Zobacz pełną wersję : Porządny kompakt do street foto
Rafał Czarny
14.11.07, 11:14
Jak w tytule. Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
Co bym chciał w nim mieć:
- Musi mieć zoom zaczynający się przynajmniej od 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek). Na długim końcu mi nie zależy. Najlepiej, by zoom był maksymalnie 3 krotny.
- Obowiązkowe rawy.
- Obowiązkowe tryby PASM.
- Musi być szybki (jak najmniejsze opóźnienie)
- Musi mieć niezłe wysokie ISO.
- Stabilizacją nie pogardzę.
- Gdyby mógł być odpalany na pilota, to byłbym szczęśliwy
- Matryca nie musi mieć dużej rozdzielczości.
- Nie musi być tani.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100.
Rafał to wybór jest oczywisty
Fuji seria fd
przykład Fuji FinePix F50 fd. Są tez tańsze F47fd, F31fd
Wszystkie są bardzo szybkie. Bardzo dobre matryce niskoszumowe, Świetna jakość i wysokie ISO. Poczytaj sobie ich recenzje. Kolega sobie za taniochę wziął stary model chyba F20fd i jest super zadowolony. Można nim nawet ptaka w locie strzelić
Jak w tytule. Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
/ciach/
Hmmm, sam bym kupił podobny kompakt, podzielam też Twoje preferencje, chętnie bym widział dodatkowo odchylany ekranik.... Gdyby Olki serii tysięcznej były rozwijane pewnie następca modelu 5060 itd. spełniałby wiele z tych wymogów. Szkoda.
Ricohów nie znam, mój znajomy w USA używał bodajże Ricoha GR, pytałem o opinię - powiedział, że go nie bardzo lubi ale bez konkretów. Jak dla mnie fajna high-endowa zabaweczka...
Rafał, wydaje mi się, że ten Ricoh, w zestawie z celownikiem, to jedyny sensowny wybór.
No chyba, że stać Cię na M8.
Sam bym go kupił i komuś już doradzalem ale tamten kupił jakiegoś gamonia a ja na street nie chodzę.
Tak, on ma prawie wszystko, ale cienko wypadł w testach. Widać matryca mocno szumi.
Gdyby do niego wpakować matryce Fuja :)
Tak, on ma prawie wszystko, ale cienko wypadł w testach. Widać matryca mocno szumi.
Gdyby do niego wpakować matryce Fuja :)
...i obiektywy Leiki
...i AF E-3
...itd...
Jest jaki jest, podobno GR Digital był nieudany i Ricoh zmieniając symbol niejako odciął się od tej linii.
GX100 jest ponoć niezły ale przy ISO400 szuumi :/
Rafał Czarny
14.11.07, 12:35
Te fuji nie mają rawów, szeroki koniec obiektywu jest zbyt wąski, nie ma PASM. Bawiłem się F30 u kumpla. Fajna zabaweczka, ale chciałbym kupić coś superowskiego, na lata.
Zibi, gdzie spotkałeś opinie o kiepskich obrazkach z GX 100?
Rafał, zerknij tu:
http://www.waloszek.de/ISO_Test_R6_GX100/iso_test_r6_gx100.htm
i tu:
http://www.photographyblog.com/reviews_ricoh_caplio_gx100_2.php
Rafał Czarny
14.11.07, 12:50
Rafał, zerknij tu:
i tu:
Ja się szumu nie boję, w końcu robię Olkiem ;) . A serio - szum mi nie przeszkadza specjalnie, bo i tak foty przerabiam na BW.
ps. Żaden ze mnie spec od oceniania szumów, ale jak dla mnie, to 800 ISO jest spoko.
To kupuj, jak docenisz to może ja się skuszę? :mrgreen:
Cieszę się, że pomogłem, sam kiedyś szukałem informacji o tym sprzęcie to linki zostały :)
Rafał Czarny
14.11.07, 12:58
Jest jeszcze jakiś wybór z takimi wymaganiami, czy tylko RICOH?
Rafał, zerknij tu:
i tu:
Ja się szumu nie boję, w końcu robię Olkiem ;) . A serio - szum mi nie przeszkadza specjalnie, bo i tak foty przerabiam na BW.
ps. Żaden ze mnie spec od oceniania szumów, ale jak dla mnie, to 800 ISO jest spoko.
