PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada AF w OMD-M5



macieknr1
27.10.14, 21:26
Witam zastanawia mnie jaki wy macie sposob na blokowanie ostroscie w OMD-M5 naprzyklada z 45 f 1.8 bo z 12-40 sprawa wydaje sie prosta przycisk L-fn. A jak wy to robicie naprzyklad z 45 ?

GoBo
27.10.14, 21:59
W M10 mam to podpiete pod jeden z funkcyjnych. Chyba kazdy PEN to ma.

AEL/AFL

banc
27.10.14, 22:20
W trybie S-AF mam AF pod innym klawiszem niż spust. W E-M5 i teraz w E-M1 pod Fn-1.

easy_rider
27.10.14, 23:07
W trybie S-AF mam AF pod innym klawiszem niż spust. W E-M5 i teraz w E-M1 pod Fn-1.Ooo... wreszcie ktoś normalny :mrgreen:
Jednym palcem autofokus, drugim ekspozycja i migawka - od zawsze tak mam - jeszcze w czasach Canona, a teraz Olympusa tak samo.

banc
27.10.14, 23:17
Ooo... wreszcie ktoś normalny :mrgreen:
Jednym palcem autofokus, drugim ekspozycja i migawka - od zawsze tak mam - jeszcze w czasach Canona, a teraz Olympusa tak samo.

Normalny powiadasz. Ciekawe dlaczego, prawie za każdym razem, jak ktoś bierze mój aparat do ręki to muszę tłumaczyć i tłumaczyć ...
Jedynie ludzie robiący makro trochę mnie rozumieją. Z resztą od tego się zaczęło. Jak zakochałem się 50tce na 4/3 to nie chciało mi się ciągle przełączać między AF/MF. No i tak zostało.

Swoją drogą druga metoda na zablokowanie to podłączenie pod FNa przełącznika AF/MF. Czyli wyostrzyć, zablokować, cyknąć, odblokować.

KoValus
28.10.14, 08:05
W trybie S-AF mam AF pod innym klawiszem niż spust. W E-M5 i teraz w E-M1 pod Fn-1.

Gdzie to ustawić w E-M5? Szukałem i nie mogłem znaleźć

GoBo
28.10.14, 08:43
Nie szukałeś raczej. 10 sekund na google ... ale proszę bardzo :
1. Menu - kółka zębate - A - [AEL/AFL] , funkcje spustu + guzika AEL/AFL
W instrukcji są tabelki wszystkich kombinacji
2. Menu - kółka zębate - B - [Button Function] i wybierasz sobie co ma jaki guzik robić

Stopka ;-)

---------- Post dodany o 08:43 ---------- Poprzedni post był o 08:34 ----------

Jeśli szukałeś, a nie znalazłeś to możesz mieć ukryte cale menu "kółka zębate".
Aby je odblokować: -> Menu - klucz - Menu Display (nad Firmware) - włącz wszystkie .