PDA

Zobacz pełną wersję : Mokre piksele

Hrr
17.10.14, 21:44
Z początku zastanawiałem się czy tym zdjęciom należy się osobny wątek. Skoro modne jest zakładanie innego dla każdego urlopu, to zdjęcia podwodne chyba na takowy zasługują. Potem machnąłem ręką i postanowiłem wrzucać jak do tej pory wszystko do swojego wątku.

Jednak za dobrą radą APZ'ta wątek powstaje, we właściwym miejscu. Bo w tym temacie jestem niebieski i potrzebuję jak najwięcej waszych uwag. Głównie rozchodzi się o obróbkę, konkretniej kolory. Ale wiadomo, że i w całą resztę bić jak w bęben.

Kieruję to nie tylko do naszych podwodnych speców, to zdjęcia jak każde inne więc każdy może dodać cenne wskazówki od siebie.

Pierwsza wrzuta to zdjęcia wykonywane bez spiny, dla przyjemności moczenia się. Nurkowałem płytko, sam XZ-2 i światło zastane.

1.
133043

Wygląda to na coś z dużej rodziny Babek, ale głowy nie dam.

2.
133044

Ot krabik

3.
133045

Nie ma ta flądra polskiej nazwy. Po hiszpańsku nazywa się przepięknie: "Tapa culos" co w wolnym tłumaczeniu będzie coś w stylu "Chowa zadek". Cudownie się maskuje, będzie później więcej zdjęć.

jaclas
17.10.14, 21:56
Fajne, ciekawe zdjęcia. Obejrzałem je z przyjemnością i czekam na więcej:)

kolba
17.10.14, 22:12
Wątek zapowiada się bardzo dobrze. Zdjęcia super. pozdrawiam.

masakrer
18.10.14, 00:03
Super, ze sie zdecydowales na osobny watek z podwodymi zdjeciami.Bedziemy sobie gawedzic :mrgreen:
Doceniam fotki robione na bezdechu, bo pod woda trudno jest trafic z ostroscia (nawet z butla)
Z tej pierwszej serii najbardziej podchodzi mi krabik.
Lenguado tampoco esta mal :wink:, ale chetnie bym zobaczyla inny kadr, nie taki z gory.
Wydaje mi sie ze WB jest w porzadku, ale wez daj wiecej czadu tym kolorkom, przeciez to Kanary :cool:

Pozdrawiam i czekam na kolejna porcje.

witia
18.10.14, 08:48
Dwa pierwsze kadry - bardzo dobre.
Pozdrawiam.

Hrr
19.10.14, 16:42
Dzięki za ciepłe przyjęcie, będzie tego więcej i więcej.

Masakrer, a ver Lenguado to chyba nie jest i pasuje mi po całości do Bothus podas, no spójrz tylko na tę mordkę:

4.
133169

Z tymi kolorami to też nie ma co szaleć, nie wszystko tu takie barwne jak kanarki jest ;) To miejsce akurat wielobarwnością nie grzeszyło i na 7-10m bez lampy nie można się wiele spodziewać.

5.
133167

6.
133168

Barewna. Sympatyczna rybka poruszająca się nad piaszczystym dnem sondując je długimi wąsami, służą jej też do wygrzebywania tego co namierzy. Na zdjęciu niemal niewidoczne, nieśmiało podwinięte pod pyszczek.

masakrer
21.10.14, 22:42
Dzięki za ciepłe przyjęcie, będzie tego więcej i więcej.

Masakrer, a ver Lenguado to chyba nie jest i pasuje mi po całości do Bothus podas, no spójrz tylko na tę mordkę:

4.
133169

Masz racje, to "Bothus podas" (Gallo) ale musisz przyznac, ze wyglada prawie jak lenguado :-P i jakby powiedzial Saboor, wyglada na jadalne :mrgreen:

5.
133167

A wiesz co to za rybka ta na piasku? To przesympatyczna "Pez Arana" albo "Pez lagarto" ta po nadepnieciu ktorej wielu ludzi na dlugo pamieta swoja kapiel w morzu:twisted:
(jesli to nie…..to juz slepa jestem…)

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------

Jak tam po deszczu? Juz sie u was uspokoilo?
Masakra….z tego co widzialam jak zalalo Teneryfe.:???:

jaclas
22.10.14, 01:23
Kolejna ładna wrzutka. Lubię te podwodne zdjęcia, bo wiem, ze sam takich nie zrobię:)

Muminek
22.10.14, 09:38
Kolejny interesujący wątek podwodny, zapowiada się ciekawie, flądra kapitalna.

yamada
22.10.14, 09:47
fajny wątek, będę sobie zaglądał :)

Hrr
27.10.14, 13:32
Masakrer, tak wiem "pez lagarto" ( jaszczurnik rafowy czy jakoś tak po naszemu), należy do moich ulubionych modeli. Ma nieograniczoną wręcz cierpliwość...

7.
133985

W morzu śródziemnym też występują ? Nigdy ich nie widziałem w okolicach Cartageny, tutaj natomiast jest ich pełno !

133984

Damisela Canaria z rodziny garbikowatych, z nimi kojarzyć mi się będą tutejsze wody. Wesoło krążą niemal wszędzie gdzie się spojrzy, nie lubią się jednak z aparatem, często nieśmiało chowając się między kamieniami.

Yamada & Muminek dzięki za dobre słowo, mam nadzieję że zdjęcia zachęcą do regularnych odwiedzin.