Na dpreview masz recenzje:
Słowo z konkluzji:
Conclusion - Cons
* Noise and noise reduction issues at all sensitivity settings over ISO 80 - ISO 400 and up pretty much unusable for anything beyond a small print
A na dokładkę wolny:
# 5.5 seconds to save a raw file still too long for quick snaps
# F4.4 maximum aperture at 72mm slower than we'd like
# Very slow focus in macro mode and at long end of zoom in low light
# Supplied raw converter doesn't produce great results
Fak fuji, nie ma 28mm i nie ma w tej wersji RAW :(, ale bije go w każdym innym polu, a F50fd ma ISO6400
Jest jeszcze jakiś wybór z takimi wymaganiami, czy tylko RICOH?
Szczerze powiedziawszy, nie widzialem alternatywy. Ale ja patrzylem pod kątem aparatu wyposażonego w wizjer i małego.
Jeśli moze byc większy, to można spróbowac któregoś z tych. "bridge", np. Nikon 8400 czy Nikon 8800.
Ale to juz klocki. Miałem 8400, wszystko OK ale mocno szumiał powyżej ISO200.
To wtedy rozważ Fuji 6500fd, Wysokie ISO dobre, choc ponoć nieco gorsze niż w tych małpkach, Szybkość prawie jak lustro. No i ten ma RAW, matryca ta sama co w serii Fxxfd
Rafał Czarny
14.11.07, 13:16
Zibi, ta recenzja mocno zniechęcająca. Wielkie kompakty odpadają - to to musi być małe i poręczne.
To pozostaje Ci jeszcze Canon PowerShot G9 , ale on tez nie ma szerokiego kąta, ale reszta OK, ISO do 1600, RAW full manual, Niewielki , poręczny
To pozostaje Ci jeszcze Canon PowerShot G9 , ale on tez nie ma szerokiego kąta, ale reszta OK, ISO do 1600, RAW full manual, Niewielki , poręczny
http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/page20.asp
Obiektyw to konstrukcja o zakresie ogniskowych odpowiadającym 35-210 mm dla aparatu małoobrazkowego...
Rafał Czarny
14.11.07, 13:29
Fajny wydawał się Samsung NV7, ale też obrazki według recenzentów kuleją.
Rafal na raw.fotosite.pl wtrynilem kilka rawow z GX100, pobaw sie i sam zobacz
Rafał, pokombinuj jeszcze chociaz porządnego obrazu na matrycach kompaktów raczej się nie spodziewaj. Za male i producentom tak na jakości nie zależy.
Zauważ, ze teraz Nikon nie ma w ofercie tak zaawansowanych kompaktów jak 8400 i 8800 bo i tak ci, którym zależy na jakości, kupią lustzranki.
Canon tez w swoim G7 nie dał zapisu RAW, dopiero po wielkich narzekaniach dolozył to w G9. Za to dał wąski i kiepski optycznie obiektyb
To wyrazny sygnal od producentów, chcesz jakości, kup lustrzankę.
Ricoh ma chociaż świetny optycznie i szeroki obiektyw i mocna konstrukcję.
Z wizjerem można trzaskać nie rzycając się w oczy a z szumami sobie poradzisz.
Zresztą, jak tam chcesz, może rzeczywiście znajdziesz cos ciekawszego?
Ja wziąlbym Ricoha ale Ty musisz wybrać sam ;)
PS
Jeśli cena nie gra roli to bierz M8 :mrgreen:
gdzies widzialem filmik o M8, strasznie glosny aparat jak na dalmierz, strasznie duzy aparat jak na dalmierz
wniosek: nie kupie ;) ;)
gdzies widzialem filmik o M8, strasznie glosny aparat jak na dalmierz, strasznie duzy aparat jak na dalmierz
wniosek: nie kupie ;) ;)
Strasznie drogi aparat...
Rafał Czarny
14.11.07, 14:08
Poczytałem trochę o tym G9 - fajny aparacik. Ale, cholera, za wąsko na początku. Naprawdę ma kiepski obiektyw? Można go odpalić z pilota?
ps. M8 nie kupię. Za bardzo szpanerski, nie pasuje do mojego jeansowego image. Gdyby nie to, już byłby mój ;) .
Szacunek, mnie nie pasuje tylko do portfela ;)
Poza tym same zalety...
Są jeszcze Panasoniki TZ3 i FX30. Maja szeroki kąt 28mm, ale z kolei nie uwidzisz tam RAW'a :(
Poczytałem trochę o tym G9 - fajny aparacik. Ale, cholera, za wąsko na początku. Naprawdę ma kiepski obiektyw? Można go odpalić z pilota?
ps. M8 nie kupię. Za bardzo szpanerski, nie pasuje do mojego jeansowego image. Gdyby nie to, już byłby mój ;) .
