PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Viewer 3

arhtus
5.11.14, 21:33
Witam
Mam mały, a raczej wolny problem z OV3. Wiem że są lepsze wołarki do rawów, ale ja od wielu lat korzystam z oprogramowania olka, wcześniej OM, a teraz wraz z zakupem E-M1 korzystam ze wspomnianego OV3.
Przyzwyczaiłem się do tego, że programy olka nie są demonami szybkości, ale OV3 to już lekka przesada, dzisiaj już nie wytrzymałem :-x
Same wprowadzane operacje przebiegają dość sprawnie, ale odświeżanie podgladu wprowadzanych zmian trwa strasznie długo.
Komunikat o aktualizacji trwa chwilę, ale w między czasie z obrazu powstaje mozaika i potem przywracanie "użytecznego" widoku trwa przesadnie długo, a czasem po prostu w takiej formie jakby się zawiesza i trzeba to wszystko jakoś "kopnąć" :grin: żeby ruszyło, zmniejszyć, powiększyć czy coś podobnego...

Podgląd obrazu raw mam ustawiony na standard, a maszyna na jakiej działam to i5 2500k@ 4,2GHz i 8GB ram

Czy da się jakoś przyśpieszyć OV3? :!:

helmuth
5.11.14, 22:20
... odświeżanie podgladu wprowadzanych zmian trwa strasznie długo.
Komunikat o aktualizacji trwa chwilę, ale w między czasie z obrazu powstaje mozaika i potem przywracanie "użytecznego" widoku trwa przesadnie długo, a czasem po prostu w takiej formie jakby się zawiesza i trzeba to wszystko jakoś "kopnąć" :grin: żeby ruszyło, zmniejszyć, powiększyć czy coś podobnego... Nie bardzo wiem o co Ci chodzi :roll:
O ten migający trójkącik w dole ekranu, czy o ten "zawijas" w środku podglądu zdjęcia.
Jedyne co mi przychodzi do głowy - czyściłeś kiedykolwiek cache?

Mirek54
5.11.14, 22:37
Witam
Mam mały, a raczej wolny problem z OV3.
Standartowa odpowiedz to Log z hijackThisa.
Wtedy bedzie widac czy tylko OV3 chodzi czy jeszcze 50 innych aplikacji o ktorych nawet nie wiesz,ze masz.
Pomoze tez security tasc menager.Na nim tez zobaczysz co tak muli i dlaczego.
Mam slabszego kompa ale OV3 chodzi nawet bardzo sprawnie.

Krakman
5.11.14, 22:41
czyli pozamiataj sobie wszędzie....:grin:

arhtus
5.11.14, 23:05
Chodzi mi o sam wygląd zdjęcia.
Mam np otworzonego jakiegoś rawa i wprowadzam jakąś operację np wyostrzanie, kontrast... i co się dzieje, najpierw pojawia się komunikat o postępie - Aktualizacja 10..20...% a w międzyczasie zdjęcie podlega takiej degradacji - pikseloza, przebarwienia... po czym zdjęcie wraca do normalnego wyglądy z już wprowadzoną zmianą. Wszystko by było ok, komunikat o postępie szybko uzyskuje 100% , ale zdjęcie jeszcze przez jakiś czas pozostaje w strasznie kiepskiej jakości, o wiele gorszej niż oryginał. Trwa to kilka, kilkanaście sekund, a czasem już takie pozostaje do wspomnianego "kopa"
Zdjęcie pomimo kiepskiego wyglądu w OV3 można zapisać w jpg i będzie z wprowadzonymi zmianami.
Po prostu wygląd zdjęcia w OV3 po wprowadzanych operacjach kaszani się i trwa to zdecydowanie za długo, a czasem się w takiej formie zawiesza (wygląd zdjęcia)

---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------

Nie, to nie jest problem z moim komputerem.
Generalnie jakieś tam pojęcie w temacie komputerów posiadam, wiem co i jak, maszyna hula aż miło:wink:
Wprowadzam nawet kilka operacji na zdjęciu na raz i już po chwili procek odpoczywa:) ale podgląd zdjęcia przez długi czas pozostaje skaszaniony :-x

And.N
5.11.14, 23:07
...Same wprowadzane operacje przebiegają dość sprawnie, ale odświeżanie podgladu wprowadzanych zmian trwa strasznie długo.
Komunikat o aktualizacji trwa chwilę, ale w między czasie z obrazu powstaje mozaika i potem przywracanie "użytecznego" widoku trwa przesadnie długo, a czasem po prostu w takiej formie jakby się zawiesza i trzeba to wszystko jakoś "kopnąć" :grin: żeby ruszyło, zmniejszyć, powiększyć czy coś podobnego...