Jaclas dlatego i ja się za nie zabrałem, kolejne połączenie dwóch hobby. Fascynacja światem podwodnym była zawsze, nurkowanie wołało mnie odkąd zamoczyłem się pierwszy raz w wodzie, a fotografia jak to fotografia. To jak ze zdjęciami koncertowymi, ale on były bardzo łatwe i po krótkim czasie zbyt powtarzalne. Tutaj jest piekielnie trudno, to prawdziwe wyzwanie by wyjąć z wody przynajmniej poprawne foty. A zrealizować coś konkretnego i to na poziomie jak tą chwilę wydaje się wręcz nieosiągalne ;)

Obie foty XZ-2 + 1 lampka

zigger
27.10.14, 13:47
Fajny wątek, z chęcią tu powrócę :-)
A przy okazji mam pytanie do poniższej kwestii:

Nie ma ta flądra polskiej nazwy. Po hiszpańsku nazywa się przepięknie: "Tapa culos" co w wolnym tłumaczeniu będzie coś w stylu "Chowa zadek". Cudownie się maskuje, będzie później więcej zdjęć.
A znasz może nazwę łacińska lub przynajmniej angielską tej rybki?

jaclas
27.10.14, 14:40
7 i 8 - znowu z przyjemnością obejrzałem:)

Hrr
27.10.14, 18:26
Zigger jasne, tak jak wspomniałem gdzieś tam wyżej jest to Bothus podas. Nie wiem pod jaką nazwą występuje w książkach kucharskich, o to zapytaj Saboor'a ;)

Dzięki Jaclas !

kolba
27.10.14, 18:46
Fajne kolejne wyrzuty. Pozdrawiam.

droplet
27.10.14, 19:07
Podoba mi się flądra, barwena i krabik.
Ciekawe czy tak blisko byś podszedł do barweny z butlą ;-)

zigger
28.10.14, 01:55
Zigger jasne, tak jak wspomniałem gdzieś tam wyżej jest to Bothus podas. Nie wiem pod jaką nazwą występuje w książkach kucharskich, o to zapytaj Saboor'a ;)
To ja tylko dodam, że jest to Skarp śródziemnomorski. Cechą charakterystyczną gatunku (widoczną także na Twoim zdjęciu) jest to, iż oczy są szeroko rozstawione (u innych gatunków fląder o wiele mniej), a dodatkowo "dolne" przesunięte do przodu w stosunku do "górnego". Cechę tę dobrze oddaje nazwa angielska: Wide-eyed flounder.
Co do Saboora, to już nie będę męczyć go od strony kulinarnej, gdyż i tak wiadomo, że wszystkie flądry są smaczne, niezależnie od nazewnictwa ;-)

szafir51
28.10.14, 14:45
ładne i ciekawe zdjęcia, będę zaglądał w poszukiwaniu podwodnych skarbów :)

Hrr
2.11.14, 16:08
Podoba mi się flądra, barwena i krabik.
Ciekawe czy tak blisko byś podszedł do barweny z butlą ;-)

Droplet pewnie tak samo albo i bliżej, nie ma przecież przymusu oddychania ;)

Zigger prawdziwy atlas ichtiofauny z Ciebie !

9.
134427

10.
134428

Wrak kutra rybackiego, leży niedaleko od brzegu przy mieścince Tabaiba. Dno zaryte w piach na głębokości ok 30m nie ułatwia robienia zdjęć. Mam spore nadzieje tam wrócić jeszcze, między innymi po lepsze kadry !

Kilka więcej na blogu (http://woj-blog.blogspot.com/2014/10/waiting.html)

zigger
2.11.14, 16:42
Zigger prawdziwy atlas ichtiofauny z Ciebie !
Dzięki, to taka mała podpowiedź tylko :-) PS. Fajny kuterek!

masakrer
2.11.14, 18:32
Te ostatnie tez bez butli??? :shock::shock::shock:

Hrr
2.11.14, 21:38
No raczej. Z butlą to strach do wraku wchodzić, zahaczysz gdzieś jakąś rurką bąbelki pogubisz i kaplica ;)

droplet
2.11.14, 23:09
No raczej. Z butlą to strach do wraku wchodzić, zahaczysz gdzieś jakąś rurką bąbelki pogubisz i kaplica ;)
Szacun! Ile wytrzymujesz na wstrzymanym oddechu?

kolba
3.11.14, 09:53
Duży szacun.

Hrr
4.11.14, 11:00
Szacun! Ile wytrzymujesz na wstrzymanym oddechu?

Nie wiem w zasadzie ;) Jak trzeba wiele metrów w dół pedałować to mniej, ale te dwie - dwie i pół minuty raczej bez udręki specjalnej.

Nurkując w tym wraku nagrałem 2 filmiki, nie wyszły za specjalnie ale chcę spróbować zmontować z nich jeden. Jak będzie co to też tu wstawię.

Z tego samego dnia co wrak, bo w wodzie nie tylko ryby pływają:

11.
134544

12.
134545

Bodzip
4.11.14, 11:10
Jasny gwint, dwie i pół. Myśmy z bratem ale jako gówniarze próbowali na długość, to tak dwie minuty wychodziło. Ale to 50 lat temu było. Teraz przy astmie to nawet nie próbuję.
Gratulacje :D

jaclas
4.11.14, 11:28
... Teraz przy astmie to nawet nie próbuję.Gratulacje :D

Nie usprawiedliwiaj się! Bjoergen z astmą złote medale na olimpiadzie zdobywa:mrgreen:

Zapalka
4.11.14, 12:44
Świetne zdjęcia! U mnie wytrzymanie dwóch minut pod wodą to jednorazowy wyskok :P Wolę się unosić na powierzchni :D

droplet
4.11.14, 16:17
Nie wiem w zasadzie ;) Jak trzeba wiele metrów w dół pedałować to mniej, ale te dwie - dwie i pół minuty raczej bez udręki specjalnej.