G9 chyba jest pilot. W tej serii zawsze było dużo akcesoriów
Rafał Czarny
14.11.07, 14:27
G9 chyba jest pilot. W tej serii zawsze było dużo akcesoriów
Zibi, potwierdzasz opinię o kiepskości obiektywu w G9?
Niestety nie miałem, go w rękach. Mój brat ma G5 :) i tym sie bawiłem.
Cała seria "G" to nastepcy legendarnego G3. Zawsze to były topowe kompakty, choć i tu jakby sprawdza sie zasada ze starsze były ciut lepsze :). Generalnie seria G to dobra jakość wykonania jak na Canona.
BTW
Wpadło mi do głowy, że ty tak naprawdę potrzebujesz OLKA :P
Radek poszukaj i kup na allegro C-7070. Będziesz miał i RAW i szeroki kąt :P. Lepszej jakości nie znajdziesz
Lgrzechu!!!
14.11.07, 15:07
Myślę, że warto zastanowic się nad Samsungiem ( w ofercie mają kompakty z szerokimi dobrymi obiektywami- na Fotopolis jest test modelu z oznaczeniem bodaj 74 ). Sam miałem kilka bardziej zaawansowanych kompaktów i najlepsze zdjęcia ( subiektywnie ) robiłem Fuji.
Moge potwierdzić, szajsungiem zrobisz ładne zdjęcie w dobrych i bardzo dobrych warunkach, lato słonecznie itp. Zaś pochmurno w pomieszczeniu katastrofa z WB i kolorami o szumach nie wspomnę. Tu Fuji jest poza konkurencją.
Tylko kurcze nie dają ,.... RAW w nich.... To jak dla mnie jedyny minus , nie wada
Podobno świetnie się sprawdzają w portretach. Rozpoznawanie twarzy zajmuje 0.05 sek.
Janko Muzykant
14.11.07, 16:58
Canon tez w swoim G7 nie dał zapisu RAW, dopiero po wielkich narzekaniach dolozył to w G9. Za to dał wąski i kiepski optycznie obiektyb
Obiektyw w g9 jest wyjątkowo dobry, lepszy od większości kitów. Do tego dyfrakcja sprawia, że najlepiej rysuje przy f=4-4,5, a nie jak zwykle, gdy ciemniej. Niestety, to jest wąskie i do reporterki się nie przyda.
Tu link do zdjęć:
https://forum.olympusclub.pl/topics4/g9-kilka-zdjec-vt12136.htm
W segmencie 28mm nie ma dużego wyboru, właściwie to tylko ten Rikoch. Dobrą stroną jest to, że można lecieć na hiperfokalnej i każdy kompakt zapyla jak smiena (znaczy tak szybko :)
Sam mam tak ustawione w jednym custom, kiedy potrzeba szybkości.
Cała seria "G" to nastepcy legendarnego G3. Zawsze to były topowe kompakty, choć i tu jakby sprawdza sie zasada ze starsze były ciut lepsze :). Generalnie seria G to dobra jakość wykonania jak na Canona.
Miałem G3, żeby było ściślej - to g1 był pierwowzorem, na g5 się skończyło. Jedynka, dwójka i trójka mniej więcej miały podobną jakość obiektywów (dość przyzwoitą), g5 jednak już na tym szkle z G3 nie wyrabiał. G6, 7 i 9 to zupełnie nowe obiektywy (7 i 9 to to samo), znacznie bardziej zaawansowane i ze stabilizacją, ale ciemniejsze. 6 i 7 nie miały rawa.
Z tego co wiem G9 nie posiada możliwości sterowania z pilota, ale należało by to sprawdzić.
Tak Janko to wszystko prawda, tylko teraz to nie wiem czy bym sie zdecydował na G9 za 1599.00 zł kiedy za 1369.00 można mieć E400 , który ma zbliżone gabaryty... :mrgreen:
Ricoh wypuścił druga wersję swojego GRD, prawdopodobnie (tak ktoś spekulował na DPReview) z matrycą z GX100.
Edit: albo czekać na legendarną już ;-) Sigmę DP1...
