Zobacz pełną wersję : adapter micro 4/3 na 4/3
Dopiero zaczęłam zabawę z fotografią i niestety wszystkiego jeszcze nie ogarniam. Chciałam się zapytać czy jeżeli posiadam adapter micro 4/3 na 4/3 ale bez przenoszenia elektroniki to czy jestem w stanie wykorzystać obiektyw (olympus zuiko digital 40-150mm 1:4-5.6) w aparacie E-PL5 ??
Taki adapter to do obiektywow manualnych. W tym 40-150 nie bedziesz mial jak ustawic przeslony.
ani ostrości, nie wspominając o AF
czyli muszę zainwestować w adapter z elektronika :) Dzięki bardzo :)
czyli muszę zainwestować w adapter z elektronika :) Dzięki bardzo :)
To nie żadna elektronika, tylko zwykłe przeniesienie styków elektrycznych. Fakt, że golą za to całkiem sporo :roll:
To nie żadna elektronika, tylko zwykłe przeniesienie styków elektrycznych. Fakt, że golą za to całkiem sporo :roll:
Podejrzewam, że jednak w takim adapterze jakaś elektronika może być. Choćby ze względu na inną metodę ostrzenia w obiektywach (po kontraście i fazowa). Liczba styków też jest różna w obiektywach 4/3 i m4/3.
Kupowanie MMF tylko dla jednego 40-150 to pomyłka. Sprzedaj i kup wersję pod m4/3.
w sensie sprzedać obiektyw i kupić odpowiedni pod micro 4/3 ??
Tak, zresztą zobacz na ceny.
Nowy MMF czyli przejściówka ze stykami sygnałowymi kosztuje więcej niż nowy 40-150 pod m4/3.
Noo to fakt jest różnica w cenach :)