Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Leica 25 w akcji zdjęcia

andytown
13.11.07, 20:46
Wykonałem dzisiaj pierwszą pospieszną sesje 25 f1,4 i wrzucam efekty

sesja w knajpie - źródło światła parasolka + 2x125 w światło ciągłe

przesłona na F2,0 - czas 1/60

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-10320)

grizz
13.11.07, 20:52
hmm mało to ciekawe... zwłaszcza na takiej miniaturce ;p

gary
13.11.07, 20:53
mysle ze za duzo swiatla poszlo na udo a za malo na twarz
a zalet szkla akurat tu nie widac
pzdr

andytown
13.11.07, 21:06
ok f1,4

KaarooL
13.11.07, 21:35
postaraj się troszkę bardziej, bo te kadry średnio wyszły...

andytown
13.11.07, 22:09
3 zdjecie f 2.0

chomsky
13.11.07, 22:34
Andy- jakos zalet tego szkla nie widze? Moze przyslona za bardzo otwarta? Po co skoro swiatla masz dosc? Te pierwsze to mozna kitem walnoc i nie beda gorsze.
Daj co za dnia, albo bez parasolki z jakiegos wnetrza.
czesc.ch.

andytown
13.11.07, 22:45
te parasolki są za słabe - musiałem podbijać iso do 200 aby mieć f 2,0 i 1/50-60

Dzień niestety to ja pracuję ostatnio - a jak wychodzę to ciemno:(

4.

andytown
13.11.07, 22:52
5.

grizz
13.11.07, 22:58
bokeh mi się podoba, ale chciałbym zobaczyć go już w jakiejś innej sytuacji...

Seria zmasakrowana przez oświetlenie :/

qbic
14.11.07, 00:05
Moze jakis plener...?

bikeart
14.11.07, 00:11
Chwilowo nie mam nic więcej poza podobnymi foto do poniższych, robione tą samą sztuką andytowna i na Jego prośbę wrzucam, mam nadzieję, że trochę pracy będzie mniej w następnym tygodniu, to będzie można uczciwiej coś potestować... to naprawdę irytujące, takie szkiełko pod ręką, a brak czasu... :cry:

http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2007812142&size=o
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2007183925&size=o
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2008535900&size=o

trochę z exifa

Camera: Olympus E-510
Exposure: 0.02 sec (1/50)
Aperture: f/2.5
Focal Length: 25 mm
ISO Speed: 200
Exposure Bias: 0/10 EV
Flash: Flash fired

sorry grizz, że także nie sprostałem Twojej prośbie :D

RadioErewan
14.11.07, 00:13
Chłopaki, olejcie światło błyskowe. Zróbcie coś w zastanym! Tam to szkło może pokazać lwi pazur (albo i nie).

Pozdrawiam

qbic
14.11.07, 00:15
Tia, na takim risajzie to sobie można.

bikeart
14.11.07, 01:44
qbic masz rację wygłupiłem się, wyedytowałem post i są tam fotki większe znacznie... ale nie bijcie, nic lepszego nie mam, szkło miałem przez godzinę na urodzinach córki...

pozdrawiam

andytown
14.11.07, 08:43
w niedziele będziemy robić sesje przy świetle dziennym....

Wtedy może coś więcej będzie widać

Rafał Czarny
14.11.07, 09:03
Chłopacy, napiszcie, czy szybkie to szkiełko.

C+
14.11.07, 09:23
Myślę że wiele w odbiorze zdjęcia robi modelka ;) andy weź zrób zdjęcia czegoś bardziej neutralnego jakiś rzeczy martwych na mieście żeby można było zobaczyć ostrość, bokeh, etc

andytown
14.11.07, 10:24
a więc tak wrażenia

szybkość - według mnie na poziomie 14-54 - znacznie szybsze od 50 F2,0 ... szybkość tego szkła jest według mnie b. dobra

jasność 1,4 fajnie widać w wizjerze
plastyczność zdjęć bardzo dobra.. choć moim zdaniem na f2,0 - 50 jest ostrzejsza od 25

Karol
14.11.07, 11:29
Chętnie bym zobaczył jak to szkło pracuje zupełnie otwarte...

bikeart
14.11.07, 11:51
ja od siebie dodam, że z 510ką do której była podpięta z tą szybkością to jakby delikatnie inaczej, tzn, w pierwszej fazie jest jak z 14-54, ale sam moment potwierdzenia ostrości trwa jakby nieznacznie dłużej i przy przekadrowywaniu udawało mi się zgubić AF, bo robił to wyczuwalnie wolniej niż 14-54, w tym drugim miałem zawsze pewność że już jest ok i nie patrzyłem na potwierdzenie w wizjerze (pip mam wyłączone), a tu kilka razy niespodzianka... ale możliwe że to moje mocno subiektywne wrażenie.

zbikot
19.11.07, 13:00
Witam

Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.

