalnie jestem nawet zadowolony. Z jednym wyjątkiem, którym jest ładowanie baterii. Jestem przyzwyczajony, że gdy podłączam aparat np. do komputera czy ładowarki (w końcu kabel USB), to akumulator się ładuje. A tu - nic z tego... Mam dwa różne kable USB, w tym jeden sprowadzony z Amazona (sprzedawany jako z opcją ładowania) - ale nic z tego. Po podłączeniu aparat oferuje co prawda różne opcje, ale przy żadnej ładowania nie ma. Jedyną opcją jest ładowanie baterii w ładowarce zewnętrznej, co jest upierdliwe - ładowarki ze sobą nie wożę, a np. powerbank ze złączem USB - owszem.

Czy jest jakiś sposób na osiągnięcie ładowania akumulatora aparatu po prostu po podłączeniu aparatu kablem USB do komputera? Pozdrawiam.

grizz
19.11.14, 19:11
Jeżeli dobrze pamiętam, to takiej opcji nie ma.

Jack
19.11.14, 22:44
Jeżeli dobrze pamiętam, to takiej opcji nie ma.Dobrze pamiętasz. W komplecie handlowym aparatu Mju 730, poza akumulatorem Li-42B, była także ładowarka Li-40C, niezbędna do ładowania akumulatora. Kabel USB służy tylko do transmisji danych.
@perinoid - musisz się trochę porozglądać za ładowarką, bo oryginalnej już nie ma od dawna w ofercie. Ale w ofertach alternatywnych coś powinno być, np.: http://eltec.pl/AKCESORIA-FOTOGRAFICZNE1/Ladowarki1/Olympus1/Ladowarka-LI-40B-12230volt-COL-Li-40B-Olympus.html

perinoid
20.11.14, 10:50
Dzięki za odpowiedzi. Ładowarkę mam, więc problem z ładowaniem polega wyłącznie na tym, że nosić kabel USB i podpiąć go do czegokolwiek jest łatwiej niż targać że sobą ładowarkę i szukać dla niej gniazdka 230V.
Dziwi mnie to bo na aparacie na zaślepce złącza USB wyraźnie jest napisane: "USB / DC IN 4.8V /A/V OUT". Jak dla mnie jednoznacznie sugeruje to, że powinno dać się tędy ładować. Bo jak nie to o co chodzi z tym "DC IN 4.8V"? Bez sensu...

Jack
20.11.14, 11:07
[...] Bo jak nie to o co chodzi z tym "DC IN 4.8V"? Bez sensu...Chodzi o zasilacz sieciowy, a konkretnie D-7AC za pomocą adaptera CB-MA1. Aparat można zasilać bezpośrednio z sieci, ale w tym czasie akumulator jest odłączony (może też go nie być w aparacie). Nie jest to unikalne rozwiązanie, stosowało (stosuje?) je wielu producentów, w tym także Olympus .

perinoid
20.11.14, 16:26
No to teraz rozumiem, wszystko mi się poukładało. Dziękuję.