PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5 vs. PEN E-PL3

Heidelbeere
31.10.14, 22:18
Witam :)

Przymierzam się do kupna nowego aparatu i potrzebuję porady.
Jak w temacie, rozważam modele E-PL3 i E-PL5, czytałam oczywiście ich specyfikacje, ale dużo mi to nie mówi... A opinie oba mają dobre.
Czy warto dać 500 zł więcej za nowszy model? czy może lepiej przeznaczyć ta kasę na obiektyw 40-150mm? (kuszące :D)
Jestem amatorem, będę się dopiero uczyć. Ale chciałabym żeby to był dobry sprzęt, który mi długo posłuży. Aktualnie mam staruszka Olympusa FE-120, więc różnica i tak będzie wielka :)
Pomóżcie! ;)

GoBo
31.10.14, 22:40
Daruj sobie EPL3. Mialem sprzedalem. Z nowszej matrycy jestem bardzo zadowolony.

luc4s
1.11.14, 01:23
warto .

Candela
1.11.14, 01:23
Epl3 jest fajny, ale jak ma ci posłużyć dłużej, to kupuj epl5, potem dozbierasz na następne szkła.

Karol
1.11.14, 02:13
Jak w temacie, rozważam modele E-PL3 i E-PL5, czytałam oczywiście ich specyfikacje, ale dużo mi to nie mówi...
Specyfikacje są podobne, główną i kluczową różnicą jest matryca. W PL5 jest lepsza, a nawet dużo lepsza - zależnie co i jak się fotografuje i potem robi z plikami. Jakby dołożenie do E-PL5 było problemem to zamiast E-PL3 możesz rozważyć zakup E-PM2 na tej samej matrycy co E-PL5, szczególnie jeżeli zamierzasz obrabiać rawy i często korzystać z wysokich czułości.

PanMarecq
1.11.14, 02:39
Tylko i wyłącznie EPL5. Tu masz moje porównania iso między Epm2(ta sama matryca co epl5) i epl3 https://forum.olympusclub.pl/threads/90343-Przepa%C5%9B%C4%87.Jest-w-g%C5%82owach-czy-na-obrazkach-Czyli-EPM2-kontra-EPL3 . do tego dochodzi Ci,bardziej odchylany ekran, i jakieś tam nowe bajery(lepsza stabilizacja,nowe filtry i chyba poziomica elektroniczna).

apz
1.11.14, 11:55
Te inne rzeczy mają mniejsze znaczenie, kluczowa wkrótce stanie się dla Ciebie matryca, ja brałbym któregoś z piątych Penów, Gibany ekran można zastapić gibanym wizjerem.

qwert
1.11.14, 12:46
Poziomicy nie ma ale jest funkcja HDR tylko nie składana w aparacie....E-PL5 daje naprawdę świetny obrazek.....Pozdrawiam.

Heidelbeere
1.11.14, 14:51
Baaardzo dziękuję Wam za odpowiedzi i opinie :)
Rozwialiście moje wątpliwości, postawię na E-PL5 i na razie pobawię się kitem ;)

PanMarecq
1.11.14, 23:04
Te inne rzeczy mają mniejsze znaczenie, kluczowa wkrótce stanie się dla Ciebie matryca, ja brałbym któregoś z piątych Penów, Gibany ekran można zastapić gibanym wizjerem.

Hmm... a jak się chce zrobić zdjęcie z góry?

apz
2.11.14, 09:11
Hmm... a jak się chce zrobić zdjęcie z góry?Można szerzej na czuja i wykadrować, lub użyć lusterka, puderniczki, cokolwiek. Wszak potrzeba matką wynalazków...

Ile zdjęć z góry zrobiłeś w 2014 roku?
Ile mógłbyś zrobić ale zabrakło Ci 2 EV światła by utrzymać?

viruuss
2.11.14, 10:58
Można szerzej na czuja i wykadrować, lub użyć lusterka, puderniczki, cokolwiek. Wszak potrzeba matką wynalazków...

idac dalej tym tropem, po co w aparacie wizjer/ekran ? wszak potrzeba matka wynalazku, mozna zawsze cos przykombinowac
moze nie zrobil, bo nie ma gibanego ekranika ?

PanMarecq
2.11.14, 11:31
Można szerzej na czuja i wykadrować, lub użyć lusterka, puderniczki, cokolwiek. Wszak potrzeba matką wynalazków...