Nurkując w tym wraku nagrałem 2 filmiki, nie wyszły za specjalnie ale chcę spróbować zmontować z nich jeden. Jak będzie co to też tu wstawię.

Z tego samego dnia co wrak, bo w wodzie nie tylko ryby pływają:
[zdjęcia]

Kiedyś mi powiedziano, że prawdziwy freediving zaczyna się od 3min, do tego nigdy nie doszedłem.
Skąd tyle bąbelków na tych zdjęciach? Ja cenie w freedivingu ciszę i spokój a te bąbelki potrafią osiąść na porcie i jest problem :-)

Hrr
4.11.14, 22:34
Do trzech minut przy spokojnym i płytkim (ok 10m) nurkowaniu podejrzewam, że zdarza mi się dobijać. Ale nigdy nie przyszło mi do głowy tego mierzyć. Wolę się na zdjęciach skupić, wtedy mózg zapomina o oddychaniu i można całkiem sporo kadrów wyłowić.

Droplet bąble to ci z butlami wszędzie rozsypują ! Owy wrak cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na łatwą dostępność. Trudno trafić na moment żeby akurat nikt się tam z butlami nie kręcił.

Zapałka warto się nieco zanurzyć, to nic nie kosztuje, a tyle tam do oglądania !

masakrer
4.11.14, 23:01

Klaniam sie z podziwu, ale zarazem musze przyznac, ze do freedivingu podchodze z respektem.
Niestety znam przypadki kilku mlodych ludzi ktorzy zostali w wielkim blekicie na zawsze. Najczesciej spowodowane to bylo tym iz nie potrafili poprawnie ocenic wlasnych mozliwosci, czy tez granic wytrzymalosci ich organizmu.
Wspominam o tym tak na marginesie, bo ja sama pierwsze podwodne zdjecia robilam na bezdechu, ale daleko mi nawet do twoich 2,50 minut:wink:

Co do ostatnich dwoch fotek….ahhhh gdyby nie te babelki…:-P:-P:-P
Ty tak na butle nie marudz, bo jak sie z nia raz zanurzysz i zaczniesz te wszystkie cuda ogladac i fotografowac bez ograniczen, to dopiero pogadamy.

Mirek54
5.11.14, 00:02
A nie ma takich butli co nie wydzielaja babelkow??.Cos mi sie o uszy obilo.

droplet
5.11.14, 00:15
Są, ale jeszcze za drogie (ok USD 10 000). Rebreather po polsku oddycharka z obiegiem zamkniętym.

jaclas
5.11.14, 00:20
Ostatnio oglądałem w TV program z Muzeum Nurkowania w W-wie(http://www.malypodroznik.pl/polska/mn_muz_nurkowania/muz_nurkowania.htm) i była mowa o nurkowaniu "bez bąbelków". Na razie drogie, ale stosowane już między innymi w wojsku.

Mirek54
5.11.14, 00:24
Widzicie teraz ile ja wiem.Az sie sam sobie dziwie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Saboor
5.11.14, 12:22
Co do Saboora, to już nie będę męczyć go od strony kulinarnej, gdyż i tak wiadomo, że wszystkie flądry są smaczne, niezależnie od nazewnictwa ;-)
Wreszcie ktoś mnie rozumie, dzięki!:cool:
Foty super, jeszcze sobie pooglądam.

Mirek54
5.11.14, 12:39
Foty super, jeszcze sobie pooglądam.

A oglądaj se.......fląderko:-P

Saboor
5.11.14, 12:58
A oglądaj se.......fląderko:-P
Ach jakżeż Ci jestem wdzięczny o złośliwcze! :-P:mrgreen:

masakrer
5.11.14, 16:59
Ostatnio oglądałem w TV program z Muzeum Nurkowania w W-wie(http://www.malypodroznik.pl/polska/mn_muz_nurkowania/muz_nurkowania.htm) i była mowa o nurkowaniu "bez bąbelków". Na razie drogie, ale stosowane już między innymi w wojsku.

Stosuje sie je rowniez do nurkowania w grotach, ze wzgledu na bezpieczenstwo. Bez babelkow woda jest bardziej przejzysta i nie odrywaja sie nieczystosci od scian groty, ktore moglyby znacznie pogorszyc widocznosc.

---------- Post dodany o 15:59 ---------- Poprzedni post był o 15:57 ----------

A moze ty masz jakies ukryte talenty Mirek o ktorych nie wiesz. Albo byles nurkiem w poprzednim wcieleniu :-P:wink:

Hrr
5.11.14, 23:44
Masakrer Zgadzam się z Tobą, kursy nurkowania zacznę w okolicach lutego / marca przyszłego roku i bardziej niż pewnym jest, że zatracę się w tym bezpowrotnie. Nie ma nic bardziej wkurzającego niż sytuacja gdy mam cierpliwego modela ładnie usadowionego, zapowiada się interesująca akcja, wizja na wspaniały kadry itp, a tu już się ciemno przed oczami robi i jeszcze zostaje 15m dyndania do góry.