Janko Muzykant
14.11.07, 17:38
Tak Janko to wszystko prawda, tylko teraz to nie wiem czy bym sie zdecydował na G9 za 1599.00 zł kiedy za 1369.00 można mieć E400 , który ma zbliżone gabaryty... :mrgreen:
No cóż, jak kto chce. Jakość zdjęć ta sama (pominąwszy kontrolę go), brak wide, za to tele bez zmieniania obiektywów, no i dla mnie najważniejsze - stabilizacja. Koniec łażenia ze statywem po lasach i krzakach - dziś znowu zaliczyłem sześć godzin w Gorcach po śniegu i błocie i już nigdy nie wezmę tych wstrętnych, ciężkich rur :)
Generalnie okres łażenia z torbą pełną klamotów mam już definitywnie za sobą i z wielką wdzięcznością przywitam każdy następny kompakt o lepszej jakości :)
Tak na temat - przypomniałem sobie jeszcze o LX-2 - bardzo dobry kompakcik, malutki, niestety niskie uzywalne iso i 16:9. Miałem go już przwie kupić, ale mi to 16:9 przeszkadzało.
Rafał Czarny
14.11.07, 18:22
Tak na temat - przypomniałem sobie jeszcze o LX-2 - bardzo dobry kompakcik, malutki, niestety niskie uzywalne iso i 16:9. Miałem go już przwie kupić, ale mi to 16:9 przeszkadzało.
Na optyczne.pl wystawili mu nie najlepszą recenzję. Według nich ma spore opóźnienie - jeśli to prawda, to ta cecha wyklucza aparat do "ulicznictwa". W sumie IMHO bardzo ciekawa zabawka.
ps. Już mnie głowa zaczyna boleć od czytania o kompaktach :roll: . Macie rację - rynek odpuszczony jeśli chodzi o jakość.
Janko Muzykant
14.11.07, 18:39
Na optyczne.pl wystawili mu nie najlepszą recenzję.
Uważaj na wszelkie tego typu strony :)
Prawdą jest, że reporterki bez hiperfokalnej nie zrobisz kompaktem. Nawet nie chodzi o szybkość, do ostrzenia będzie dziad szukał akurat nie tego co trzeba. I teraz trzebaby się dowiedzieć jak jest z lagiem w trybie mf (zwykle jest szybciutko).
ps. Już mnie głowa zaczyna boleć od czytania o kompaktach :roll: . Macie rację - rynek odpuszczony jeśli chodzi o jakość.
Niestety. I tu należy popatrzeć w oczy wszystkim, ale głównie O, S, P oraz N - nie mają zupełnie nic!
Rafał Czarny
14.11.07, 18:48
Janko, a co powiesz o Fuji F50fd? Ma fajny myk - rozpoznawanie twarzy, co jest być może (nie wiem, bo nie sprawdzałem samemu) super sprawą do street. Hiperfokalna wymaga przymknięcia obiektywu, niestety. A przy stricie z biodra konieczne są krótkie czasy.
Fuji F50fd nie ma niestety rawów i zaczyna się wąsko. Kucze, ten G9 byłby ideałem, gdyby zaczynał się od 28mm.
Janko Muzykant
14.11.07, 18:58
Janko, a co powiesz o Fuji F50fd?
Nic, bo go prawie nie znam. Zobaczę sample, to choć coś na ten temat powiem.
Mam fajny myk - rozpoznawanie twarzy, co jest być może (nie wiem, bo nie sprawdzałem samemu) super sprawą do street. Hiperfokalna wymaga przymknięcia przysłony, niestety. A przy stricie z biodra konieczne są krótkie czasy.Fuji F50fd nie ma niestety rawów i zaczyna się wąsko. Kucze, ten G9 byłby ideałem, gdyby zaczynał się od 28mm.
Byłby... Rozpoznawanie twarzy jest i w G9, ale nie wiem jak działa, bo jeszcze tego nie użyłem :)
Hiperfokalna użyteczna (1,5m-nieskończoność) to w kompaktach jest już przy f=4, poza tym możesz w g9 i tych fujach chyba też spokojnie pracować przy 400iso. Ponieważ jak pisałeś masz ochotę pracować przy bw to Ci rawy tak bardzo nie będą potrzebne. Ustaw tylko kontrast na minimum i zafiksuj bw na słoneczko (przynajmniej w canonie, bo auto bw działa trochę bez sensu). Odbarwiaj jednak w pececie, a nie w aparacie.
Rafał, co tak naprawdę Ci nie leży w tym Ricohu?
Szum?
