Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koniec produkcji E-M5

Strony : [1] 2

Thomasso
14.11.14, 13:14
Info o zakończeniu produkcji E-M5.
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-e-m5-production-ended/

Czyżby jednak następca? :)

T.

nightelf
14.11.14, 13:35
O! Ciekawe czy będą teraz jakieś promocje na święta :)

Jan_S
14.11.14, 14:31
ciekawostka...

Z jednej strony model który już długo jest na rynku, z drugiej to dosyć solidna i mająca swoich zwolenników konstrukcja...

POLM
14.11.14, 14:58
Czyżby jednak następca? :)

T.

Albo ujednolicenie oferty do topowej serii "jednocyfrowej" (E-M1..2...3) i amatorskiej "dwucyfrowej" (E-M10 ...11...12) ;-(
Mam nadzieje że nie.

nyny
14.11.14, 16:41
Dla mnie to kompletnie nic nie znaczy na tym etapie.
Bo rownie dobrze, moze to byc zapowiedz nowego modelu, jak i braku kontynuacji tej lini, chec uporzadkowania segmentow swoich puszek.
Ale tez jadac po bandzie, po malu zaczynajaca sie agonia m4/3 w wydaniu Olka.

Poki co moje M5 ma sie dobrze i nie mam zamiaru na nic zmieniac, bo tez po prawdzie nic lepszego Olek w tej chwili nie ma do zaproponowania.

pozdro

fret
14.11.14, 16:56
Dla mnie to kompletnie nic nie znaczy...

Dokładnie, to samo jest z XZ-2.

---------- Post dodany o 15:56 ---------- Poprzedni post był o 15:54 ----------

...
Ale tez jadac po bandzie, po malu zaczynajaca sie agonia m4/3 w wydaniu Olka.

...

Tak bez bandy, to Olek zawsze był niszowy. Bezlustra wychodzą z niszy, to Olek rozgląda się za nową ;)

MAF
14.11.14, 18:35
Albo ujednolicenie oferty do topowej serii "jednocyfrowej" (E-M1..2...3) i amatorskiej "dwucyfrowej" (E-M10 ...11...12) ;-(
Mam nadzieje że nie.

A za czasów analogowych nie było tak już? Niestety słabo się orientuję w historii aparatów Olympusa...

easy_rider
14.11.14, 18:49
Mam nadzieje że nie.Też mam taką nadzieję - za duża różnica pomiędzy pro EM-1 a zabawkową 10'ką...

MAF
14.11.14, 19:23
Też mam taką nadzieję - za duża różnica pomiędzy pro EM-1 a zabawkową 10'ką...

Tyle że w innych systemach tak właśnie jest. W nas to nawet można powiedzieć że różnice pomiędzy E-M1 i E-M10 są stosunkowo nieduże.
Porównaj sobie Nikona D5300 z D7100 albo Canona 700D z 70D. Sony A58 i A77II.

MARSCooL
14.11.14, 19:37
Poki co moje M5 ma sie dobrze i nie mam zamiaru na nic zmieniac, bo tez po prawdzie nic lepszego Olek w tej chwili nie ma do zaproponowania.

pozdro

Nie ma i raczej mieć nie będzie. Udoskonala filmy i dodadzą kilka bajerów a oszczędzą na innych które są oczywiste z punktu fotograficznego ale nie marketingowego. Jak tylko dotrze do mnie lx100 prawdopodobnie będę myślał o pozbyciu się tego co mam i dokupieniu dodatkowego body abym mógł przypiąć jakaś jasna stałke z zakresu 10-12mm apsc. Tutaj poza ciemnym 9-18 Olek nie ma nic do zaproponowania.

MAF
14.11.14, 19:57
Jak tylko dotrze do mnie lx100 prawdopodobnie będę myślał o pozbyciu się tego co mam i dokupieniu dodatkowego body abym mógł przypiąć jakaś jasna stałke z zakresu 10-12mm apsc. Tutaj poza ciemnym 9-18 Olek nie ma nic do zaproponowania.

W APS-C masz niby jakoś znacznie jaśniej? Chyba że myślisz o Tokinie, bo z firmowych szkieł to nie kojarzę nic specjalnie jasnego...

Zresztą niedługo będziesz miał do wyboru 7-14 2.8, a już jest 4.0 od Panasonica. Feler taki że tanio nie będzie. Po premierze 40-150 niskich cen się nie spodziewam.

epicure
14.11.14, 20:27
W APS-C masz niby jakoś znacznie jaśniej?

Jest Samyang 12 f/2 i Zeiss 12 f/2,8.

MARSCooL
14.11.14, 20:41
Jest Samyang 12 f/2 i Zeiss 12 f/2,8.
Dokładnie o tym myślę. Sami ma przyjemne oceny. Niestety od Olka nie mogę się na nic lekkiego i jasnego doczekać. Jestem uszczęśliwiany wielkimi szklami a miało być micro. Owszem M5 i 12-40 to killer, 25 uwielbiam (tylko czemu nie ma 1.2) ale nie mam czym uzupełnić szerokości.

micz87
15.11.14, 15:21
To czekam na oferte świąteczną i w końcu srebrny oly u mnie zagości :)

Benek
15.11.14, 16:19
Szkoda EM-5. Mój pierwszy cyfrowy Olek.

R.I.P [']

Mam nadzieję, że patent z modułowym, dzielonym gripem nie odejdzie w przeszłość. Dla mnie to jeden z najfajniejszych pomysłów w branży foto w ostatnich latach.

Jan_S
15.11.14, 16:36
pomysł ciekawy ale w dużej mierze wynikający ze słabego uchwytu "gołego" E-M5. Do kompletu jeszcze mógłby być modułowy kominek z wizjerem i stopką do lampy. Po zdemontowaniu całości byłby "prawie PEN"

KoValus
15.11.14, 18:08
To czekam na oferte świąteczną i w końcu srebrny oly u mnie zagości :)

Na razie jest promocja na czarny, całkiem niezła:
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-om-d-e-m5-z-ob-12-50mm--ob-45mm-%28czarny%29-premium-kit-80002717-007

Benek
15.11.14, 21:56
Dla mnie em-5 z małym obiektywem typu M.Z 25/1.8 całkiem wygodnie się trzyma. No i ładnie wygląda. :grin:

inkoguto
27.11.14, 13:09
Czyli focus peaking już pewnie nie zostanie dodany, szkoda liczyłem na aktualizację. Trudno pozostaje nadal używanie lupki do MF.

epicure
27.11.14, 13:15
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć aktualizację oprogramowania do aparatu, który nie jest już produkowany.

Sawa
27.11.14, 16:14
cześć,

@inkoguto (https://forum.olympusclub.pl/members/17653-inkoguto)

Czyli focus peaking już pewnie nie zostanie dodany, szkoda liczyłem na aktualizację. Trudno pozostaje nadal używanie lupki do MF.
Fakt, trochę żal, ale - mimo, ze teraz nie mogę znaleźć - było na naszym forum zdaje się, jak ustawić 'fake'owy' focus peaking na EM5, znajdziesz na pewno na portalu z filmikami (https://www.youtube.com/results?search_query=omd+em5+focus+peaking)- wybierasz przycisk funkcyjny pod który podczepiasz np My1 - gdzie w tym włąsnym ustawieniu masz poza wybranym filtrem artystycznym key-line który 'symuluje' focus peaking, plus również digital zoom - wystarczy wówczas wcisnąć funkcyjny przy robieniu zdjęcia, podostrzyć, puścić - i wyzwolić migawkę.

jak znajdę instrukcję, to dorzucę, ale może wcześniej znajdziesz na tubie.

pozdrawiam,

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------

Tutaj (http://www.dpreview.com/forums/post/51421758) jest jak ustawić 'prawie' focus peaking w EM5.

macieknr1
27.11.14, 16:15
Dlaczego moj post o tym ze cena M5+45 w Olkowym sklepie przekracze cene z fotojoker bezmala okolo 800 zl ?

luc4s
27.11.14, 16:18
cześć,

@inkoguto (https://forum.olympusclub.pl/members/17653-inkoguto)

Fakt, trochę żal, ale - mimo, ze teraz nie mogę znaleźć - było na naszym forum zdaje się, jak ustawić 'fake'owy' focus peaking na EM5, znajdziesz na pewno na portalu z filmikami (https://www.youtube.com/results?search_query=omd+em5+focus+peaking)- wybierasz przycisk funkcyjny pod który podczepiasz np My1 - gdzie w tym włąsnym ustawieniu masz poza wybranym filtrem artystycznym key-line który 'symuluje' focus peaking, plus również digital zoom - wystarczy wówczas wcisnąć funkcyjny przy robieniu zdjęcia, podostrzyć, puścić - i wyzwolić migawkę.

jak znajdę instrukcję, to dorzucę, ale może wcześniej znajdziesz na tubie.

pozdrawiam,

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------

Tutaj (http://www.dpreview.com/forums/post/51421758) jest jak ustawić 'prawie' focus peaking w EM5.

Niestety to troche takie lizanie lodow przez szybke. Mam porownanie z em10.

inkoguto
27.11.14, 18:36
Sawa (https://forum.olympusclub.pl/members/4611-Sawa) bardzo dziękuję, znam to rozwiązanie, ale to jest tylko substytut. jak napisał luc4s lizanie lodów przez szybę, choć nie do końca. Jest to raczej proteza, działa ale to nie to samo. W aktualizację firmware z nowymi funkcjonalnościami do e-m5 jakoś nie wierzę, wszak trzeba sprzedać następcę. To jednak nie mój problem, bo ja następny aparat kupię penie najwcześniej za 7 do 10 lat. :mrgreen:

nyny
27.11.14, 19:59
Ale z czym Panowie macie problem?
Nie wiem , wydaje mi sie ze na forum naleze do osob ktora bardzo duzo robi w manualu, ale w zyciu bym nie wpadl ze potrzebuje do tego fokusa z pikingiem.
Czasami robie naprawde dosyc dziwnymi wynalazkami w dziwnych warunkach dziwne rzeczy, i jakos wiekszosc z tego co pokazuje nie ma problemow z ostroscia.
Moze czas do jakiegos lekarza od oczu sie udac ;)

pozdro

apz
27.11.14, 23:17
Ale z czym Panowie macie problem?
Nie wiem , wydaje mi sie ze na forum naleze do osob ktora bardzo duzo robi w manualu, ale w zyciu bym nie wpadl ze potrzebuje do tego fokusa z pikingiem.
Czasami robie naprawde dosyc dziwnymi wynalazkami w dziwnych warunkach dziwne rzeczy, i jakos wiekszosc z tego co pokazuje nie ma problemow z ostroscia.
Moze czas do jakiegos lekarza od oczu sie udac ;)

pozdroNiemal zawsze doostrzam na S-AF plus MF i nie odczuwam potrzeby korzystania z jakich wynalazków...

wyszomir
28.11.14, 00:46
Też jakoś po doświaczeniach z focus peakingiem zebranych na Sony NEX-C3 nie jestem jakos na ten wynalazek napalony. Przy makrofotografii słabo się sprawdzał.

luc4s
28.11.14, 01:06
A mi się w Bochni w kopalni przydał. AF kiepsko dawał radę, a jak poświeciłem czołówką w jeden punkt to szybko na na manualu FP pokazywał mi ostrość. Inna sprawa, że robiłem na f10 więc precyzyjnie ostrości nie trzeba było ustawiać.

Jan_S
28.11.14, 07:48
Lepiej mieć niż nie mieć. Korzystać nie trzeba. Wygoda korzystania wszak może być dyskusyjna. W każdym razie, w zakresie FP E-M5 był trochę opóźniony w stosunku do konkurencji.

apz
28.11.14, 09:19
Lepiej mieć niż nie mieć. Korzystać nie trzeba. Wygoda korzystania wszak może być dyskusyjna. W każdym razie, w zakresie FP E-M5 był trochę opóźniony w stosunku do konkurencji.Jeśli temu wynalazkowi miałaby towarzyszyć matryca od Panasonika, to ja poczekam sobie dłużej...

MAF
28.11.14, 13:16
Jeśli temu wynalazkowi miałaby towarzyszyć matryca od Panasonika, to ja poczekam sobie dłużej...

Do FP nie potrzeba matrycy Panasonica, prędzej procesora z E-M10 (lub nowszego), ewentualnie dobrej woli producenta.
Tak cz siak w E-M10 działa to na tyle kulawo że po kilku próbach zrezygnowałem z używania...

epicure
28.11.14, 13:25
Ja z ręcznym ostrzeżeniem mam taki problem, że ekrany i wizjery bez powiększenia nie pozwalają mi szybko ocenić, czy już jest maksymalnie ostro, czy tylko w miarę ostro i jeszcze da się odrobinę ostrzej... Zawsze muszę przeostrzyć i potem wrócić do punktu, w którym obraz był najostrzejszy. Focus peaking pomaga mi o tyle, że jak widzę obwódki walące mocno po gałach, to przynajmniej wiem, że lepiej już nie będzie i nie ma sensu dalej szukać ostrości.

WoRaS
28.11.14, 14:05
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć aktualizację oprogramowania do aparatu, który nie jest już produkowany.

Często marketing stoi na przeszkodzie, niestety.

wyszomir
28.11.14, 14:11
Ja z ręcznym ostrzeżeniem mam taki problem, że ekrany i wizjery bez powiększenia nie pozwalają mi szybko ocenić, czy już jest maksymalnie ostro, czy tylko w miarę ostro i jeszcze da się odrobinę ostrzej... Zawsze muszę przeostrzyć i potem wrócić do punktu, w którym obraz był najostrzejszy. Focus peaking pomaga mi o tyle, że jak widzę obwódki walące mocno po gałach, to przynajmniej wiem, że lepiej już nie będzie i nie ma sensu dalej szukać ostrości.

Rzeczywiście jest to bardzo pomocne, o ile dobrze działa. W moim przrypadku (NEX C3 z manualnymi obiektywami makro) było tak, że przy ustawionej niskiej czułości FP obwódki pojawiały się tylko sporadycznie - i często tam, gdzie byłem zainteresowany ustawieniem ostrości w ogóle się nie pojawiały. z kolei po podniesieniu czułości FP obwódek bylo więcej, ale pojawiały się również w rejonach, które na zdjęciu nie załapywały się już w głębi ostrości. W efekcie wyższy procent zdjeć z dobrze ustawioną ostrością miałem gdy FP wyłączyłem.

osiem1984
28.11.14, 15:15
Swoją drogą, czy są w ogóle jakieś przesłanki, że E-M5 zostanie wzbogacony o Focus Peaking?

luc4s
28.11.14, 16:25
Nigdy jeszcze Olympus nie zrobił aktualizacji do modelu, który przestał być produkowany i pewnie teraz też tak nie będzie.

