Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drukarka foto A3 lub A3+

Yozq
1.11.14, 19:03
Witam wszystkich forumowiczów

Od jakiegoś czasu fotografuję sobie Olkiem OM-D E-M1( poprzednio Panas G5). W necie jest ogromnie dużo wiadomości, testów i porad dotyczących aparatów, obiektywów i akcesoriów natomiast bardzo mało porad i testów dotyczących drukarek. Jestem właśnie zainteresowany kupnem porządnej drukarki fotograficznej. Założeniem jest druk A3 lub nawet A3+( nie wiem czy to istotna różnica i czy warto wybrać A3+) ale raczej dla potrzeb własnych. Budżet to max. 2000 zł. Aby wydruk przy takim formacie nie zrujnował mnie biorąc pod uwagę cenę kartridży zakładam instalację systemu ciągłego zasilania tuszem lub kupno urządzenia z już zainstalowanym systemem CISS.

Przechodząc do konkretów – co wybrać? ( 99% druk kolorowy).

1. EPSON L1300 – Fabryczny system zasilania ale tylko 4 tusze – ok 1700zł
2. Epson Stylus Photo 1500W - ok 1100zł + CISS 200zł – A3+ (sześć tuszy)
3. Canon PIXMA Pro-100 – 1800zł + CISS 200zł – A3+ (osiem tuszy)
4. Inne propozycje/sugestie

Proszę o pomoc

voovoo2
1.11.14, 20:46
Nie będzie tańszy sprawdzony fotolab?

Yozq
1.11.14, 21:38
Nie będzie tańszy sprawdzony fotolab?
Tego nie analizowałem i w ogóle nie brałem pod uwagę. Prawdopodobnie przy tym formacie wszystko zależy od ilości wydruków. Czytałem, że w wielu przypadkach nie będzie jakościowo lepszy i co ważniejsze raczej nie zagwarantuje mi samodzielności, samowystarczalności/niezależności, dowolności czasu, zabawy, przyjemności z eksperymentowania itd. itp. oraz nie zaspokoi mojej maleńkiej egoistycznej chęci posiadania tego co chcę :mrgreen: hehehe.

voovoo2
1.11.14, 21:53
Prawda!

Mirek54
1.11.14, 21:58
Tego nie analizowałem i w ogóle nie brałem pod uwagę. Prawdopodobnie przy tym formacie wszystko zależy od ilości wydruków. Czytałem, że w wielu przypadkach nie będzie jakościowo lepszy i co ważniejsze raczej nie zagwarantuje mi samodzielności, samowystarczalności/niezależności, dowolności czasu, zabawy, przyjemności z eksperymentowania itd. itp. oraz nie zaspokoi mojej maleńkiej egoistycznej chęci posiadania tego co chcę :mrgreen: hehehe.

Bierz to co chcesz.
Sam napisales,ze jestes taki sobie egoista.Dostales bardzo logiczne i ekonomiczne rozwiazanie w poscie.
MZ.sprawdzonego labu nie przeskoczycz ani jakosciowo ani ekonomiczne.No chyba,ze misszkasz na zadupiu i poczte masz raz na miesiac,Ale tez nieraz lepiej oplaca sie miesiac poczekac.

Yozq
1.11.14, 22:12
Bierz to co chcesz.
Sam napisales,ze jestes taki sobie egoista.Dostales bardzo logiczne i ekonomiczne rozwiazanie w poscie.
MZ.sprawdzonego labu nie przeskoczycz ani jakosciowo ani ekonomiczne.No chyba,ze misszkasz na zadupiu i poczte masz raz na miesiac,Ale tez nieraz lepiej oplaca sie miesiac poczekac.

Czy może w którymkolwiek miejscu mojego postu zauważyłeś dylemat - kupno drukarki/wydruk w fotolabie? Zadałem konkretne, dość precyzyjne pytanie dotyczące drukarek - trzech konkretnych plus innej dowolnej mieszczącej się w zadanych ramach.
Odpowiedź "bierz co chcesz" nie rozwiązuje żadnego z moich pytań. Nie zamierzam "przeskakiwać" żadnego fotolabu lecz jednocześnie nie chcę zasuwać do fotolabu za każdym razem gdy zapragnę coś wydrukować. Po prostu sam chcę się bawić w wydruki. Czy to takie trudne do zrozumienia choć być może nieekonomiczne?

voovoo2
1.11.14, 22:18
Przepraszam, mnie się wydaje, że rozwiązuje wszystkie :-) Ale ja na starej logice jestem "chowany" :-)

sepi19
1.11.14, 22:22
Z ekonomią wydruku najpierw powalcz. Oczywiscie im więcej tuszy tym lepiej, a jeszcze lepiej jak ma oryginalny CISS. Nie wiem jak wychodzi to przy A3, natomiast A4 można sensownie zejść z kosztów nie tracąc praktycznie nic na jakości. Miałem kiedyś podobny dylemat, i wybrałem epsona l8oo z oryginalnym CISSem. Po doborze dobrych zamienników (oryginał ponad 40zł za 70 ml, zamiennik 12zł za 70ml) problemem jeśli chodzi o koszt był papier. Rozwiązałem to kupując papier foto w rolce i tnę go na A4 ręcznie. Kosztu pojedynczego wydruku już nie liczę , po prostu drukuję kiedy chcę.
W A3 myślę, że podobnie można zejść z kosztów, jedynie kwestia jakości wydruku , która musisz sam porównać, ocenić konkretnej drukarki. Na pewno nie polecam 4-ro kolorowych do zdjęć.

ps, zapomniałem, a propos fotolabu, nie muszę już się bujać ze zdjęciami, czekać. Mam zachciankę , mam zdjęcie ;)

Mirek54
1.11.14, 22:33
Czy może

Czy moze punkt czwarty z Twojego pierwszego postu ktos Ci po cichu dopisal?????

Yozq
1.11.14, 23:37
Czy moze punkt czwarty z Twojego pierwszego postu ktos Ci po cichu dopisal?????

inne propozycje/sugestie dotyczyły innych urządzeń co później wyjaśniłem. Czy kolejny raz tym razem wielkimi literami mam napisać, że nie ekscytuje mnie bieganie po fotolabach i nie biorę ich pod uwagę? Już w drugim poście to wyjaśniłem
Napiszę więc wyraźnie:

Pragnę i postanowiłem mieć własną prywatną drukarkę fotograficzną A3 w cenie do 2000 zł.

Jeśli ktoś potrafi jakąś konkretną doradzić to będę wdzięczny.
Sepi19 dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Z początku brałem L800 pod uwagę ale bardzo mnie jednak kusi A3.

grzeSiuu
1.11.14, 23:44
Ja jak się tym tematem interesowałem, to wyczytałem, że Epson ma lub mail najlepsze tusze pod względem trwałości na wydruku. Warto też tym tematem się zainteresować.