PDA

Zobacz pełną wersję : Do testow

Mirek54
13.10.14, 20:04
Chceta do testow?Jak chceta to bieszta:mrgreen:132587
Jak kto ma inne niech daje.
Czesto sie przydaje takie cos,nawet by uciac dyskusje.
Pamietac nalezy,ze tylko do uzytku prywatnego.

gietrzy
13.10.14, 20:19
Sam sobie niewierzę, ale szczere: dziękuję!

/ps. nie mogę dać +, pomożecie? ;)

Muminek
13.10.14, 20:20
Mam inną, kiedyś fotografowałem coś takiego, 132589

apz
13.10.14, 20:34
Ja korzystam z takiego, udostepnionego w necie przez Amerykanów:

Widzę, że dał ją Muminek.

Wydrukowałem sobie na samoprzylepnym papierze w A4 i ponaklejałem rogami na kawałku płyty wiórowej, Dobrze służy..

Careme
13.10.14, 20:42
Ja korzystam z takiego, udostepnionego w necie przez Amerykanów:

Widzę, że dał ją Muminek.

Wydrukowałem sobie na samoprzylepnym papierze w A4 i ponaklejałem rogami na kawałku płyty wiurowej, Dobrze służy..
Czy mogę prosić o jakąś instrukcję obsługi? Jak intepretować etc?

apz
13.10.14, 20:52
Czy mogę prosić o jakąś instrukcję obsługi? Jak intepretować etc?

Mamy z jck trochę przestrzelonych szkiełek - oglądam 1:1 w centrum i w rogach i oceniam organoleptycznie czy rozmycie dystorsja i aberracja chromatyczna są dla mego oka akceptowalne czy nie i które szkiełko warto zostawić a którego nie warto.

Careme
13.10.14, 21:15
Mamy z jck trochę przestrzelonych szkiełek - oglądam 1:1 w centrum i w rogach i oceniam organoleptycznie czy rozmycie dystorsja i aberracja chromatyczna są dla mego oka akceptowalne czy nie i które szkiełko warto zostawić a którego nie warto.
Rozumiem. Jakieś specjalne ustawienia ekspozycji stosujecie do tego? czy nie ma to znaczenia?

inkoguto
13.10.14, 21:21
Ot zabawa dla hobbystów. Próbowałem nie spodobał mi się. Osobiście wolę zabrać szkło na całodniowy spacer i strzelać każdy wypatrzony kadr, a potem zobaczyć jak zdjęcia. Te tablice są Imho przydatne gdy kupujemy używany obiektyw i chcemy mieć pewność, że jest ok.

Careme, aparat na statyw i sprawdzasz poszczególne ogniskowe i wybrane wartości przysłony. Robisz zdjęcie i oglądasz w powiększeniu 1:1 jak się zachowuje obiektyw, jak rogi, jakie zniekształcenia itd. Nie baw się w to :wink:

Careme
13.10.14, 21:53
Careme, aparat na statyw i sprawdzasz poszczególne ogniskowe i wybrane wartości przysłony. Robisz zdjęcie i oglądasz w powiększeniu 1:1 jak się zachowuje obiektyw, jak rogi, jakie zniekształcenia itd. Nie baw się w to :wink:

OK. Nie będę sprawdzał czy stałka po pożyczeniu jest taka jak przed ;)

wyszomir
13.10.14, 22:06
Dzięki za podzielenie sie tablicami testowymi:-) A gdyby ktoś chciał jeszcze parę innych - proponuję wpisać w wyszukiwarkę 'resolution test chart pdf' - trochę różnych się znajdzie.

Mirek54
13.10.14, 22:24
OK. Nie będę sprawdzał czy stałka po pożyczeniu jest taka jak przed ;)

Alez tu nie chodzi tylko o rogi i srodek,czy ostro czy nie. Tu chodzi np tez o to.132619132620Czy w naszym zestawie widmo nie jest przesuniete i czy programowo to usuniemy, czy trzeba do doktora lub do sklepu po nowy.
Czy wystarczy wlasny profil wyrzezbic i juz bedzie z innymi latwiej.Czesto na jednym galazki drzewa sa jednego koloru i ostre a na innym maja krawedzie roznej barwy i przy konwersji na czarno biale mamy mydelko.A to wcale nie jest nieostre tylko przyczyna lezy gdzie indziej.

jck
13.10.14, 22:27
Rozumiem. Jakieś specjalne ustawienia ekspozycji stosujecie do tego? czy nie ma to znaczenia?
Nie o to chodzi. Wszystko co poniżej w jpg'ch wywołałem Zonerem, którego wszystkie nastawy są wyłączone, ale...

1. Poprzez dcraw,
132621

2. Poprzez Adobe DNG Converter,
132622

3. Poprzez dcraw, z własnymi profilami dystorsji i AC.
132623

4. Połączone wycinki 1:1 w kolejności jak powyżej, lewy górny róg.
132624

Rzecz nie wymaga dalszego komentarza.
132625