Poprosze o sprostowanie jeżeli sie mylę:
- im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.

Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.

ZbiKot

grizz
19.11.07, 13:08
Witam

Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.

- im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.

Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.

ZbiKot

Dobrze kombinujesz :)

Światełko pomaga w ostrzeniu (silniczek się jeszcze liczy)

Karol
19.11.07, 13:15
ZbiKot
kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku...

-M
19.11.07, 14:21
Obejrzałem zdjęcia i żałuję... toć to wypisz wymaluj funkcjonalność zuiko 50/1.4 podpiętego do analogowego korpusu... Buuuu, ja też tak chcę ;/

zbikot
19.11.07, 15:27
witam ponownie

"ktotek:kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku..."

W obecnej chwili nie planuję drugiego body, bardziej bym sie skłaniał pod koniec przyszłego roku do dokupienia "wnuczka" czyli E-3, ale aparat musi dojrzeć, tak aby rynek odsłonił wszystkie jego wady i zalety. Poczekam.

Pomijając drugie body, rozjaśnienie optyki to chyba najrozsądniejszy ruch, więc jeżeli ktos czuje sie na siłach (lub ma e-1, 14-54 i 25/1,4) i może mi podac jak może sie zmienic szybkośc AF w złych warunkach przy e-1 + obiektywy jak wyżej to było by super.

Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.

kisi
19.11.07, 17:13
Jasniejsze szkło powinno szybciej złapać ostrość, choc zależy tez od obiektu. Nowe body maja mniejszy z tym problem anizeli dziadek. Generalnie skok kontrastu i ostrość jest złapana, jesli takiego skoku brak to problem moze być.

CO zas samej owej Leici 25 to nie rzuca mnie na kolana. Spodziewałem ze padne na twarz, a tak nie jest. Przynajmniej testowe foty nie potwierdzają tego. Jak narazie to szkło nie warte tych pieniążków.

bikeart
20.11.07, 00:54
Witam

ZbiKot

tak jak stwierdziłem, moje odczucia są subiektywne... ale nie jest to wina tego, że szkło jaśniejsze wolniej ostrzy, tylko jakby sam moment potwierdzenia ostrości trwa, jakby dłużej niż w 14-54, podkreślam jakby... bo mam ustawiony zawsze centralny punkt AF i jak szybko przekadrowuje to z przeciwieństwie do 14-54 w leice zdarzało się dość często że po przekadrowaniu gubił się AF i musiałem operację powtórzyć (nie muszę chyba pisać jak szybkie są dzieci) bo zrobiłem to odruchowo szybciej niż miałem potwierdzenie w wizjerze... stąd twierdzę, że mechanizm jest troszkę, ale minimalnie wolniejszy... podkreślam jeszcze raz, to moje subiektywne odczucie... andytown pisał co innego, ale on ma ustawiony dźwięk potwierdzenia AF, a ja mam wyłączony...

poza tym Andrzej ostatnio mi mówił, że pierwsze jego spostrzeżenie jest takie, że na f2,0-4,0 ZD 50 jest ostrzejsze... nic więcej nie powiem, bo miałem szkiełko tylko godzinę w rękach na urodzinach córki, raczej nie najlepsza pora na testy...

jacekss
20.11.07, 01:39
Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.

zbikot,
Wstepna cena w JP to 247,800jenow (na pewno bedzie mozna kupic taniej).
Co do dostepnosci to termin nie jest jeszcze ustalony...
Mozna sprawdzic np tu:
http://www.biccamera.com/bicbic/app/w?SCREEN_ID=bw011100&fnc=f&ActionType=bw011100_01&PRODUCT_ID=0010220650&BUY_PRODUCT=0010220650,247800

Pozdr.

zbikot
20.11.07, 10:18
dzięki wszystkim za info
25/f2 - ok. 2200 PLN (z USA), ale jak widze z opisów i pierwszych wrażeń może rozczarować
14-35/f2 - po przeliczeniu to min 5500 PLN, daw razy drozej niz 25, sporo, tyle co e-3 za kilka miesięcy, ale domniemam ze jakośc w stosunku do Leici co najmniej półka wyżej

wypada chyba poczekać do przyszłego roku z zakupami, należe do "chomików" czyli to co kupie to zostaje u mnie, więc nadmierny rozrost szklarni (nie wspomne o drugim body) rzuci sie zonie w oczy i będzie gadanie.