Freediving ryzykowny... uważam jeżdżenie samochodem za bardziej niebezpieczne od wszystkich sportów z ekstremalnymi włącznie. Każdy z nas na pewno zna kogoś kto stracił życie jadąc / wracając z pracy / zakupów itp. Jeśli szlag mnie trafi nurkując to przynajmniej złapie mnie realizując pasje.

Ciekawi mnie wasza negatywna opinia na temat bąbelków z 2 ostatnich zdjęć. Jak dla mnie one właśnie czynią te kadry pełniejszymi i ciekawszymi, wypełniają przestrzeń dając jednocześnie większą siłę zdjęciu, pojawia się ten ważny element jakim jest powietrze ( zwłaszcza pod wodą ;) ). Gdy zobaczyłem jak koleżanka daje nura w tej kolumnie bąbli to aparat "sam" wziął się za zdjęcia których nie miałem w planach robić, bo jakoś człowiek machający płetwami w (pustej) toni nie wydawał mi się ciekawym zdjęciem.

Pozdrawiam i dziękuje za wizyty !

droplet
6.11.14, 00:26
Bąbelki to głównie turystyka podwodna a to znaczy dużo ludzi i tłok. Freediver nie robi takiego zamieszania.
Zobacz np na zdjęcia :
Jacques de Vos (https://500px.com/Dayiscoming)

zigger
6.11.14, 00:54
Wybacz, ale przypomniało mi się pewne stwierdzenie A. Leppera - on "sam sobie siebie zazdrościł" :-) :-) :-)

Proszę! Staram się...

Hrr
6.01.15, 01:56
Droplet zdjęcia Jacques'a to moja biblia, znam od dawna i często wracam.

Fotki jeszcze z zeszłorocznego moczenia, a dużymi krokami zbliżają się nowe!

13.
138469

14.
138470

Mątwy zdarza mi się spotykać raczej rzadko. A cudowne to stworzenia, wszystkie kameleony razem wzięte odpadają w przedbiegach! To i z jaką prędkością głowonogi te potrafią "wyświetlać" na swojej skórze przepełnia podziwem, a i przyprawić może o zawrót głowy. I o to chodzi, bo gdy ubarwienie nie zadziała jako kamuflaż to można zawsze spróbować drapieżnika skonfundować. A w ostateczności siknąć atramentem.

masakrer
8.01.15, 01:20
Masz racje, ze to cudowne stworzenia. Ja tez je uwielbiam podobnie jak i osmiornice.
Nie stawiala ci sie? No wiesz, co mam na mysli, podnosza te swoje ramiona jak slonie do gory zeby odstraszyc albo zmylic przeciwnika. :grin:

Hrr
9.01.15, 00:46
Nie, chyba jakaś już starsza zmęczona życiem sztuka i wiele jej się nie chciało. Bardzo cierpliwa była i jak już robiłem się baardzo natrętny to dopiero odpływała metr w tę czy w tamtą.

Hrr
12.02.15, 00:46
Sucho się tu zaczyna robić!

Salmonete to cierpliwe stworzenia, już nie pierwsza sztuka która cierpliwie gapi się w obiektyw i nie kwapi się do machania płetwami.

15.
140624

16.
140623

Tutejsze wody bardzo rozleniwiają. Dzień nie był zbyt słoneczny, głębokość ok 8m a światła tyle, że nawet nie rozpaczałem za bardzo z powodu zapomnianych baterii do lampy...

yamada
12.02.15, 11:39
14 jest zarąbista :)

waruga
12.02.15, 14:06
Swietne foty z glebin.

alnico
12.02.15, 22:25
Fajne mątwy, szczególnie ta z 14-tki :grin:

Hrr
16.09.15, 00:00
Długo, oj długo. Ale znowu zaczynam nie oddychać, a i zdjęcia w tym czasie robić.

17.
157114

Peje diablo (Labrisomus muchipinnis) z galerii.

18.
157115

Grunt to pasować do wystroju kamienia.

19.
157116

Wiem że pod światło się nie robi, ale mnie zaciekawił to i może was - znaczy się dokumentacyjnie bo i ja pierwszy raz takiego golasa widziałem.

20.
157117

B&W bo i na 20m za wiele kolorów już nie ma. Dylemat tylko był czy lepiej w low czy high key.

glee
16.09.15, 08:55
ciekawi mnie jaki masz stosunek udanych/do nieudanych podwodnych fot? - bo to co pokazujesz to miejscami perełki ; )

droplet
16.09.15, 13:05
Ślimaczek na 19 zaprezentował swoje podwozie, załapałeś go chyba w locie :-)
Fajne zdjęcia

Hrr
17.09.15, 00:01
Glee trochę tego jest, zazwyczaj zbliżam się do takiej gadziny coraz bardziej testując jej cierpliwość więc tu już są z 2-3 foty. Jak już się jest wystarczająco blisko no to 2-3 na wszelki wypadek (woda to nie stabilne medium, pływa wszystko, a głębia ostrości tak samo za mała jak na suchym lądzie). A jak dodasz do tego jeszcze kiepski spust migawki w obudowie do XZ-2 (tzn słabo wyczuwalny "półwcisk") to zawsze zaplącze się jeszcze jakiś przypadkowy kadr. Ale jednak jest tego mniej niż za czasów gdy robiłem zdjęcia na koncertach.

Droplet lewitował, a raczej na paluszkach po tym dywanie stąpał ;)

yamada
17.09.15, 05:47
19 najbardziej mi się podoba :) fajnie że znów nadajesz.

