Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kompakt jako uzupełnienie bezlustra??

Mcarto
29.09.14, 16:06
Nie sądziłem, ze zadam pytanie w podobnym wątku ale mój Canon s100 został skasowany na wyjeździe:evil:. Szczęście w nieszczęściu, że odzyskam kasę ale nie posiadam obecnie kompaktu i nie mam czym kręcić timelapsów:|.
Chciałem cierpliwie poczekać do następnego lata i być może wymienić GX1 na tego nowego Panasonica LX100 ale potrzebny mi jest kompakt.
Mam dwie opcje:
- Załatwić jakiś tani? kompakt który rejestruje timelapsy i poczekać na LX100?
- Wybrać kompakt klasy XZ-2 - aparat który daje niezły obrazek w całym zakresie, posiada wsparcie dla timelapsów i pozostać z GX1+14mm + kit (kit wymieniłbym na ostrzejszy 14-42 II)
80% moich zdjęć wykonuje ogniskową ekw. 28-35mm (architektura, landscape) i właściwie tylko od nich wymagam b.dobrej jakości.
Potrzebny mi jest ponadto aparat który posiada elektroniczną migawkę, rejestruje timelapsy, fajnie jak będzie możliwość podglądu wykonywanego ujęcia na smartfonie ew. kompie po kablu.

Opcja pierwsza LX100 (lepsza matryca, timelapsy, podgląd zdjęć na tablecie) jest niepewna bo aparat jest nowością.
W drugiej (zaawansowany kompakt) kuszą mnie podobne funkcje (podgląd zdjęcia na tablecie, timelapsy) i niezgorsze makro (kilkanaście zdjęć w roku zrobię), dostaję szybko sprawdzony kompakt który uzupełnia mikrusa.

grizz
29.09.14, 16:51
Trzecia opcja: Dorzucić do dobrego smartfona?

petreq
29.09.14, 17:10
Mcarto, wydaje mi się, że już sobie sam odpowiedziałeś :)

KoValus
29.09.14, 17:19
W dodatku LX100 będzie na początku sprzedawany z wywindowaną ceną, a zawsze możesz wziąć teraz XZ-2 i zmienić go na LXa jak jego cena się w miarę ustabilizuje
(a raczej wiele na XZ-2 nie stracisz).

Mcarto
29.09.14, 21:02
Trzecia opcja: Dorzucić do dobrego smartfona?
Jak nie wiesz co to potrzebujesz smartfona;)

Mcarto, wydaje mi się, że już sobie sam odpowiedziałeś :)
Strata s100 trochę zakłóciła moje plany ale i tak potrzebuje czegoś małego. Myślałem nawet przez chwilę nad GM1 bo mały z dobrym kitem, nadaje się też do timelapsów ale jest zbyt drogi by być stać się dodatkowym body i zbyt mały, nieergonomiczny by zastąpić GX1.

Nic ciekawego poniżej 400-500 zł nie widzę więc chyba dopłacę do XZ-2 - do następnego lata sporo moze się zmienić.