To po co wizjer ? :D a co do pytania to tak,zrobiłem sporo zdjęć na imprezach z aparatem wyciągniętym ponad moją głową i musiałem zadzierać głowę by chociaż jako tako coś tam zobaczyć ;)

apz
2.11.14, 13:28
To po co wizjer ? :D a co do pytania to tak,zrobiłem sporo zdjęć na imprezach z aparatem wyciągniętym ponad moją głową i musiałem zadzierać głowę by chociaż jako tako coś tam zobaczyć ;)

To jest E-PL7, E-M10, E-M1, E-P5 tam mozna podobno pomoc sobie wifi i smartfonem, wtedy faktycznie po co cały ten wyświetlacz i wizjer, ciekawe tylko ile takiego eksperymentu wytrzyma bateria...
Rozwiązania technologiczne są w zasięgi ręki, tylko ta kasa...

zigger
2.11.14, 15:35
Podłączę się do wątku z takim pytaniem - jak E-PL5 spisuje się ze szkłami z dużego systemu przez przejściówkę? Chodzi mi głownie o pracę AF i wygodę/poręczność (w końcu E-PL5 to maleństwo).

luc4s
2.11.14, 15:41
Wygoda raczej żadna, AF działa wolno, jak: na youtube masz mnóstwo filmików współpracy z E-M5, działa identycznie.

zigger
2.11.14, 15:48
OK dzięki, w takim razie o wygodzie może nie mówmy, ale bardziej czy jest to już męka czy do zniesienia?

viruuss
2.11.14, 16:13
OK dzięki, w takim razie o wygodzie może nie mówmy, ale bardziej czy jest to już męka czy do zniesienia?

z własnego doswiadczenia- zapomnij o szkłach 4/3 :)

Hrr
2.11.14, 16:16
Podobno wszystko jest do zniesienia ;) Męczące, robię zdjęcia em-5 tylko z dużymi szkłami i żyję. Temat był już wałkowany wielokrotnie, podstawowego "woła roboczego" lepiej mieć z micro, a duże szkła traktować raczej jako uzupełnienie

Karol
2.11.14, 16:27
To zależy o które konkretnie szkiełka pytasz.

zigger
2.11.14, 16:35
Miałem na myśli coś w stylu 12-40 i ewentualnie 40-150, ale widzę, że to trzeba chyba jeszcze przemyśleć i być może zostawić jako okazyjne użytkowanie, jak sugeruje Hrr. Dzięki!

Karol
2.11.14, 17:00
Miałem na myśli coś w stylu 12-40 i ewentualnie 40-150
Pogubiłem się. Pytałeś o szkła z dużego systemu, a teraz doprecyzowujesz, że chodzi o 12-40, a to jest przecież szkło mikro.

zigger
2.11.14, 17:45
Przepraszam, moja pomyłka, oczywiście chodziło o 12-60 :-)

qwert
2.11.14, 18:06
Podobno wszystko jest do zniesienia ;) Męczące, robię zdjęcia em-5 tylko z dużymi szkłami i żyję. Temat był już wałkowany wielokrotnie, podstawowego "woła roboczego" lepiej mieć z micro, a duże szkła traktować raczej jako uzupełnienie Dokładnie to samo ja mam EM-5 i E-PL5 da się robić fotki starymi szkłami .Robię przeważnie widoczki ale tak jak napisał- Hrr-"woła roboczego " trzeba mieć M 4/3.

Karol
2.11.14, 18:17
Zależy co, jak i czym się fotografuje. Przy moim sposobie fotografowania takie szkiełka jak (duże) 9-18, czy 14-54 II można używać z mikrusami praktycznie bez jakiegokolwiek dyskomfortu. Ktoś inny napisze, że mu nie pasuje i też będzie miał rację.

qwert
2.11.14, 18:30
Zależy co, jak i czym się fotografuje. Przy moim sposobie fotografowania takie szkiełka jak (duże) 9-18, czy 14-54 II można używać z mikrusami praktycznie bez jakiegokolwiek dyskomfortu. Ktoś inny napisze, że mu nie pasuje i też będzie miał rację. Mnie też to nie przeszkadza że AF jest wolny właśnie używam starych szkieł nawet 14-54- I-i daje radę . Z przeciwnikami starych obiektywów też się zgodzę...:-)

szamaniec
2.11.14, 19:19
He he, Olympus zadbał żeby stare szkła wyrzucić- a biedne foczki umierają :)

zigger
2.11.14, 21:04
Mnie też to nie przeszkadza że AF jest wolny właśnie używam starych szkieł nawet 14-54- I-i daje radę . Z przeciwnikami starych obiektywów też się zgodzę...:-)
Fakt, zależy do czego się używa, w pewnych sytuacjach jednak człowiek chciałby mieć trochę szybszy i pewniejszy AF. Zatem przy przejściu 4/3 -> m4/3 pozostaje mieszanka szklarniowa, tyle, że jak już wejdzie się w micro, to przyzwyczajenie w krótkim czasie zrobi swoje ;-)

apz
3.11.14, 00:16
Fakt, zależy do czego się używa, w pewnych sytuacjach jednak człowiek chciałby mieć trochę szybszy i pewniejszy AF. Zatem przy przejściu 4/3 -> m4/3 pozostaje mieszanka szklarniowa, tyle, że jak już wejdzie się w micro, to przyzwyczajenie w krótkim czasie zrobi swoje ;-)Problem mieszanki rozwiązałem kupując trzy przejśćiówki i mam wszystkie szkła micro. Jest wolniej to fakt, jest lepiej ze szklami PRO z 4/3, to też fakt. Wszystko zależy do czago, gdzie i po co używamy aparatu.

