PDA

Zobacz pełną wersję : Koniec linii E-PM

petreq
18.11.14, 19:50
http://www.43rumors.com/ft5-e-pm-line-is-dead/
Chciałoby się zapytać "Quo Vadis Olympusie"?

droplet
18.11.14, 20:31
http://www.43rumors.com/ft5-e-pm-line-is-dead/
Chciałoby się zapytać "Quo Vadis Olympusie"?
Ja się nie dziwie. E-PM i E-PL są bardzo zbliżone do siebie tylko, że seria E-PM jest strasznie niewygodna.
Bardziej mnie ciekawi czy ukatrupią serię OM-D E-M5.

szafir51
18.11.14, 21:34
mnie ciekawi też co z Panasonikiem - G, GH, GF, GX, GM... co jeszcze? W sumie olek też ma E-P, E-PM, E-PL, E-Mx, E-Mxx - dla każdego coś fajnego :)

grizz
18.11.14, 21:37
Zawsze mniej zastanawiania nad wyborem ;-)
Choć ruchu nie rozumiem. Raz zagęszczanie, raz likwidacja. Ech

MAF
18.11.14, 22:26
Zawsze mniej zastanawiania nad wyborem ;-)
Choć ruchu nie rozumiem. Raz zagęszczanie, raz likwidacja. Ech

Skasowali serię E-P, skasowali E-PM, żeby tylko nie skasowali następcy E-M1 i E-M10.

Inna sprawa że E-PL7 z poprawioną stabilizacją i ergonomią względem E-PL5 - powinien z powodzeniem wystarczyć jako tego typu korpus. Natomiast w serii OM-D prędzej spodziewałbym się braku następcy E-M5 i pozostanie z trzema seriami aparatów

grizz
18.11.14, 22:29
Raczej powstanie nowa linia :)

szamaniec
18.11.14, 22:35
Mnie ciekawi co zrobi Olek gdy Sony z sukcesem do bezlusterkowców będzie dawał af fazowy,z dobrymi rezulatatami af-c, i na tyle to rozdmucha że bez fazowego micro nie będzie się liczyło.( w świadomości konsumentów). Może dużych 4/3 nie należy się pozbywać :)

MAF
18.11.14, 22:39
Mnie ciekawi co zrobi Olek gdy Sony z sukcesem do bezlusterkowców będzie dawał af fazowy,z dobrymi rezulatatami af-c, i na tyle to rozdmucha że bez fazowego micro nie będzie się liczyło.( w świadomości konsumentów). Może dużych 4/3 nie należy się pozbywać :)

Olympus kupuje matryce od Sony, myślę że nic nie będzie stało na przeszkodzie aby Sony zrobiło dla Olympusa matrycę z czujnikami fazowymi...

staryman
18.11.14, 22:45
wciąż trzymam duże 4/3, nie bardzo chcę co parę lat wymieniać wszystko na nowe, może jeszcze coś z tego będzie, dzięki Sony

nightelf
19.11.14, 00:00
Szkoda, to był najlepiej wyceniony aparat z m 4/3.

PanMarecq
19.11.14, 00:40
Czyli mój epm2 zyskał teraz miano kultowego ostatniego modelu w swojej serii :D

zigger
19.11.14, 01:17
Olympus kupuje matryce od Sony, myślę że nic nie będzie stało na przeszkodzie aby Sony zrobiło dla Olympusa matrycę z czujnikami fazowymi...
Pytanie przy okazji - czy matryca w XZ-10 również pochodzi z tego samego źródła, czy do takich maluchów to inna para kaloszy?

wulf
19.11.14, 02:18
Czyli mój epm2 zyskał teraz miano kultowego ostatniego modelu w swojej serii :D
Dzięki takim ruchom w tej sytuacji całkiem niedawno znalazło się znacznie więcej osób.
A co do wygody używania aparatu praktycznie pozbawionego przycisków i pokręteł na rzecz ekranu dotykowego to od jakiegoś czasu drażni mnie brak tej funkcji w starszych modelach. Ciągle zdarza mi się próbować szturchać w ekran 5d2 a on nie reaguje :cool:
Jeśli sprzedaż tej linii była marna to słuszna decyzja a jeśli nie to cóż, prawdziwy miłośnik marki powinien to jakoś przeżyć.