Tomakinho
19.09.15, 21:44
Fajne fotki :-)

Hrr
29.09.15, 14:49
Dziękuję za pozytywny odzew, kolejne moczenie i następne zdjęcia. W dalszym ciągu bez zbędnego komplikowania sobie życia lampami, ramionami etc etc. Wszystko to na dnie szafy czeka na swoją kolej

21.
157995
Pejepeine (Xyrichthys novacula) to wielce cierpliwy model, pływa sobie powoli na wiele pozwalając. Lecz mocniej przestraszony błyskawicznie zagrzebuje się w piasku.

22.
157994
Pez lagarto, w tym przypadku raczej ukryty smok aniżeli przyczajony tygrys.

23.
157993
Seifía (Diplodus vulgaris)

24.
157992

Łąk na powierzchni tu nie ma, ale za to pod wodą już tak.

Jak widzą wam się kolory? Jeśli coś razi dziwnie po oczach to dajcie znać.

fret
29.09.15, 15:26
Fajne kadry, stawiam na 20. Kolorowe strasznie dają po oczach.

Ed.: Dopiero teraz przeczytałem ostatnie zdanie. Wygląda na to, że sam nie jesteś do końca zadowolony z kolorów :)

Hrr
29.09.15, 15:47
Pracuję nad tym, a nie ma lekko bo zwyczajnie zjechać z saturacji się nie da bo obraz robi się sprany. Zieleń toksyczna albo w żółć ucieka, na fiolet muszę mocno uważać bo mi go matryca laptopowa przekłamuje. Niebieski lubi uciec w zgniło-zielonkawy bądź szaro-bury. Czerwień miesza się z fioletem i gryzie zahaczona o zielony bo ten trzyma się z żółtym. No i bądź tu człowieku mądry ;)

droplet
29.09.15, 16:41
Podoba mi się kompozycja "wydm" z jaszczurnikiem na 22.

alnico
29.09.15, 23:01
Dla mnie też 22 najfajniejsza :)

Hrr
21.07.16, 00:04
Dawno oj dawno, aż zły na siebie jestem.
No ale dzięki temu od teraz mokre zdjęcia będą już regularniej.

25.
178677

Talasoma pawia (Thalassoma pavo)

26.
178676

Gallinita (Canthigaster capistrata)

27.
178678

Talasoma pawia (Thalassoma pavo)

28.
178679

Seifíe ( Diplodus vulgaris )

I uwierzycie, że te zdjęcia robione są w środku dużego miasta ;) ?

Hrr
11.08.16, 22:04
XZ-2 z soczewką INON +10 i błyskane jedną lampką:

29.
180460

30.
180458

31.
180459

Hrr
5.10.16, 14:16
Szersze kąty:

32.
183133
Ławica Pomadasys incisus, nie znam polskiej nazwy w wolnym tłumaczeniu było by "Chrapacz".

33.
183134
Rybka to Fula Negra (Abudefduf luridus), gąbka Verongia (Vrongia Areophoba)

Hrr
10.11.16, 01:17
Kilka mokrych obrazków więcej.

34.
184701

35.
184702

36.
184703

37.
184704

Pozdrawiam

apz
10.11.16, 01:28
Kilka mokrych obrazków więcej.
Pozdrawiam
Krab i poniższa rybka urodziwe...

Maciek6311
26.06.17, 12:11
To może ja z pewną nieśmiałością odświeżę191953

yamada
27.06.17, 14:28
śmielej odświeżaj, mokre piksele oglądam z ciekawością

Hrr
13.07.17, 21:03
Ile bym się nie zastanawiał to kompletnie nie widzę nic złego w chodzeniu do wody codziennie.
Szkoda tylko że szef tego nie rozumie...

38.
192550
Nienadęta wydmuszka

39.
192551
Cierpliwy wieloszczet

40.
192549
Mątwa w zawieszeniu

Wszystkie zrobione XZ-2 i błyskane jedną lampką.
Od zaniedługo lampki będą dwie a i sporadycznie do wody wpadnie EM-5

Maciek6311
17.07.17, 11:06
192659 znowu się podłączyłem

Hrr
7.06.18, 22:47
Daawno oj dawno nic tu nie było, a zdjęcia się robią to i może coś powrzucam.

Zacznę edukacyjnie:

41. Widzicie rekina?
201604

42. Bo on Was na pewno
201603

To całkiem spory okaz Squatina squatina. Po hiszpańsku Angelote, angielsku Angel Shark, a po naszemu jakże sympatycznie Raszpla Zwyczajna (bądź Anioł Morski).
Rekin to dość nietypowy, przeżytek ewolucyjny, którego populacja gwałtownie spada mimo iż jest chroniony. Trudny do wypatrzenia, większość czasu spędza zagrzebany w piasku, a aktywny jest głównie nocą.
Niestaty gdy natknąłem się na ten piękny okaz zapięty miałem 60mm makro więc z szerszych planów nici. Aby zobaczyć większy kawałek owego chrzęstnoszkieletowca polecam filmik który nagrałem pod koniec ubiegłego roku:

https://www.youtube.com/watch?v=Gsr0zhZhnNI

43. Mało jest stworzeń brzydszych od kraba "en face"
201605

44. Ośmiornica na spacerze (ta sama z filmiku z innego wątku)
201606

Hrr
5.10.18, 23:56
Wysechł wątek totalnie!