zaczynam coraz bardziej cenić to co mam, przy dotychczasowych zakupach nie miałem tyle watpliwości

ZbiKot

andytown
20.11.07, 10:59
Powiem tak, postaram sie wrzucić więcej zdjęć z leiki w najbliższym czasie..

w chwili obecnej mam niestety wyjątkowo dużo na głowie;(

- a więc tak AF według mnie jak na stałkę o tak drobnym (czytaj precyzyjnym skoku) jest dobry.. i dużo szybszy od 50 F2,0 - nie stwierdziłem jakiegoś dużej różnicy w stosunku do 14-54, to wymagałoby dokładniejszych pomiarów...

co na plus...

- jasność, jasność, jasność... świetny
obiektyw do zdjęć bez flesza....

- F1,4 jest bardzo plastyczne,,, choć co do ostrości wydaje mi się ze 50 F2,0 - na F2,0 co pisałem jest ostrzejsze...

Powiem ze w chwili obecnej stał się moim podstawowym obiektywem.. zakres jest jednak dużo bardziej uniwersalny w stosunku do 50 F2,0

Co do ceny - szkło mogłoby być trochę tańsze... w kraju to jakiś koszmar cenowy,

Piotr_0602
20.11.07, 11:58
Pytanie 1
Z tego co wiem funkcjonalność Leica jest nieco ograniczona, bo mimo iż posiada pierścień przysłon to w Olkach żadnego pożytku z niego nie ma. Nie wiem czy to kwestia hardware czy może software. Czy wiadomo czy będzie to działać w nowym E3? Czy Olek planuje jakiś upgrade firmware w tym zakresie?

Pytanie 2
Czy chodzą jakieś słuchy żeby miało wyjść jakieś jasne Zuiko 25mm lub o zbliżonej ogniskowej (24mm czy 28mm)? Na razie mamy tylko ową 25mm Leica która jest bardzo droga, i dyskusyjną (efekty i awaryjność) Sigmę 30mm.

Pytanie 3
Jak z jakością wykonania tego szkiełka? Bo z tego co czytałem, Leica 14-50 jakoś odstaje mocno jakością wykonania od legendarnych szkieł tej firmy. Już chyba lepiej wypada Zuiko 14-54 od 14-50, mimo iż to drugie jest 2 razy droższe.

dinx6
20.11.07, 12:37
a więc tak AF według mnie jak na stałkę o tak drobnym (czytaj precyzyjnym skoku) jest dobry.. i dużo szybszy od 50 F2,0 - nie stwierdziłem jakiegoś dużej różnicy w stosunku do 14-54, to wymagałoby dokładniejszych pomiarów...

kurcze, ja nie wiem co wy tak jojczycie nad tą szybkością 50-tki. mam zarówno 50 jak i 14-54 i choć różnicę czuć (50-tce zdarza się zgubić i przelecieć), to nie jest ona aż taka, by tak ostro to wypunktowywać. może pocykajcie trochę częściej 50-tką, może trzeba ją rozruszać? :)

andytown
20.11.07, 12:59
wykonanie 25 jest bardzo dobre...

jps
20.11.07, 13:05
Pytanie 2
Czy chodzą jakieś słuchy żeby miało wyjść jakieś jasne Zuiko 25mm lub o zbliżonej ogniskowej (24mm czy 28mm)? Na razie mamy tylko ową 25mm Leica która jest bardzo droga, i dyskusyjną (efekty i awaryjność) Sigmę 30mm.

Jest jeszcze Sigma 24mm F1.8 ;)

Oleryk
20.11.07, 13:11
Tak jakby nie było.
Ciemniejsza o jedną działkę, duża, i ciężka bo projektowana do FF i baardzo wolna.
Przymierzałem się...

dobrzyk
20.11.07, 13:46
Tak jakby nie było.
Ciemniejsza o jedną działkę, duża, i ciężka bo projektowana do FF i baardzo wolna.
Przymierzałem się...

Przymierzałeś się, ale czy zrobiłeś chociaż jedno zdjęcie tym szkłem? Tak się złożyło, że posiadałem przez kilka miesięcy wspomniany model Sigmy i uważam, że jest to bardzo udane szkło, ostre już od pełnej dziury.