epicure
19.11.14, 09:59
Gdyby sprzedaż była dobra, to by nie zaorali tej linii. Widocznie zaawansowany kompakty i lustrzankowe plasticzaki ją mocno podgryzały. Teraz jest parcie na wbudowany EVF, jasne obiektywy, duże matryce i sterowanie wyciągnięte na zewnątrz - nawet w kompaktach producenci prześcigają się, kto da więcej tych gadżetów. Tani bezlusterkowiec o podstawowych funkcjach, z ciemnym kitem i dwoma przyciskami na krzyż nikogo już nie grzeje, oprócz wąskiej grupy ludzi, którzy liczą się z każdym groszem i szukają najlepszego stosunku jakości obrazu do ceny (głównie niektórzy użytkownicy for fotograficznych z biedniejszych krajów). Z reguły jak już ktoś się zna, to i tak uzbiera więcej siana na sprzęt z wyższej półki lub właśnie wypasionego kompakta, bo go to po prostu jara :) A jak się nie zna, to w tej cenie kupuje lustrzankę z kitem, bo wygląda ona bardziej profesjonalnie.

Jd
19.11.14, 10:35
Gdyby sprzedaż była dobra, to by nie zaorali tej linii. Widocznie zaawansowany kompakty i lustrzankowe plasticzaki ją mocno podgryzały. Teraz jest parcie na wbudowany EVF, jasne obiektywy, duże matryce i sterowanie wyciągnięte na zewnątrz - nawet w kompaktach producenci prześcigają się, kto da więcej tych gadżetów. Tani bezlusterkowiec o podstawowych funkcjach, z ciemnym kitem i dwoma przyciskami na krzyż nikogo już nie grzeje, oprócz wąskiej grupy ludzi, którzy liczą się z każdym groszem i szukają najlepszego stosunku jakości obrazu do ceny (głównie niektórzy użytkownicy for fotograficznych z biedniejszych krajów). Z reguły jak już ktoś się zna, to i tak uzbiera więcej siana na sprzęt z wyższej półki lub właśnie wypasionego kompakta, bo go to po prostu jara :) A jak się nie zna, to w tej cenie kupuje lustrzankę z kitem, bo wygląda ona bardziej profesjonalnie.

100/100 - tu jest pies pogrzebany

"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure"

wyszomir
19.11.14, 11:03
Dodam jeszcze, że dla mnie ogromną wadą serii EP była koniecznosć kadrowania 'na zombie' na nieodchylanym ekraniku. Praktycznie uniemożliwia to korzystanie z dłuższych obiektywów bez statywu. Sądzę, że to też odbijało się negatywnie na sprzedaży.

MAF
19.11.14, 11:15
Dodam jeszcze, że dla mnie ogromną wadą serii EP była koniecznosć kadrowania 'na zombie' na nieodchylanym ekraniku. Praktycznie uniemożliwia to korzystanie z dłuższych obiektywów bez statywu. Sądzę, że to też odbijało się negatywnie na sprzedaży.

Faktycznie dłuższe ogniskowe to porażka bez wizjera. O ile z 14-42 nie było problemów to już 40-150 nie potrafiłem ogarnąć.
Niby można EVF dokupić, tyle że kosztuje on prawie drugie tyle co aparat i robi mu paskudnego garba.

Seria E-PL wystarczy, szczególnie jeśli E-P miałby być dalej tak absurdalnie wyceniany, a E-PM mocno ograniczony.

Jan_S
19.11.14, 11:22
ja myślę że E-PM jeszcze wróci. Na rynku w każdym systemie jest potrzebny aparat "entry level" - coś może i bardzo pookrawanego z funkcjonalności ale taniego. Taki E-PL dla ubogich. Na tej zasadzie przecież funkcjonują (i to dobrze) Canony 1x00D czy Nikony D3x00

Tylko że na rynku jest obecnie sporo "starych" korpusów E-PM i E-PL które trzeba wypchnąć i to one po przecenach robią za wstępniaki. Ale jak się podaż skończy to myślę że Olympus coś zaproponuje. I mam nadzieję że nie będzie to taki stylistyczny potworek jak E-PM2.