Makromaniak
28.11.14, 16:51
OLYMPUS oczekuje ze oddacie swoje aparaty do utylizacji i nabędziecie nowe wszystko-mające. Dzięki temu paru CEO dostanie wymierne premie z odpowiednią liczbą zer.

apz
28.11.14, 19:38
OLYMPUS oczekuje ze oddacie swoje aparaty do utylizacji i nabędziecie nowe wszystko-mające. Dzięki temu paru CEO dostanie wymierne premie z odpowiednią liczbą zer.

Raczej tylko nabędziecie, reszta się zgadza...

grizz
28.11.14, 23:51
Nigdy jeszcze Olympus nie zrobił aktualizacji do modelu, który przestał być produkowany i pewnie teraz też tak nie będzie.
A ktoś z innych producentów zrobił?

epicure
28.11.14, 23:56
A ktoś z innych producentów zrobił?
Fuji, nawet kilkukrotnie. Ostatnim razem parę dni temu :-)

grizz
29.11.14, 00:01
W modelach mających konkurencję wśród własnej produkcji?

Jeżeli tak, to tylko zazdrościć i życzyć sobie powszechnej praktyki.

epicure
29.11.14, 00:08
Tak, poprzednio była aktualizacja do X100, mimo że X100s był już długo na rynku. A ostatnio do X-E1...

nyny
29.11.14, 00:14
U zoltego jest podobnie.

pozdro

grizz
29.11.14, 06:45
Tak uściślając... Nie chodziło mi o aktualizację naprawiające błędy czy usprawniające, ale takie dodające nowe funkcje.

epicure
29.11.14, 13:58
No na przykład dodanie focus peakingu, ustawiania dolnego progu migawki dla auto ISO itp. To nowe funkcje, a nie tylko usprawnienie już istniejących.

nightelf
29.11.14, 14:19
Zastanawiam się kiedy w aparatach dostaniemy procesory cztero-rdzeniowe by uciągnęły na żywo filtry artystyczne, FP i inne bajery :)
Z tymi aktualizacjami to chyba tylko Fuji jest wyjątkiem. Przeważnie po wyjściu następcy starsze modele są pozbawione wsparcia.

grizz
29.11.14, 14:56
Hmm e-1 miał trzy procesory...
;-)

Rafał Czarny
1.12.14, 13:21
Tak uściślając... Nie chodziło mi o aktualizację naprawiające błędy czy usprawniające, ale takie dodające nowe funkcje.

Panasonic w L1 dodał nową funckję - potwierdzenie ostrości przy manualach.

MAF
1.12.14, 13:46
Panasonic w L1 dodał nową funckję - potwierdzenie ostrości przy manualach.

Czasem producentowi bardziej zależy z jakiegoś powodu. Sony np. wypuściło dużą poprawkę dla A700 po której obrazowanie stało się porównywalne z Nikonem D300.
Rozszerzony został też znacznie bracketing.

Makromaniak
7.01.15, 15:37
ciekawe wieści na temat "nowego firmware"
Według informacji zamieszczonych w liście do redakcji serwisu 43rumors.com, aby odblokować ukryte przez producenta funkcje, potrzebny jest firmware aparatu w wersji Bin i oprogramowanie Olympus Studio. Dzięki tej wersji firmware’u możliwe ma być uruchomienie aparatu EM-5 w trybie debugowania i odblokowanie takich funkcji, jak nagrywanie filmów w jakości Full HD 1080p z prędkością 120kl/s, focus peaking, czy możliwość wypuszczenia czystego sygnału HDMI z próbkowaniem 4:2:2.

http://www.fotopolis.pl/n/20167/czysty-sygnal-hdmi-422-filmy-w-zwolnionym-tempie-i-focus-peaking-w-aparacie-olympus-e-m5/

czyżby focus peaking już był w oprogramowaniu, tyle ze zablokowany? Jezeli te "niusy" się potwierdza, to bardzo brzydko ze strony olka.....

PS. chyba jednak "bańka primaaprylisowa", link do strony m43 przekierowuje do newsa z ....października 2012 :-). Solidna redaktorska robota pana L. z Fotopolis, pewnie jeszcze z bąbelkami w głowie po nowym roku.....

ahutta
7.01.15, 21:38
Sytuacja gdzie funkcjonalność jest w oprogramowaniu, a potem się ją włącza za pieniądze, jest ogólnie stosowana przez producentów samochodów.

lcf
10.01.15, 15:09
Wg 43rumors.com odświeżona edycja E-M5 już w lutym - ciekawe na ile przewidywana specyfikacja się z rzeczywistością spotka :).
http://www.43rumors.com/ft4-e-m5-successor-records-all-intra-video-at-50mbs-has-no-4k/

nightelf
13.01.15, 15:06
Niewiele coś tych nowości, ale do lutego jeszcze sporo czasu.

Wysłane za pomocą tam-tama.

GoBo
15.01.15, 11:18
E-M5 mk2 ,
http://www.43rumors.com/ft5-first-images-of-the-new-olympus-e-m5ii/

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/oly_em5ii_silver_f001-2.jpg
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2015/01/oly_e-m5ii_silver_f001.jpg)
obrotowy ekran

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/oly_em5ii_silver_b001-2.jpg
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2015/01/oly_e-m5ii_silver_b001.jpg)

gietrzy
15.01.15, 11:41
E-M5 mk2

Brak 4K, 1080p w 50 megabitach, ale zobaczymy w jakim kodeku. Może się udać. Co? Już mówię: biorę plik z GH2, hacka nie pamiętam dopiszę wieczorem, załóżmy, że ~ 70 megabitów/s (tyle średnio wychodzi w 25 kl/s). Na monitorze UHD z opcją maksymalizuj okno nie widać pikselozy :) czyli sukces, bo tu w prezencie mamy stabilizator.

Brak matrycy bsi, szczególnie po NX1 trochę rozczarowuje, ale jak to w Japonii: najpierw pan potem służba. 20-24 MPx też by było fajne do makro i innych takich.

droplet
15.01.15, 11:46
Dla mnie kluczowym pytaniem jest - jaki jest EVF?

Natomiast ciekawostką jest brak accessory port.

GoBo
15.01.15, 12:00
Do rumorsów podchodzę bardzo sceptycznie, już nie raz obracali pewnik (FT5) o 180 stopni.
A zdjęcie to zdjęcie, co widać to jest (o ile jest prawdziwe).

epicure
15.01.15, 12:11
Jest większy...

And.N
15.01.15, 12:35
Jest większy...
Piszesz o EVF zakładam.
Większy w jakim sensie, rozdzielczości, czy jeszcze podają taki parametr jak powiększenie.
Przykładowo przy tej samej rozdzielczości 1 440 000 punktów, wizjer EM5 ma powiększenie 0.92x , a np. panasy serii G (z przed 7 lat, jak np. G1) mają 1,4x

epicure
15.01.15, 12:40
Nie, nie, aparat jest odrobinę większy :-) Nic nie wiem na temat EVF.

And.N
15.01.15, 13:05
Nie, nie, aparat jest odrobinę większy :-) Nic nie wiem na temat EVF.
Można się pomylić:) Sądziłem, że odnosisz się do tej wypowiedzi

Dla mnie kluczowym pytaniem jest - jaki jest EVF?

nyny
15.01.15, 13:06
Bez tego wielgachnego komina jak w jedynce jest zdecydowanie ladniejszy :)

pozdro

Jan_S
15.01.15, 13:09
Natomiast ciekawostką jest brak accessory port.

nie będzie doczepianej lampki? Ooooooo! Będzie bardziej profeesjonalny :-) :-) :-) a może wreszcie udało się lampkę zintegrować z korpusem?

Thomasso
15.01.15, 13:11
Mnie cały czas interesuje jak jest rozwiązane to 40MPix - OK przesuniecie sensora, ale...
czy wystarczy raz nacisnac spust i aparat sam szybko pstryka sobie tyle zdjęć ile mu trzeba, czy muszę ja to wyzwalać, tak jak przy bracketingu (albo trzymać spust odp. długo)?
Napisane jest, że składa obraz finalny max z 8 ujęć... ciekawe czy da się wybrać jakąś mniejszą ilość 2, 4?
No i czy działa to w RAW, czy np. tylko JPG?

T.

And.N
15.01.15, 13:18
...No i czy działa to w RAW, czy np. tylko JPG?
Tu akurat sądzę na 99,9%, że tylko jpg. Jakby by było inaczej naprawdę bym się zdziwił:)

easy_rider
15.01.15, 14:00
Nie widzę powodu żeby 40 MPix nie mogło być zapisywane w rawach... tylko kto takiego rawa przeczyta?
Na Lightrooma bym nie liczył - jedynie firmowe oprogramowanie pozostaje.

Niestety nie widzę możliwości, by działało to ze światłem błyskowym = dyskwalifikacja dla mnie :cry:

Obrotowy ekran - czyli teraz żeby nieco odchylić wyświetlacz - trzeba obrócić o 180 stopni w lewo i kolejne 180 w pionie... tragedia :evil:

And.N
15.01.15, 14:14
Nie widzę powodu żeby 40 MPix nie mogło być zapisywane w rawach...
Takiego powodu też nie widzę. Chodziło mi bardziej o to:

...czy wystarczy raz nacisnac spust i aparat sam szybko pstryka sobie tyle zdjęć ile mu trzeba, czy muszę ja to wyzwalać, tak jak przy bracketingu (albo trzymać spust odp. długo)?
Napisane jest, że składa obraz finalny max z 8 ujęć...
Coś na zasadzie, (czy porównywalne) hdr prosto z puszki. Można go uzyskać w RAW ? Tak pytam bo może i się mylę.

droplet
15.01.15, 14:18
Z tym accessory port może być o tyle ciekawie, że Olympus w swoich obudowach podwodnych steruje swoimi lampami błyskiem.
Możliwe, że nie będzie obudowy podwodnej Olympusa do E-M5 II. Mógłby jeszcze dodać jakieś urządzenie na diodach, tak jak to robi Nauticam do Canona 5D.

epicure
15.01.15, 18:27
Do lampy nie jest potrzeby żaden accessory port, wystarczy dodatkowy styk na stopce podający zasilanie, tak jak w X-T1.

MAF
15.01.15, 18:42
Do lampy nie jest potrzeby żaden accessory port, wystarczy dodatkowy styk na stopce podający zasilanie, tak jak w X-T1.

Szkoda że vf-4 nie będzie się już dało podłączyć...

And.N
15.01.15, 19:04
Szkoda że vf-4 nie będzie się już dało podłączyć...
Ale po co jak następca będzie miał w sobie taki wizjer:) :wink:

MAF
15.01.15, 19:58
Ale po co jak następca będzie miał w sobie taki wizjer:) :wink:
Czasem przydaje się odchylany :-)

wyszomir
16.01.15, 17:23
Pzrydaje się. Gdy idę robić zdjecia zazwyczaj mam do EM-5 podpięty VF-4. Wygląda to troche dziwnie, ale funkcjonalność odchylanego wizjera przy makrofotografii jest w/g mnie bardzo użyteczna. Dlatego nie będę miał dylematu czy zmieniać EM-5 na jeg0o następcę. Zresztą odginany na bok ekranik zamiast odcylanego też mi się nie podoba - wygodniej mi się patrzy w ekranik ulokowany na przedłużeniu obiektywu niż odsunięty na bok poza korpus aparatu.

luc4s
16.01.15, 19:46
Szkoda, że nie ma czujników fazy na matrycy i duże 4/3 dalej będzie jedynie w pełni kompatybilne z E-M1

easy_rider
16.01.15, 19:58
To było do przewidzenia...
Ale mam nadzieję że podwójnego gripa dostanie - bo to cecha wyróżniająca EM5 :mrgreen:

epicure
16.01.15, 20:30
Dyskusja o wyświetlaczu jest niezwykle ciekawa. Gdy był odchylany, to pojawiały się głosy, że szkoda, że nie obrotowy. Będzie obrotowy, to teraz szkoda, że nie odchylany :-D

szamaniec
16.01.15, 21:13
Szkoda, że nie ma czujników fazy na matrycy i duże 4/3 dalej będzie jedynie w pełni kompatybilne z E-M1

Bo chodzi o wygaszanie 4/3 :)

Thomasso
16.01.15, 22:29
Bo chodzi o wygaszanie 4/3 :)

Raczej niekoniecznie. Prędzej zostawienie sobie tej funkcji jako exclusivu dla topowej puszki m43.

T.

jagger
16.01.15, 22:35
Raczej niekoniecznie. Prędzej zostawienie sobie tej funkcji jako exclusivu dla topowej puszki m43.

T. no właśnie... a coś wiadomo o następcy em1?

gietrzy
16.01.15, 23:16
no właśnie... a coś wiadomo o następcy em1?

Nie będzie miał filmików 4K tylko 1080 @ 50 megabitach.

MikolajN
16.01.15, 23:30
no właśnie... a coś wiadomo o następcy em1?

A po co następca? Tyle co kupiłem - niech nie robią jaj :D

szamaniec
16.01.15, 23:51

T.

Zobacz na drastyczne podwyżki obiektywów 4/3. Wygaszanie jak nic. No dobra - restrukturyzacja :)

wyszomir
17.01.15, 00:22
Dyskusja o wyświetlaczu jest niezwykle ciekawa. Gdy był odchylany, to pojawiały się głosy, że szkoda, że nie obrotowy. Będzie obrotowy, to teraz szkoda, że nie odchylany :-D

Wszystko zależy od zastosowania. Gdybym robił dużo kadrów pionowych i z dużej odległości to pewnie wolałbym obrotowy. Przy makrofotografii (a to jest u mnie priorytetem) w/g mnie lepszy jest odchylany - zwłaszcza, gdy w słoneczny dzień chcemy na niego założyc lupkę do filmowania pozwalajacą używać go podobnie jak wizjer.

apz
17.01.15, 08:19
A po co następca? Tyle co kupiłem - niech nie robią jaj :DWszedł nowy wizjer, zapewne przez trzy lata Sony poczyniło zmiany w technologi produkcji matrycy i potrzeba do nich nowszego oprogramowania, były dwie inne obudowy do podobnej elektroniki, widac nie watro klepać modelu wg. pierwszego , niezbyt udanego planu, ot samo życie.

