Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę w sprawie lampy do e-330

absolon
8.11.07, 12:36
Witajcie!

No więc mam fundusze na lampę ale tak naprawdę to nie wiem czy ją potrzebuję. :)
Tutaj swoje dywagacje i zapytania kieruje do osób doświadczonych w fotografowaniu osób (głównie interesuje mnie moda etc). Czy mając budżet 1500pln może lepiej budować zestaw oświetlenia studyjnego (oczywiście takiego amatorskiego). Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie bo wydaje mi się że na powierzchni 3m x 4m (taki mam pokój do dyspozycji) ciężko coś sensownego zrobić.... a może się mylę?
Inna sprawa, że sporą część zdjęć chciałbym robić raczej w plenerze... ale również budynki etc.
Tak więc najbardziej zastanawiam się nad lampą Metz mecablitz 58 AF-1. Przeczytałem ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/topics22/metz-mecablitz-58-af-1-vt11621.htm) i brzmi to obiecująco - mam tylko pytanie czy ta lampa jest tak samo kompatybilna jak FL-50 z e-330?
Wszelkie sugestie które naprowadzą mnie na właściwą drogę mile widziane. Po prostu do tej pory nie miałem styczność z żadnymi lampami poza tą wbudowaną (a efkety jej działania są dla mnie mocno niezadowalające).

marecki
8.11.07, 13:06
Pewien sprzedawca powiedział mi że testował ją z e330 i wszystkie funkcje współpracują z olkami bez problemów. Świetna lampa za niezłą cenę. Sam zbieram funduszę na flasha i wybiorę właśnie tego o ile coś nowszego nie wejdzie.

Oleryk
8.11.07, 13:12
Jednak radziłbym FL-50. Metz ostatnio podobno kuleje z jakością wykonania.
Właśnie ktoś na forum ma chyba do sprzedania.

willow32
8.11.07, 13:13
zaczekaj chwilkę na FL-50R, metz jest ok, ale nie współpracuje na krótkich czasach a w plenerze w słoneczny dzień baaardzo się to przydaje. Bezprzewodowe wyzwalanie FL-50R też będzie pozwalało na ciekawą zabawę ze światłem a fotografii modowej poza modelkami i ciekawymi stylizacjami światło to bardzo ważna sprawa, nie możesz być za bardzo klasyczne i poprawne :)

pozdrawam

Oleryk
8.11.07, 13:18
Swoja drogą (sorki za OT) ciekawe dlaczego Olympus teraz dopiero wprowadza funkcjonalność, ktorą miałem jeszcze w analogowej Minolcie 505Si Super i lampach systemowych Minolty kilkanaście lat temu? :/

absolon
8.11.07, 14:21
zaczekaj chwilkę na FL-50R, metz jest ok, ale nie współpracuje na krótkich czasach a w plenerze w słoneczny dzień baaardzo się to przydaje. Bezprzewodowe wyzwalanie FL-50R też będzie pozwalało na ciekawą zabawę ze światłem a fotografii modowej poza modelkami i ciekawymi stylizacjami światło to bardzo ważna sprawa, nie możesz być za bardzo klasyczne i poprawne :)

pozdrawam

Dziękuje tobie i reszcie za odpowiedz. Bardzo pomocna.
Poczekam więc trochę na tę lampę.... mam nadzieje, że wkrótce się pojawi w sklepach.
Z drugiej strony bezprzewodowe wyzwalanie ... czy ja będe miał co wyzwalać? :) Muszę zgłebić temat...

Oleryk
8.11.07, 14:28
Będziesz miał co.
Jeśli kupisz FL-36R lub FL-50 to wbudowaną lampą będziesz mogł wyzwolić zdalnie którąś z nich, umocowaną np. z boku, na statywie.

absolon
8.11.07, 14:33
Będziesz miał co.
Jeśli kupisz FL-36R lub FL-50 to wbudowaną lampą będziesz mogł wyzwolić zdalnie którąś z nich, umocowaną np. z boku, na statywie.

Rozumiem... znaczy się, czy to nie jest podobne do wyzwalania lamp za pomocą fotoceli (tzn pomocnicza lampa ma fotocele, błyskam lampą wbudowana i ten błysk wyzwala właśnie te lampę pomocnicza)?
Pewnie gadam od rzeczy więc na razie nie będę nadużywał waszej cierpliwości i może poszukam informacji w necie bo na razie nie mam bladego pojęcia o tych sprawach :)

blady
8.11.07, 14:39
Będziesz miał co.

Wbudowana lampa nie jest nadajnikiem radiowym do wyzwalania fl-36R/50R.

Oleryk
8.11.07, 14:41
Tak to właśnie wygląda.
Nie jestem jeszcze pewny, jak to rozwiąże Olympus bo nie ma jeszcze tych lamp ale w Minolcie można bylo sobie nawet ustawiac proporcje blysku między lampką w korpusie a tą zewnętrzną.
Np ustawiałeś 2:1, lampa zewnętrzna była głownym światłem a ta w korpusie doświetlala cienie.
To świetne rozwiązanie i myślę, że warto troche poczekać :)

Edycja:

Będziesz miał co.

Wbudowana lampa nie jest nadajnikiem radiowym do wyzwalania fl-36R/50R.
Oo, to jak ma to wyglądać?
Opisalem rozwiązanie Minolty sprzed kilku lat, czy w Olympusie nie będzie podobnie?

Rafał Czarny
8.11.07, 14:43
Nowe lampy Olka Fl 36R i Fl50R będą miały sterowanie radiowe. Nie mylić z fotocelą!!! To zdecydowanie lepsze rozwiązanie - nikt Ci nie wyzwoli np. na imprezie flesza głupim jaśkiem przez fotocelę.

Oleryk
8.11.07, 14:44
Czyli trzeba będzie założyć w sanki nadajnik?
Ale chyba pozwoli na ustawianie proporcji światła?

Magus
8.11.07, 14:50
Bardzo niecierpliwie czekam by przetestować to rozwiązanie w praktyce :)

CO do wyboru lampy to imho lepiej dołożyć i wziąć 50tkę

Rafał Czarny
8.11.07, 14:55
Czyli trzeba będzie założyć w sanki nadajnik?
Ale chyba pozwoli na ustawianie proporcji światła?

Nadajnik jest wbudowany w korpus E3. Ze starymi modelami nie będzie działać wyzwalanie radiowe. A może wyklepią nadajnik, żeby można było kombinować ze starszymi korpusami?

Oleryk
8.11.07, 14:59
Zobaczymy.
Gdyby sklecili jakies rozwiązanie dla "starych" modeli to mogloby byc ciekawie.

Magus
8.11.07, 15:34
Kupiłbym Tacie ... wnuczce by lepsze zdjęcia E-300 robił.

absolon
8.11.07, 15:53
Nadajnik jest wbudowany w korpus E3. Ze starymi modelami nie będzie działać wyzwalanie radiowe. A może wyklepią nadajnik, żeby można było kombinować ze starszymi korpusami?

No właśnie czy poza zdalnym sterowaniem ta lampa coś wnosi względem obecnej FL50?

willow32
8.11.07, 17:34

No właśnie czy poza zdalnym sterowaniem ta lampa coś wnosi względem obecnej FL50?

raczej nic ale róznica w cenie ma być tam mała ze nie warto chyba pakować się w starą FL, no chyba że dopuszczasz możliwosć zakupu używki wtedy tylko stara bo nowe musza się zestarzeć ;)