MAF
19.11.14, 11:25
ja myślę że E-PM jeszcze wróci. Na rynku w każdym systemie jest potrzebny aparat "entry level" - coś może i bardzo pookrawanego z funkcjonalności ale taniego. Taki E-PL dla ubogich. Na tej zasadzie przecież funkcjonują (i to dobrze) Canony 1x00D czy Nikony D3x00

Tylko że na rynku jest obecnie sporo "starych" korpusów E-PM i E-PL które trzeba wypchnąć i to one po przecenach robią za wstępniaki. Ale jak się podaż skończy to myślę że Olympus coś zaproponuje. I mam nadzieję że nie będzie to taki stylistyczny potworek jak E-PM2.

Taaa, zrobią coś na kształt A3000 od Sony :-P

Jan_S
19.11.14, 11:46
Taaa, zrobią coś na kształt A3000 od Sony :-P

miejmy nadzieję że bardziej w strone Panasonicowego GF

MAF
19.11.14, 11:57
miejmy nadzieję że bardziej w strone Panasonicowego GF

A czym - poza brakiem stopki dla zewnętrznej lampy - różni się ten GF od E-PL? To już chyba wolałbym coś na kształt GM.

Z drugiej strony podobno A3000 się świetnie sprzedaje...

Jan_S
19.11.14, 12:43
A czym - poza brakiem stopki dla zewnętrznej lampy - różni się ten GF od E-PL? To już chyba wolałbym coś na kształt GM.

Z drugiej strony podobno A3000 się świetnie sprzedaje...

wzornictwem? GF3 był całkiem ładny

nightelf
19.11.14, 13:02
wzornictwem? GF3 był całkiem ładny

Kwestia gustu. Mi się E-PM2 podobał, taki minimalistyczny design.

Może Olympus obniży cenę na linię E-PL, to by sens miało. Wtedy by lepiej konkurowali z tanimi lustrzankami.

epicure
19.11.14, 15:02
Obecnie różnica w cenie między E-PM2 a E-PL5 wynosi 100 zł. Dostrzegacie bezsens? To seria E-PL powinna być na najniższej półce i kosztować nie więcej, niż 1500 zł w kicie. Najwyższy czas zapomnieć o linii E-PM, nie wracać do niej już więcej, a cenę E-PL7 sprowadzić na Ziemię, bo na razie jest ona w kosmosie. Jedna pucha bez wizjera naprawdę wystarczy, inni producenci też już się ogarnęli i nie wciskają już po kilka modeli tego typu. Reszta niech już będzie z wizjerem.

petreq
19.11.14, 19:16
Wg mnie, decyzja o wygaszeniu linii E-PM oraz zaprzestaniu produkcji E-M5 to musi być początek głębszych zmian... bo jaki jest sens zakupu najtańszego korpusu z wizjerem, czyli E-M10 oraz zakup do niego 12-40/2.8, jak za prawie połowę tej kwoty można nabyć Panasa LX100? Dla 90% użytkowników i sympatyków systemu MFT ten kompakt będzie wszystkim czego potrzebują i oczekują...

Mam nieodparte wrażenie, że cenowo:
- sprzęt MFT jest przewartościowany, albo
- LX100 jest niedowartościowany...

Jan_S
19.11.14, 20:12
wiesz petreq (https://forum.olympusclub.pl/members/8614-petreq), kiedyś na tym Forum za pisanie że m4/3 jest zbyt wysoko wycenione dostawało się naganę do reputacji... czasy się na szczęście trochę zmieniły i mam nadzieję że dający się zaobserwować trend urealniania cen się pogłębi.

petreq
19.11.14, 20:19
Jakieś szczęście widocznie miałem, gdyż tu, dość często, krytycznie o cenach MFT się wypowiadałem ;)

viruuss
20.11.14, 00:30
Obecnie różnica w cenie między E-PM2 a E-PL5 wynosi 100 zł. Dostrzegacie bezsens? To seria E-PL powinna być na najniższej półce i kosztować nie więcej, niż 1500 zł w kicie. Najwyższy czas zapomnieć o linii E-PM, nie wracać do niej już więcej, a cenę E-PL7 sprowadzić na Ziemię, bo na razie jest ona w kosmosie. Jedna pucha bez wizjera naprawdę wystarczy, inni producenci też już się ogarnęli i nie wciskają już po kilka modeli tego typu. Reszta niech już będzie z wizjerem.
E-PM2 na alledrogo 799 zł( body), http://allegro.pl/olympus-pen-e-pm2-body-aku-lad-lampa-fl-lm1-fv-i4779757386.html
E-PL5, 1145 zł (body), http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-body-lampa-fl-lm1-3-kolory-i4788566390.html
jakoś nie widzę 100 zł ? jednak róznica w cenie moim zdaniem przemawia za zakupem E-PL5