Janko, a co powiesz o Fuji F50fd? Ma fajny myk - rozpoznawanie
Testowałem ten bajer w mju 790sw - i działał całkiem przyzwoicie :D
A co powiecie o Coolpix 5700?Mozna jeszcze tanio gdzies wyrwac.Ma wszystko co potrzeba i optyka nie najgorsza.
lucca: broń CIę panie boże przed Coolpixem 5700. Miałem i nie polecam nikomu. POzbyłem się szybko. Wolne, AF pracujący non stop (nawet jak masz ustawienie na MF), tryb makro ustwaiający ostrość 2m za obiektem odległym 20 cm od obiektywu. Porażka na całego. To chyba najmniej udany kompaktowy nikon.
lucca: broń CIę panie boże przed Coolpixem 5700. Miałem i nie polecam nikomu. POzbyłem się szybko. Wolne, AF pracujący non stop (nawet jak masz ustawienie na MF), tryb makro ustwaiający ostrość 2m za obiektem odległym 20 cm od obiektywu. Porażka na całego. To chyba najmniej udany kompaktowy nikon.
No to chyba miales uwalony egzemplarz.Ja chyba 5-6 lat temu,nie pamietam dokladnie focilem nim.Jednak o tych wadach slysze pierwszy raz.Pelna wladza nad systemem i nigdy sie nie zawiodlem.Ostrosc ustawial tam gdzie ja chcialem a nie on.Jak znajde gdzies plytki to wstawie pare fotek-sam zobaczysz.Fakt,ze na polske i inne kraje poszla w 80% fala z wadliwa matryca,jednak serwis za friko wymienial.Byc moze taka miales nie do konca uwalona,jednak to co piszesz to jej pierwsze objawy.
Rafal, nam mozesz przeciez powiedziec, ze zakup z mysla o dziecku planujesz bo wywalac ponad tysiac zeby lustro nie klapalo... zawsze mozesz chrzaknac przy uwolnieniu migawki :-)
Rafał Czarny
14.11.07, 22:17
Rafal, nam mozesz przeciez powiedziec, ze zakup z mysla o dziecku planujesz bo wywalac ponad tysiac zeby lustro nie klapalo... zawsze mozesz chrzaknac przy uwolnieniu migawki :-)
Chrząkam, chrząkam, ale mi się już chrząkanie znudziło. Robię prawie wyłącznie street foto, lustrzanka to nie najlepszy pomysł do takiego focenie. A dzieci będę nadal focił lustrzanką. ;)
Tu masz rację.
Jeśli myślisz serio o foceniu wyłącznie streeta to zastanów się nad dalmierzem.
Po opchnięciu lustrzanki z gratami byłoby w sam raz na pierwszą ratę na M8 ;)
Na poważnie, bierz Ricoha a jesli nie, to wybierz kompakt z odchylanym LCD.
Są takie, spośród tych malych?
Rafał Czarny
14.11.07, 22:36
Dziękuję wszystkim za rady, teraz muszę pomacać te kompakty, które uznałem za godne uwagi.
Chętnie pomagam, jeśli tylko potrafię.
Napisz poźniej, co wybrałeś.
Dziękuje za punkt :)
Rafał Czarny
14.11.07, 22:39
Aha, nie zapomniałem o punktach "pomógł" ;) . Jeszcze raz dziękuję.
Kupisz kompakta i bedziesz sie wsciekal..... przy jpegach bedziesz nieustannie gmeral w menu a przy rawach bedziesz wypalal fajke pomiedzy zdjeciami, szkoda czasu i nerwow.... no chyba, ze juz sa takie super szpiegowskie, ja nie sledze rynku.
Dodam tylko, że Canon G9 ma rozpoznawanie twarzy, tak jak z czyszczeniem matrycy :). Nie wiadomo jak działa....
Fuji w tym jest pionierem i ma już druga generację tego ficzera. Rozpoznanie twarzy wymaga 0.05sek. Moim zdaniem ten byłby najlepszy do takiej zabawy. Ale to tylko moje zdanie i troche przeczucie :)
Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
- Musi mieć zoom zaczynający się przynajmniej od 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek). Na długim końcu mi nie zależy. Najlepiej, by zoom był maksymalnie 3 krotny.
- Obowiązkowe rawy.
- Obowiązkowe tryby PASM.
- Musi być szybki (jak najmniejsze opóźnienie)
- Musi mieć niezłe wysokie ISO.
- Stabilizacją nie pogardzę.
- Gdyby mógł być odpalany na pilota, to byłbym szczęśliwy
- Matryca nie musi mieć dużej rozdzielczości.
- Nie musi być tani.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Twój wstępny wybór wydaje się być prawidłowy, ale jest trochę niewiadomych co do szybkości aparatu, jego bufora, ilości pól AF, możliwości manualnego ostrzenia, czy niewygodnego dodatkowego celownika elektronicznego.