MikolajN
17.01.15, 09:24
Wszedł nowy wizjer, zapewne przez trzy lata Sony poczyniło zmiany w technologi produkcji matrycy i potrzeba do nich nowszego oprogramowania, były dwie inne obudowy do podobnej elektroniki, widac nie watro klepać modelu wg. pierwszego , niezbyt udanego planu, ot samo życie.
Nie rozumiem, piszesz o 1 czy o 5? Ja pisałem o em1, że w sumie nie ma czego poza oprogramowaniem zmieniać. Skoro nowy em5 ma miec te sama matryce co miał to znaczy że nie mają obecnie lepszej.

apz
17.01.15, 11:29
Nie rozumiem, piszesz o 1 czy o 5? Ja pisałem o em1, że w sumie nie ma czego poza oprogramowaniem zmieniać. Skoro nowy em5 ma miec te sama matryce co miał to znaczy że nie mają obecnie lepszej.

Nie zmieniające się procesory komputerowe też mają nowe generacje, to ta sama technologia krzemowa i ten sam pełzający postęp, trzy lata to sporo czasu...
Ta sama to jest 16 mpx, wymiar 4/3 i podobna, taka sama matryca Bayera. Nie wierz w to że to identyczna matryca będzie.

epicure
17.01.15, 18:50
Będzie podwójny grip i nowa lampa, chyba z ruchomym palnikiem:

139119
139120
139121
http://photorumors.com/2015/01/17/new-olympus-e-m5ii-accessories-leaked-hld-6p-and-hld-8g-grips-plus-a-new-fl-lm3-flash/#more-66202

S (http://photorumors.com/2015/01/17/new-olympus-e-m5ii-accessories-leaked-hld-6p-and-hld-8g-grips-plus-a-new-fl-lm3-flash/#more-66202)rebrny jest brzydki, ale czarny wygląda kozacko :)

piaseczek
17.01.15, 18:58
Ruchomy palnik dobra rzecz, 12-40 (może) nie będzie robił cienia.

Thomasso
17.01.15, 20:28
Będzie podwójny grip i nowa lampa, chyba z ruchomym palnikiem:

139119

S (http://photorumors.com/2015/01/17/new-olympus-e-m5ii-accessories-leaked-hld-6p-and-hld-8g-grips-plus-a-new-fl-lm3-flash/#more-66202)rebrny jest brzydki, ale czarny wygląda kozacko :)

Z tym mniejszym gripem wygląda zdecydowanie b. fajnie. Z podwójnym taki mutant troche ;-)

Z mniejszym gripem mogliby zrobic cos z pokretłami - bo rozumiem, że będzie miał wtedy trzy. Możnaby to jakoś wykorzystać.

T.

Benek
17.01.15, 23:05
Jeśli będzie miał podwójny grip, może na mnie liczyć. :-)

grizz
18.01.15, 11:22
Zobacz na drastyczne podwyżki obiektywów 4/3. Wygaszanie jak nic. No dobra - restrukturyzacja :)

Dolar poszedł w górę?

apz
18.01.15, 11:39
Dolar poszedł w górę?Niewiele, jakieś 0,5 PLN na sztuce. Przy cenie 3,7 nie bardzo się opłaci nawet prywatny import z USA.

grizz
18.01.15, 12:09
Niewiele, jakieś 0,5 PLN na sztuce. Przy cenie 3,7 nie bardzo się opłaci nawet prywatny import z USA.

15% to nie nazwałbym "niewiele"

gietrzy
18.01.15, 12:56
Niewiele, jakieś 0,5 PLN na sztuce.

Niech mnie ktoś uszczypnie bo nie wierzę.

wyszomir
18.01.15, 13:48
Niech mnie ktoś uszczypnie bo nie wierzę.

Wyjaśnienie jest proste - nie na sztuce obiektywu, a na sztuce dolara. Czy to niewiele - kwestia dyskusyjna.

apz
18.01.15, 14:12
Wyjaśnienie jest proste - nie na sztuce obiektywu, a na sztuce dolara. Czy to niewiele - kwestia dyskusyjna.Podobno zawdzięczamy to ropie, właśnie myślałem o Lumixie 7-14 stamtąd i zakląłem brzydko, po sprawdzeniu kursu, wypróbuję 10/2,8 Samyanga, były jeszcze jakieś promocyjne w Łodzi, już idze. O 8,5 od Kowa, spokojnie moge przestac na jakiś czas mysleć, choć to szkiełko w rogach zachowuje się o niebo lepiej od 12-stki sponsora, gdzie od wpatrywania się w rogi obrazków zęby mnie bolą. Muszę wstrzymać się z zakupami na czas jakiś... nic nie poradzę. Jest tyle innych celów do osiągnięcia.

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:01 ----------

Niech mnie ktoś uszczypnie bo nie wierzę. Przecież to oczywiste było 3,2 za USD mamy 3,7...

cube007
18.01.15, 15:01
Dolar poszedł w górę?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg)

Karol
18.01.15, 15:11
Bardzo ładny ten aparat. Podobają mi się chyba wszystkie zmiany, najbardziej zmniejszenie "pryzmatu", wcześniej port akcesoriów go podnosił, wyłącznik na górze, ładny i chyba wygodniejszy, mniej kanciasty grip (pewnie niekompatybilny ze starszą wersją?), śruba mocowania statywu w płaszczyźnie osi obiektywu (?), no i ekran - kręcony we wszystkie strony, a nie tylko odchylany, w końcu dodatkowe przyciski Fn na górze. W sumie niuanse, ale takie jakby ktoś wiedział co nie do końca pasowało mi w starszej wersji (i dlatego nie kupiłem) i postanowił to zmienić ;-).

nightelf
18.01.15, 15:27
Tego wyłącznika na górze nie widzę, ale możliwe, że tak jest.
Ciekawi mnie co to za port jest za zaślepką nad bagnetem, po prawej.
Fajnie jakby wprowadzili elektroniczną migawkę, tego mi w sumie brakuje do robienia time-lapsów.

Karol
18.01.15, 15:31
Tego wyłącznika na górze nie widzę, ale możliwe, że tak jest.
Fajnie jakby wprowadzili elektroniczną migawkę, tego mi w sumie brakuje do robienia time-lapsów.
Z tą migawką - masz rację. Wyłącznik na górze widoczny tu:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/original-2.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1631/6421/original.jpg)
Zdjęcie linkowane z: http://www.43rumors.com/ft5-first-images-of-the-new-olympus-e-m5ii/

droplet
18.01.15, 15:43
Ja widzę z przodu PC sync port. Najszczęśniejszej gubiąca się zaślepka w E-3.
Jeśli to prawda, to jestem ciekaw kto go jeszcze używa?

epicure
18.01.15, 16:29
Jednak nie jest większy. Minimalnie szerszy, ale to na plus, ale za to trochę niższy kominek, więc też na plus. I uchwyt ma ostrzejsze załamanie, palce nie będą się tak ześlizgiwać.

gietrzy
18.01.15, 18:29
Przecież to oczywiste było 3,2 za USD mamy 3,7...
Oczywiście, że zrozumiałem. OK, Dell UP2715K to koszt $2160, niewielka różnica o której wspominasz to 1080 zł.

Kowa 8,5 kusi, ale bardziej Nokton 10,5mm.
Koniec offtopa z mojej strony.

apz
18.01.15, 19:20
Oczywiście, że zrozumiałem. OK, Dell UP2715K to koszt $2160, niewielka różnica o której wspominasz to 1080 zł.

Kowa 8,5 kusi, ale bardziej Nokton 10,5mm.
Koniec offtopa z mojej strony.
Ja nie potrzebuję aż tak jasno, dla mnie 2,8 to całkiem dobry początek...
Prawa broniąca wszystkiego strona ma niewątpliwe w tym wszystkim dla naszych kieszeni zasługi....
Nokton 10,5 też mnie kusi, ale muszę trochę poczekać, może ten cyrk się trochę uspokoi kiedyś.

epicure
22.01.15, 16:16
https://www.youtube.com/watch?v=RdTpmrcqI60

To chyba zapowiedź filru artystycznego "Zwycięzca konkursów" ;)

gietrzy
22.01.15, 18:53
To chyba zapowiedź filru artystycznego "Zwycięzca konkursów" ;)

Nie rób sobie jaj, to długo wyczekiwana aktualizacja trybu wideo; do 4K.

szafir51
22.01.15, 19:08
Award Winning Photography 2015

139426

Mirek54
22.01.15, 19:14
Nie rób sobie jaj, to długo wyczekiwana aktualizacja trybu wideo; do 4K.
Sie na dobre zadomowi jak 8K bedzie w obiegu:mrgreen:

WoRaS
26.01.15, 19:07
Wg 43Rumors w E-M5II ma być ten sam wizjer co w E-M1:

http://www.43rumors.com/ft4-e-m5ii-has-the-e-m1-evf-and-some-e-m1-controls/

To oczywiście tylko plota, oby się sprawdziła.

apz
26.01.15, 19:23
Wg 43Rumors w E-M5II ma być ten sam wizjer co w E-M1:

http://www.43rumors.com/ft4-e-m5ii-has-the-e-m1-evf-and-some-e-m1-controls/

To oczywiście tylko plota, oby się sprawdziła.Dokładnie na to właśnie liczę.. Matryca niby ta sama tylko trzy lata młodsza, nowy wizjer , dowolne przeprogramowywanie klawiszy, wbudowane WiFi i kilkadziesiąt innych drobnych usprawnień...

Jan_S
26.01.15, 19:35
i cena pewnie adekwatna do możliwości...

nie powiem, jest cień nadziei patrząc na rozsądnie wycenione E-M10 czy E-PL7 ale trzy uda się to powtórzyć?

Zresztą jaka cena byłaby "normalna"? 3 tysiaki? raczej nierealne, prędzej wyskoczą z czymś w okolicach 4,5 koła. Kto będzie musiał to kupi a reszta będzie narzekać że drogo :(

epicure
26.01.15, 19:45
Pewnie będzie kosztował tyle, ile E-M5 na początku.

nyny
26.01.15, 19:48
Ja sie tylko boje, zeby tam czasami w przyplywie emocji matrycy od panasa nie wsadzili jaka by ona nie byla.

pozdro

apz
26.01.15, 19:51
Ja sie tylko boje, zeby tam czasami w przyplywie emocji matrycy od panasa nie wsadzili jaka by ona nie byla.

pozdro Wtedy sobie zrobię zestaw marzeń, dołoże do E-M5I nowy wizjer i poczekam...

Bodzip
26.01.15, 19:54

pozdro

Wtedy sobie zrobię zestaw marzeń, dołoże do E-M5I nowy wizjer i poczekam...
Ja się tylko zastanawiam, dlaczego zepsuli flagowca M1 matrycą Panasa :roll:
...pewnie przez czujniki fazowe

MAF
26.01.15, 19:57
Wtedy sobie zrobię zestaw marzeń, dołoże do E-M5I nowy wizjer i poczekam...
Masz na myśli VF-4? Miałem do E-PL5. Teraz mam E-M10 i nawet jakbym mógł to bym nie przyczepił do niego tego garba.

nyny
26.01.15, 19:59
Jakby mi wsadzili do takiego M5 matryce z D7000, ze juz nie wspomne o D7100 to nie wiem co bym w przyplywie emocji zrobil ;)

pozdro

Bodzip
26.01.15, 20:00
Jakby mi wsadzili do takiego M5 matryce z D7000, ze juz nie wspomne o D7100 to nie wiem co bym w przyplywie emocji zrobil ;)

pozdro
To się nazywa orgazm :mrgreen:

nyny
26.01.15, 20:01
To się nazywa orgazm :mrgreen:

To chyba bym wtedy mial szczyt szczytow ;)

pozdro

epicure
26.01.15, 20:04
Onanizm sprzętowy w najczystszej postaci :-D

Jan_S
26.01.15, 20:14
tak swoją drogą - ta matryca z E-M1 jest taka badziewna w porównaniu z E-M5? czy tylko niechęcią na nazwę panasonic reagujecie? Owszem, jeden z Forumowiczów pokazał że przy długich czasach naświetlania "dzieją się jaja" ale w takich bardziej przyziemnych warunkach moim zdaniem jest całkiem OK. Ba, pod pewnymi względami wydawało mi się że matryca E-M1 pracuje lepiej niż E-M5...

Sam już nie wiem, pewnie się mylę w swym osądzie bo inaczej trzeba by założyć że to apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz) i Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) się mylą a to raczej mało prawdopodobne,

Czy ktoś może mi "na zdjęciu" pokazać w czym problem?

Bodzip
26.01.15, 20:26
tak swoją drogą - ta matryca z E-M1 jest taka badziewna w porównaniu z E-M5? czy tylko niechęcią na nazwę panasonic reagujecie? Owszem, jeden z Forumowiczów pokazał że przy długich czasach naświetlania "dzieją się jaja" ale w takich bardziej przyziemnych warunkach moim zdaniem jest całkiem OK. Ba, pod pewnymi względami wydawało mi się że matryca E-M1 pracuje lepiej niż E-M5...

