Zobacz pełną wersję : "Balans bieli" na LCD w E-330
Witam,
Zauważyłem,że na podglądzie LV mam lekko ocieplone kolory w stosunku do ustawionego WB.
Fotki wychodzą prawidłowo zabielone.
Czy tak ma/może być?
Pozdrawiam
Tak - tak może być w E-330. To co widzisz na podglądzie to niejako interpretacja WB przez aparat - mniej więcej tak jak robi to funkcja AUTO WB. W niektórych warunkach będą dość znaczne różnice pomiędzy tym co widzisz na LCD a zdjęciem. Dotyczy to szczególnie sytuacji, kiedy w aparacie masz ustawiony inny WB niż auto. Zauważ, że celowe ustawienie balansu na jedną ze zdefiniowanych wartości - w sytuacji gdy światło ma zupełnie inną temperaturę barwową, zaowocuje zdjęciem o mocno zaburzonej kolorystyce ale na podglądzie będzie generalnie OK - na tyle dobrze na ile jest w stanie sobie poradzić automatyczny WB...
Mam nadz., że nie namieszałem za bardzo...
E-330 po prostu nie ma prawidłowego podglądu WB czy ekspozycji w trybie LV. traktuj LV jako pomoc przy kadrowaniu i nic więcej.
Tak - najlepiej w trudnych sytuacjach używać białej kartki do ustalenia balansu a jeszcze lepiej focić w rawach i ustawić balans dokładnie dopiero na kompie.
Swoją drogą ciekawe jak to będzie w E-3 - ma ktoś jakieś info? Będzie histogram na żywo? Będą też dwa tryby podglądu i możliwość pracy AF w jednym z nich?
Mimo,że Auto WB działa w zasadzie ok, zawsze ustawiam WB na kartkę ;-)
Rzeczywiście, najgorsze jest to,że w niektórych sytuacjach ekren oddaje niemal prawdę, a w innych chachmęci zafarbem :-(
Balansem bieli nie zawracam sobie w ogole glowy.
Auto i RAW załatwia sprawę.
Ja dość często z lenistwa robię raw+jpg w aparacie, traktując rawa jako koło ratunkowe gdyby coś nie tak było. W większości sytuacji jpg mi wystarcza - E-330 wypluwa całkiem poprawne jpgi a balans bieli też generalnie jest ok. Mając jakieś tam doświadczenia z aparatami konkurencji ten olkowy WB IMHO i tak na duży plus...
Balans bieli na LCD aparatu nigdy nie jest idealny w żadnym aparacie imho.