PDA

Zobacz pełną wersję : Alternatywa wobec modelu XZ-10 (niekoniecznie ze stajni Olympusa)

tropikey
15.10.14, 14:19
cześć,

czy moglibyście doradzić, jaki aparat kompaktowy (niekoniecznie Olympusa) mógłby stanowić alterantywę dla modelu XZ-10? Żona potrzebuje do pracy niewielkiego kompakta z możliwie dobrymi parametrami, ale chciałaby wydać do 600 zł. (może z lekkim wahnięciem w górę).
XZ-10, z tego co czytam, oferuje bardzo dobre "osiągi", ale obecnie kosztuje min. 800 zł, więc szukam jakiegoś zamiennika. Nie musi mieć aż tak jasnego obiektywu, ale dobrze byłoby, żeby wychodziły przyzwoite zdjęcia w różnych warunkach (w tym w pomieszczeniach). Wiem, że w tym przedziale cenowym cudów nie można oczekiwać, ale liczę na jakieś podpowiedzi. Próbowałem dojść samemu do tej alternatywy, ale ilość modeli od każdego producenta jest przytłaczająca, a że nie śledzę rozwoju techniki i nowych modeli w segmencie kompaktowym, połapać się w tym wszystkim jest niemiernie trudno.

Z góry dziękuję za wsparcie i pozdrawiam, Bartek

GoBo
15.10.14, 14:37
Nie napisałeś co to za praca.
Ogólnie rzecz ujmując to do pstrykania obecnie stosuje się telefon komórkowy.
Proponuję darować sobie kompakta i te 600,- wydać na inne cele.

Stopka -->

Makromaniak
15.10.14, 15:03
moim zdaniem to właśnie jasny obiektyw 1,8 i stabilizacja pozwalają na używanie niższego iso niż w konkurencyjnych aparatachw tych samych warunkach co automatycznied przekłada się na lepsze zdjęcia. Do tego masz tam wszystkie podstawowe opcje naswietlania i korekcji, co w kategorii "aparatów do 600 zet" raczej trudno znaleźć. Jak 800 w sklepie to za drogo to kupuj na allegro....To chyba i tak najtańszy aparat z tak jasnym obiektywem, do tego dobrze pracujący na "pełnej dziurze"
Jak chcesz jeszcze lepiej to kup sobie używango Pena EPM-1- z kitem ok 500 zet......

Bart_1985
15.10.14, 15:59
Może już nieco leciwy ale dający ładny obrazek i przy tym mający jasny obiektyw Samsung Ex1? (http://www.dpreview.com/reviews/samsungtl500) Parę lat temu poleciłem go znajomej, do dziś go używa.

tropikey
15.10.14, 19:12
Dzięki za sugestie.
Co do pracy, to ogólnie rzecz ujmując edukacyjna i chodzi o dokumentowanie pewnych wydarzeń z życia instytucji ku pamięci. Komórka z różnych względów odpada.
Mi tam nie trzeba tłumaczyć, że lepiej dołożyć te 200 do rzeczonego Olympusa, no ale nie ode mnie to zależy ;-)
Używane też odpadają, bo zakup musi być na fakturę (no chyba że z jakiegoś komisu).
Cóż, będę jeszcze szukał.
Na razie, Bartek

Mik3
17.10.14, 20:20
To chyba i tak najtańszy aparat z tak jasnym obiektywem, do tego dobrze pracujący na "pełnej dziurze"
Jest tańszy BenQ G1 z CMOSem i f/1.8 na szerokim. Do tego gibany ekran i 24mm. Obrazuje pewnie gorzej niż XZ-10, ale może żonie wystarczy.

szamaniec
17.10.14, 22:01
Jest tańszy BenQ G1 z CMOSem i f/1.8 na szerokim. Do tego gibany ekran i 24mm. Obrazuje pewnie gorzej niż XZ-10, ale może żonie wystarczy.

nie idź tą drogą. Apage satanas.