Podwodne robienie zdjęć rządzi się swoimi prawami. Poza utrudnionym oddychaniem, jeszcze gorzej sprawa się ma z wymianą obiektywów. Ot trzeba przed wejściem do wody zdecydować jakie zdjęcia będziemy robić. Często tak właśnie bywa, że decydujemy się zabrać właśnie nie ten obiektyw który by się przydał. Jakimś wyjściem jest 12-50, który często zabieram na nurkowania na których nie wiem czego mam się spodziewać. 12mm to wystarczająco szeroko żeby co nieco zmieścić, filmik nagrać. 50 mm elegancko się nada na wąskie kadry, a po założeniu nań mokrej soczewki od biedy i macro się strzeli. Ale jak już coś robić to porządnie, prawdziwe macro to tylko stałka 60mm (w systemie olka), a jak ma być szeroko to minimum 9mm.

Takich przypadków mam bez liku, niemal na każdym nurkowaniu . Acz nieraz trafiają się prawdziwe kwiatki:
Pierwszy dorosły osobnik Langusty Kanaryjskiej jaki miałem okazje podziwiać postanowił dać się znaleźć gdy nurkowałem z 60mm macro. Skorupiak był pokaźny, jakieś 30cm długości i w kadrze trudno było go upchnąć:

45.
204715

Ale jak się okazuje, nie bezpodstawnie nazwana została owa langusta "Kanaryjską". Leniwa bestia nie ruszyła się z miejsca i gdy wróciłem tam dnia następnego z 9-18mm gotowym do akcji skorupiak czekał gotowy by pozować do zdjęć.

46.
204714

PS. Uprzedzając pytania zwłaszcza Saboora, tak to się je. Chyba musiały być całkiem smaczne gdyż wyłapano ich tyle, że gatunek ten objęty został ochroną

droplet
6.10.18, 00:45
Ciekawe dlaczego to Langusta Kanaryjska bo podobne są w całym Morzu Śródziemnym, po polsku Krab Łopaciarz. One są tylko ciężko jej zobaczyć.

Hrr
9.10.18, 14:07
Muszę bardziej zgłębić temat, nie wiedziałem że w Śródziemnym też występują. Są leniwe, zapewne stąd ta nazwa.
Ale faktem jest, że na wyspach zbyt namiętnie je łapali i populacja jest licha.
Łopaciarz fajna nazwa :-D

Hrr
11.10.18, 00:36
Jakiś czas temu utopiłem jednego flasza, no cóż gdzie drwa rąbią...
Skutek tego taki że mam teraz jedną lampę i to dość niewielkiej mocy. Jak żyć?
Od dłuższego czasu bardzo podoba mi się nowy nurt, który od jakiegoś czasu coraz częściej widuję w fotografii podwodnej. Głownie wśród fotografów japońskich.
Całość wygląda jak typowe zdjęcia macro na powierzchni: mała głębia ostrości, dużo bokeh i bardzo jasne tonacje (Czyli generalnie rzecz ujmując zupełnie na opak temu co kanon zdjęć UW przyjmuje).

Zaczynając mokre foty, strzelając XZ'tem miałem podobną wizję dla swoich zdjęć. Z czasem coraz bardziej od niej odchodziłem, no a teraz postanowiłem się z nią przeprosić.
Otwarty MZD 60mm macro ślicznie maluje rozmywając w sposób przyjemny dla oka to co poza głębią ostrości, natomiast to co ostre jest nadaj bardziej niż zadowalającej jakości. Dzięki "małej" matrycy GO jest wystarczająca by coś w niej zmieścić. Otwarty obiektyw przepuszcza więcej światła i nagle okazuje się, że moja słaba lampka daje radę (wsparta szerokokątną latarką dla wypełnienia czy raczej ocieplenia cieni).

Kilka przykładów:

47.
204840

48.
204841

49.
204842

Janeczek
11.10.18, 08:41
Por favor Adalberto:)

Zlapalem Cie wreszcie, niestety tam gdzie bylem na razie mnie nie bedzie, zatem bede zagladal tukej.
Mam nadzieje, ze bedzie watek na bogato, sliczny swiat, pelen kolorow i dostojnosci, zapodawaj kiero!

Hasta manana, asta lavista, mi amor amigo!:)

Hrr
11.01.19, 22:33
Nie tylko ryby w wodzie pływają.

50.
207467

51.
207466

52.
207468

53.
207469

Zdjęcia podwodne przy świetle zastanym / naturalnym wymagają niezwykłej żonglerki podczas obróbki. Dużo kręcenia i machania suwakami, piksele aż piszczą zwłaszcza, że ISO potrafi wjechać w okolice 1600.
Co ciekawe bodaj po raz pierwszy znalazłem zastosowanie dla trybu S. Zazwyczaj focę w A, nieraz M. Natomiast S użyłem może kilka razy przy panoramowaniu. Tutaj za to doskonale sprawdza się kombinacja Auto ISO (200-1600) + S na 1/200s.

Zdjęcia robione MZ 9-18 w standardowym płaskim porcie.

Hrr
26.07.19, 22:40
Na wyspach organizowanych jest całkiem sporo zawodów (bardziej to określenie pasuje niż "konkurs") w fotografii podwodnej. Największą famę ma Fotosub na Lanzarote: Mar de Lava. Wraz z oswojoną syreną postawiliśmy wziąć w nim udział. Jako iż w samych zawodach nie dozwolona jest żadna obróbka zdjęć wiedziałem, że większych szans nie mam, lecz jedna z kategorii taką możliwość dawała:
Była to kategoria "Museo Atlantico" czyli foty zrobione w obrębie podwodnego muzeum. Jako iż samo to miejsce było baardzo wysoko na mojej liście rzeczy do odwiedzenia to i wzięliśmy się do dzieła.
Sama wizyta trwa tylko 45min, rzeźb jest sporo tak więc cała akcja musiała być dobrze zaplanowana, aby wyjść z wody ze zdjęciami po które przyszliśmy.
Głębokość to ok 14m, więc trochę było wiosłowania góra-dół (zdjęcia robione zgodnie z tradycją na bezdechu).