Bardzo wolna? Wielka nieprawda! Szkło jest porównywalne szybkością z 14-54. Porównywałem oba obiektywy. Ciężka? Hm... nie odczułem tego...

Oleryk
20.11.07, 14:08
Rozumiem Cię, faktycznie tylko ją oglądałem i wtedy nie zrobila na mnie dobrego wrażenia.
Nie powiedziałbym, że dorównuje szybkością 14-54, którego używam na codzień, MZ była znacznie wolnijsza.
Poza tym większa od w/w szkła a to przeciez stałka i standard!.
Ja raczej chciałem kupić coś, co wyglądem i rozmiarami przypomina Zuiko 50/1.8 do systemu OM ;)
Swoją drogą, dlaczego pozbyłes się tej Sigmy?
Oczywiście, jeśli wolno spytać :)

dobrzyk
20.11.07, 14:41
Rozumiem Cię, faktycznie tylko ją oglądałem i wtedy nie zrobila na mnie dobrego wrażenia.
Nie powiedziałbym, że dorównuje szybkością 14-54, którego używam na codzień, MZ była znacznie wolnijsza.
Poza tym większa od w/w szkła a to przeciez stałka i standard!.
Ja raczej chciałem kupić coś, co wyglądem i rozmiarami przypomina Zuiko 50/1.8 do systemu OM ;)
Swoją drogą, dlaczego pozbyłes się tej Sigmy?
Oczywiście, jeśli wolno spytać :)

Również używam 14-54 i miałem porównanie 1:1. (no może była delikatnie wolniejsza, ale nie była - tak jak napisałeś - "bardzo wolna"). Z tą wielkością nie przesadzałbym. Rzeczywiście w porównaniu z np. 50-ką jest o wiele większa, ale mnie to osobiście nie przeszkadzało.

A dlaczego sprzedałem? Potrzebowałem kasę na om-1 + super szkiełka, który mogłem kupić (i kupiłem) w atrakcyjnej cenie. Wydawało mi się, że mało używam tego obiektywu i nie wykorzystuje w 100% jego możliwości... Teraz troszkę żałuję, że pozbyłem się tego szkiełka bo naprawdę było przednie, ale mówi się trudno.

Wiem jedno. Oglądałem sample z w tym wątku (z Leicy 25) i jestem zawiedziony tym szkłem. Na obecną chwilę wg mnie właściwości optyczne Sigmy 24 1.8 są porównywalne z Leicą Może i jest o jedną działkę ciemniejsza, ale kosztuje 3 razy mniej (Panasonic wycenił to Leice na ponad 4500 zł - koszmar, na Allegro ponoć można było dostać za 2600, a Sigmę można kupić za 1200 zł-1450zł).

Znajomy ma Sigmę 30 1.4 i na ten obiektyw nigdy bym się nie zdecydował. Mydło do 2.0, w porównaniu z 24 1.8 przegrywa na przedbiegach.

andytown
20.11.07, 15:01
tutaj na pełnej dziurce - ostrość na brwi...

andytown
20.11.07, 15:07
F1,8 - nie przeszedł rozmiar:(

grizz
20.11.07, 15:13
Hmmm nie jest to zachwycające :/

Miękko jakoś...

andytown
20.11.07, 15:20
to jest f:1,4 Go jest papierowe...wstawiam zdjęcia przy pełnej dziurce.. bo po to się takie szkło kupuje.....

więc to są często iso 400, z E-1, nie wyostrzane,,,,

grizz
20.11.07, 15:25
to jest f:1,4 Go jest papierowe...wstawiam zdjęcia przy pełnej dziurce.. bo po to się takie szkło kupuje.....

więc to są często iso 400, z E-1, nie wyostrzane,,,,

Daj jakąś modelkę...
Twarz, ew popiersie... Wyostrzoną na oczka.
(Przy zastanym)

C+
22.11.07, 17:32
Zastane http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25688824

grizz
22.11.07, 23:17
Zastane http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25688824

łaaa... tutaj to kopa widać... :D

edit: jednak zerknijcie na porównanie tej leici z jej dalemierzową kuzynką ;p

bikeart
8.12.07, 23:40
Dostałem to szkiełko na parę dni, więc postanowiłem wrzucić coś więcej z niego niż ostatnio:

Uprzedzając pytania, fotografowany obiekt... pracuję nad zdjęciami do pewnej większej publikacji i z tej racji trochę czasu spędzam ostatnio wśród różnej masy zabytków, dlatego mając pół godziny przerwy zaimprowizowałem coś, a Wy sami oceńcie, czy będzie to przydatne...

pierwsza seria z krucyfiksem, robione od f 1,4 do f 16 na iso 100 w raw, ze statywu na samowyzwalaczu, wywołane w LR standardowymi ustawieniami, pełny rozmiar jpg bez żadnych kosmetycznych poprawek, ostrość ustawiana AF na twarz Chrystusa, krucyfiks jakieś 65-70 cm od przedniej soczewki obiektywu, pierwsza świeca 70 cm za krucyfiksem, a druga jakieś 40 cm za wcześniejszą... tło (ołtarz) jakieś 4-5m od aparatu... niestety późna pora, a światło zastane z okna kaplicy...

druga seria z córką, robione od f 1,4 do f 10 na iso 200 w raw, ostrość na oczy (mam nadzieję, strasznie ruchliwe dziecko :mrgreen: ;))wywołane w LR standardowymi ustawieniami, pełny rozmiar jpg bez żadnych kosmetycznych poprawek

wszystkie zdjęcia z opisaną przesłoną są w poniższym katalogu, po wejściu na zdjęcie można ponad nim wybrać przycisk "ALL SIZES" i tam jest oryginał, natomiast w info po prawej na dole jest odnośnik pod nazwą modelu aparatu "MORE PROPERTIES" i tam jest pełny exif do wglądu:

Tests (Testy)Â : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/bikeart/sets/72157603404051730/)

przez najbliższe kilka dni, można wejść bezpośrednio, przez stronę główną, bo zdjęcia dodawałem chronologicznie i nic nowego nie wrzucałem

http://www.flickr.com/photos/bikeart/

pozdrawiam

grizz
9.12.07, 21:09
No! wreszcie jakieś konkretne sample :)

CO tak Cicho?

mariush
9.12.07, 21:17
No! wreszcie jakieś konkretne sample :)

CO tak Cicho?Bo jakieś fotografie by się przydały a nie testy... kogo interesują testy???

Oleryk
9.12.07, 21:27
Przeoczylem
Niesamowicie ostre jest to szkiełko :!: I to już od pełnej dziury.
Tylko ta cena...

kisi
9.12.07, 22:57
Tak, to pierwsze sample na ktorych ostrość poraża i pokazuje czym ono sie różni od Sigmy 24. Teraz pozostaje mieć nadzieje ze szybko potanieje :) (tak wiem ze to marzenia sciętej glowy)

Karol
9.12.07, 23:44
To szkło powinno nazywać się ZUIKO i być w cenie ZD 50. Powinno mieć też ciemniejszego (1.8) i tańszego brata ;-). Z drugiej strony napis Leica nie wygląda źle w duecie z Olkiem...
Tak na poważnie - szkło bardzo zachęcające. Ciekawi mnie ten mechaniczny (?) pierścień przysłon na obiektywie. Na czym polega praca z tym w Olku? Nie mogę zmieniać przysłony kółkiem nastawczym w aparacie? Jak wygląda praca np. w trybie - preselekcja czasu? Czy wartość przysłony regulowanej tym pierścieniem wyświetla aparat w wizjerze? A może w Olku ten pierścień nie działa albo działa zarówno pierścień na obiektywie jak i kółka nastawcze w aparacie?

Oleryk
9.12.07, 23:48
W ogole nie polega w Olku.
Możesz regulowac tylko kolkiem a pierścieniem już nie.
Edit
Pierscień tzreba nastawić na Auto

bikeart
10.12.07, 01:48
jeszcze takie coś, prawie 100% kadru...

http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2099122554&size=o

iso100 1.6s f/1.4 (nie statyw, ale ze skarbonki...)

:mrgreen:

i tylko ta cena... ;(

kisi
10.12.07, 08:25
Teraz sie zgadzam ze te fotki pokazują dlaczego to szklo tyle kosztuje.