Sam już nie wiem, pewnie się mylę w swym osądzie bo inaczej trzeba by założyć że to apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz) i Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) się mylą a to raczej mało prawdopodobne,

Czy ktoś może mi "na zdjęciu" pokazać w czym problem?
Ha :D
Wiesz Janku, w Chełmnie miałem przyjemność bawić się M1. Za dnia - spoko, piękne zdjęcia, szybki AF, nie można złego słowa powiedzieć. Podpiąłem S150 i polazłem na robale. Niewiele ich było, nyny też szukał :wink: ale jak to wcześnie, trzeba było ISO wyższe ustawić. I tu zonk, bo przy małym robalu jakość na pysk poleciała. Normalne zdjęcie jest jeszcze ok, ale maluch (robal) to niestety porażka.
Nie robiłem zdjęć nocnych, ale widziałem innych.
Powiem tak: moje E-PL5 z soniakiem bije tego panasa jak chce.
Oczywiście to tylko indywidualne wrażenie i nie ma tu lokowania produktu :mrgreen:

epicure
26.01.15, 20:32
Na tablicach testowych na dpreview najlepiej z m4/3 wypadał GX7 i E-M1 właśnie, czyli te z matrycami Panasa. Kto nie wierzy, niech sobie sprawdzi ;-)

Fisher7811
26.01.15, 20:40
Ale, zgodnie z testem optycznych, matryca w GH4 zachowuje się już lepiej, więc może ta matryca Panasa nie musi być z gruntu zła;)

nyny
26.01.15, 20:46
Nikt nie napisal, ze jest zla czy sie kompletnie do niczego nie nadaje.
Niektorzy po prostu wola ta od sonego :)

pozdro

apz
26.01.15, 22:07
Na tablicach testowych na dpreview najlepiej z m4/3 wypadał GX7 i E-M1 właśnie, czyli te z matrycami Panasa. Kto nie wierzy, niech sobie sprawdzi ;-)

A niech sobie będą nawet lepsze, tylko ja nie muszę ich w tych "niektórych sytuacjach" na swoim monitorze oglądać. Jestem nawet gotów swoje stare, świetne szkiełka calkiem manualnie używać, niech stracę...

szamaniec
26.01.15, 22:12
Nyny/ a w d7100 nie pracuje czasem matrycy Misiubisi znaczy Panasonica bo to chyba jeden końcern ?

nyny
26.01.15, 22:23
Nyny/ a w d7100 nie pracuje czasem matrycy Misiubisi znaczy Panasonica bo to chyba jeden końcern ?
D7100 to Toshiba :)

pozdro

wyszomir
26.01.15, 22:28
Oj widzę, że nie jestem w kursie. Nawet nie wiedziałem, że Toshiba matryce do aparatów fotograficznych robi...

nyny
26.01.15, 22:30
Oj widzę, że nie jestem w kursie. Nawet nie wiedziałem, że Toshiba matryce do aparatów fotograficznych robi...
Do aparatow to nie, do niektorych usterek nikona ;)

pozdro

epicure
27.01.15, 01:38
Toshiba kilka lat temu kupiła fabrykę półprzewodników od Fuji.

MAF
27.01.15, 08:02
Toshiba kilka lat temu kupiła fabrykę półprzewodników od Fuji.

A oni nie są jakoś z Sony powiązani?

szamaniec
27.01.15, 08:55

Sony trzeba zostawić w spokoju, należy drążyć temat i odkryć że matryce w Nikonach robi albo Panaś albo ich podwykonawca. Wtedy odwróci się niechlubne opinie o M1 i GH4 :)

nyny
27.01.15, 09:02
Sony trzeba zostawić w spokoju, należy drążyć temat i odkryć że matryce w Nikonach robi albo Panaś albo ich podwykonawca. Wtedy odwróci się niechlubne opinie o M1 i GH4 :)
Jakby Panas robil takie jak sony/toshiba to nic nie trza bylo odwracac.

pozdro

epicure
27.01.15, 11:47

Matryce do ich kompaktów od 2007 roku robiła Toshiba. Pierwsza wersja X-Trans też bazuje na HXM4-229393 Toshiby.

WoRaS
28.01.15, 00:45
Będzie ktoś z Was w pobliżu HK? :)

http://www.olympus.com.hk/tc/membership/event.html?id=387

5 lutego - to chyba nie może być nic innego jak oficjalna premiera E-M5II. Ciężko będzie się skoncentrować przez ten tydzień ;)

gietrzy
28.01.15, 01:06
5 lutego - to chyba nie może być nic innego jak oficjalna premiera E-M5II. Ciężko będzie się skoncentrować przez ten tydzień ;)

Sprawdź w wątku E-M5 kiedy była premiera i kiedy romek dostał go w swoje łapki.
Wychodzi na to, że ten korpus może pokazać dużo w wideo: wizjer, 50 mbit/s, kolor kółko, krzywa S i stabilizator. Ciekawe co jeszcze fajnego tam dodali do trybu wideo.

jagger
28.01.15, 09:03
Mi do trybu wideo brakuje tylko kubełka popcornu...

nyny
28.01.15, 09:12
Mi do trybu wideo brakuje tylko kubełka popcornu...

Lubie to!!

:)

pozdro

viruuss
28.01.15, 10:58
http://www.43rumors.com/category/rumor/
ceny w funtach ( orientacyjne), body -900, tanio nie bedzie :(

Fisher7811
28.01.15, 11:25
Tanio nie jest, ale może poczekajmy na premierę i ceny w Polsce, jeszcze się okaże, że 900 funtów to niezła cena ;)

Jan_S
28.01.15, 11:27
http://www.43rumors.com/category/rumor/
ceny w funtach ( orientacyjne), body -900, tanio nie bedzie :(

lampa sprzedawana oddzielnie? hmm deja vu z czasów E-P1...

cóż, bycie "trendy" kosztuje. Na szczęście na rynku jest sporo używanego sprzętu m4/3, w tym tego z przyzwoitymi matrycami. Jak ktoś potrzebuje sprzętu do zdjęć to coś wybierze. Zresztą konkurencja nie śpi.

a wracając do MK II - migawka dalej do 1/4000s czy może jest coś lepiej?

apz
28.01.15, 11:31
lampa sprzedawana oddzielnie? hmm deja vu z czasów E-P1...

cóż, bycie "trendy" kosztuje. Na szczęście na rynku jest sporo używanego sprzętu m4/3, w tym tego z przyzwoitymi matrycami. Jak ktoś potrzebuje sprzętu do zdjęć to coś wybierze. Zresztą konkurencja nie śpi.

a wracając do MK II - migawka dalej do 1/4000s czy może jest coś lepiej? Nie widziałem firmowej specyfikacji i pewnie do premiery nie zobaczę...

easy_rider
28.01.15, 12:53
lampa sprzedawana oddzielnie? To akurat dobry ruch - ja tym gadżetem nie zrobiłem ani jednego zdjęcia :mrgreen:
Gdy ktoś nie potrzebuje, to tak jakby dostał zniżkę 8% przy zakupie aparatu.
Grip też rozdzielony - ale nie do końca...

Fisher7811
28.01.15, 13:19
To akurat dobry ruch akurat dla mnie, bo lampy używam dla fotek powiedzmy rodzinnych, więc dołączona jest w sam raz, choć patrząc na prawdopodobną cenę nowego olka to i tak nie mój problem ;)

Jan_S
28.01.15, 13:21
To akurat dobry ruch - ja tym gadżetem nie zrobiłem ani jednego zdjęcia :mrgreen:
Gdy ktoś nie potrzebuje, to tak jakby dostał zniżkę 8% przy zakupie aparatu.
Grip też rozdzielony - ale nie do końca...

zakładająca że cena spadnie o te 8% (a raczej nie spadnie)

Tak, zgadzam się z opinią że te małe, wbudowane lamki są złem. Ale jest grupa użytkowników która ich używa. Efekty są jakie są, ale czasami lepiej jest mieć byle jakie zdjęcie niż żadnego. Do tego w Olympusach lamką można sterować innymi lampami... Dlatego nie rozumiem tego kombinowania które Olympus uskutecznia.

Fisher7811
28.01.15, 13:24
Zresztą mam brzydkie podejrzenia, że gdyby lampa była w zestawie cena i tak byłaby taka sama, no chyba, że będą zestawy z lampą i bez...
Więc w sumiemoże być tak, że przez brak lampy w zestawie aparat wyjdzie jeszcze drożej (w przeliczeniu na zawartość opakowania;)

DzejPi
28.01.15, 13:30
"...Do tego w Olympusach lamką można sterować innymi lampami... Dlatego nie rozumiem tego kombinowania które Olympus uskutecznia."
I to jest najważniejsza funkcja tej lampki

MAF
28.01.15, 14:00
"...Do tego w Olympusach lamką można sterować innymi lampami... Dlatego nie rozumiem tego kombinowania które Olympus uskutecznia."
I to jest najważniejsza funkcja tej lampki

I tego właśnie będzie najbardziej brakowało...

Fisher7811
28.01.15, 14:11
I tego właśnie będzie najbardziej brakowało...czemu ma brakować, wystarczy lampkę za 70 funciaków kupić i będzie git...

szafir51
28.01.15, 14:27
Wg mnie na 99% mała lampka będzie w zestawie. To, że 43rumors podali cenę za dodatkowe akcesorium, jakim jest FL-LM3 nie oznacza, że w zestawie nie będzie lampy - czy to właśnie tej FL-LM3 czy FL-LM2, która była z pierwszym E-M5.

Jan_S
28.01.15, 14:31
FL-LM2 to był de facto sam palnik. Zasilanie i sterowanie odbywało się wyłącznie z korpusu. FL-LM3 wyglada na małą lampkę ale jednak z własnym zasilaniem i pewnie ubogim ale jednak własnym sterowaniem.

droplet
28.01.15, 14:33
Wg mnie na 99% mała lampka będzie w zestawie. To, że 43rumors podali cenę za dodatkowe akcesorium, jakim jest FL-LM3 nie oznacza, że w zestawie nie będzie lampy - czy to właśnie tej FL-LM3 czy FL-LM2, która była z pierwszym E-M5.
Tych lamp na pewno nie będzie bo pozbyto się accessory portu.
Teraz jest większa szansa na szczelność korpusu bo z portem bez zaślepki był podobno nieszczelny ;-)

Thomasso
28.01.15, 14:44
Tak, zgadzam się z opinią że te małe, wbudowane lampki są złem. Ale jest grupa użytkowników która ich używa. Efekty są jakie są, ale czasami lepiej jest mieć byle jakie zdjęcie niż żadnego.

To dla tych użytkowników są inne modele ;-)

T.

epicure
28.01.15, 14:53
Ja bym za taką lampkę z palnikiem ruchomym w dwóch osiach nawet zapłacił dodatkowo, gdyby tylko była sensownie wyceniona, a cena aparatu uwzględniała to, że w zestawie nie ma lampy.

Czyli patrząc na to realnie pewnie nie będę miał nawet szansy kupić... :D

MAF
28.01.15, 15:12
czemu ma brakować, wystarczy lampkę za 70 funciaków kupić i będzie git...

Jedyne 400zł żeby mieć sterownik? Dziękuję, pozostanę przy E-M10. Zresztą nie spodziewam się rewolucji w obrazku więc parcia na zmianę póki co nie mam. Ale kto wie, może po premierze okaże się że jednak warto.

Thomasso
28.01.15, 15:18
Jedyne 400zł żeby mieć sterownik? Dziękuję, pozostanę przy E-M10.

Nawet 500 to tanio, kiedy do Nikona niejakie SU-800 kosztuje ok 900-1000 pln :)

T.

Jd
28.01.15, 17:04
Teraz na tym to polega, żeby klientowi wcisnąć stosukowo tanio towar, ale ogolony do minimum, a później złoic mu skóre na niezbednych dodatkach lub w trakcie eksploatacji.:)

MAF
28.01.15, 17:32
Nawet 500 to tanio, kiedy do Nikona niejakie SU-800 kosztuje ok 900-1000 pln :)

T.
Tyle że do Nikona jest bodajże sb-400 która może robić za sterownik. Poza tym wszystkie Nikony chyba do D810 co najmniej mają wbudowaną lampę :-D

gietrzy
28.01.15, 18:18
Jest wyciek pełnej? specyfikacji technicznej.
Ciekawe czy brak 25/50p wynika z faktu, że przeciek jest ze strefy ntsc?
Baaardzo cieszy 77 megabitów, zobaczymy jak w praniu, jeśli nie będzie "wad ukrytych" czytaj kastracji w wideo, Panasowi wypadł odwieczny as z rękawa.

http://www.43rumors.com/ft5-full-e-m5ii-specs-leak-out-its-weather-resistant/

apz
28.01.15, 18:34
Jest wyciek pełnej? specyfikacji technicznej.
Ciekawe czy brak 25/50p wynika z faktu, że przeciek jest ze strefy ntsc?
Baaardzo cieszy 77 megabitów, zobaczymy jak w praniu, jeśli nie będzie "wad ukrytych" czytaj kastracji w wideo, Panasowi wypadł odwieczny as z rękawa.

http://www.43rumors.com/ft5-full-e-m5ii-specs-leak-out-its-weather-resistant/

Jak się sprawdzi będzie super, dodatkowo lepsza wodoodporność mi pasuje jak najbardziej....

piaseczek
28.01.15, 22:14
Migawka będzie 1/8000sekundy?

Moim skromnym zdaniem aparat jest bardzo ładny.

---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------

Cena w funtach jest taka jakiej można się było spodziewać. Body 4,5kzł będzie kosztować.

Jan_S
28.01.15, 22:16
i pytanie czy poprawili coś z AF w trybie ciągłym

gietrzy
28.01.15, 22:26

Nie, ten model będzie sprzedawać pixel shift i 77 megabitów a i wizjer.

Jan_S
28.01.15, 22:58
no to ja poczekam... zresztą i tak od jakiegoś czasu łakomie zerkam w stronę X-T1

alnico
28.01.15, 23:02
no to ja poczekam...
ja też poczekam na E-M5 mk III :lol:

MAF
28.01.15, 23:45

Bez czujników fazowych to chyba niewiele da się poprawić...

piaseczek
29.01.15, 00:14
Panasowi z DFD (Depth From Defocus) udało się poprawić AF bez czujników fazowych:

https://www.youtube.com/watch?v=fWXRd2vaKoM

viruuss
29.01.15, 00:26
jak dla mnie EM5ver2 to taki odgrzewany kotlet
myślałem, że wymienie P na O, na myśleniu raczej się zakończy
nic nie bedę miał lepiej niz w GX7

piaseczek
29.01.15, 00:34
Tak czy siak kotlet smaczny ze względu na lepszy wizjer, lcd, procesor i szybsza migawke.

gietrzy
29.01.15, 00:44
Panasowi z DFD (Depth From Defocus) udało się poprawić AF bez czujników fazowych:

W GH4 to jeszcze chodzi do 1080, w C4K już nie daje rady tego przeliczyć procesor/y. Innymi słowy: może w GH5 :)

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post był o 23:36 ----------

nic nie bedę miał lepiej niz w GX7

Wszystko teraz, co nie ma matrycy "w bsi" jest/ będzie odgrzewane.
Jest bardzo duża szansa na lepsze wideo, anty shock zer0, wizjer, wydajniejszy stabilizator, który działa w trybie wideo. Mogą zwalić M1, mogą też M10, ale nie tego gościa. M5 ruszyło sprzedaż Oly na poważnie.

viruuss
29.01.15, 00:50
Tak czy siak kotlet smaczny ze względu na lepszy wizjer, lcd, procesor i szybsza migawke.

szybsza migawka ?

dobas
29.01.15, 01:16
no to ja poczekam... zresztą i tak od jakiegoś czasu łakomie zerkam w stronę X-T1
Zacna i wielce udana maszyna !