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model. Ma wszystko czego potrzebujesz. To pancerna esencja kompaktu. Zmieścisz go w kieszeni sportowej koszulki jak i marynarki. Mógłbym określić go jako damski odpowiednik E-1. Nie jest to jednak Olympus.
Obiektyw to perełka o ekwiwalencie 28-100mm. Zastosowano tu 2 soczewki asferyczne i jedną UA, dzięki czemu zmniejszono wielkość obiektywu i uzyskano świetną ostrość i kontrast.
Jest szybki. Wykonuje 2 kl/s do zapełnienia bufora wystarczającego na 15 fotek. Zapisuje oczywiście w RAW, RAW wraz z JPG z możliwością wyboru rozdzielczości JPG’a, TIFF i JPG. Na koniec najważniejsze. Ten model obsługuje karty CF zarówno sformatowane na FAT 16, jak i 32, więc spokojnie możesz używać szybkich kart nawet 8GB od lustrzanki.
Obowiązkowo posiada wymienione przez Ciebie tryby PASM i jeszcze dodatkową pozycję CUSTOM z zapamiętaniem dowolnych ustawień preferencyjnych użytkownika. Nie zabrakło oczywiście programów tematycznych.
Możliwe do uzyskania ISO nie jest powalające, bo to tylko zakres 50, 100, 200, 400 i auto, ale wszystkie są akceptowalne i użyteczne.
Stabilizacji mechanicznej nie posiada, ale przy tak krótkiej ogniskowej jest to zupełnie niepotrzebne. Dysponuje natomiast optycznym celownikiem i można focić z wyłączonym LCD.
Będziesz szczęśliwy z możliwości bezprzewodowego sterowania pilotem, a dodatkowo masz możliwość zaprogramowania do 100 fotek z interwałem czasowym od 1 do 60min.
Matryca jest wielkości 1/1,8” i rozdzielczości efektywnej 7,1mpx. Jakość i szczegółowość rejestrowanych obrazków jest zdumiewająca.
Inteligentny 9-polowy AF pozwala również na manualny szybki wybór pola praktycznie z całej klatki. Dodatkowo wybrane pole AF jest powiązane z ustawieniami parametrów naświetlenia. Przy manualnym ostrzeniu na LCD pokazuje się drabinka ze skalą odległości.
Tani to on nigdy nie był. Nawet pod koniec swego krótkiego żywota (1rok) oscylował w granicach 2k.
Niestety ten rodzynek nie jest już produkowany i można go upolować w atrakcyjnej cenie jedynie w drugim obiegu. Myślę, że bez problemu określisz model i producenta tego aparaciku.
Pozdrawiam.
Janko Muzykant
15.11.07, 08:51
a przy rawach bedziesz wypalal fajke pomiedzy zdjeciami, szkoda czasu i nerwow.... no chyba, ze juz sa takie super szpiegowskie, ja nie sledze rynku.
Są, w g9 możesz pstrykać rawa co półtorej sekundy - aż się skończy miejsce na karcie.
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
Co to za ustrojstwo?
Tajemnica jakaś?
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
Co to za ustrojstwo?
Tajemnica jakaś?
"ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100."
Czytaj całość wypowiedzi ;)
Ale to nie chodzi o GX100.
Tępy jestem, czy co? Nie można normalnie napisać?
pewnie dorjan ma cos do sprzedania i "wprowadza" produkt na rynek ;)
Rafał, ty chwytasz, co to za model ma być?
To jakiś egzotyk. A570 jest fajny ale nie spełnia specyfikacji Czarnego.
I nie twórzcie legend o Canonach serii G bo jeszcze ktoś uwierzy, kupi i będzie miał żal. :razz:
To jakiś egzotyk. A570 jest fajny ale nie spełnia specyfikacji Czarnego.
I nie twórzcie legend o Canonach serii G bo jeszcze ktoś uwierzy, kupi i będzie miał żal. :razz:
Jak sobie porównałem G5 i moją sporo tańsza małpkę SP500 to legenda mi wiwietrzała
stare kompakty do stritu niemaja sensu, pomiedzy zapisem kolejnych rawow mozna wypic kawe i zjesc szarlotke
Więcj sampli z GX100
http://www.letsgodigital.org/en/camera/review/142/page_6.html
http://www.photographyblog.com/reviews_ricoh_caplio_gx100_3.php
http://www.popphoto.com/gallery.aspx?section_id=26&webtrends_section=cameras&article_id=4342&window_id=1&gallery_id=920&page_number=2&seq=9&cnt=9&slide=on
http://www.ricoh.com/r_dc/caplio/gx100/sampleimage.html
http://www.pbase.com/cameras/ricoh/caplio_gx_100
http://www.letsgodigital.org/html/review/ricoh/gx100/test-photos.html
http://prooty.free.fr/gx100/bestof/index.php
A tu kupa wątków o tym modelu:
http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1013&page=2
Rafał Czarny
15.11.07, 12:48
Dorjan, nie kumam. :roll: Ale z tego co piszesz, to chcę go mieć.