Mik3
18.10.14, 22:30
To do mnie? Jakieś uzasadnienie czy na zasadzie 'wydaje mi się'? Kiedyś - dawno temu - BenQ miał w swojej ofercie całkiem atrakcyjny monitor FP91GP, ale też byli tacy co pisali 'nie idź tą drogą' proponując w zamian markowy szajs na kiepskich podzespołach, za to od 'branżowych' firm.

ajan
19.10.14, 09:32
Gdzie najlepiej zakupić XZ-10 aby gwarancja była na 2 lata.

Mirek54
19.10.14, 11:04
Gdzie najlepiej zakupić XZ-10 aby gwarancja była na 2 lata.

NP tu http://www.amazon.de/Olympus-XZ-10-Digitalkamera-LCD-Display-bildstabilisiert/dp/B00B7WMVPW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1413709244&sr=8-1&keywords=xz+10

Dwa lata bez niczego.Nie dyskutuja czy gwarancja czy rekojmia czy jakies cos jeszcze.Dwa lata ma byc sprawny i dzialac porzadnie.

tropikey
20.10.14, 08:43
Starałem się przekonać żonę, by pieniądze służbowe przeznaczyć jednak na Olympusa, ale bezskutecznie :-(
Obecnie wygląda na to, że wybór sprowadza się do Samsunga WB50F i Sony DSC-WX80. Co wybralibyście z tych dwóch modeli?

adambieg
20.10.14, 08:48
Rzuć monetą.

And.N
20.10.14, 09:05
...Obecnie wygląda na to, że wybór sprowadza się do Samsunga WB50F i Sony DSC-WX80. Co wybralibyście z tych dwóch modeli?
Jakbym miał wybierać z tych dwu (http://www.recenzje.net.pl/aparaty-cyfrowe/porownanie/2718vs2574) to z danych technicznych byłby to Samsung WB50F. Szerszy zakres ogniskowej obiektywu i większy o lepszej rozdzielczości wyświetlacz.
Jakościowo zdjęcia będą pewnie podobne ale jak uda Ci się znaleźć jakieś przykładowe zdjęcia z tych aparacików (najlepiej w pełnej rozdzielczości) nie zaszkodzi popatrzeć.

tropikey
20.10.14, 12:45
dzięki :-)

Na początku też skłaniałem się do Samsunga (m. in. z uwagi na jaśniejszy obiektyw), ale znalazłem niemiecką stronę z różnymi testami (niestety, dość mało wnikliwymi - nie ma żadnych zdjęć), na której jest też ranking testowanych przez nich aparatów, w którym Sony jest dużo wyżej, niż Samsung. Ale to oczywiście nie musi być jedyny miernik... Cholera, może rzut monetą będzie rzeczywiście najlepszy?

adambieg
20.10.14, 12:56
Nie wiem jak w tych konkretnych modelkach ale jpgi z Samsungów nie są zbyt piękne. Poza tym Sony ma matrycę cmos (Samsung CCD) co sugeruje mniej zaszumione wysokie ISO. W tej klasie cenowej nie ma niestety nic ciekawego, sam dla kogoś szukałem aparatu i w końcu wybór dokonał się w oparciu o wygląd i ergonomię oraz dostępność w FJ.

Mirek54
20.10.14, 13:09
dzięki :-)

Na początku też skłaniałem się do Samsunga (m. in. z uwagi na jaśniejszy obiektyw), ale znalazłem niemiecką stronę z różnymi testami (niestety, dość mało wnikliwymi - nie ma żadnych zdjęć), na której jest też ranking testowanych przez nich aparatów, w którym Sony jest dużo wyżej, niż Samsung. Ale to oczywiście nie musi być jedyny miernik... Cholera, może rzut monetą będzie rzeczywiście najlepszy?

W niemcach testy wiarygodne sa platne(0.50-9.99€) czasem mozna znalesc test bezplatny z kilkoma wariacjami jednego ujecia.Jednak te bezplatne krazace po necie to wynik ich zalezy od zlecajacego test-tak jak wszedzie.