Rafał Czarny
29.01.15, 10:07
To chyba bym wtedy mial szczyt szczytow ;)

Zręczność małpy, siłę słonia
da Ci tylko... sprzęt Nikona. ;)

piaseczek
29.01.15, 10:38
szybsza migawka ?

zapewne zmianią z 1/4000 (omd e5) na 1/8000.

Jan_S
29.01.15, 12:27
Zręczność małpy, siłę słonia
da Ci tylko... sprzęt Nikona. ;)

I to trochę tak jest. Do rymu pasować też będzie Canon.

Owszem, są ludzie dla których poręczność bezluusterkowców, ich funkcjonalność są nie do przecenienia (vide Dobas), są też ludzie którym nie chce się nosić "dużych" aparatów albo ich nosić nie mogą. Niestety ta "miniaturyzacja" kosztuje i to bardzo słono niekiedy. Jak ktoś nie ma ograniczeń gabarytowo - wagowych to dużo korzystniejszy stosunek ceny do możliwości znajdzie w lustrzankach. Tak, zgadzam się, to jest technologia która będzie odchodzić do przeszłości. Ale ciągle oferuje niezłą jakość, większy wybór optyki i akcesoriów etc.

Do tego tak sobie myślę, że jeśli ktoś potrzebuje plików o dużej rozdzielczości, to lepsze efekty uzyska z 36MPix z D800/D810 niż z ośmioekspozycyjnej 40MPix składanki z E-M5 -II. Ba, myślę że 24Mpix z D610/D750 będzie lepsze. Zwłaszcza gdy w grę będą wchodziły wyższe czułości.

gietrzy
29.01.15, 12:28

Ja kiedyś myślałem, że dadzą 4K... imho zostanie 1/4000.

Jan_S
29.01.15, 12:29
Bez czujników fazowych to chyba niewiele da się poprawić...

tak, oko ludzkie nie ma czujników fazowych a ostrzy szybko i zazwyczaj bezbłędnie (wiem, duża GO). Myślę że technologie w stylu DFD to przyszłość bezlusterkowców

epicure
29.01.15, 13:58
tak, oko ludzkie nie ma czujników fazowych...

Czujników nie ma, ale jest przecież para oczu rozstawionych w odstępie od siebie, więc mózg jest w stanie oszacować odległość na ten samej zasadzie, na jakiej działają czujniki fazowe.

Jan_S
29.01.15, 14:22
Czujników nie ma, ale jest przecież para oczu rozstawionych w odstępie od siebie, więc mózg jest w stanie oszacować odległość na ten samej zasadzie, na jakiej działają czujniki fazowe.

Gdyby tak było, mózg nie umiałby "ustawić ostrości" przy patrzeniu jednym okiem :)

epicure
29.01.15, 15:07
Gdyby tak było, mózg nie umiałby "ustawić ostrości" przy patrzeniu jednym okiem :)
Jakimś cudem aparaty bez czujników fazowych też ustawiają ostrość :-)

Jan_S
29.01.15, 15:49
Jakimś cudem aparaty bez czujników fazowych też ustawiają ostrość :-)

ale robią to zdecydowanie wolniej niż ludzkie oko. Nieprawdaż?

epicure
29.01.15, 16:18
ale robią to zdecydowanie wolniej niż ludzkie oko. Nieprawdaż?
Tego nie byłbym taki pewien. Oczy mają tę przewagę, że ustawiają ostrość w sposób ciągły i w tym na pewno są lepsze od jakiegokolwiek aparatu. Poza tym mózg korzysta z różnych "zapisanych" wzorców, zapamiętując różne płaszczyzny ostrości, które często się powtarzają w danym otoczeniu. W ogóle mózg jest mistrzem w uzupełnianiu braków danych, pozyskiwanych ze środowiska, różnymi fikcyjnymi (ale sprawdzonymi wielokrotnie w przeszłości) informacjami :-) Natomiast samo ustawienie ostrości jednym okiem z bardzo bliskiego na bardzo daleki plan jakoś porażająco szybkie nie jest, mi zajmuje to zauważalny ułamek sekundy. Porządny AF w aparacie, przynajmniej w dobrych warunkach, poradziłby sobie podobnie.

Benek
29.01.15, 18:17
Do tego tak sobie myślę, że jeśli ktoś potrzebuje plików o dużej rozdzielczości, to lepsze efekty uzyska z 36MPix z D800/D810 niż z ośmioekspozycyjnej 40MPix składanki z E-M5 -II. Ba, myślę że 24Mpix z D610/D750 będzie lepsze.To takie gdybania wyssane leniwie z palca, czy wynik głębszych przemyśleń?

Jan_S
29.01.15, 18:23
To takie gdybania wyssane leniwie z palca, czy wynik głębszych przemyśleń?
Benek (https://forum.olympusclub.pl/members/10248-Benek) - a jak myślisz? Postawisz stówe w zakład że składanka z E-M5 II będzie lepsza?

Thomasso
29.01.15, 18:27
Tyle że do Nikona jest bodajże sb-400 która może robić za sterownik. Poza tym wszystkie Nikony chyba do D810 co najmniej mają wbudowaną lampę :-D

Z tego co wyczytalem u Kena Rockwella to SB-400 jednak nie moze sterowac innymi lampami, ani sama tez nie moze byc sterowana w CLS Nikona (zdalnie).

T.

MAF
29.01.15, 20:09
Ups, to się pomyliłem. Bylem z jakiegoś powodu przekonany że może pracować jako sterownik.

Benek
29.01.15, 21:26
Benek (https://forum.olympusclub.pl/members/10248-Benek) - a jak myślisz? Postawisz stówe w zakład że składanka z E-M5 II będzie lepsza?Ale jaki sens się zakładać i nie mając żadnych sensownych przesłanek obstawiać w ciemno, że coś będzie lepsze / gorsze?

viruuss
29.01.15, 21:35
zapewne nie zmienią, zostanie 1/4000

nyny
29.01.15, 21:36
Ale jaki sens się zakładać i nie mając żadnych sensownych przesłanek obstawiać w ciemno, że coś będzie lepsze / gorsze?
A myslac logicznie, czy cos wielkosci malego paznokcia skladanego tak by wydoic 40mpx, pobije cos co natywnie ma 36mpx w duuuzej powierzchni, przestanmy sie oszukiwac...

Wlasne tego ulepku sie najbardziej obawiam, licze na to ze pojda po rozum do glowy i zrobia cos pokroju 24mpx konkurencji apsc...

pozdro

apz
29.01.15, 22:06
Ale jaki sens się zakładać i nie mając żadnych sensownych przesłanek obstawiać w ciemno, że coś będzie lepsze / gorsze?Wystarczy pobieżnie znać częśc licealnej fizyki i mieć trochę codziennego kontaktu z komputerami by właściwe wnioski wyciąbnąc, po zlikwidowaniu filtrów AA w D800E nie ma sposobu by obraz z 1/4 wielkosci matrycy byl lepszy od odpowiedniego z całej matrycy ff.

epicure
29.01.15, 22:11
Ale powierzchnia matrycy nie ma tu nic wspólnego z rozdzielczością.

apz
29.01.15, 22:15
Ale powierzchnia matrycy nie ma tu nic wspólnego z rozdzielczością.Z rozdzielczością nie, ale z produkcją, zatrzymywaniem i oddawaniem ciepła już tak. Ta sama ilośc prądu podłączona do maty grzewczej wielkości FF nie rozgrzeje tak wafla jak po podłączeniu do wafelka wielkości 4/3, a krzem nie jest dobrym przewodnikiem ciepła.

Thomasso
29.01.15, 22:22
A myslac logicznie, czy cos wielkosci malego paznokcia skladanego tak by wydoic 40mpx, pobije cos co natywnie ma 36mpx w duuuzej powierzchni, przestanmy sie oszukiwac...

Wlasne tego ulepku sie najbardziej obawiam, licze na to ze pojda po rozum do glowy i zrobia cos pokroju 24mpx konkurencji apsc...

pozdro

Wiesz... wprowadzaja na razie probnie nam mowiac, ze to cudo i w ogole mjut ;-)
Taka wersja beta, testowana na zywym organizmie.. a moze w drugiej, czy trzeciej edycji implementacji bedzie mialo to sens.

T.

nyny
29.01.15, 22:35
Wiesz... wprowadzaja na razie probnie nam mowiac, ze to cudo i w ogole mjut ;-)
Taka wersja beta, testowana na zywym organizmie.. a moze w drugiej, czy trzeciej edycji implementacji bedzie mialo to sens.

T.
Obawiam sie ze masz racje...

Zastanawiam sie tylko WHY?
Bo 40mpx wyglada lepiej, bo ma wiecej niz top pro konkurencji.
Wprawdzie nie mamy pojecia jakie umowy sa tam na gorze podpisane, bo moze juz dawno sony nie jest dostawca matryc dla Olka, i ten ostatni kombinuje z tego co jest do wziecia.
Who knows...

pozdro

easy_rider
30.01.15, 00:45
Ludzie - przestańcie marudzić - mamy nowy aparat w systemie... :-P
I do tego pierwszy MARK w historii Olympusa :mrgreen:

Mirek54
30.01.15, 00:53
Wprawdzie nie mamy pojecia jakie umowy sa tam na gorze podpisane,

My nie mamy pojecia. Chcesz powiedziec,ze My tu na forum nie mamy pojecia.To kto moze je miec.My tu na forum mamy pojecie.O wszystkim mamy.Tylko nie mamy pojecia jak je ujawniac,ze mamy.Ale mamy.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

apz
30.01.15, 00:56
Ludzie - przestańcie marudzić - mamy nowy aparat w systemie... :-P
I do tego pierwszy MARK w historii Olympusa :mrgreen:Ależ kto marudzi, ja już odłożyłem nań pierwszą stówę, jak dozbieram, to już wszystko będzie wiadomo...

fret
30.01.15, 01:00
Wystarczy pobieżnie znać częśc licealnej fizyki i mieć trochę codziennego kontaktu z komputerami by właściwe wnioski wyciąbnąc, po zlikwidowaniu filtrów AA w D800E nie ma sposobu by obraz z 1/4 wielkosci matrycy byl lepszy od odpowiedniego z całej matrycy ff.

Do ciekawego liceum musiałeś chodzić ;) Wszystko zależy od tego ile obraków połaczy Olek. Jeśli 8, to 8x1/4>1. Efekt podobny jak przy robieniu panoram i skalowaniu w dół. Olek ma szansę, tylko nie bardzo widzę sens takiego wynalaku w popularnej puszce.

apz
30.01.15, 01:09
Do ciekawego liceum musiałeś chodzić ;) Wszystko zależy od tego ile obraków połaczy Olek. Jeśli 8, to 8x1/4>1. Efekt podobny jak przy robieniu panoram i skalowaniu w dół. Olek ma szansę, tylko nie bardzo widzę sens takiego wynalaku w popularnej puszce.

Miałem tylko szczęście do niezłych fizyków chemików i przyrodników także. A wracając do potocznej wiedzy, czyżbyś nie pamiętał jak grzał Pentium 4 i ile razy trzeba było w kolejnych generacjach zmniejszyć tranzystor, by procesory przestały przypominać żelazka?
Łączenie raczej musiałoby przypominać elektroniczną migawkę by móc zrobić wiele odczytów w tym samym czasie. Reszta to już tylko cyfrowa obróbka sygnału.
Gdyby to przypominać miało tryb DR400 Fuji, to miałoby sens.

MAF
30.01.15, 08:13

8 ekspozycji każda przesunięta o 0.5 pixla? Dobrze to rozumiem? Ten sam patent co w średnim formacie? Fajnie że będzie, ale użyteczność ograniczona IMHO do studio. Bo tak na "chłopski rozum" żeby to do sensu wykorzystać to aparat powinien być na solidnym statywie, a i obiekt żeby mało ruchliwy był też chyba będzie wskazane.

Dla mnie, jako używającego Olympusa jako aparatu podróżniczego, ta funkcjonalność jest zupełnie nieistotna. Chyba że mnie zaskoczą czymś.

jagger
30.01.15, 09:01
Może to będzie taki supersampler z ośmioma obiektywami ;-)

apz
30.01.15, 09:04
Może to będzie taki supersampler z ośmioma obiektywami ;-)Najlepiej z torbą foto i tragarzem w zestawie... to już tylko tydzień , potem testerzy zaczną omawiać te cudo.

MAF
30.01.15, 09:26
Może to będzie taki supersampler z ośmioma obiektywami ;-)

(FT5) Sensor shift mode is made for tripod shooting only. (http://www.43rumors.com/ft5-sensor-shift-mode-is-made-for-tripod-shooting-only/)

Ale tak jak pisałem, nie wyobrażam sobie jakby to mogło działać bez statywu...

Jan_S
30.01.15, 11:34
...

Zastanawiam sie tylko WHY?
Bo 40mpx wyglada lepiej, bo ma wiecej niz top pro konkurencji.

Wiesz, niedawno przyszedł mi do głowy pomysł by sobie zrobić odbitkę - 60 cm na dłuższym boku. Jak łatwo policzyć, w gęstości 300dpi potrzeba ca 7 tys. pixeli. E-M5 daje tylko ca 4,6 tys. a co z resztą? dośpiewać sobie?

Tak, można dointerpolować, można pogodzić się z pewną stratą jakości. Tak, takie zdjęcia, które chce się mieć w takich powiększeniach, nie robi się często. Ale się czasem robo i czasem wcale nie zaszkodzi mieć tych pikseli więcej.

Zwłaszcza że przy postępie technologicznym zwiększanie rozdzielczości nie musi skutkować pogorszeniem dynamiki i tonalności.

tyle tylko, że składanie 40MPix z 8-miu kadrów średnio sensownym mi się widzi. Wiem jak wygląda składanie HDRów które najnowsze Olympusy robią w locie. Jak ma być dobrze, to tylko statyw i nieruchome kadry. Inaczej widać efekty mikroprzesunięć i dopasowań.