U mnie ten program działa podobnie jak napisałeś tylko nie mam czegoś takiego, że z obrazu robi się mozaika i nie trzeba "kopać":) Odświeżanie podglądu faktycznie trwa dłuuugo, a jest to konieczne jeśli chcemy obejrzeć zdjęcie powiększone 1:1. Na moim słabym kompie (2x3Ghz i 8GB RAM) to odświeżanie zajmuje chyba z 20sek.
Tak z drugiej strony, nie bierz tego do siebie:) bo to takie moje spostrzeżenie bardziej ogólne. Trochę się dziwię, że kupuje się aparaty (lub obiektywy) za grube tysiące, a 400 czy 500zł na oprogramowanie już zbraknie.
Wypróbuj może darmowy RawTherapee. W ostatniej wersji 4.2 myślę sporo poprawiony, jeśli chodzi o szybkość działania odniosłem wrażenie, że także. W każdym razie bez porównania szybciej od OV3. Na początku, jeśli do tej pory używałeś firmowego oprogramowania, może nieco przerażać liczba możliwych korekcji.

helmuth
5.11.14, 23:34
... jest to konieczne jeśli chcemy obejrzeć zdjęcie powiększone 1:1.Tylko po co?
Wiadomo, że są lepsze programy do wołania raw-ów. Takie, które pozwalają na więcej :)
Dla mnie jest to idealny program, kiedy wystarcza niewielka korekcja ekspozycji, balansu bieli i zniekształceń obiektywu. Wołam orf-a (w dedykowanym programie) do tif-a i resztę obróbki wykonuję w innym programie.
Problem zaczyna się wtedy, kiedy orf jest kiepski a chcemy z niego wiele "wyciągnąć". Tu niestety, OV kompletnie się nie sprawdza :)

arhtus
5.11.14, 23:35
Ta mozaika to znaczne pogorszenie rozdzielczości podglądanego zdjęcia, duży szum i przebarwienia coś ala aberracja, tylko to powinno trwać chwilkę, a u mnie taki podgląd pozostaje przez dłuższy czas. Powiększając wtedy zdjęcie, powiększa się to skaszanione zdjęcie w znacznie gorszej jakości, niższej rozdzielczości...
i potem znowu procesor zaczyna pracować i odświeża obraz, ale bez powiększenia zdjęcie po wprowadzonych operacjach często pozostaje w tej kiepskiej jakości pomimo tego, że wszystko wskazuje na to że komputer już dawno wszystko przerobił.
Z firmowego oprogramowania korzystam z wyboru, a nie oszczędności.
Na starszych matrycach olka żaden inny program nie daje wg mnie takiej jakości wywoływanych rawów jak soft olympusa, mam tu na myśli szczegółowość zdjęcia, myśle że podobnie jest z E-M1 i OV3.
Wiem że zaraz zostanę zbombardowany różnymi opiniami, ale kiedyś sporo czasu poświęciłem na takie porównania z innymi programami i doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawuje się soft olka, dopiero potem jeśli jest potrzeba dalej wałkuję jpg gdzie indziej :)

And.N
5.11.14, 23:41
Tylko po co?...
Nie wyobrażam sobie przy obróbce zdjęcia nie używać podglądu 1:1 ale jak widać różne są podejścia. Choćby np. przy takiej czynności jak usuwanie szumu.
Przyznam, że nie spotkałem programu działającego jak OV3, że po zmianach trzeba odświeżać podgląd i trwa to tak długo. W wszystkich innych znanych mi wołarkach RAW zmiany zachodzą od razu na zdjęciu z możliwością podglądu 1:1