Bodzip
3.11.14, 08:44
Dokładnie jak Karol napisał. Krajobraz czy architektura nie ucieka więc spokojnie można używać dużych szkieł. Sam mam i nie oddam :)
AF całkiem nieźle radzi sobie z:
9-18
14-54 II
70-300 (najlepiej)
14-35
Te szkła mam przetestowane i używam w miarę potrzeb.
Możesz popatrzeć w wątku z Jaskini Demianowskiej. Zdjęcia były robione naprzemiennie przy pomcy ZD 14-35/2.0 i mikro 12/2.0

MAF
3.11.14, 09:40

Poziomica jest dopiero w E-PL6, stabilizacja też jeszcze jest ta gorsza (lepsza z E-M10 jest dopiero w E-PL7). Tak czy siak sama nowa matryca jest warta dołożenia do E-PL5.

Co do gibanego wizjera to kosztuje on jednak dość sporo.

zigger
3.11.14, 12:24
Problem mieszanki rozwiązałem kupując trzy przejśćiówki i mam wszystkie szkła micro. Jest wolniej to fakt, jest lepiej ze szklami PRO z 4/3, to też fakt. Wszystko zależy do czago, gdzie i po co używamy aparatu.
Domyślam się, że trzy przejściówki zapewniają duży komfort przy tej różnorodności. Musze jednak przetestować to w praktyce i dopiero ocenić, chociażby z jedną przejściówką.

qwert
3.11.14, 13:08
Domyślam się, że trzy przejściówki zapewniają duży komfort przy tej różnorodności. Musze jednak przetestować to w praktyce i dopiero ocenić, chociażby z jedną przejściówką. .....Uważam że warto są w galerii obecnie moje fotki robione nocą z 14-54 (I) i E-PL5.

Heidelbeere
3.11.14, 13:28
Poziomica jest dopiero w E-PL6, stabilizacja też jeszcze jest ta gorsza (lepsza z E-M10 jest dopiero w E-PL7). Tak czy siak sama nowa matryca jest warta dołożenia do E-PL5.

Co do gibanego wizjera to kosztuje on jednak dość sporo.

Dzięki za sugestię :wink:
A E-PL7 jednak zabija trochę ceną (na razie :wink:)

apz
3.11.14, 13:28
Domyślam się, że trzy przejściówki zapewniają duży komfort przy tej różnorodności. Musze jednak przetestować to w praktyce i dopiero ocenić, chociażby z jedną przejściówką.Po prostu sięgam i przypinam, nie zastanawiając się które biorę szkło. Ponieważ ma ze sobą dwie lub trzy stałki mikro, to zawsze mam to samo miejsce do zwolnienia obiektywu do przyciśnięcia. Tak mi po prostu wygodniej...

MAF
3.11.14, 14:49
Dzięki za sugestię :wink:
A E-PL7 jednak zabija trochę ceną (na razie :wink:)

Osobiście uważam że rozpatrując E-PL5 vs E-PL7 warto dołożyć do tego drugiego.
Tyle że my tu mamy rozważania E-PL3 vs E-PL5, a jak budżet nie pozwala to zamyka to dyskusję :-(

Bierz piątkę - to pod wieloma względami lepszy aparat od E-PL3, a w niczym nie gorszy (może poza ceną).

zigger
3.11.14, 15:35
.....Uważam że warto są w galerii obecnie moje fotki robione nocą z 14-54 (I) i E-PL5.
Dzięki za przykłady. Nie obejdzie się jednak bez własnoręcznego doświadczenia, aby stwierdzić czy to działa w moim przypadku ;-)

Bodzip
3.11.14, 18:07
Dzięki za przykłady. Nie obejdzie się jednak bez własnoręcznego doświadczenia, aby stwierdzić czy to działa w moim przypadku ;-)
Trza bywać na zlotach :-P

apz
3.11.14, 19:50
Trza bywać na zlotach :-PPopieram, poza przyjemniścią wspólnego pobiesiadowania, jest okazja do popróbowania roamaitych sprzętow współzlotowiczów, taka świecka olympusclubowa, tradycja....