I teraz wróćmy do przykładu mojej 60-cio centymetrowej odbitki. Zdjęcie zbiorowe weselnych gości. Albo się to pstryknie raz a dobrze czymś na kształt D800, albo statyw, E-M5 mk2 i wiara w to że przez ca. sekundę (8 klatek razy szybkość zdjęć seryjnych) wszyscy goście będą absolutnie nieruchomo, bo inaczej na zdjęciu będzie rój trójokich cioć.

I to jest moja odpowiedź na wielce inteligentne pytanie Benka (https://forum.olympusclub.pl/members/10248-Benek) z postu 184 (https://forum.olympusclub.pl/threads/93072-Koniec-produkcji-E-M5?p=1164745&viewfull=1#post1164745)

cube007
30.01.15, 12:09
Wiesz, niedawno przyszedł mi do głowy pomysł by sobie zrobić odbitkę - 60 cm na dłuższym boku. Jak łatwo policzyć, w gęstości 300dpi potrzeba ca 7 tys. pixeli. E-M5 daje tylko ca 4,6 tys. a co z resztą? dośpiewać sobie?Jeśli odbitki 40x60cm oglądasz z większej odległości niż format 10x15, to spokojnie możesz zejść poniżej 300dpi :wink:

apz
30.01.15, 12:12
Wiesz, niedawno przyszedł mi do głowy pomysł by sobie zrobić odbitkę - 60 cm na dłuższym boku. Jak łatwo policzyć, w gęstości 300dpi potrzeba ca 7 tys. pixeli. E-M5 daje tylko ca 4,6 tys. a co z resztą? dośpiewać sobie?

Tak, można dointerpolować, można pogodzić się z pewną stratą jakości. Tak, takie zdjęcia, które chce się mieć w takich powiększeniach, nie robi się często. Ale się czasem robo i czasem wcale nie zaszkodzi mieć tych pikseli więcej.

Zwłaszcza że przy postępie technologicznym zwiększanie rozdzielczości nie musi skutkować pogorszeniem dynamiki i tonalności.

tyle tylko, że składanie 40MPix z 8-miu kadrów średnio sensownym mi się widzi. Wiem jak wygląda składanie HDRów które najnowsze Olympusy robią w locie. Jak ma być dobrze, to tylko statyw i nieruchome kadry. Inaczej widać efekty mikroprzesunięć i dopasowań.

I teraz wróćmy do przykładu mojej 60-cio centymetrowej odbitki. Zdjęcie zbiorowe weselnych gości. Albo się to pstryknie raz a dobrze czymś na kształt D800, albo statyw, E-M5 mk2 i wiara w to że przez ca. sekundę (8 klatek razy szybkość zdjęć seryjnych) wszyscy goście będą absolutnie nieruchomo, bo inaczej na zdjęciu będzie rój trójokich cioć.

I to jest moja odpowiedź na wielce inteligentne pytanie Benka (https://forum.olympusclub.pl/members/10248-Benek) z postu 184 (https://forum.olympusclub.pl/threads/93072-Koniec-produkcji-E-M5?p=1164745&viewfull=1#post1164745)Przy takich sytuacjach i przy takich potrzebach musisz podobne sytuacje D800E pstrykać...
Na efekty wiary raczej bym nie liczył.

Jan_S
30.01.15, 12:27
Jeśli odbitki 40x60cm oglądasz z większej odległości niż format 10x15, to spokojnie możesz zejść poniżej 300dpi :wink:

tak, ale na zdjęciach grupowych często dzieje się "skanowanie" twarz po twarzy w wyszukiwaniu znajomych, ciotek i wujków... zaryzykuję stwierdzenie że wtedy zdjęcie oglądane jest z bliższa niż takie zwykłe 15x10

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:17 ----------

Przy takich sytuacjach i przy takich potrzebach musisz podobne sytuacje D800E pstrykać...
Na efekty wiary raczej bym nie liczył.

tak to wygląda. Na szczęście, na co dzień wystarczają aparaty 16MPix (to i tak za dużo bo odbitki 10x15 to ca 3MPix) a na wydarzenia specjalne zawsze można z wypożyczalni aparat wziąć.

Inna rzecz - podpinając się pod pytanie nyny'ego - po co 40MPix w m4/3 skoro ich używalność będzie niewielka? Owszem, czasem dobrze jest mieć jakiś bajer niż go nie mieć, ale oby się nie skończyło tym że marketing będzie lansował hasło:

.......
Pierwszy aparat m4/3 robiący zdjęcia w rozdzielczości 40MPix (1), większej niż rozdzielczość zdjęć topowych lustrzanek dostępnych na rynku (2).
.......
.......

(1) zdjęcie powstają w wyniku wielokrotnej ekspozycji. Wymaga użycia statywu. Funkcja nie jest dostępna do zdjęć obiektów w ruchu.
(2) według stanu na styczeń 2015

epicure
30.01.15, 12:28
Gdyby to przypominać miało tryb DR400 Fuji, to miałoby sens.

Ale co ma piernik do wiatraka? Te tryby DR, które ma Fuji, to są już chyba w każdym aparacie, tylko inaczej nazwane. A Olek wychodzi z czymś nowym, przynajmniej w amatorskim sprzęcie, co nie ma nic wspólnego ze zwiększaniem DR, tylko rozdzielczości, gdyby komuś mało było 16 mpx.

Benek
30.01.15, 16:46
Wystarczy pobieżnie znać częśc licealnej fizyki i mieć trochę codziennego kontaktu z komputerami by właściwe wnioski wyciąbnąc, po zlikwidowaniu filtrów AA w D800E nie ma sposobu by obraz z 1/4 wielkosci matrycy byl lepszy od odpowiedniego z całej matrycy ff.A na podstawie jakiej konkretnie pozycji z liceum można wyciąbnąć wniosek, że obrazek z E-M5 II jest gorszy od 24Mpix z D610/D750? Przepraszam, nie chodziłem do liceum, chętnie się czegoś nauczę. Zwłaszcza techniki porównywania ze sobą dwóch zdjęć, z których jedno jeszcze nie powstało.

Mirek54
30.01.15, 16:58
A na podstawie jakiej konkretnie pozycji z liceum można wyciąbnąć wniosek, że obrazek z E-M5 II jest gorszy od 24Mpix z D610/D750? Przepraszam, nie chodziłem do liceum, chętnie się czegoś nauczę. Zwłaszcza techniki porównywania ze sobą dwóch zdjęć, z których jedno jeszcze nie powstało.
Tylko tak pytasz dla samego pytania.A naprawde to tylko licealistki Ci w glowie.
Ja sie nie dam podpuscic napewno.Ale pomysl.Gdzie wiecej informacji zmiescisz na karcie 1 mega czy 50 mega( to mialem w podstawowce ale wieczorowo w czwartek na trzeciej lekcji w pazdzierniku).

apz
30.01.15, 17:01
Ale co ma piernik do wiatraka? Te tryby DR, które ma Fuji, to są już chyba w każdym aparacie, tylko inaczej nazwane. A Olek wychodzi z czymś nowym, przynajmniej w amatorskim sprzęcie, co nie ma nic wspólnego ze zwiększaniem DR, tylko rozdzielczości, gdyby komuś mało było 16 mpx.
Te DRy co ma Fuji wymagają elektronicznej migawki i innego sposobu zbierania sygnału z marycy, nieprawdzaż?

epicure
30.01.15, 17:03
Panowie, naprawdę, nie kompromitujcie się. Nie mieszajcie wróżb z fusów z wiedzą z liceum. Jak już będą zdjęcia, to będzie można coś powiedzieć o ich jakości.

apz
30.01.15, 17:03
A na podstawie jakiej konkretnie pozycji z liceum można wyciąbnąć wniosek, że obrazek z E-M5 II jest gorszy od 24Mpix z D610/D750? Przepraszam, nie chodziłem do liceum, chętnie się czegoś nauczę. Zwłaszcza techniki porównywania ze sobą dwóch zdjęć, z których jedno jeszcze nie powstało. Dziś się takich rzeczy szuka na elektrodzie i w Wikipedii.

epicure
30.01.15, 17:04
Te DRy co ma Fuji wymagają elektronicznej migawki i innego sposobu zbierania sygnału z marycy, nieprawdzaż?
Absolutnie nie wymagają elektronicznej migawki. Jakie ona miałaby zastosowanie?

Jan_S
30.01.15, 17:09

raczej nie, to sposób czytania pikseli z jasnych partii obrazu. Działa gdy używasz wyższe ISO. Wygląda to tak jakby lokalnie ISO było niższe.To coś w rodzaju Olympusowej gradacji auto, tylko że u Fuji działa to nie w cieniach a w światłach.

I jest to robione z jednego kadru - nie ma problemów by na etapie wywoływania RAWa w puszcze ustawić sobie DR100/200/400. Warunkiem jest tylko odpowiedni poziom ISO - DR200 od ISO 400, DR400 chyba od ISO 800

epicure
30.01.15, 17:15
raczej nie, to sposób czytania pikseli z jasnych partii obrazu. Działa gdy używasz wyższe ISO. Wygląda to tak jakby lokalnie ISO było niższe.

Też nie, nic się nie zmienia w sposobie czytania pikseli. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone, dzięki czemu w światłach się wszystko mieści. A soft je rozjaśnia do odpowiedniego poziomu, pilnując krzywą, by świateł nie odcięło.

apz
30.01.15, 17:20
Panowie, naprawdę, nie kompromitujcie się. Nie mieszajcie wróżb z fusów z wiedzą z liceum. Jak już będą zdjęcia, to będzie można coś powiedzieć o ich jakości.
Przecież tam jest mowa o bardzo prostych rzeczach - o cieple z przepływu prądu przez krzemowy wafel i łatwości odpromieniowania tego ciepła. Rozumiem, że też uważasz, że z większego łatwiej niż z małego jest odpromieniować teką samą ilośc ciepła, To nie są może podstawy termodynamiki? Po liceum nie miałem już takimi rzeczami doczynienia...
Ilość zakłóceń czyli szumów powinna być większa w rzadko utkanym wafelku, czy w tym utkanym gęściej, nie pamiętasz już przypadków neksów które wylączały się po paru minutach filmowania. Wiem, że te problemy dziecięcego wieku są już pokonane, ale...

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------

Też nie, nic się nie zmienia w sposobie czytania pikseli. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone, dzięki czemu w światłach się wszystko mieści. A soft je rozjaśnia do odpowiedniego poziomu, pilnując krzywą, by świateł nie odcięło. Na każdej Fuji matrycy? Piszą trochę co innego o EXR-ach

epicure
30.01.15, 17:48
Przecież tam jest mowa o bardzo prostych rzeczach - o cieple z przepływu prądu przez krzemowy wafel i łatwości odpromieniowania tego ciepła. Rozumiem, że też uważasz, że z większego łatwiej niż z małego jest odpromieniować teką samą ilośc ciepła, To nie są może podstawy termodynamiki?

Może coś przegapiłem, ale nikt tu nie mówił o grzaniu się matrycy. Zaczęło się od tego:

Do tego tak sobie myślę, że jeśli ktoś potrzebuje plików o dużej rozdzielczości, to lepsze efekty uzyska z 36MPix z D800/D810 niż z ośmioekspozycyjnej 40MPix składanki z E-M5 -II. Ba, myślę że 24Mpix z D610/D750 będzie lepsze. Zwłaszcza gdy w grę będą wchodziły wyższe czułości.

Jeden głos rozsądku odpowiedział na to, że póki co nie ma jeszcze postaw do snucia takich wniosków i trzeba poczekać na pierwsze zdjęcia. W odpowiedzi został wysłany do liceum na lekcję z termodynamiki. A co ma z nią wspólnego duża rozdzielczość?

Na każdej Fuji matrycy? Piszą trochę co innego o EXR-ach

EXR to inna bajka, pod warunkiem, że matryca rzeczywiście pracuje w tym trybie, bo może też pracować w trybie standardowym. Ale Fuji już chyba porzuciło tę technologie, teraz wszędzie wpycha X-Transy.

Jan_S
30.01.15, 22:18
Epicure - ów głos rozsądku zastanawia się czy składanka z 8 kadrów będzie lepsza niź kadr pojedynczy. Tak, dopóki nie ma sampli trudno o jakości coś powiedzieć. Ale podałem powyżej przykład sytuacji gdzie składanka nie ma sensu. Więc jednak tak na chłopski rozum lepsze, bardziej funkcjonalne będzie 36MPix D800 niż 40 MPix z E-M5 mk2

Thomasso
31.01.15, 01:18
Epicure - ów głos rozsądku zastanawia się czy składanka z 8 kadrów będzie lepsza niź kadr pojedynczy. Tak, dopóki nie ma sampli trudno o jakości coś powiedzieć. Ale podałem powyżej przykład sytuacji gdzie składanka nie ma sensu. Więc jednak tak na chłopski rozum lepsze, bardziej funkcjonalne będzie 36MPix D800 niż 40 MPix z E-M5 mk2

Do piachu z D800... teraz krolem bedzie Canon 5Ds z 50 MPix matryca. Teraz to do d*p*y to D800 jest... kto tym bedzie jeszcze focil??? Chyba jacys malo profesjonalni psytrykacze.

T.

Bodzip
31.01.15, 09:37
To tak jak z panoramą jest. Jeden aparat sam ją składa "w sobie", a można też na kompie złożyć.
Rozmawiacie o tych 8 kadrach zlepionych razem w ciężki plik. A już Janko Muzykant pokazywał, że można to zrobić "zwykłym aparatem" i zlepić w programie.

epicure
31.01.15, 14:38
Do piachu z D800... teraz krolem bedzie Canon 5Ds z 50 MPix matryca. Teraz to do d*p*y to D800 jest... kto tym bedzie jeszcze focil??? Chyba jacys malo profesjonalni psytrykacze.

Biorąc pod uwagę, że już nawet telefony mają 41 mpx, to ten Canon ledwo się tu broni ;)

Jan_S
31.01.15, 14:52
Biorąc pod uwagę, że już nawet telefony mają 41 mpx, to ten Canon ledwo się tu broni ;)

lubię to!

