Zobacz pełną wersję : Do testow
Chceta do testow?Jak chceta to bieszta:mrgreen:132587
Jak kto ma inne niech daje.
Czesto sie przydaje takie cos,nawet by uciac dyskusje.
Pamietac nalezy,ze tylko do uzytku prywatnego.
Sam sobie niewierzę, ale szczere: dziękuję!
/ps. nie mogę dać +, pomożecie? ;)
Mam inną, kiedyś fotografowałem coś takiego, 132589
Ja korzystam z takiego, udostepnionego w necie przez Amerykanów:
Widzę, że dał ją Muminek.
Wydrukowałem sobie na samoprzylepnym papierze w A4 i ponaklejałem rogami na kawałku płyty wiórowej, Dobrze służy..
Ja korzystam z takiego, udostepnionego w necie przez Amerykanów:
Widzę, że dał ją Muminek.
Wydrukowałem sobie na samoprzylepnym papierze w A4 i ponaklejałem rogami na kawałku płyty wiurowej, Dobrze służy..
Czy mogę prosić o jakąś instrukcję obsługi? Jak intepretować etc?
Czy mogę prosić o jakąś instrukcję obsługi? Jak intepretować etc?
Mamy z jck trochę przestrzelonych szkiełek - oglądam 1:1 w centrum i w rogach i oceniam organoleptycznie czy rozmycie dystorsja i aberracja chromatyczna są dla mego oka akceptowalne czy nie i które szkiełko warto zostawić a którego nie warto.
Mamy z jck trochę przestrzelonych szkiełek - oglądam 1:1 w centrum i w rogach i oceniam organoleptycznie czy rozmycie dystorsja i aberracja chromatyczna są dla mego oka akceptowalne czy nie i które szkiełko warto zostawić a którego nie warto.
Rozumiem. Jakieś specjalne ustawienia ekspozycji stosujecie do tego? czy nie ma to znaczenia?
Ot zabawa dla hobbystów. Próbowałem nie spodobał mi się. Osobiście wolę zabrać szkło na całodniowy spacer i strzelać każdy wypatrzony kadr, a potem zobaczyć jak zdjęcia. Te tablice są Imho przydatne gdy kupujemy używany obiektyw i chcemy mieć pewność, że jest ok.
Careme, aparat na statyw i sprawdzasz poszczególne ogniskowe i wybrane wartości przysłony. Robisz zdjęcie i oglądasz w powiększeniu 1:1 jak się zachowuje obiektyw, jak rogi, jakie zniekształcenia itd. Nie baw się w to :wink:
Careme, aparat na statyw i sprawdzasz poszczególne ogniskowe i wybrane wartości przysłony. Robisz zdjęcie i oglądasz w powiększeniu 1:1 jak się zachowuje obiektyw, jak rogi, jakie zniekształcenia itd. Nie baw się w to :wink:
OK. Nie będę sprawdzał czy stałka po pożyczeniu jest taka jak przed ;)
Dzięki za podzielenie sie tablicami testowymi:-) A gdyby ktoś chciał jeszcze parę innych - proponuję wpisać w wyszukiwarkę 'resolution test chart pdf' - trochę różnych się znajdzie.
OK. Nie będę sprawdzał czy stałka po pożyczeniu jest taka jak przed ;)
Alez tu nie chodzi tylko o rogi i srodek,czy ostro czy nie. Tu chodzi np tez o to.132619132620Czy w naszym zestawie widmo nie jest przesuniete i czy programowo to usuniemy, czy trzeba do doktora lub do sklepu po nowy.
Czy wystarczy wlasny profil wyrzezbic i juz bedzie z innymi latwiej.Czesto na jednym galazki drzewa sa jednego koloru i ostre a na innym maja krawedzie roznej barwy i przy konwersji na czarno biale mamy mydelko.A to wcale nie jest nieostre tylko przyczyna lezy gdzie indziej.
Rozumiem. Jakieś specjalne ustawienia ekspozycji stosujecie do tego? czy nie ma to znaczenia?
Nie o to chodzi. Wszystko co poniżej w jpg'ch wywołałem Zonerem, którego wszystkie nastawy są wyłączone, ale...
1. Poprzez dcraw,
132621
2. Poprzez Adobe DNG Converter,
132622
3. Poprzez dcraw, z własnymi profilami dystorsji i AC.
132623
4. Połączone wycinki 1:1 w kolejności jak powyżej, lewy górny róg.
132624
Rzecz nie wymaga dalszego komentarza.
132625