And.N
20.10.14, 13:11

Różnica w jasności to moim zdaniem pomijalna. Możliwe, że z Sony będą nieco lepsze zdjęcia (matryca CMOS vs CCD w Samsungu) i filmiki ma full HD. Stąd może wyższa pozycja w rankingu. W praktyce raczej zdjęć w powiększeniu 1:1 nie oglądamy i na ekranie monitora czy odbitki na papierze 10x15cm (czy nawet większe) sądzę, ze różnice będą pomijalne. Chyba, że znaczenie ma wielkość to Sony bardziej kieszonkowy jest. W wyświetlaczu jak pisałem jest duża różnica na korzyść Samsunga i to u mnie w wyborze by przeważyło. Dobrze by było abyś miał możliwość "pomacania" obydwu przed zakupem. Tak w ogóle to nawet w kompaktach unikałbym (ale to ja) takich co nie mają trybów manualnych czyli żaden z nich:)

tropikey
20.10.14, 14:07
już sobie przypomniałem - były to testy z niemieckiego Chipa. Mają tam takie oto podsumowanie:
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-besten-Digitalkameras-im-Test-Galerie_59120451.html

Idąc po kolei po stronach tego podsumowania szukałem najlepszego (wg Chipa) stosunku jakości do ceny (czynnik "Preis-Leistung" u góry po prawej), a jednoczeście z ceną poniżej 150 EUR (nieco niżej, też po prawej stronie). Przy tych parametrach Sony znalazło się dość wysoko, bo nastr. 45. Samsunga niestety tam nie ma (wbrew temu, co napisałem wczesniej), więc w oparciu o oceny z tej strony nie da się ich porównać. Tak czy inaczej, zgadzam się, że różnice między oboma aparatami nie są wielkie...
Pozdrawiam, Bartek

Mirek54
20.10.14, 16:14
już sobie przypomniałem - były to testy z niemieckiego Chipa. Mają tam takie oto podsumowanie:
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-besten-Digitalkameras-im-Test-Galerie_59120451.html

Idąc po kolei po stronach tego podsumowania szukałem najlepszego (wg Chipa) stosunku jakości do ceny (czynnik "Preis-Leistung" u góry po prawej), a jednoczeście z ceną poniżej 150 EUR (nieco niżej, też po prawej stronie). Przy tych parametrach Sony znalazło się dość wysoko, bo nastr. 45. Samsunga niestety tam nie ma (wbrew temu, co napisałem wczesniej), więc w oparciu o oceny z tej strony nie da się ich porównać. Tak czy inaczej, zgadzam się, że różnice między oboma aparatami nie są wielkie...
Pozdrawiam, Bartek

Popatrz wg obrazka co u nich jest brane pod uwage i w jakich stosunkach 133306Wystarczy,ze np u mnie te dwa pola sa mniej wazne jak np. te dwa mniejsze i wtedy test sie wali.
PS.Samsung jest w liscie,ale chyba na 35 miejscu.

szamaniec
20.10.14, 16:24
To do mnie? Jakieś uzasadnienie czy na zasadzie 'wydaje mi się'? Kiedyś - dawno temu - BenQ miał w swojej ofercie całkiem atrakcyjny monitor FP91GP, ale też byli tacy co pisali 'nie idź tą drogą' proponując w zamian markowy szajs na kiepskich podzespołach, za to od 'branżowych' firm.

Sporo czytałem, analizowałem fotografie i takie tam analizy. Chciałem kupić ten aparat zachęcony fajną jakością mojego monitora tej samej firmy.

Makromaniak
20.10.14, 16:35
Ja kiedyś kupiłem aparat Sony zachęcony jakością telewizorów z trinitronem :-)

tropikey
21.10.14, 13:04
Na zakończenie tego wątku chciałbym powiadomić, że zakupiony został wcześniej wymieniony Sony. Postaram się za jakiś czas dodać kilka słów o nim na podstawie własnych doświadczeń.