PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitor -> drukarka

sikor
13.10.14, 20:36
Poddaję się. Nie potrafię dojść do ładu z kolorami, kontrastem i jasnością drukowanych zdjęć.
Skalibrowałem monitor, skalibrowałem drukarkę (utworzyłem profil drukarki) przy pomocy ColorMunkiPhoto.
Jak mam teraz zgrać obydwa profile, żeby wydruk odpowiadał temu co widzę na ekranie?
Programy z których drukuję to ACDSee Pro6, Olympus Viewer3, PS C6.

Mirek54
13.10.14, 20:49
Moze tak?
Najprościej skasować profil kolorów ten co masz. Zapisac sobie z boku a pozniej

należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ekranie i wybrać osobiste,wlasne czy jakos tak

Teraz

Ustawienia ekranu

ustawienia Zaawansowane

Zarządzanie kolorami

Na liście urządzeń wybieramy swój monitor i zaznaczamy "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia"np: drukarki

Kasujemy profil kolorów który pojawi się na liście.

Restart i sprawdzamy.

Powinno być prawidłowo.

A tu to znalazlem tak http://pewnykoloru.com/site/?page_id=155
Tez powinno byc OK

sikor
13.10.14, 21:08
Czy tak?

Mirek54
13.10.14, 21:20
Czy tak?

Mi wychodzi,ze powinno byc OK.Restarta zrobilec.Drukles jakas mala fotke??

sikor
13.10.14, 21:29
Właśnie testuję :).
A czym się różni zarządzanie kolorami obrazu - ICM od zarządzania kolorami obrazu - możliwości drukarki. Co wyłączyć a co zostawić?

Mirek54
13.10.14, 21:38
Kurde,z glowy Ci elaboratu nie napisze.ICM to rzadzi system tak jak by.Jesli wylaczysz to nie bedzie wylapywac roznicy poltonow.Cos mi swita zeby wylaczyc

sikor
13.10.14, 22:06
...Jesli wylaczysz to nie bedzie wylapywac roznicy poltonow.Cos mi swita zeby wylaczyc

Oj tam zaraz elaboratu :lol:.
Jak ICM wyłączę to jest lepiej (albo tak mi się wydaje). Z ACDSee w zasadzie doszedłem do ładu - jest łatwiej bo jest opcja Gamma. Jutro powalczę z OV3 i PSem.

Dzięki za pomoc i + dla Ciebie.