PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana balansu bieli w OV niewidoczna w GIMP

Careme
3.10.14, 15:05
Dziś zauważyłem, to co w temacie: Zmiana balansu bieli w OV niewidoczna w GIMP.
Dodam po zmianie balansu w OV w trybie wywołanie RAW zrobiłem export zdjęcia do jpg. Nie wiem co źle robię...
Porównanie poniżej - z lewej strony OV z prawej GIMP.
.131447

helmuth
3.10.14, 15:21
Masz Skype-a?

Careme
3.10.14, 15:38
Masz Skype-a? W tej chwili nie.

helmuth
3.10.14, 15:41
Szkoda, mógłbym popatrzeć jak to robisz.
Zaciekawiłeś mnie. U siebie nic takiego, nigdy nie zaobserwowałem

edit
Daj zdjęcie wywołane w OV

Careme
3.10.14, 17:07
Zmieniłem balans bieli na chmurę. Jak w poprzednim poście widzę na ekranie że zmiana nastąpiła. Klikam Exportuj z prawego dolnego menu i zapisuję jako jpg. Ten jpg znajdziesz poniżej.

131463

Careme
3.10.14, 17:10
W GIMPie jak otwieram się ten plik to balans wraca do oryginalnego ustawienia.

And.N
3.10.14, 17:23
W GIMPie jak otwieram się ten plik to balans wraca do oryginalnego ustawienia.
Nie ma takiej możliwości aby w Gimpie balans bieli wracał do oryginalnego ustawienia. Jest możliwe, że OV3 i Gimp inaczej wyświetlają kolory. Wczytaj jakieś zdjęcie (nawet nie swoje) do obydwu programów i porównaj kolorystykę.

Careme
3.10.14, 17:38
Wg mnie jest różnica, albo mi się w oczach mieni. Pobrałem z galerii fotkę i otworzyłem w GIMP (L), OV (R).
131475

And.N
3.10.14, 17:54
Na tym przykładzie różnic w kolorach nie dostrzegam. Jak zapisałeś to porównanie. Jakim programem?
Aby zobaczyć ewentualną różnice obydwa programy trzeba by mieć jednocześnie otwarte (w trybie nie pełnoekranowym) zrobić tzw. print screen (zrzut ekranu) i zapisać.

Saboor
3.10.14, 18:03
Wg mnie jest różnica, albo mi się w oczach mieni. Pobrałem z galerii fotkę i otworzyłem w GIMP (L), OV (R).

W czerwieni i zieleni jest różnica widoczna, resztę zaraz podrzucę.
131476

Careme
3.10.14, 18:10
Na tym przykładzie różnic w kolorach nie dostrzegam. Jak zapisałeś to porównanie. Jakim programem?
Aby zobaczyć ewentualną różnice obydwa programy trzeba by mieć jednocześnie otwarte (w trybie nie pełnoekranowym) zrobić tzw. print screen (zrzut ekranu) i zapisać.
Widnowskowim narzędziem wycinanie. obydwa programy były otworzone koło siebie - widać na wycinku pasek przesuwu.

To narzędzie to odpowiednik print screenu tylko, że można wybrać obszar ekranu jaki chcesz zapisać.

And.N
3.10.14, 18:17
Saboor ma rację. W zieleni jest różnica w czerwieniach też ale chyba nieco mniej. Tak z grubsza próbnikiem koloru sprawdzałem. To z lewej ma barwy jak oryginał.

Careme
3.10.14, 18:19
Saboor ma rację. W zieleni jest różnica w czerwieniach też ale chyba nieco mniej. Tak z grubsza próbnikiem koloru sprawdzałem. To z lewej ma barwy jak oryginał.

Jeśli tak jest, to teraz traci wg mnie sens wywoływanie w OV, a później obróbka w GIMPie, za wyjątkiem kadrowania, perspektywy itp. :(

robtor
3.10.14, 18:26
A może mają jakiś inny profil barwny :)

And.N
3.10.14, 18:27
Jeśli tak jest, to teraz traci wg mnie sens wywoływanie w OV, a później obróbka w GIMPie, za wyjątkiem kadrowania, perspektywy itp. :(
Eee tam zaraz traci sens:) Znajdź przyczynę tego stanu rzeczy. U mnie OV i Gimp wyświetlają kolory dokładnie tak samo.

Sprawdź te ustawienia, mogą mieć z tym związek

Gimp: 131477 OV3: 131478

Careme
3.10.14, 18:52
Eee tam zaraz traci sens:) Znajdź przyczynę tego stanu rzeczy. U mnie OV i Gimp wyświetlają kolory dokładnie tak samo.

Sprawdź te ustawienia, mogą mieć z tym związek

Gimp: 131477 OV3: 131478
mam takie same - domyślne - ustawienie jak na Twoich zrzutach.

And.N
3.10.14, 19:22
Na odległość trudno pomóc. Nie wiem czy masz laptopa czy stacjonarny czy monitor kalibrowany czy nie.
Jeśli kalibrowany monitor to bym nie kombinował, jeśli nie, sprawdziłbym jeszcze jaki domyślny profil kolorystyczny jest przypisany do monitora. Prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierasz z menu Rozdzielczość ekranu (tak jest w win7) dalej jak na obrazku:131479

U mnie jest profil skopiowany z płytki jaką dostałem z monitorem, a plik nazywa się U2211H_DVI.icm i taki później wybrany jako domyślny.

Careme
3.10.14, 19:49
Na odległość trudno pomóc. Nie wiem czy masz laptopa czy stacjonarny czy monitor kalibrowany czy nie.
Jeśli kalibrowany monitor to bym nie kombinował, jeśli nie, sprawdziłbym jeszcze jaki domyślny profil kolorystyczny jest przypisany do monitora. Prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierasz z menu Rozdzielczość ekranu (tak jest w win7) dalej jak na obrazku:131479

U mnie jest profil skopiowany z płytki jaką dostałem z monitorem, a plik nazywa się U2211H_DVI.icm i taki później wybrany jako domyślny.
Korzystam z laptopa. Nie kalibrowałem go. Bardzo dziękuję za objaśnienia. Były pomocne - zmiany dokonane. Teraz rzeczywiście różnicy nie widzę:

PS. Proszę Koledze andtor2 + przyznać - ja już nie mogę. :)

131495

Mirek54
3.10.14, 19:53
Moze byc tak ze jeden korzysta w kodeckow systemowych drugi ze swoich a trzeci z tych co monitor.Chodzi mi o karte graficzne

Careme
3.10.14, 20:04
Moze byc tak ze jeden korzysta w kodeckow systemowych drugi ze swoich a trzeci z tych co monitor.Chodzi mi o karte graficzne
Dokładnie tak. Teraz jak sądzę, zostało to ujednolicone dzięki wskazaniu konkretnego kodeku. Wcześniej u mnie nie było nic ustawione.

And.N
3.10.14, 20:07
Tak naprędce sprawdzone próbnikiem kolorów wygląda, ze jest OK:)
Jeśli masz system Win7 (w 8 chyba tez to będzie) możesz samemu przeprowadzić kalibrację. Klikasz Start w okienku w którym pisze Wyszukaj programy i pliki wpisz słowo kalibracja i wybierz Kalibruj kolory na ekranie.
Postępujesz później zgodnie z tym co pisze w kolejnych oknach. Ustawienia jasności, kontrastu będziesz musiał szukać w opcjach karty graficznej. Uważam, że lepsza taka kalibracja niż żadna. Po jej zakończeniu system utworzy domyślny profil dla ekranu. Z tym, że taką czynność najlepiej przeprowadzić przy świetle dziennym.