54.
213019
55.
213020
56.
213021
57.
213022

Mimo iż konkurencja była duża bo brali udział wszyscy najlepsi fotografowie UW z Kanarów to ostatnie z prezentowanych tu zdjęć zostało wybrane przez jury jako najlepsze.

Ola_Olga
26.07.19, 22:54
Mimo iż konkurencja była duża bo brali udział wszyscy najlepsi fotografowie UW z Kanarów to ostatnie z prezentowanych tu zdjęć zostało wybrane przez jury jako najlepsze.

Gratulacje! Zdjęcie jest niesamowite. Skromnie się chwalisz :)
Zazdroszczę płuc:wink:

Rabbit
26.07.19, 23:18
gratuluję :)
wszystkie zdjęcia świetne, mnie osobiście najbardziej podoba się w kręgu- 56

droplet
1.08.19, 00:28
Myślałem o tym miejscu na Lanzarote ale odpuściłem po obejrzeniu zdjęć w sieci. Większość zdjęć była nieciekawa. Nie ta pora/światło i zawiesina. Oferowane pory nurkowania nie odpowiadały mi.
Na Lanzarote można znaleźć wystarczającą ilość naturalnego piękna, jeszcze.
Niemniej ja nie miałem takiego j pomysłu na zdjęcie ze światłem ani tak fotogenicznej modelki.
Bardzo podobają mi się te zdjęcia. Gratuluję konkursu, wiem co to prezentacja surowego zdjęcia UW.
Bardzo zazdroszczę nurkowania na wyspach wiosennych ;-)

gulasz
4.08.19, 11:35
miło mi donieść że zdjęcie to zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze Foto Miesiąca Lipca - gratulacje

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213022&d=1564172264

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

od siebie dodam że foty świetne - zarówno ostatni jak i to w kręgu najbardziej mi się spodobały
gratulacje :)

Hrr
6.08.19, 10:09
Gulasz Dziękuję bardzo! Miło mi, że zdjęcie sie spodobało na forum.

Droplet Museo Atlantico to ciekawe miejsce i coś o tyle innego iż nie traktowałbym tego jako alternatywa czy konkurencja do "naturalnych" miejscówek. Sama idea mi się spodobała, wykonanie i przekaz również. Lecz ze względu na cenę wizyty (40€ za jedno nurkowanie bez wynajmu sprzętu) gdyby nie pomysły na zdjęcia i dodatkowa motywacja w postaci konkursu to raczej bym się na to nie zdecydwał.
Ale jeśli chodzi o same zdjęcia to pomysłów mieliśmy 1000 a światełko Lume Cube było strzałem w dziesiątkę. Zaplanowaliśmy powrót na początku września, juz na nieco innych warunkach i poza zdjęciami głównym zadaniem będzie nakręcenie filmiku.

gulasz
16.08.19, 01:07
Miło mi poinformować tym razem
żę poniższa praca została wyróżniona w konkursie na najlepsze foto lipca 2019
gratulacje :)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213022&d=1564172264

Hrr
27.11.19, 02:26
mZD 45mm f 1,8 wylądował mi w torbie mocno przypadkowo. Na początku mało używany z czasem wypracował sobie u mnie opinie jednego z ulubionych szkieł. Dziś zabrałem go pod wodę, oj dostanie tam stały etat!

58.
216817
Serranus scriba

59.
216818
Mątwa Sepia officinalis
60.
216819
Młody okaz Pagrus auriga
61.
216820
Lithognatus mormyrus
(ciekawe, że z angielska zwą je paskowanymi morskimi leszczami...)
62.
216821
Stephanolepsis hispidus

Masa frajdy z tym szkłem. Ostrzy błyskawicznie, całkiem ostry od pełnej dziury, a przy tak otwartej przysłonie minimalny błysk naświetla kadr wystarczająco więc lampa ładuje się niemal natychmiastowo. Jedynie minimalna odległość ostrzenia mogła by być ciut mniejsza (acz pewnie ucierpiałaby na tym prędkość AF).

Hrr
20.03.20, 10:41
Co by wątek całkowicie nie utonął podrzucę kilka zdjęć z wizyty w jednym z moich ulubionych wraków, znajdującym się u wybrzeży Teneryfy (miejscowość Tabaiba) "El Peñon".

Był to holownik, który w 2006 roku po odbyciu 40 letniej służby został tu umyślnie zatopiony. Iniciatywa miejscowego klubu nurkowego "El Pejin" okazała się strzałem w dziesiątkę. Wrak spoczywa na 25m głębokości nie więcej niż 200m od brzegu co czynigo niesamowitą atrakcją dla nurków rekreacyjnych.
Nie tylko ludzie na tym skożystali, jednym z głównych zamysłów zatopienia wraku było stworzenie warunków do życia dla morskiej fauny i cel ten osiąfnięto w 100%. Ławice sardynek, barakudy, skorpeny czy ryby trąbki to stałe bywalce tych okolic. Dzięki licznym schronieniom w okolicach dna można spotkać ośmiornice, rózne gatunki ogończy, a i objęty ochroną rekin Angelote jest tu częstym gościem.