Ta mozaika to znaczne pogorszenie rozdzielczości podglądanego zdjęcia, duży szum i przebarwienia coś ala aberracja, tylko to powinno trwać chwilkę, a u mnie taki podgląd pozostaje przez dłuższy czas. Powiększając wtedy zdjęcie, powiększa się to skaszanione zdjęcie w znacznie gorszej jakości, niższej rozdzielczości...
i potem znowu procesor zaczyna pracować i odświeża obraz, ale bez powiększenia zdjęcie po wprowadzonych operacjach często pozostaje w tej kiepskiej jakości pomimo tego, że wszystko wskazuje na to że komputer już dawno wszystko przerobił.

Jeśli mam podgląd zdjęcia mieszczący sie w oknie programu nie wystepuje żadne mozaikowamie w trakcie odświeżania podgladu. Przy widoku 1:1 jest oczywiscie ta gorsza jakość ale jak dojdzie odświeżanie do 100% jest OK.

Z firmowego oprogramowania korzystam z wyboru, a nie oszczędności.
Na starszych matrycach olka żaden inny program nie daje wg mnie takiej jakości wywoływanych rawów jak soft olympusa, mam tu na myśli szczegółowość zdjęcia, myśle że podobnie jest z E-M1 i OV3.
Wiem że zaraz zostanę zbombardowany różnymi opiniami, ale kiedyś sporo czasu poświęciłem na takie porównania z innymi programami i doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawuje się soft olka, dopiero potem jeśli jest potrzeba dalej wałkuję jpg gdzie indziej https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Cóż będziesz musiał w takim razie pogodzić sie z powolnością działania OV3.
Czy to nie Ty wstawiałeś kiedyś tam zdjęcie samolotu, myśliwca aby właśnie porównać jak to jest z tą szczegółowoscią w innych programach ?
PS
Jak wiesz, że bedziesz wałkował zdjecie dalej to lepszym wyborem będzie format bezstratny tif, a nie jpg.

helmuth
5.11.14, 23:43
... to powinno trwać chwilkę, a u mnie taki podgląd pozostaje przez dłuższy czas.Powtórzę (na wszelki wypadek) pytanie:

... czyściłeś kiedykolwiek cache?W OV?

Mirek54
5.11.14, 23:54
Chodzi mi o sam wygląd zdjęcia.

Zeby nie byc goloslownym wzielem teraz pare rawow do OV3 do suwakowania.Program reaguje tak jak myszka przesuwam butony w programie.Reakcja jest natychmiastowa.Tez mam powiedzmy 8 ramu i jakies 4 core Q8200 2,33.Czyli zadna rakieta.
Moze pokombinuj z ponowna instalacja.nie mam pojecia czemu to tak jest u Ciebie.Tylko pozostan przy ustawieniach fabrycznych jak instalniesz na nowo.

And.N
6.11.14, 00:03
Zeby nie byc goloslownym wzielem teraz pare rawow do OV3 do suwakowania.Program reaguje tak jak myszka przesuwam butony w programie.Reakcja jest natychmiastowa...
A ile zajmuje odświeżenie podglądu po tym suwakowaniu aby obejrzeć zdjęcie w skali 1:1. To jest ta ikonka:134671

Mirek54
6.11.14, 00:07
A ile zajmuje odświeżenie podglądu po tym suwakowaniu aby obejrzeć zdjęcie w skali 1:1. To jest ta ikonka:134671
Jak suwakuje to ona u mnie jest szara.Tylko na srodku ekranu pojawia sie ciemny prostokat.Cos tam mrygnie i znika

And.N
6.11.14, 00:11
Jak suwakuje to ona u mnie jest szara.Tylko na srodku ekranu pojawia sie ciemny prostokat.Cos tam mrygnie i znika
Hmm, dziwne... i masz też dobry jakościowo podgląd 1:1 zdjęcia bez tego odświeżenia ?