Don Pedro
10.12.07, 11:07
Piękne jest drogie.... /PS.- bikeart zachwyciłem się Twoimi samplami-jest to fotografia jaką lubię i w jakiej gustuję/

bikeart
10.12.07, 11:35
miło usłyszeć... :D

andytown
10.12.07, 13:18
Dzięki Marcin ze zrobiłeś ten test... bo ja miałem wyrzuty ze od miesiąca ten obiektyw w szafie leży :(

C+
12.12.07, 19:32
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1033&thread=25990794

black_bird
28.02.08, 01:30
cenowo poraża ..
http://www.ceneo.pl/1177854

andytown
28.02.08, 09:21
tylko import ze stanów wychodzi ok 2200 zł

andytown
2.03.08, 21:11
test 25

http://www.optyczne.pl//index.php?test=obiektywu&test_ob=115

black_bird
2.03.08, 23:00
bardzo ciekawy artykuł, w sumie po takiej solidnej i markowej konstrukcji mozna by oczekiwac troszke wiecej .. ale i tak kusi ;) choć na pewno nie ceną ..tą polską

C+
4.03.08, 09:14
kaziq dodał swoje 3 grosze do testu :D

Gdzie zalety? Przychodzi facet do okulisty> -panie doktorze ślepnę -tak -a jakie są tego symptomy? -no widzi pan doktor tę muchę na ścianie? -widzę... -WŁAŚNIE :A JA JEJ NIE WIDZĘ! Jeżeli ktoś nie chce to nie zobaczy -to blokada która ma swoje źródło raczej w psychice Wracając do tematu. Zwraca uwagę cene tego obiektywu (niższa niż u odpowiednika u canona) oraz odpowiadający jej stosunek do jakości który jest nawet lepszy... Za mniejsze pieniądze (i to nawet na polskie warunki) otrzymujemy obiektyw którego cechy optyczne przewyższają legendarną Lkę (porównując do korpusu APS-C), a gdyby porównać do odpowiedniego szkła dla FF też niewiele by to zmieniło. Wytykając tu lekkie winietowanie czy spadek rozdzielczości na brzegach to przeskalowywując skalę problemu na większość konstrukcji współpracującyych z "pełną klatką" powinno się je zdyskwalifikować jako nie nadające się do użytku... :) Gdzie tu te horrendalne ceny FourThirds o których tak głośno trąbią fotoamatorzy znający ten system jedynie zza szklanej szybki (takiej czy innej)? Oczywiście chciałoby się by ten objektyw był uszczelniony jak zuiko klasy pro lub USM ale... Czy można by wtedy mieć jeszcze jakieś prtensje do sprzętu? Byłoby łyso gdyby musieć wtedy przyznać że to nie sprzętowe niuanse są wąskim gardłem systemu, lecz "operator" bo słowo " fotograf" już do czegoś zobowiązuje. W FourThirds tkwi ten chaczyk że nie ma po zdobyciu korpusu, obiektywu no i może paru drobnostek jeszcze za bardzo na co zwalić swoją własną niemoc. Już na starcie otrzymuje się takie warunki sprzętowe jakie "gdzie indziej" trzeba wypracować sobie za pomocą handlowo/kolekcjonerskich z elementami żyłki dektektywistycznej zdolności. I nie ma na horyzoncie mitycznego FF któremu można by oddawać hołd tymczasowo bawiąc się w "dorabianie się" kolejnych gratów. Jak widać porównując do wyników otrzymanych z FF wraz z dotychczas dostępnę optyką do nich król jest nagi ... W zasadzie filozofia olympusa okazuje swoje praktyczne potwierdzenie. Wady (które oczywiście także posiada) są mniej znaczące niż się powszechnie utarło uważać a zalety są odczuwalne tu i teraz a nie w "przyszłości" gdy już "kupię sobie bydlę z 85mm f1.4 czy 1.8 uchodzące w tym tandemie powrzechnie za świętego graala profesjonalnego (sic) sprzętu każdego kandydata na poważnego fotografa. To taka mała może prowokacja -ale ciekawe co myślicie o systemie który praktycznie nie mając szansy przetrwać okazuje się w końcu najbardziej przemyślanym z punktu widzenia praktycznego -np na przykładzie tej panaleici?

C+
21.03.08, 09:25
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/weekend/2008/03/21/8181.html

geo
21.03.08, 10:11
co ten gosc pitoli Canon 35 mm i 25 mm z 1.4 kosztuje wiecej ~4500 zł a Nikonie to nawet nie wiem czy jest 25 albo 35 z 1.4

black_bird
21.03.08, 10:12
fajna modelka, dobre foty ..

grizz
21.03.08, 10:17
co ten gosc pitoli Canon 35 mm i 25 mm z 1.4 kosztuje wiecej ~4500 zł a Nikonie to nawet nie wiem czy jest 25 albo 35 z 1.4

Czytaj uważnie.