Darekw1967
20.11.14, 10:39
Wg mnie, decyzja o wygaszeniu linii E-PM oraz zaprzestaniu produkcji E-M5 to musi być początek głębszych zmian... bo jaki jest sens zakupu najtańszego korpusu z wizjerem, czyli E-M10 oraz zakup do niego 12-40/2.8, jak za prawie połowę tej kwoty można nabyć Panasa LX100? Dla 90% użytkowników i sympatyków systemu MFT ten kompakt będzie wszystkim czego potrzebują i oczekują...

Mam nieodparte wrażenie, że cenowo:
- sprzęt MFT jest przewartościowany, albo
- LX100 jest niedowartościowany...

Witam !

Z czasem doszedlem do wniosku, ze dobry kompakt z jasnym uniwersalnym zoomem o mniejszych gabarytach i dobrym filmowaniem
w zupelnosci mi wystarczy i... nie kusi to dalszymi inwestycjami w kolejne szkla.

Kiedys m.4/3 byl oczekiwana nowoscia i ludzie przechodzili masowo na mniejsze puszki i szkla ale jednak na teraz...
ten system z jasnym zoomem wychodzi dosyc drogo a kompakt panasa LX100 duzo proponuje za mniej.

Pozdrawiam

epicure
20.11.14, 11:06
E-PM2 na alledrogo 799 zł( body), http://allegro.pl/olympus-pen-e-pm2-body-aku-lad-lampa-fl-lm1-fv-i4779757386.html
E-PL5, 1145 zł (body), http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-body-lampa-fl-lm1-3-kolory-i4788566390.html
jakoś nie widzę 100 zł ? jednak róznica w cenie moim zdaniem przemawia za zakupem E-PL5

Sprawdzałem w sklepach internetowych zestawy z obiektywem. E-PM2 kosztuje 1100 zł, a E-PL5 1300. Wychodzi 200 zł różnicy - moja pomyłka ;-)

fret
20.11.14, 14:08
... ludzie przechodzili masowo na mniejsze puszki i szkla ...

z tą masowością toś lekko przesadził :)

wyszomir
20.11.14, 22:55
Przy różnicy cenowej 200zł na poziomie ceny powyżej 1000zł zdecydowanie wolałbym dołożyć do E-PL5. I sądzę, że nie jestem pod tym względem wyjątkowy:-)

RafS
6.12.14, 22:30
Dziś udało mi się zwiedzić niemal wszystkie elektromarkety w Szczecinie i obejrzeć, potrzymać, uruchomić większość z m4/3 Sony NEX i Samsung NX. Początkowo(gdzieś tak w październiku) myślałem o zmianie mojej amatorskiej lustrzanki E-620 na coś z M4/3 albo małym eksperymencie(wymianie części obiektywów na E-PM2).
Szczerze, utkwiły mi 4 aparaty Olka z m4/3, które powiedzmy może będą w moim zasięgu cenowym. E-p3, E-PL5, E-pm2 i E-m10.

E-p3 całkowicie nieergonomiczny, od razu skreślony.
E-pl5 fajny, wygodny i jak to mowią "do schowka, na później" - jak będzie tańszy to zobaczymy.
E-m10 wygląda zabójczo, wydaje się być bardzo ergonomiczny i w zasadzie cała reszta może przy nim nie istnieć. Wszystko prysło, jak Pan sprzedawca przyniósł baterię. Włączylem wizjer i.... dobra jednak wizjer elektroniczny dalej wyglada jak..elektroniczny(miałem taki, na pewno dużo gorszy w Minolcie Z3, ale to wciąż wygląda jak patrzenie na ekranik i nijak sie ma do wizjera lustrzanki, nawet tak ciemnego jak mój).
I wreszcie na koniec, rozważany tutaj E-pm2. Największe zaskoczenie dla mnie. Najmniejszy(i to jest dla mnie zaleta, bo zawsze w reklamach mówi się, że te bezlusterkowce takie małe, a jak co do czego, to już wcale takie małe nie są), o wiele wygodniejszy niż E-p3, dobrze się go trzyma(wg mnie), szybko ostrzy i ma tryby PASM(choć brak tu standardowego pokrętła), do tego najtańszy i mozna go mieć bez pozbywania się lustrzanki i najczęściej używanych obiektywów(czyli tam gdzie nie wystarczy maluch, biorę lustro).

Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?

Samsunga, Nexa albo lustrzankę innej firmy, ale nie Olympus. Zlikwidowali najtańsze lustrzanki, likwidują najtańsze bezlusterkowce i co? Jeżeli E-pl5 będzie utrzymane i cena rzeczywiście dojdzie do ceny E-pm2 to OK i to jest sensowne, ale obawiam się, że wypchną z magazynów E-pl5, a potem zostanie juz tylko kosmicznie drogi E-pl7.

gietrzy
6.12.14, 22:44
więc co ma kupić przeciętny Kowalski?

Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.

likwidują najtańsze bezlusterkowce i co?

Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.

apz
6.12.14, 23:16
Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.

Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia. Znakomita rada , też polecam, po co się męczyć i dramatyzować....

epicure
6.12.14, 23:58
...więc co ma kupić przeciętny Kowalski?

To, co robi najczęściej: kupić Canona 1000D ;-)

RafS
7.12.14, 00:42
Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.

Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.

Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.

Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać..

Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić ;)

apz
7.12.14, 01:12
Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.

Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.

Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać.. ą c

Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić ;)A jeżeli chodzi Ci o Olympusa to wciąż jest E-PM2 na rynku podobnie jak E-PL5.

Oba mają przyzwoitą matrycę i nadają się do produkowania obrazów...

MAF
7.12.14, 01:54
Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?

Przede wszystkim Olympus nie jest tanią firmą. Taki wybrali model i trzeba o tym pamiętać, czy słuszny to się dopiero okaże. Ale Fuji i Sony też nie wychodzą tanio.

Co do serii E-PL to E-PL7 wszedł na rynek w cenie 600USD, E-PL5 wchodził w cenie 699USD, E-PM2 w cenie 599USD (wszystkie ceny według DXO), nie wiem czy ten dolar różnicy (o ile DXO się nie pomyliło) to znowu tak dużo w porównaniu do E-PM2?

Oczywiście w tej chwili E-PL5 i E-PM2 są znacznie tańsze, ale to modele schodzące już z rynku.

Chyba nie ma co narzekać za bardzo że w cenie modelu z serii E-PM otrzymujemy wyraźnie lepszy E-PL.

epicure
7.12.14, 01:58
E-PM2 ciągle jest w sprzedaży, jak zauważył apz, więc nie ma nad czym rozpaczać. Idziesz do sklepu i kupujesz :-)

szamaniec
7.12.14, 09:34

Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać..

Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić ;)

Zupełnie nie rozumiem dlaczego chcesz zmienić klamoty. Może kup po taniości 50 tkę w 4/3 lub 50-200 i ciesz się radością fotografowania. Drażni mnie polityka Olympusa ale w stosunku do korpusu tak źle znowu nie jest, to bardziej znęcanie się nad nami w kategorii obiektywów.

easy_rider
7.12.14, 11:28
...kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem.

Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana ... to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?Nie odpowiada Ci zakup nowego PM-2 bo Olympus akurat kończy jego produkcję - a odpowiada używanie starego E-620 z dawno uśmierconej całej rodziny aparatów?
Brak logiki tu widzę...

psl
7.12.14, 11:43
Przeciętny Kowalski zrobi to, co robił do tej pory. Kupi sobie sprzęt ze starszej linii. A to czy to taka linia czy inna, to już indywidualana decyzja. Teraz np. można za niewiele ponad 1000 zł kupić e-pm1 z 12-50/e-pm2 14-42 lub e-p3 za ok. 900 zł i to kupi przeciętny Kowalski, a nie e-pl7. Albo, tak jak już ktoś pisał - dobrego smartfona

easy_rider
7.12.14, 11:44
E-m10 wygląda zabójczo, wydaje się być...
Wszystko prysło...wizjer elektroniczny dalej wyglada jak...elektronicznya jak ma wyglądać - jak ekran w kinie?

nijak sie ma do wizjera lustrzanki, nawet tak ciemnego jak mójOceniłeś w ciągu paru sekund w sklepie?
Bo to stwierdzenie jest kompletną bzdurą - wizjer z EM-10 jest w wielu przypadkach lepszy od jasnych, opartych na pryzmatach wizjerach optycznych - a od ciemnych lusterkowych praktycznie zawsze...