Mirek54
6.11.14, 00:15
Tak.Ale rawy mam 10mega z E510.Moze to ma tez znaczenie
Takie procesy chodza w tle i tak jest obciazony komp jak suwakuje134673134672

And.N
6.11.14, 00:28
Tak.Ale rawy mam 10mega z E510.Moze to ma tez znaczenie
Sprawdziłem, u mnie nie ma znaczenia. Program zachowuje się tak samo, czyli jest konieczność tego odświeżenia aby po suwakowaniu obejrzeć zdjęcie 1:1 w dobrej jakości. W przeciwnym razie jest właśnie takie pomozaikowane jakby.
Ten sam program, a inaczej działa,... ciekawe czy ktoś jeszcze potwierdzi, że ma podobnie jak Ty. (lub jak u mnie)

Koriolan
6.11.14, 00:33
Może to zintegrowana karta graficzna, hmm?

grisza34
6.11.14, 00:37
właśnie teraz musiałem nacisnąć ten znaczek i widzę teraz lepiej to co obrobiłem-ikonka już nieaktywna :)

And.N
6.11.14, 00:41
właśnie teraz musiałem nacisnąć ten znaczek i widzę teraz lepiej to co obrobiłem-ikonka już nieaktywna :)
Czyli tak jak u mnie.

grisza34
6.11.14, 00:46
tak andtor2. myślę że to nie wina zintegrowanej grafiki bo mam Radeon hd 7340 i muszę klikać.

arhtus
6.11.14, 00:52
Dziękuję, już doszedłem z Waszą pomocą co i jak:grin:
Banalne rozwiązanie, aczkolwiek sam bym nie wpadł na to:mrgreen:
Trzeba po prostu po wprowadzanych operacjach wymuszać odświeżanie podglądu, tym małym trójkącikiem wspomnianym wyżej.
Choć w sumie i bez tego obraz mi się odświeżał sam, ale najczęściej trwało to stanowczo zbyt długo, a czasem tak wisiał do np momentu powiększenia podglądu (wspomniany kop) i to był problem który opisałem.
I tak, na moim komputerze i orfach z E-M1 same zmiany wprowadzane są bardzo szybko, ale odświeżanie podglądu trwa od 3 do nawet 10 sekund:| ale tego już chyba nie da się przeskoczyć :)

Mirek54
6.11.14, 00:52
U mnie jedynie ten trojkat jest w kolorze na poczatku.Klikne i zminia sie na szary.Zmian w obrazie nie zauwazam.Pozniej jesli wybiore wyostrzanie.Trzy suwaki max w prawo.Trojkat zmienia sie na kolor i na srodku w szarym prostokacie odlicza procenty aktualizacji.100% to okolo 15-20 sek.i znowu jest szary.Na innych operacjach dziala blyskawicznie.Jedynie te wyostrzanie trwa dluzej.ale tylko w tym skrajnym polozeniu butonow.W minimalnym przesunieciu tez dziala jak w innych.

arhtus
6.11.14, 01:00
Na powyższe rozwiązaniem jest opcja w ustawieniach zaawansowanych.

Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu:
-standard - tu trzeba samemu wymuszać odświeżanie, ikona miga..
-zawsze wyświetlaj zdjęcie w najwyższej jakości - odświeżanie następuje natychmiast po wprowadzeniu zmian, ikona jest nieaktywna

grisza34
6.11.14, 01:04
ja nie narzekam. ewentualnie jak Mirek54 pisze- dobra sieczka w programie zwalnia działanie niektórych opcji.poza tym jest ok choć chyba się przesiądę na coś lepszego :)

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post był o 00:03 ----------

arthus- rozwiązała się zagadka. sam z tego skorzystam:)

arhtus
6.11.14, 01:12
Wiedziałem o tej opcji w ustawieniach, ale dopiero gdy mnie naprowadziliście na magiczny trójkącik zrozumiałem o co chodzi:lol:
Choć i tak zachowanie OV jest dla mnie dziwne bo miałem tą opcję ustawioną na STANDARD a i tak mi się obraz odświeżał, albo sam po dłuuugim czekaniu, albo gdy np powiększałem, podgląd

And.N
6.11.14, 01:16
Na powyższe rozwiązaniem jest opcja w ustawieniach zaawansowanych.

Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu:
-standard - tu trzeba samemu wymuszać odświeżanie, ikona miga..
-zawsze wyświetlaj zdjęcie w najwyższej jakości - odświeżanie następuje natychmiast po wprowadzeniu zmian, ikona jest nieaktywna
To się wyjaśniło:) Po instalacji nie zmieniałem tam w opcjach i pewnie domyślnie jest standard, a dlatego nie zagłębiałem się specjalnie w opcje gdyż OV3 używam baaardzo sporadycznie. W poRAWce np. jak jest .orf wczytuję do OV ale tylko po to aby zobaczyć jak kolorystycznie wygląda zdjęcie. Do obróbki nie używam.

Careme
10.11.14, 21:55
Mam pytanie: czym się różni w OV 3.0 Wyostrzenie (3 parametry są do ustawienia: intensywność w %, promień w px i wartość graniczna poziomy) w zakładce EDIT a Ostrość w zakładce RAW - skala -2 do +2 i suwak z precyzyjną regulacją.

To pierwsze jest dokładne, a drugie zgrubne?

Mirek54
10.11.14, 22:04
To pierwsze jest dokładne, a drugie zgrubne?
I jedno i drugie z wyostrzaniem prawdziwym ma niewiele wspolnego.Wyostrzanie w zaleznosci od motywu na obrazie to operacja z kilkunastu operacji.
To gdzie masz promien i inne parametry MZ jest troche lepsze.Tamto to chyba odpowiednik ustawien w aparacie.

Careme
10.11.14, 22:10
I jedno i drugie z wyostrzaniem prawdziwym ma niewiele wspolnego.Wyostrzanie w zaleznosci od motywu na obrazie to operacja z kilkunastu operacji.
Jak rozumiem, jedno wyklucza drugie?
Właśnie się dokształcam z "Unsharp Mask" czyli właśnie z maski wyostrzania, ale jak dotąd jeszcze w powiązaniu z pierwszym wyostrzaniem nic nie znalazłem.

PS. Ha! znalazłem na forach angielskich: The "sharpen" control is typically a simplified version of the unsharp mask, so really it's a question of how much manual control you want to have over the settings..

Careme
14.11.14, 15:19
Znów Was pomęczę pytaniami :)
Najpierw przeczytałem:
http://robinwong.blogspot.com/2014/01/my-post-processing-for-blogging-purposes.html

potem oglądnąłem sposób obróbki zdjęć przez Robina Wonga, kt. używa OV:

https://www.youtube.com/watch?v=FUsS3JJtLJE

ale zastanawia mnie czemu do wszystkich czynności nie używa OV skoro są one dostępne w tym programie.

And.N
14.11.14, 15:34
...zastanawia mnie czemu do wszystkich czynności nie używa OV skoro są one dostępne w tym programie.
Widocznie nie wszystko jest dostępne. Mnie bardziej zastanawia dlaczego skoro wie, że będzie dalej obrabiał zdjęcie używa w OV zapis do jpg, a nie do bezstratnego formatu tif.

Careme
15.11.14, 17:11
Tylko że on nie wykonuje jakichś specjalnych zabiegów. Dlatergo się dziwię, że tak przerzuca się z jednego programu na drugi.

Sabcio
22.03.15, 20:20
Prawdopodobnie dają mu lepsze rezultaty. Rzeczywiście, można by wykonać niektóre czynności na OV. Patrząc na jego poczynania, jest przyzwyczajony do innych i dobrze wychodzi.
Tylko że on nie wykonuje jakichś specjalnych zabiegów. Dlatergo się dziwię, że tak przerzuca się z jednego programu na drugi.

amazury
1.07.22, 15:56
Podłączę się do wątku ;) Po przeprowadzce do nowego kompa, zginęła mi gdzieś siatka do edytowania zdjęcia...Podpowiedzcie proszę, jak ją z powrotem zainstalować? Inne znaczniki są: łapka, czerwone oczy, 1:1, powiększanie i zmniejszanie...A tej, na której mi zależy - nie ma :( Z góry dzięki!