geo
21.03.08, 10:56
wytłumaczcie mi cos w 4/3 25 mm to ekwiwalent 50 mm
w Canonie 25 mm to 40 mm czyli trzeba brać pod uwagę około ~31 mm żeby to był odpowiednik w 4/3
czyli w Canonie ~30 mm jest porównywalne d0 25 mm w 4/3?

leodan
21.03.08, 10:59
Bardzo fajna modelka i świetny tekst . :mrgreen:

grizz
21.03.08, 11:02
wytłumaczcie mi cos w 4/3 25 mm to ekwiwalent 50 mm
w Canonie 25 mm to 40 mm czyli trzeba brać pod uwagę około ~31 mm żeby to był odpowiednik w 4/3
czyli w Canonie ~30 mm jest porównywalne d0 25 mm w 4/3?

Jako standard? Tak.

poPe78
21.03.08, 14:34
czy ktos wiec cos na temat dostepnosci tego obiektywu w USA... akurat do czerwca przebywa tam moja rodzina i chcialem ich prosci o zakup... ale od ok. 2 miesiecy nie ma go w sklepach (adorama.com bhphotovideo.com) gdzie kosztował ~800$.
Zaprzestali jego produkcji czy jak ???

C+
22.03.08, 00:49
czy ktos wiec cos na temat dostepnosci tego obiektywu w USA... akurat do czerwca przebywa tam moja rodzina i chcialem ich prosci o zakup... ale od ok. 2 miesiecy nie ma go w sklepach (adorama.com bhphotovideo.com) gdzie kosztował ~800$.

Musisz tu polować http://www.bhphotovideo.com/c/product/484209-REG/Panasonic_L_X025_25mm_f_1_4_Leica_D.html
często się pojawia ale znika z magazynów w kilka godzin ;)

akami
22.03.08, 08:47
Polecam ebay.com i zakup w Japonii. Sprowadziłem taki w zeszłym tygodnu. Cała operacja trwała 4 dni. Ceny podobne do tych w USA.

poPe78
25.03.08, 17:35
Musisz tu polować http://www.bhphotovideo.com/c/product/484209-REG/Panasonic_L_X025_25mm_f_1_4_Leica_D.html
często się pojawia ale znika z magazynów w kilka godzin ;)

Na BH mam ustawione powiadomienie o dostepnosci... tak samo na Adorama.com ale od co najmniej miesiaca cisza :(

andytown
25.03.08, 17:45
O powiadomieniu zapomnij

ja miałem ustawione i nic,,, powiadamia ciebie dopiero gdy przez tydzień nikt nie wykupi bieżącego zapasu...

trzeba sprawdzać czy jest ...:D
proponuje codziennie
mi się tak udało...

JP
25.03.08, 18:15

Kup na e-bay w Japonii z wysyłką do USA, do tej twojej rodziny, i niech ci prywatnie przywiozą lub wyślą do PL. Ryzyko najmniejsze, a koszt niewiele większy niż w Adoramie lub B&H (nawet, jeśli kupisz tam bez TAX). Dolar jest tani, ale nie wiadomo, na jak długo. Nie wiadomo też, kiedy 'rzucą' te szkła, ani czy cena będzie ta sama (dolar tani...). Warto czekać i ryzykować?

JP
26.03.08, 09:43
Na Adoramie możesz też 'kupić z góry' (ściągają kasę z karty dopiero wtedy, gdy mają dla ciebie towar), czyli po prostu zapisać się do kolejki. Do czerwca daleko, więc szansa jest spora.

grizz
29.03.08, 11:26
BTW na allgro wisi jedna ;)

StefanT
2.04.08, 16:38
Czy ktoś porównywał ten obiektyw z SIGMA 30/1,4?

Coral
1.05.08, 04:33
..mam pytanie do posiadaczy leica 25mm ..czy jest w budowie tak samo badziewny jak Leica 14-50mm czy moze ma wiecej z Leicy??
..dzieki..

andytown
13.05.08, 21:57
co do budowy jestem zadowolony,,

jako ze nie wrzucałem ostatnio zdjęć to prezentuje jedno z kościoła gdzie głownie używam tego obiektywu