Benek
31.01.15, 22:18
Epicure - ów głos rozsądku zastanawia się czy składanka z 8 kadrów będzie lepsza niź kadr pojedynczy.Sęk w tym, że głos się NIE zastanawia nad właściwościami tego, czego jeszcze nie ma i czego nikt nie widział. Głos zwyczajnie zachowuje dystans do przepowiedni jasnowidzów, którzy snują swe opowieści, sięgając po szklaną kulę i wiedzę z podręczników fizyki do szkoły średniej. Oraz wiki, byłbym zapomniał. :-)

gietrzy
1.02.15, 00:39
Sęk w tym, że głos się NIE zastanawia nad właściwościami tego, czego jeszcze nie ma i czego nikt nie widział. Głos zwyczajnie zachowuje dystans do przepowiedni jasnowidzów, którzy snują swe opowieści, sięgając po szklaną kulę i wiedzę z podręczników fizyki do szkoły średniej. Oraz wiki, byłbym zapomniał. :-)

Brawo!

Jan_S
1.02.15, 09:41
Benek, mój młody przyjacielu. Pomyśl troszkę. Marketing zawsze działa tak, że coś co nie ma prawa działać sprzedaje jako innowację wyprzedzającą o dwie dekady rozwiązania konkurencji. Trochę już takich nowinek widziałem i stąd może mój sceptycyzm. To zwykłe sztuczki, niby dostajemy coś nowego ale nasza uwaga jest odwacana tak by nie zauważyć że tracimy coś innego.

Gdyby ów tryb 40MPix był taki super i hiper to byłby domyślnym trybem w MK2. Nie uwaźasz? Nie okłamuj się, marketing by takiej okazji nie wypuścił z rąk. Skoro jednak podstawą jest 16MPix to znaczy że 40 to lekka lipa. Nieruchome kadry, statyw... i ja właśnie w tym sensie uważam że lepsze będzie 36 MPix z D800 (cośtam) czy nawet 24MPix z innych aparatów niż Olympusowe 40 bo takiego Nikona będę mógł użyć w każdych okolicznościach

apz
1.02.15, 10:27
Benek, mój młody przyjacielu. Pomyśl troszkę. Marketing zawsze działa tak, że coś co nie ma prawa działać sprzedaje jako innowację wyprzedzającą o dwie dekady rozwiązania konkurencji. Trochę już takich nowinek widziałem i stąd może mój sceptycyzm. To zwykłe sztuczki, niby dostajemy coś nowego ale nasza uwaga jest odwacana tak by nie zauważyć że tracimy coś innego.

Gdyby ów tryb 40MPix był taki super i hiper to byłby domyślnym trybem w MK2. Nie uwaźasz? Nie okłamuj się, marketing by takiej okazji nie wypuścił z rąk. Skoro jednak podstawą jest 16MPix to znaczy że 40 to lekka lipa. Nieruchome kadry, statyw... i ja właśnie w tym sensie uważam że lepsze będzie 36 MPix z D800 (cośtam) czy nawet 24MPix z innych aparatów niż Olympusowe 40 bo takiego Nikona będę mógł użyć w każdych okolicznościach

Czytam te słowa i własnym oczom nie wierzę...
Dlaczego więc jeszcze masz? miałeś? Olka, dlaczego interesujesz sie jakimś Fuji? Przecież już masz prostą wytyczoną drogę.... Do D800E i wiaderka najdroższych słoików, bo mam nadzieję, że już doczytałeś, że on ma krótką listę obiektywów z którymi daje tę jedyną, właściwą, jakość obrazu. Minimalną jakośc dla Profesjonalisty. Po to tylko by zrobić jedno zdjęcie grupowe na weselu? (Tylko czy do tego celu nie lepiej zaopatrzyć sie w Hasselblada ze ścianką cyfrową i jeden obiektyw do niego?)

Ale nie idż na żadne kompromisy z APS-C, bo do tego jedynego ujęcia zawsze Ci zabraknie mozliwości i zadowolenia.

A jak juz te wszystkie sprzęty jakoś ogarniesz to pewnie zakupisz jakiegoś kompakta do wygodnego codziennego pstrykania.
Widzisz na tym forum są głównie amatorzy, zawodowcy zwykli się spotykać na tych innych producenckich forach i tam siebię wzajemnie wspierać w zmaganiach ze sprzętem. Zarabiających na życie fotografią w m43 interesują głównie mozliwości filmowania w małym systemie. A fotografują innymi sprzętami i wcale nie są to tyko Nikony pełnoklatkowe. Jak sądzę świadomi swoich potrzeb dopasowywują do nich swoje mozliwości.

Twoje dywagacje o wartości czegoś co być może będzie są aż nieprzyzwoite. Czegoś co na pierwszy rzut oka moze pomoc w fotografii reklamowej i przyrodniczej w części zastosowań, a nie nadaje się do fotografowania ludzi.

Nowy wizjer i programowalne guziki, obrotowy ekran są dla mnie wystarczającym powodem do myślenia o wymianie systemowego aparatu po trzech latach względnie intensywnego użytkowania poprzedniego naprędce wypuszczonego modelu. Modelu, który odbudował pozycję marki w kręgach ludzi świadomych jego ograniczeń i zalet. Czas już po prostu na wykorzystanie wielu indywidualnych doświadczeń fotografów z tym aparatem i aktualizację modelu. Aż tyle i tylko tyle....

Pozdrawiam AP.

wyszomir
1.02.15, 11:16
Sęk w tym, że głos się NIE zastanawia nad właściwościami tego, czego jeszcze nie ma i czego nikt nie widział. Głos zwyczajnie zachowuje dystans do przepowiedni jasnowidzów, którzy snują swe opowieści, sięgając po szklaną kulę i wiedzę z podręczników fizyki do szkoły średniej. Oraz wiki, byłbym zapomniał. :-)

A jednak czasem warto by się zastanowił - bo chwila zastanowienia nad ograniczeniami wynikajacymi z praw fizyki pozwala często na ocenę co może dać nowe rozwiązanie jeszcze przed jego eksperymentalnym przebadaniem. I mnie takie zastanowienie doprowadza do nastepjących wniosków:
1. 40Mpix uzyskane ze złożenia kilku ekspozycji 16Mpix z przesunięciem matrycy może się sprawdzić jeśli zarówno aparat jak i motwy bedą nieruchome (czyli statyw przy statycznych scenach - studio, krajobraz, architektura itp). W przypadku pewnej, niewielkiej ilości elementów ruchomych w kadrze istnieje szansa ich usunięcia z kadru za pomocą odpowiedniego oprogramowania (usuwanie elementów które na poszczególnych składanych ekspozycjach znajdują się w innych miejscach kadru).
2. efekt uzyskany ze złożenia kilku ekspozycji 16Mpix w zdjęcie 40Mpix może dać większą ilość szczegółów niż pojedyńcza ekspozycja 16Mpix, natomiast nie dorówna pod względem ilości szczegółów pojedyńczej ekspozycji uzyskanej z matrycy 40Mpix. Oczywiscie w obu pzrypadkach zachodzi koniecznosć posiadania optyki o odpowiedniej rozdzielczosci.
I to by było na tyle. W niektórych zastosowaniach takie składanie może się przydać, ale 'prawdziwe' 40 Mpix jednak zapewni większe możliwości. Osobną kwestią jest to, czy bedziemy takich możliwości potrzebować i czy będziemy potrafili je wykorzystać (optyka).

Można sie ejszcze zastanawiać, jak będzie działało składanie w przypadku optyki o umiarkowanej rozdzielczosci - w tej chwili rezultatów porownania obrazka złożonego z 8 obrazków 16Mpix i pojedyńczego obrazka z matrycy 40Mpix wykonanych obiektywem o umożliwiającym uzyskanie rozdzielczości np. 25Mpix nie potrafię przewidzieć (przypuszczam, ze są tacy, którzy potrafia to przeanalizować, ja jestem za słaby w tej materii).

fret
1.02.15, 12:00
...

Można sie ejszcze zastanawiać, jak będzie działało składanie w przypadku optyki o umiarkowanej rozdzielczosci - w tej chwili rezultatów porownania obrazka złożonego z 8 obrazków 16Mpix i pojedyńczego obrazka z matrycy 40Mpix wykonanych obiektywem o rozdzielczosci umożliwiajacym uzyskanie rozdzielczoci np. 25Mpix nie potrafię przewidzieć (przypuszczam, ze są tacy, którzy potrafia to przeanalizować, ja jestem za słaby w tej materii).

Właśnie to jest najciekawsze :) Bardziej martwi totalna niepraktyczność tego rozwiazania. Mikrus ze statywem nie jest bardziej poręczny, niż D800 bez.

easy_rider
1.02.15, 12:06
1. 40Mpix uzyskane ze złożenia kilku ekspozycji 16Mpix z przesunięciem matrycy może się sprawdzić jeśli zarówno aparat jak i motwy bedą nieruchomeTo jest oczywista oczywistość - zależy jednak jak będzie rozwiązane naświetlanie kolejnych kadrów.
Jeśli zostanie użyty normalny tryb seryjny - to wyjdzie czas na poziomie 1 sekundy... sporo.
Ale gdyby po otwarciu migawki mechanicznej do naświetlenia 8 kadrów użyć migawki elektronicznej (zupełnie jak przy filmowaniu) - czas naświetlania całości mógłby być znacząco krótszy...
Pożyjemy, zobaczymy... już niedługo :wink:

2. efekt uzyskany ze złożenia kilku ekspozycji 16Mpix w zdjęcie 40Mpix może dać większą ilość szczegółów niż pojedyńcza ekspozycja 16Mpix, natomiast nie dorówna pod względem ilości szczegółów pojedyńczej ekspozycji uzyskanej z matrycy 40Mpix.Tu się nie zgadzam - moim zdaniem nie tylko dorówna, ale przewyższy, i to bardzo!
Zauważ że do stworzenia 40MPx z matrycy 16MPx wtstarczy ok 2 i pół kadru. Olympus składa ich 8 - czyli mamy 128 megapikseli do dyspozycji.
Wynika z tego, że każdy piksel z poskładanego obrazu 40MPX będzie miał pełną informację o wszystkich składowych kolorach - zupełnie jak Foveon.
Mamy (a raczej będziemy mieć) obraz 40 milionów kolorowych pikseli bez filtrów Bayer'a i interpolacji :mrgreen:
Ech... żeby to mieć w studio...

Oczywiscie w obu pzrypadkach zachodzi koniecznosć posiadania optyki o odpowiedniej rozdzielczosci.To również jest oczywista oczywistość :mrgreen:

epicure
1.02.15, 12:43
Patent Olka ma kilka zalet, których na próżno szukać w D800:

- zawsze można korzystać z 16 mpx i nie zapychać niepotrzebnie bufora, pamięci czy mocy obliczeniowej komputera;

- wystarczy obiektyw, który zapewnia dobrą rozdzielczość na 16 mpx i wcale nie musi to być wyżyłowana optycznie konstrukcja;

- nie trzeba wydawać majątku na D800, żeby mieć obraz o dużej rozdzielczości.

Jan_S
1.02.15, 13:15
apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz) - napisałeś tyle słów, szkoda że niepotrzebnie. Bo widać że nic nie zrozumiałeś z wątpliwości którymi próbowałem się podzielić. Wiesz, gdy chcę lecieć na wakację, to nie kupuję samolotu tylko bilet na lot i to najlepiej w tanich liniach. Tak samo jest ze zdjęciami. Gdy potrzebowałem lub będę potrzebował zdjęć o dużej rozdzielczości to albo zatrudnię do tego fachowca z odpowiednim wyposażeniem, albo w jednym z krakowskich sklepów wypożyczę na 3 dni to co mi będzie potrzebne. Napisałem to parę postów wcześniej. Na co dzień wystarcza mi w zupełności to co oferuje E-M5 czy X100s którymi obecnie fotografuję. Co więcej, niedawno w innym wątku wymienialiśmy się uwagami odnośnie obiektywów kitowych. Tych takich prostych i pogardzanych. I może pamiętasz, ale wtedy argumentowałem że w wielu okolicznościach są zupełnie OK.

Więc Twoje uwagi pod moim adresem że jestem jakimś fanatykiem FF i hiper-parametrowej optyki są jak kulą w płot.

Tylko że nie lubię jak się mi wodę z mózgu robi. Ciekawe że w starym E-P1 mogłem wszystkie klawisze wybieraka kierunkowego przeprogramować, a w E-M5 tylko dwa. Ciekawe też jest dlaczego do jednego z klawiszy programowalnych moge podpiąć ustawianie czułości a do drugiego, który mi by mi bardziej odpowiadał już nie. Postęp? A może celowe działanie? Ta.... teraz znów będzie można oprogramować wszystkie i dowolnie i będzie super nowość i powód do zmieniania sprzętu. Przecież rynek się musi kręcić. Trudno nowych klientów przyciągnąć to trzeba dotychczasowych podkręcić do wybulenia kasy. Ta... a za trzy lata będzie znowu jakaś nowalijka i powód do kolejnych zakupów. Ciekawe co wykastrują z MK II żeby mieć co dołożyć do MK III?

----
tak się łapię na tym, że skażony narzekactwem jestem. Kiedyś narzekałem że Olympus nie implementuje automatycznych panoramek czy HDRów a teraz narzekam że implementuje nowinkę której próżno szukać u konkurencji. To nie tak. Fajnie że będzie taki tryb. Tylko że realnie to pewnie użyłbym go tak samo często jak używałbym timelapsów czy innej niszowej funkcji. Bo nie wiem, ktoś korzysta z Olympusa do fotografii produktowej? Czy w ogóle w fotografii produktowej potrzebne są zdjęcia w takiej rozdzielczości?

Tyle tylko, że jak przypuszczam, wprowadzenie tego hiper-super-trybu 40MPix będzie powodem podniesienia ceny do hiper-super-poziomu. I tyle.

ps. OK. nie ma co ukrywać, jestem wkurzony na te super zachwalane sprzęty. Wczoraj, na spacerze, ten odporny na warunki atmosferyczne E-M5 odmówił posłuszeństwa. Albo wieszały się po kolei pokrętła nastawcze, albo autofocus robił co chciał. Czara goryczy się przelała gdy zgrałem zdjęcia do komputera - wszystkie jakoś dziwnie rozjechane, jakby poruszone. I to przy migawce 1/800s. A przecież warunki ani w ułamku nie były tak ekstremalne jak to Dobas w polowaniu na woły piżmowe miał. Słoneczko, temperatura około zera :( O tyle dziwne że dziś wydaje się być wszystko w porządku. Szkoda mi tych wczorajszych zdjęć i stąd moja frustracja.

wyszomir
1.02.15, 13:50
Bardziej martwi totalna niepraktyczność tego rozwiazania. Mikrus ze statywem nie jest bardziej poręczny, niż D800 bez.