szafir51
7.12.14, 14:05
też się dziwię, że RafS narzeka na EFV w E-M10 rozważając równocześnie aparaty bez wizjera. Nie wiem jaki wizjer optyczny jest w E-620, ale porównując ten z E-M10 do mojego poprzedniego E-520 to jest niebo a ziemia.
Zresztą, to tylko wspomagacz kadrowania. Tak naprawdę niewiele więcej da się na nim ocenić. W EVF jest jeszcze histogram lub poziomica, możliwość podglądu i oceny zdjęcia w pełnym świetle, widoczne efekty filtrów, focus peeking itp, a w niewielkim i niezbyt jasnym OVF? W dzień jeszcze ok, ale już jak jest ciemno to wolę kaszę w EVF niż ciemność w OVF.

MAF
7.12.14, 17:41
też się dziwię, że RafS narzeka na EFV w E-M10

Ja miałem E-PL5 z VF-4 i jednak wizjer w E-M10 jest zauważalnie słabszy ;-)

Za to wygodniejszy w użyciu i trudniej go zapomnieć.

W mojej ocenie mimo wszystko ten wizjer jest lepszy od tego z Canona 5D. Przy Sony A900 miałbym już odmienne zdanie.

gietrzy
7.12.14, 20:26
Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie.

Af nie z tej ziemi, używalne iso 3200, krzywa podbijająca dynamikę w jotpegu, chyba 8 zdjęć w serii, filmiki super, ale tylko w panasonikach, nie wiem jak z bateriami, ale ztcp ktoś kiedyś pisał, że pasują z 4/3. Wszystko powyżej dotyczy EPM2, ale zaglądając w stare wątki Janko Muzykanta można podziwiać piękne fotki z PL1... Innymi słowy daj sobie spokój z wymianą jak cię nie stać i pstrykaj 620 dopóki nie padnie. Jak tak robię z GH2, GH4 ma dodatkowy mnożnik, którego nie znoszę. W ten sposób Panasonic zadbał o mój portfel.

RafS
7.12.14, 21:13
Nie odpowiada Ci zakup nowego PM-2 bo Olympus akurat kończy jego produkcję - a odpowiada używanie starego E-620 z dawno uśmierconej całej rodziny aparatów?
Brak logiki tu widzę...

Właśnie dlatego, że używam aparatu którego rodzina została uśmiercona, jestem trochę bardziej przezorny i trzy razy się zastanawiam, zanim coś kupię.

Jak na moje warunki zebranie wszystkich używanych przeze mnie obiektywów i akcesoriów było długie i kosztowne, teraz chcąc coś lepszego/nowszego nie mam w czym wybierać, bo nowego body do tych obiektywów nie kupię. Chcąc coś nowszego, muszę zmieniać praktycznie wszystko.

Dlatego też jeśli akurat zastanawiałem się nad E-pm2 i dostaję informacje, że to też zaraz zginie, to nauczony przykładem obecnie posiadanego sprzętu nie odpowiada mi kupowanie tego i już. Takie moje zdanie i wydaje mi się całkiem logiczne.

Bo to stwierdzenie jest kompletną bzdurą - wizjer z EM-10 jest w wielu przypadkach lepszy od jasnych, opartych na pryzmatach wizjerach optycznych - a od ciemnych lusterkowych praktycznie zawsze...

Widzę, że komuś swoją opinia o EVF nadepnąłem na odcisk. Już jakiś czas temu na forum była burza o wyższości EVF nad OVF. Nie wdawałem się w dyskusję, teraz też nie zamierzam. Przetestowałem to rozwiązanie i wydałem swoją opinię, nie powinieneś tego nazywać bzdurą. Mi to nie pasuje. Że są przypadki, kiedy EVF jest lepszy OK, niech będą, ale ja chciałbym aby rozwiązanie nadawało się dla mnie cały czas(lub przez większość czasu) a nie w kilku, czy wielu przypadkach.