Dorjan chodzi Ci o C-7070 ??? :)
proszę o usunięcie, Przeglądarka mi zawisła. Stąd dwa posty
Dorjan chodzi Ci o C-7070 ??? :). Wszakże o nim tez wspominałem w poprzednich postach
zibi1303-Dojran raczej na pewno zachwala Canona S70 ale dziś kupić to male aczkolwiek grubawe cacko nie będzie łatwo. Pozdrawiam.
Ee tam trudno, pierwsze trafienia:
http://cgi.ebay.pl/Canon-PowerShot-S70_W0QQitemZ130171972947QQihZ003QQcategoryZ83793Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/Canon-PowerShot-S70-Digitalkamera_W0QQitemZ110192156995QQihZ001QQcateg oryZ83793QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
i wcale niedrogo...
Taak, znam go. Łatwiej by było trafić S80, ale faktycznie droga zabawka. Mam tylko wątpliwości czy taka super szybka. Przy tym Fuji F50fd moim zdaniem wysiada.
Dodam że nie spełnia on również założeń Rafała co do dobrego wysokiego ISO. Za to ma szeroki kąt 28mm. Popatrzyłem teraz na recenzje S70 :(. ISO400 jest bardzo kompaktowe.... czyli nie najlepsze...
Stawiam nadal na ... F50fd :) to mój faworyt :D
S70 jest stary czyli musi byc wolny, do tego ma malo guzikow na korpusie
wizjer optyczny prawdopodobnie nadaje sie (jak wiekszosc wizjerow optycznych w kompaktach) zupelnie do niczego, bo paralaksa, maly i takie tam
gx100 ma 2 kolka sterujace, to jest spory atut, wizjer cyfrowy nie jest idealem, ale przynajmniej pokaze to co bedzie na zdjeciu
ma obiektyw od 24 mm , co przy stricie bywa nieocenione
Był jeszcze taki rodzynek ale jego trafić...
http://www.dpreview.com/news/0603/06031502epsonrd1s.asp
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4075
No i ta cena ;)
Był jeszcze taki rodzynek ale jego trafić...
http://www.dpreview.com/news/0603/06031502epsonrd1s.asp
ma kropa 1.5 wiec jest problem ze szklami
Kółka mnie nie ruszają, ale to Rafał musi wybrać pomiędzy
1. dwa kółka --> jedno
2. Niskie ISO spore szumy --> bardzo wysokie ISO (do 6400) małe szumy
4. brak stabilizacji --> stabilizacja matrycy
5. RAW --> brak RAW
6. brak lub słabe rozpoznawanie twarzy --> szybkie i dokładne rozpoznawanie twarzy
7. średnia lub słaba szybkość --> duża szybkość do 5 klatek/sek
8. 24 lub 28 mm --> 32-36mm
Zibi ale naprawde uwazasz ze rozpoznawianie twarzy to jeden z fjuczerow na ktore w ogole warto zwracac uwage?
Dag-Ricoh GX100 to profi kompakt i gdyby tak doposażyć go we wszystkie akcesoria to pewnie ceną przebiłby body E3, kogo na to stać? Wydawców prasowych? "Zwykły" łapacz fotek, o dochodach Kowalskiego może sobie kupić cieniutkiego Ricoha R7 o zakresie 28-200, stabilizacji matrycy i bodajże z oprogramowaniem w body umożliwiającym korekcje lini pionowych i ustawieniem ostrości od 1cm. Tylko ilu ludzi jest zainteresowanych Ricohami lub np Sigmą DP1 z rewelacyjną matrycą Foveon?
Tak w przypadku fotografowania ludzi tak, zwłaszcza jak to robić Rafał. Nieraz na z cichca z biodra, bez kadrowania i ustawiania. To może zapewnić dobrą jakość zdjęć. Ja Cię rozumiem, że nieufnie do tego podchodzisz. To zrozumiałe mało kto tego tak naprawdę używał na większą skalę. Rafał pożycz taki aparat :) i połaź po mieście.. potem opowiesz wrażenia i pokażesz co to potrafi :)
Don Pedro - R7 jest fajny, moja kobitka ma R5 i sobie chwali a to prawie to samo, tylko to aparat dla kobitki...