100% racji. Ale - jesli ktoś będzie potrzebował tej zwiększonej rozdzielczości jedynie od czasu do czasu a na co dzień istotna bedzie dla niego poręcznosć sprzętu - EM-5II ze składanym 40Mpix może być rozsądnym rozwiązaniem. Jak zwykle - optymalny dobór sprzętu zależy od potrzeb.

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post był o 12:25 ----------

Zauważ że do stworzenia 40MPx z matrycy 16MPx wtstarczy ok 2 i pół kadru. Olympus składa ich 8 - czyli mamy 128 megapikseli do dyspozycji.

Popełniasz jeden błąd w rozumowaniu - sama większa ilość dysponowanych pikseli to nie wszystko - te piksele muszą nieść jeszcze dodatkową informację. I jeśli matryca bedzie miedzy poszczególnymi ekspozycjami lekko przesuwana będzie tej informacji trochę więcej, ale wcale nie powiedziane, że tyle razy więcej ile wykonasz ekspozycji. Gdyby było tak, jak sugerujesz - z 8 ekspozycji 16-megapikselowych można by zbudować zdjecie o rozdzielczości nie 40, a 128Mpix - a niestety się nie da:-(.

---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:34 ----------

Gdy potrzebowałem lub będę potrzebował zdjęć o dużej rozdzielczości to albo zatrudnię do tego fachowca z odpowiednim wyposażeniem, albo w jednym z krakowskich sklepów wypożyczę na 3 dni to co mi będzie potrzebne. [...]

Może być z tym jeden problem - opanowanie w ciągu tych trzech dni nowego sprzetu tak, by wykorzystać dobrze jego możliwości.

Ciekawe co wykastrują z MK II żeby mieć co dołożyć do MK III?

Wykastrowali np. port akcesoriów - w efekcie nie podłączy się do EM-5II odchylanego wizjera. Dla mnie to powód dla którego tego aparatu nie kupię.

tak się łapię na tym, że skażony narzekactwem jestem. Kiedyś narzekałem że Olympus nie implementuje automatycznych panoramek czy HDRów a teraz narzekam że implementuje nowinkę której próżno szukać u konkurencji. To nie tak. Fajnie że będzie taki tryb. Tylko że realnie to pewnie użyłbym go tak samo często jak używałbym timelapsów czy innej niszowej funkcji. Bo nie wiem, ktoś korzysta z Olympusa do fotografii produktowej? Czy w ogóle w fotografii produktowej potrzebne są zdjęcia w takiej rozdzielczości?

Ja takiej rozdzielczości do swoich zastosowań nie potzrebuję. Ale - może sie okazać, zę komuś sie pzryda - i to wcale nie koniecznie w studio do fotografii produktowej. Wydaje mi się, że np. przy zdjeciach krajobrazu w bezwietrzny dzień też ten tryb 40 Mpix mógłby umożliwić wykonanie odbitki wielkoformatowej lepszej niż z 16 Mpix.

Tyle tylko, że jak przypuszczam, wprowadzenie tego hiper-super-trybu 40MPix będzie powodem podniesienia ceny do hiper-super-poziomu. I tyle.

Jest to całkiem prawdopodobne. Każdy powód do podniesienia ceny jest dobry dla producenta, ktorego celem jest pzrecież maksymalizacja włąsnego zysku. Oczywiscie jest jeden warunek - klienci muszą tę podniesioną cene zaakceptować i ruszyć do sklepów po nowy produkt.

easy_rider
1.02.15, 13:52
Popełniasz jeden błąd w rozumowaniu ... Gdyby było tak, jak sugerujesz - z 8 ekspozycji 16-megapikselowych można by zbudować zdjecie o rozdzielczości nie 40, a 128Mpix - a niestety się nie da:-(.No właśnie nie popełniam błędu - nic takiego nie sugerowałem - chyba niedokładnie przeczytałeś...

Matryca w kolejnych ekspozycjach będzie przesuwana o połowę i o cały piksel:
- o połowę - wtedy powstanie "nowy" piksel dokładnie pomiędzy "starymi", czyli w martwej srtefie (bo przecież przerwy pomiędzy pikselami na matrycy są)
- o cały piksel - wtedy "nowy" piksel dostanie informację o innym kolorze w miejscu "starego" (to tak jakby przesunięty został filtr Bayer'a)

Stąd właśnie wychodzi ta dziwna matematyka: 16 X 8 = 40 :mrgreen: - bo tak naprawdę będzie 16 X 8 = 40 X 3 (oczywiście w przybliżeniu)

Benek
1.02.15, 14:03
Benek, mój młody przyjacielu. Pomyśl troszkę. Słodziutki malcze - cały problem w tym, że ja myślę, a snujesz bajania.

wyszomir
1.02.15, 14:26
Matryca w kolejnych ekspozycjach będzie przesuwana o połowę i o cały piksel:
- o połowę - wtedy powstanie "nowy" piksel dokładnie pomiędzy "starymi", czyli w martwej srtefie (bo przecież przerwy pomiędzy pikselami na matrycy są)

Jak się ma wielkosć odstępu pomiędzy poszczególnymi elementami światłoczułymi matrycy do rozmiarów pojedyczego elementu? Nie badałem tematu, ale spodziewam się, ze jednak odstęp ten jest wyraźnie mniejszy (gdyby był równy - zaledwie 1/4 powierzchni matrycy reagowałaby na światło). Zwłaszcza w sytuacji matryc C-MOS gdzie przed każdą fotodiodą matrycy światloczułej C-MOS znajduje się zazwyczaj mikrosoczewka skupiająca światło na tej fotodiodzie. Jeśli odstęp ten jest mniejszy niz rozmiar elementu swiatłoczulego - ilość dodatkowej informacji dostarczonej w wyniku ekspozycji z przesuniętą matrycą będzie znacznie mniejsza.

- o cały piksel - wtedy "nowy" piksel dostanie informację o innym kolorze w miejscu "starego" (to tak jakby przesunięty został filtr Bayer'a)

To wpłynie bardziej na poprawę oddania kolorów niż na rozdzielczość.

Stąd właśnie wychodzi ta dziwna matematyka: 16 X 8 = 40 :mrgreen: - bo tak naprawdę będzie 16 X 8 = 40 X 3 (oczywiście w przybliżeniu)

Tylko czy te 40 nie będzie dość mocno naciągane i mimo rozmiaru obrazka odpowiadajacego 40Mpix zawarta w nim ilość szczegółów będzie znacznie mniejsza (podobnie jak w przypadku tzw. rozdzielczości interpolowanej spotykanej w skanerach)? Może się okazać, że bardziej będzie odpowiadać rzeczywistości np. 24 albo 32...

Jan_S
1.02.15, 20:13
Słodziutki malcze - cały problem w tym, że ja myślę, a snujesz bajania.

Benek (https://forum.olympusclub.pl/members/10248-Benek) - zamiast używać epitetów które mogą być odebrane dwuznacznie, lepiej by było gdybyś podlinkował coś z niezmierzonych zasobów sieci co pozwoliłoby ocenić czy ta technika ma sens czy nie. Np. z Hallelblada:

http://www.hasselblad.com/sample-file-downloads/architecture-samples.aspx

pod tym linkiem masz sample robione między innymi 50MPix, 50MPix Milti-Shot i 200MPix Multi-Shot.

Komu nie chce się ściągać kobylastych zipów może się zainteresuje tym:

https://s3.amazonaws.com/s3.fstoppers.com/media/2014/08/hasselblad_h5d-200c_ms_sample_2.jpg

I jak widać, w fotografii produktowej czy w fotografii wnętrz to może działać. Ale zauważ jednako, że Hasselblad w trybie M-S prezentuje zdjęcia wyłącznie nieruchomych kadrów. Ale ile osób tu z tego forum potrzebuje takie kadry w takiej rozdzielczości? A za nowy bajer zapłacić będą musieli wszyscy. Dlatego uważam że 40MPix z MK2 będzie gorsze niż 36 MPix z D800cośtam czy nawet 24MPix w innych aparatach, bo nimi zrobię zdjęcia w każdej sytuacji. Nie ważne czy to będą trzciny rozwiana na wietrze by wydrukować je jako fototapetę do pokoju czy zdjęcie żony, czy może kiedyś dziecka by zrobić wielkoformatową odbitkę.

A jak będę kiedyś potrzebował zdjęcia martwej natury o rozdzielczości większej od rozdzielczości aparatu, to zrobię sobie to panoramką wg techniki którą opisał (https://forum.olympusclub.pl/threads/88403-Pogadajmy-o-portretach?p=1001635&viewfull=1#post1001635)kiedyś Fret. A thedoc pokazał (https://forum.olympusclub.pl/threads/88403-Pogadajmy-o-portretach?p=1002020&viewfull=1#post1002020) że nawet portrety tak robić można.

easy_rider
1.02.15, 20:28
...A za nowy bajer zapłacić będą musieli wszyscy...A ja twierdzę że nikt... bo od dawna już nie płaci się w sklepach rzeczywistej wartości sprzętów tylko sztuczne pozycjonowanie modeli.
Najczęściej jest produkowane jedno urządzenie - a sprzedawane w różnych cenach z zablokowanymi niektórymi funkcjami...

A co do OMD - mark II wcale nie będzie droższy od pierwszej wersji tego modelu

Jan_S
1.02.15, 20:34
A ja twierdzę że nikt... bo od dawna już nie płaci się w sklepach rzeczywistej wartości sprzętów tylko sztuczne pozycjonowanie modeli.
Najczęściej jest produkowane jedno urządzenie - a sprzedawane w różnych cenach z zablokowanymi niektórymi funkcjami...

A co do OMD - mark II wcale nie będzie droższy od pierwszej wersji tego modelu

która i tak była moim zdaniem za droga. Ale to moje zdanie i nikomu nie będę go próbował narzucać. :)

MAF
1.02.15, 20:53
A za nowy bajer zapłacić będą musieli wszyscy.

Czemu wszyscy? Ja nie zamierzam za ten bajer płacić. Nie ma nakazu kupowania mkII. Myślę że każdy rozważy sam czy nowy aparat jest dla niego wart ceny jaką trzeba będzie za niego zapłacić. Składane 40MPix nie będzie przydatne dla każdego ale na pewno znajdą się też fani tego rozwiązania.

nyny
1.02.15, 21:19
Komu nie chce się ściągać kobylastych zipów może się zainteresuje tym:

https://s3.amazonaws.com/s3.fstoppers.com/media/2014/08/hasselblad_h5d-200c_ms_sample_2.jpg
A dlaczego dla 1 i 4 jest 200%, natomiast dla 6 jest 100%, hmmm....
I czy ja mam bielmo na oczach, czy mi sie wydaje ze 1 od 6 rozni sie tez GO.

pozdro

easy_rider
1.02.15, 21:22
Zapewne dlatego że 6 daje dwa razy większą rozdzielczość - żeby różnicę wyrównać dwa pierwsze zostały przeskalowane...

nyny
1.02.15, 21:24
Zapewne dlatego że 6 daje dwa razy większą rozdzielczość - żeby różnicę wyrównać dwa pierwsze zostały przeskalowane...
Tyle to ja wiem, pytanie bylo retoryczne...

Ja delikatnie sugeruje, ze marketingowcy odrobili swietnie zadanie domowe :)

pozdro

Jan_S
1.02.15, 21:29
A dlaczego dla 1 i 4 jest 200%, natomiast dla 6 jest 100%, hmmm....
I czy ja mam bielmo na oczach, czy mi sie wydaje ze 1 od 6 rozni sie tez GO.

pozdro

nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) - nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może to trochę tak jak kiedyś bodaj Janko Muzykant pisał (chyba) że zdjęcie z matrycy bajera ma tylko 50% istotnych informacji. Może tu zaglądnie bo temat ciekawy. Z tego co pamiętam to chyba chodziło mu o sposób interpolacji. Coś podobnego jak zdjęcie z Monochromatycznej Leici M9 ma więcej detalu niż takie samo, o takiej samej rozdzielczości, z matrycy barwnej. Może to tak jest, że przy 4 kadrach (przesunięcie o pełny pixel) nie zyskujemy większej rozdzielczości tylko większą informację o kolorze i nie tracimy na interpolacji?

---------- Post dodany o 20:29 ---------- Poprzedni post był o 20:27 ----------

Tyle to ja wiem, pytanie bylo retoryczne...

Ja delikatnie sugeruje, ze marketingowcy odrobili swietnie zadanie domowe :)

pozdro

pełna zgoda! w reklamach będzie to pięknie (https://forum.olympusclub.pl/threads/93072-Koniec-produkcji-E-M5?p=1164960&viewfull=1#post1164960) wyglądało!

nyny
1.02.15, 21:33
Jak ja sie ciesze, ze mam te swoje olkowe 16mpx i stakernice, nie bede musial wydawac kasy na upgrade :)

pozdro

epicure
1.02.15, 22:30
Olympusie, coś Ty zrobił!? Jak nie było nic, to był spokój. A teraz jest gadżet, którym otworzyłeś puszkę Pandory, z której wypełzli znawcy megapikseli :-D

gietrzy
2.02.15, 01:21
Olympusie, coś Ty zrobił!? Jak nie było nic, to był spokój. A teraz jest gadżet, którym otworzyłeś puszkę Pandory, z której wypełzli znawcy megapikseli :-D
Przestań się mazać ;) Jeszcze nie było ani jednego wątku, które szkła* do 40 MPx :mrgreen:

* można wstawić/poczekać na komputer, kartę, monitor i inne.

Benek
3.02.15, 09:52
A ja powiem tak - czekam cierpliwie na pierwsze sample z mkII. Więcej wyniknie pożytku i wiedzy z jednego, jedynego zdjęcia, aniżeli z tysięcy znaków które wklepuje się w tym wątku.

apz
3.02.15, 10:53
A ja powiem tak - czekam cierpliwie na pierwsze sample z mkII. Więcej wyniknie pożytku i wiedzy z jednego, jedynego zdjęcia, aniżeli z tysięcy znaków które wklepuje się w tym wątku.

To tak jak ja i na możliwośc przetestowania osobiście. Potem zdecyduję czy użyć kasy na abgrejd, czy poczekam na wersję trzecią... Przewiduję, że będzie to gdzieś w końcu roku...