...ale już jak jest ciemno to wolę kaszę w EVF niż ciemność w OVF.
a ja nie. Wolę ciemność nisz kaszę przed okiem. Jak nie daję rady, to zawsze mogę skorzystać z dużego i czytelniejszego ekranu a nie męczyć oko. Kazdy wybiera to co woli :)

...innymi słowy daj sobie spokój z wymianą jak cię nie stać i pstrykaj 620 dopóki nie padnie...
Dzięki. Tym miłym akcentem chyba się skończą moje poszukiwania, wiele złego można zarzucić E-620, ale wciąż da się nim robić fajne zdjęcia, a przecież o to tu chyba chodzi. Do bezlusterkowców podchodzę już kolejny raz i...chyba wciąż to nie dla mnie.

szafir51
7.12.14, 21:22
wiele złego można zarzucić E-620, ale wciąż da się nim robić fajne zdjęcia, a przecież o to tu chyba chodzi. Do bezlusterkowców podchodzę już kolejny raz i...chyba wciąż to nie dla mnie.

i tak trzymaj. Dobrze, że sprawdziłeś przed zakupem a nie kupiłeś w ciemno bezlustro i potem spotkał Cię zawód :)

opiotr
7.12.14, 21:31
Dlatego też jeśli akurat zastanawiałem się nad E-pm2 i dostaję informacje, że to też zaraz zginie, to nauczony przykładem obecnie posiadanego sprzętu nie odpowiada mi kupowanie tego i już. Takie moje zdanie i wydaje mi się całkiem logiczne.
Tylko co ma wspólnego zginięcie linii korpusów E-PM do uśmierconego systemu 4/3...
I tak długo ciągnął olek jednocześnie linię E-PL, E-PM, E-P, E-M1, E-M10, E-M5. Nie zapomnij jeszcze, że masz linię od panasonica jeszcze do m4/3: G, GH, GF, GM i wszystko z lekka się dublujące. Widać olek z panasem idą po rozum do głowy i zostaną linie małe: E-PL, GM i bardziej zawansowane GH, EM-10, E-M1 i E-M5. W żadnym systemie chyba nie ma jednocześnie tylu linii...

epicure
7.12.14, 23:11
...zastanawiałem się nad E-pm2 i dostaję informacje, że to też zaraz zginie...

I tak by "zginęło", przecież żaden model nie jest produkowany wiecznie. Przestali go produkować, to wyprodukują inny, z innymi literkami i numerkami w nazwie. Będą lepsze modele...

easy_rider
7.12.14, 23:13
Widzę, że komuś swoją opinia o EVF nadepnąłem na odcisk. Już jakiś czas temu na forum była burza o wyższości EVF nad OVF. Nie wdawałem się w dyskusję, teraz też nie zamierzam. Przetestowałem to rozwiązanie i wydałem swoją opinię, nie powinieneś tego nazywać bzdurą.Ależ nie, zapewniam Cię że nie mam żadnych odcisków... :lol:
Tylko często fotografuję w grupie kilkunastu fotografów, w większości posiadaczy lustrzanek - Sony, Nikon, Canon, od APS'ów aż do 5DmkII (a nawet lustrzanka dwuobiektywowa się kiedyś na plenerze znalazła).
I widzę jak się męczą przy kadrowaniu w nocnych plenerach, jak kombinują z pomiarem światła przy kontrastowych scenach,
jak się irytują przy mieszanym oświetleniu... i wielu, wielu innych sytuacjach... i nie są to odosobnione przypadki a sprawy praktycznie codzienne.
A ja się w takich sytuacjach tylko śmieję, po prostu robiąc zdjęcia :mrgreen:
Dlatego nadal uważam Twoje stwierdzenie za bzdurę...

petreq
12.10.15, 15:46
Czas odkopać wątek. :)

Chciałoby się rzec "Nie wszystek umrę..." :)
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-will-reinvent-the-pen-line/

apz
12.10.15, 15:52
Czas odkopać wątek. :)

Chciałoby się rzec "Nie wszystek umrę..." :)
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-will-reinvent-the-pen-line/

No i bardzo dobrze, że zapasowe body może być malutkim aparacikiem....

MAF
12.10.15, 15:54
No i bardzo dobrze, że zapasowe body może być malutkim aparacikiem....

Fajny. Do 40-150 2.8 Pro jak znalazł :-D

apz
12.10.15, 16:19
Fajny. Do 40-150 2.8 Pro jak znalazł :-D

40-150 Pro ma fajny wygodny uchwyt własny, z E-M1 trzyałbym go najwygodniej w ten sam sposob jak E-30 z Zd 50-200 - pełną dłonią za uchwyt obiektywu od spodu.
Znacznie trudniej byłoby mi manipulować z mZD 7-14 czy mZD 12-40 i takim aparacikiem.