Ojej, uuu. Dag - zapachniało mi konserwatyzmem. Aparat dla kobitki.... To dla prawdziwego mężczyzny ma być? Leica Digilux 2 o pięknym rasowym szkiełku i jasności F2.0
Janko Muzykant
15.11.07, 15:24
Oczywiście, wszystko do G5 to obecnie zabytek dystansowany jakością przez wiele dzisiejszych najtańszych małpek. Jednakże g9 odstaje jakością od prawie wszystkich dzisiejszych kompaktów z kilku względów - szkło, szumy i budowa (bardzo przemyślana i dość pancerna) i na teraz jest to legenda wraz z tą leicą coś tam i rikochem. (g7 byłby miał podobnie, ale rawa nie ma i odpada).
pewnie dorjan ma cos do sprzedania i "wprowadza" produkt na rynek ;)
Prawie zgadłeś. :D Mam taki aparacik, ale wcale nie chcę się go pozbywać.
Rafał, ty chwytasz, co to za model ma być?
Dorjan, nie kumam. :roll: Ale z tego co piszesz, to chcę go mieć.
zibi1303-Dojran raczej na pewno zachwala Canona S70 ale dziś kupić to male aczkolwiek grubawe cacko nie będzie łatwo. Pozdrawiam.
Zgadza się. Powinienem postawić piwo za trafienie w dziesiątkę. Proponowany aparacik to właśnie Canon S-70. Był to dość krótko produkowany model i przez to jego popularność i dostępność jest ograniczona. Nie chciałem by przeglądarki internetowe pokazywały linki do pochwlnego tekstu Canona na OC, więc nie nazwałem modelu licząc na domyślność.
Canon S-70 to praktycznie cały G-6 w mniejszej obudowie, ze zmienionym obiektywem i brakiem gorącej stopki pod lampę. Matryca, procesor, zastosowany AF i inne osiągi są identyczne. Wystarczy poczytać o G-6 i mamy pełny obraz co potrafi mniejszy S-70. Następca S-70 (Canon S-80) został już pozbawiony trybu RAW, więc nie spełnia wymagań Rafała.
Ja mojego S-70 kupiłem prawie 3 lata temu i zapłaciłem ponad 2k. Czasami się zastanawiam, czy w ogóle potrzebna mi jest lustrzanka przy normalnych fotkach rodzinnych w plenerze. Ta zabawka (S70) daje zadziwiająco dobrej jakości obraz i pomyślałem, że doskonale przydała by się Rafałowi do jego ulicznych fotek. Czasami widziałem oferty na Allegro z ceną 600-700zł za S-70 i to w opcji "kup teraz". Solidna aluminiowa obudowa w grafitowym kolorze i praktyczna pokrywka obiektywu, uruchamiająca jednocześnie aparat to również zalety tego profesjonalnego malucha.
Pozdrawiam.
Rafał Czarny
15.11.07, 23:22
Dorjan, a pilocik do tego jest? I czy do dostania gdziekolwiek?
Pilocik do S-70 to WL-DC100. Jest to ten sam model co do serii G. Jego rozmiary i zasilanie są identyczne jak Olympusa RM-1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
http://www.allegro.pl/item269704053_canon_pilot_zdalnego_sterowania_cano n_wl_dc100.html
Link do jednej z aukcji, który podał poprzednio Oleryk jest całkiem ciekawy. Zobacz tę ofertę.
http://cgi.ebay.pl/Canon-PowerShot-S70-Digitalkamera_W0QQitemZ110192156995QQihZ001QQcateg oryZ83793QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
edit: Fotki z S-70 możesz pooglądać np. na tej stronie.
http://rzeczoznawcamajatkowy.pl/chiny.html
Pozdrawiam.
Mam( zona go ma) Fuji F710 z matryca SR ( podwojne pixele) przepieknie zbudowana, metalowa, w pelni funkcjonalna mini lustrzaneczka. Ma wszystko i wiecej niz lustrzanki Canona ( punktowca), blyskawicznie sie wlacza i ma szybki AF. Takich sie juz nie produkuje.
Zdjecia bardzo ladne, jest RAW, zona mi pozycza czasami.
Cacuszko.
Wyszla podobna F810 ale z matryca HR i chyba wczesniej F700 ( nie wiem z jaka matryca.
Podobne w ksztalcie do Canona serii S60/70.
Czesc.Ch.
P.s. zoom 32-113/2,8-5,0 w przeliczeniu na maly obrazek.