Zobacz pełną wersję : Foto + pytania
Przy okazji fotki kilka pytań:
Kiedy dostaje się klucz do galerii, bo jak na razie mam zablokowane wrzucanie zdjęć
Może ktoś używa (pewnie większość) LR 5.6 jak ustawić żeby exif się w jpegu zapisywał
Czy przy makro zamykać przysłonę na maxa ?
Ostatnie wiadomo, że motylkowi brakuje głębi ostrości ale czy ogólnie daje radę ?
Może ktoś używa (pewnie większość) LR 5.6 jak ustawić żeby exif się w jpegu zapisywał
W oknie eksportu: Metadata/All
Czy przy makro zamykać przysłonę na maxa ?
Nie.
Na maxa domykac nie trza, bo raz ze dyfrakcja, dwa moze brakowac swiatla by jakies sensowne czasy uzyskac.
Mozesz, kombinowac w terenie oraz tak operowac sprzetem, aby owados sie zmiescil w GO, albo zabawa w stacki.
pozdro
[QUOTE=andtor2;1135095]W oknie eksportu: Metadata/All
Mam w oknie exportu "All" ale w jpegach nic nie ma :(
Na swoim dysku tez nie masz exifa, czy dopiero po wrzuceniu na forum?
Bojesli to drugie, wtedy winnym jest skrypt forum, ktory wycina exify.
pozdro
Na dysku też nie mam
Uzywasz tylko lajtruma czy jeszcze jakiegos softu po drodze?
Czym sprawdzasz exify?
pozdro
Na dysku też nie mam
Dziwne. Może masz jakiś limit File Settingss (KB) co do wielkości zdjęcia ustawiony i EXIF już się nie mieści. Ustaw tam tylko Quality na 97, 98 i sprawdź jeszcze.
Edit.
Jednak limit KB nie ma zwiazku, EXIF powinien sie zapisać.
[QUOTE=nyny;1135107]Uzywasz tylko lajtruma czy jeszcze jakiegos softu po drodze?
Czym sprawdzasz exify?
Zdjęcia robię tylko w formacie RAW, do obróbki używam tylko LR, ale jpegi otwieram w irfanview, do teo mam jeszcze opandę. Normalnie powinno działać PPM i czytaj exif ale na liście nie ma wcale danych exif. We właściwościach zdjęcia są natomiast dane dot. ustawień ale w szczegółach
Zdjęcia robię tylko w formacie RAW, do obróbki używam tylko LR, ale jpegi otwieram w irfanview, do teo mam jeszcze opandę. Normalnie powinno działać PPM i czytaj exif ale na liście nie ma wcale danych exif. We właściwościach zdjęcia są natomiast dane dot. ustawień ale w szczegółach
Jak otworzysz zdjecie w IrfanView to skrót klawiaturowy E (małe e ) aby odczytać EXIF.
[QUOTE=andtor2;1135095]W oknie eksportu: Metadata/All
Mam w oknie exportu "All" ale w jpegach nic nie ma :(Pisz na PW do grizz-a pewnie jest jakiś błąd ustawień.
To raczej mój LR coś źle jest ustawiony
To raczej mój LR coś źle jest ustawiony
Nie Lightroom, a IrfanView. Nie masz zainstalowanych w nim odpowiednich pluginów (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html). Musi pasować wersja Irfana i wersja pluginów.
Nie Lightroom, a IrfanView. Nie masz zainstalowanych w nim odpowiednich pluginów (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html). Musi pasować wersja Irfana i wersja pluginów.
Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi bo już cały głupi jestem
Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi bo już cały głupi jestem
1. primo, brakuje plaginu w irfanie, muszisz je a: znalesc na stronce (http://www.irfanview.com/plugins.htm) b: w odpowiedni folder wrzucic
2. primo ultimo juz pisalem wyzej, ze skrypt forum przycina jak za duzy plik, i wywala miedzy innymi exif
pozdro
Ale jak wstawiam na forum foty to nie ma exifa w pliku a jpegi robi lightroom to o co chodzi...
Jesteś pewny, że nie ma exif ? 132055
Tak a pro po, nie używaj (lub staraj sie nie używać) zoomu cyfrowego.
o to jakaś nowość bo ostatnio na żuczku nie było :) A kiedy otworzą się przede mną drzwi do galerii ?
---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------
132055
Tak a pro po, nie używaj (lub staraj sie nie używać) zoomu cyfrowego.[/QUOTE] Właśnie zauważyłem że był włączony - nigdy nie używam (świadomie) już wyłączyłem. Dziękuję wszystkim za pomoc.