F1,8 iso 400 podciągane 1 ev

komisiek
13.05.08, 22:13
Hej! to mój pierwszy post, ale rozmowy na forum obserwuje już od długiego czasu.
Zdjęcie wygląda świetnie jak na ISO 400 i światełko zastane.
Sam zastanawiam się nad tym obiektywem, bo szukam czegoś jasnego i szybkiego, no ale jak wiadomo cena jest dość wysoka. Gdybyś mógł wrzucić jeszcze jakieś fotki to byłbym szalenie wdzięczny, bo to pozwoliło by mi podjąć decyzję. :grin:

andytown
14.05.08, 22:23
trochę trudniejsze warunki,
kościół ciemniejszy,

ISO 800 F 2,2

dinx6
14.05.08, 23:28
świetne szkło i znalazło by wielu nabywców, gdyby nie bzdurna cena. za tę kasę można kupić dwie nienajtańsze sigmy 30mm i półtorej raczej drogiego ZD50mm.

andytown-wrzuć coś na pełnej dziurze w warunkach kościelnych, ciekawe jak się toto spisuje.

andytown
15.05.08, 06:37
to teraz ekstremalnie ciemny kościół
po podbiciu odpowiednik iso 1600
z artefaktowym światłem z zółtych lamp halogenowych - jak ktoś zna kościół uniwersytecki we Wrocławiu, to wie o czym mówię, piękny kościół, ale niech te oświetlenie....

chciałem pokazać 3 warunki kościelne, dobrze oświetlony kościół, średnio i bardzo ciemny

KaarooL
16.05.08, 09:41
jak to po podbiciu? świadomie niedoświetlasz aż tak grubo tyle?

andytown
16.05.08, 10:06
wiesz jak e-3 działa ze światłami, czym bardziej zróżnicowane oświetlenie to mocniej nie doświetlam,,, z reguły mam -0,7 ev nastawione, aby wyciągać z ceni...

podciągnięte to według mnie iso 800 rozjaśnione w Lightroomie +1 ev. = 1600

KaarooL
16.05.08, 10:22
no to mocno nieelegancko... z doświadczenia wiem że do -0.4 jest spoko a potem kolorki biorą w łeb. E-330 staram się naświetlać w punkt, poniżej granicy przepału.

andytown
16.05.08, 10:24
z e-3 można wyciągnąć więcej z ceni niż e-330, w światłach jest podobnie

ok.. może 0.7 to za dużo.. chodzi mi bardziej o to, że większość fotek z kościoła o ok 0,7 muszę podciągnąć (rozjaśnić ) przy wywołaniu

Karol
16.05.08, 13:53
andytown - jak masz jakieś plenerowe foty z tego szkła to proszę o takowe. Szczególnie na zupełnie otwartym obiektywie, portrety, postacie robione z odległości do kilku metrów...
Z góry dzięki.

andytown
16.05.08, 14:14
na pełnej dziurze może być ciężko, ale poszukam, przeważnie mam go przymkniętego do f 2,0

andytown
16.06.08, 08:35
Jakby ktoś był zainteresowany, to rzucili trochę 25:D

http://www.bhphotovideo.com/c/product/484209-REG/Panasonic_L_X025_25mm_f_1_4_Leica_D.html

jps
16.06.08, 09:06
Jakby ktoś był zainteresowany, to rzucili trochę 25:D

http://www.bhphotovideo.com/c/product/484209-REG/Panasonic_L_X025_25mm_f_1_4_Leica_D.html

Matko i córko to wychodzi niecałe 1800 zł :-x

elminho
16.06.08, 09:28
ktotek - "andytown - jak masz jakieś plenerowe foty z tego szkła to proszę o takowe. Szczególnie na zupełnie otwartym obiektywie, portrety, postacie robione z odległości do kilku metrów...
Z góry dzięki."

Ja pozwolę sobie wrzucić fotkę ze świeżego egzemplarza. Jak dla mnie plastyka miodna - to jest pełna dziura.
pozdrawiam

boomer
10.07.08, 10:49
to szklo jest boskie :) Cena w USD prawie dwa razy nizsza niz w PLN. Mam pare osob, ktore moglyby mi przywiezc takie szklo, pytanie jak z gwarancja bo zawsze warto ja miec. Chyba wybadam temat bo obiektyw super :)

andytown
3.09.08, 21:42
trochę pełnej dziurki

ISO 400 - bo światła nie było 1/50

Karol
3.09.08, 21:53
trochę pełnej dziurki

ISO 400 - bo światła nie było 1/50

O tak - fajny ten obiektyw. Ostatnio tez młodych robilem na tle grafitti ale miałem do dyspozycji jedynie 50/2...

dinx6
3.09.08, 22:10
zazdroszczę Ci tego szkiełka. chętnie bym je kupił, nawet za wyższą cenę niż 800 dolców (po tyle chodzi)