Jest to też doskonałe (na skalę światową) miejsce do treningu Freedivingu. Duże głębokości na wyciągnięcie ręki, brak prądów morskich czy termoklin. No i jest co zwiedzać po treningu ;)

63.
220363

64.
220364

65.
220365

66.
220366

Zdjęcia wykonane w okolicach 20m na wstrzymanym oddechu.
Robione Olkiem EM-5 + Lumix 7-14

NimnuL
16.07.20, 19:13
Rewelacyjne...

Hrr
17.07.20, 13:32
Rewelacyjne...

Dziękuję, miło słyszeć dobre słowo.

Jedną z moich ulubionych technik fotografi wodnej są zdjęcia "Pół-na-Pół".
Zasada jest prosta, część kadru przedstawia to co jest pod wodą a reszta to co ponad powierzchnią.
Daje to wiele możliwości i uwielbiam tę perspektywę. Wykonuje się je przy pomocy szerokokątnych obiektywów (w moim przypadku Lumix 7-14mm) umieszconych w portach kopułowych o możliwie jak największej średnicy (te najlepsze szklane 8 calowe bądź większe potrafią trzepać po kieszeni bardziej niż same obiektywy)

Trzy przykłady takich zdjęć:

67.
224402
68.
224403
69.
224404

Trudności to utrzymanie poziomu wody tam gdzie chcemy (łatwe tylko na basenie), ustawianie ostrości (aby obie partie były ostre, co nie jest takie oczywiste bo w każdym medium ostrość ląduje w innej płaczyźnie) i dobór ekspozycji (dół znacznie ciemniejszy od góry, trzeba sporo niedoświetlać i potem ciągnąć RAWa za uszy).

NimnuL
17.07.20, 14:16
Czemu ten wątek siedzi w dziale dla początkujących pozostanie zagadką do końca moich dni na tym łez padole.

pół-na-pół: całościowo wyśmienite. Od #69 nie sposób oderwać wzrok.
Zdjęcia podwodne nigdy nie były moim obszarem zainteresowania, a tu proszę - są wyjątki.

Bodzip
17.07.20, 15:35
Czemu ten wątek siedzi w dziale dla początkujących pozostanie zagadką do końca moich dni na tym łez padole. ...

To było dawno i nieprawda :-P Dołączyłeś w 2005 roku, ja trochę później - ale było tak, że nowy użytkownik zakładał swój wątek w dziale początkujących, a potem moderator/admin przenosił do oceny zdjęć.
Potem się to zmieniło na zasadzie - założyłeś watek w ocenie zdjęć, więc nie ma litości i pobłażania. W początkujących się pokazywało co źle, co niedobrze - w ocenie zdjęć można było jechać po kliencie.
A potem było jeszcze tak, że to użytkownicy proponowali przeniesienie wątku z początkujących do oceny, jak widzieli że delikwent ma pojęcie i robi fajne foty.
No a teraz jak został jeden moderator i jeden admin...

ps. nigdy nie byłem zwolennikiem usuwania (wywalania) moderatora, nawet jak się nie udziela na forum. Na moim forum Linuxowym - adminem/modem jest się dożywotnio. Mam kolegów, którzy wyjechali do Kanady czy Australii, ale status mają zostawiony. Jeden pracuje w Dolinie Krzemowej i od czasu do czasu wpada na forum pogadać o dupiemarynie.

NimnuL
17.07.20, 16:39
To się dużo zmieniło, bo w dziale z fotkami uprawiany jest masowy petting, a zdjęcia dziadowskie się przemilcza. Miałem przerwę o długości dekady i niestety po starych, dobrych forach został pył i zgliszcza, nic lepszego niż to tutejsze forum już się nie ostało, a i tu jest ruch jak w moim mieście w czasie lockdown... Raz po raz trafi się coś wartego zaczepienia oka, ale to już margines...

Hrr
20.07.20, 16:43
Cóż wątek rozpoczął się w dziale adekwatnym. Co i też myślę widać klikając na pierwsze strony.
Dużo soli się nałykałem, sporo nauczyłem, a przede wszystkim dowiedziałem się ile jeszcze do nauczenia pozostało.

Muminek
20.07.20, 22:07
Ostatnia połówkowa seria kapitalna.

Ola_Olga
20.07.20, 22:25
Cóż wątek rozpoczął się w dziale adekwatnym. Co i też myślę widać klikając na pierwsze strony.
Dużo soli się nałykałem, sporo nauczyłem, a przede wszystkim dowiedziałem się ile jeszcze do nauczenia pozostało.

I czas najwyższy na przeniesienie do oceny zdjęć.:)

NimnuL
22.07.20, 10:03
A niektóre rzeczy warto by przenieść z oceny zdjęć do początkujących...

droplet
22.07.20, 16:19
Bardzo dobre zdjęcia Over-Under. Obie połówki świetnie zbalansowane. Poza tym ciekawe.
Masz chyba szklana kopułę, bo ja musiałem swoją z akrylu lizać :-)
Chodzi za mną zrobienie rafy przy zachodzącym słońcu, ale nigdy nie mogłem trafić z czasem.

Hrr
22.07.20, 16:35
Droplet używam akrylowej kopuły od AOI i nawet lizanie wiele nie pomaga ;) Jak się dobrze przypatrzeć to widać krople czy smugi wody na wszystkich trzech załączonych zdjęciach.

Pół na pół z zachodem słońca też chodzi mi po głowie od długiego czasu, może akurat nie z rafą koralową bo nie mam pod ręką, ale coś zawsze się znajdzie.