PDA

Zobacz pełną wersję : Foto + pytania

Maciej44
8.10.14, 18:54
Przy okazji fotki kilka pytań:
Kiedy dostaje się klucz do galerii, bo jak na razie mam zablokowane wrzucanie zdjęć
Może ktoś używa (pewnie większość) LR 5.6 jak ustawić żeby exif się w jpegu zapisywał
Czy przy makro zamykać przysłonę na maxa ?

Ostatnie wiadomo, że motylkowi brakuje głębi ostrości ale czy ogólnie daje radę ?

And.N
8.10.14, 18:59
Może ktoś używa (pewnie większość) LR 5.6 jak ustawić żeby exif się w jpegu zapisywał
W oknie eksportu: Metadata/All

Czy przy makro zamykać przysłonę na maxa ?
Nie.

nyny
8.10.14, 19:00
Na maxa domykac nie trza, bo raz ze dyfrakcja, dwa moze brakowac swiatla by jakies sensowne czasy uzyskac.
Mozesz, kombinowac w terenie oraz tak operowac sprzetem, aby owados sie zmiescil w GO, albo zabawa w stacki.

pozdro

Maciej44
8.10.14, 19:01
[QUOTE=andtor2;1135095]W oknie eksportu: Metadata/All

Mam w oknie exportu "All" ale w jpegach nic nie ma :(

nyny
8.10.14, 19:04
Na swoim dysku tez nie masz exifa, czy dopiero po wrzuceniu na forum?
Bojesli to drugie, wtedy winnym jest skrypt forum, ktory wycina exify.

pozdro

Maciej44
8.10.14, 19:05
Na dysku też nie mam

nyny
8.10.14, 19:14
Na dysku też nie mam
Uzywasz tylko lajtruma czy jeszcze jakiegos softu po drodze?
Czym sprawdzasz exify?

pozdro

And.N
8.10.14, 19:14
Na dysku też nie mam
Dziwne. Może masz jakiś limit File Settingss (KB) co do wielkości zdjęcia ustawiony i EXIF już się nie mieści. Ustaw tam tylko Quality na 97, 98 i sprawdź jeszcze.
Edit.
Jednak limit KB nie ma zwiazku, EXIF powinien sie zapisać.

Maciej44
8.10.14, 19:48
[QUOTE=nyny;1135107]Uzywasz tylko lajtruma czy jeszcze jakiegos softu po drodze?
Czym sprawdzasz exify?

Zdjęcia robię tylko w formacie RAW, do obróbki używam tylko LR, ale jpegi otwieram w irfanview, do teo mam jeszcze opandę. Normalnie powinno działać PPM i czytaj exif ale na liście nie ma wcale danych exif. We właściwościach zdjęcia są natomiast dane dot. ustawień ale w szczegółach

And.N
8.10.14, 19:54
Zdjęcia robię tylko w formacie RAW, do obróbki używam tylko LR, ale jpegi otwieram w irfanview, do teo mam jeszcze opandę. Normalnie powinno działać PPM i czytaj exif ale na liście nie ma wcale danych exif. We właściwościach zdjęcia są natomiast dane dot. ustawień ale w szczegółach

Jak otworzysz zdjecie w IrfanView to skrót klawiaturowy E (małe e ) aby odczytać EXIF.

apz
8.10.14, 19:56
[QUOTE=andtor2;1135095]W oknie eksportu: Metadata/All

Mam w oknie exportu "All" ale w jpegach nic nie ma :(Pisz na PW do grizz-a pewnie jest jakiś błąd ustawień.

Maciej44
8.10.14, 20:01
To raczej mój LR coś źle jest ustawiony

And.N
8.10.14, 20:06
To raczej mój LR coś źle jest ustawiony
Nie Lightroom, a IrfanView. Nie masz zainstalowanych w nim odpowiednich pluginów (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html). Musi pasować wersja Irfana i wersja pluginów.

Maciej44
8.10.14, 20:28
Nie Lightroom, a IrfanView. Nie masz zainstalowanych w nim odpowiednich pluginów (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html). Musi pasować wersja Irfana i wersja pluginów.

Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi bo już cały głupi jestem

nyny
8.10.14, 20:38
Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi bo już cały głupi jestem
1. primo, brakuje plaginu w irfanie, muszisz je a: znalesc na stronce (http://www.irfanview.com/plugins.htm) b: w odpowiedni folder wrzucic
2. primo ultimo juz pisalem wyzej, ze skrypt forum przycina jak za duzy plik, i wywala miedzy innymi exif

pozdro

And.N
8.10.14, 20:39
Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi...
Jesteś pewny, że nie ma exif ? 132055

Tak a pro po, nie używaj (lub staraj sie nie używać) zoomu cyfrowego.

Maciej44
8.10.14, 21:43
o to jakaś nowość bo ostatnio na żuczku nie było :) A kiedy otworzą się przede mną drzwi do galerii ?

---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------

132055

Tak a pro po, nie używaj (lub staraj sie nie używać) zoomu cyfrowego.[/QUOTE] Właśnie zauważyłem że był włączony - nigdy nie używam (świadomie) już wyłączyłem. Dziękuję wszystkim za pomoc.