Zobacz pełną wersję : Dylemat
Janko Muzykant
25.09.14, 20:20
Nie wiem, czy wiecie, ale video z piątki to naprawdę HD, a z dziesiątki (i reszty) to prawie HD. W życiu bym nie wpadł, gdyby nie przypadek, oglądałem obrazki i różnica jest, EM-5 produkuje prawdziwie ostry, detaliczny obraz, a nie jakąś tam interpolacje tego, co wyjdzie z podziału linii przez liczbę całkowitą. I teraz dylemat, bo ktoś bardzo chce kupić moją prawie nową dziesiątkę. Czy cofać się do piątki? Z jednej strony dziesiątka mi się podoba i nie chcę dużego. Z drugiej - fajnie byłoby mieć fajny film. Z trzeciej - i tak używam BM, Canona, Nikona i Soniacza, więc po co mi to. Z czwartej - ale czasem używam do filmowania także olka. Z piątej - wychodzi jakiś hakerski flash na dziesiątkę, może coś poprawią. Z szóstej - stabilizacja jest lepsza w piątce. Z siódmej - ale w dziesiątce zła nie jest. Z ósmej - ale mam odchylany wizjer, którego lubiłem używać, z dziesiątką nie podejdzie. Z dziewiątej - ale mam trzy baterie do dziesiątki...
Pomóżcie! ;)
Pomóżcie! ;)
Piles wacpan cos mocniejszego dzisiaj, czy udzielil sie Tobie forumowy trend?
pozdro
Janko Muzykant
25.09.14, 20:32
Na twoją pomoc nie liczyłem. Za to liczę na ludzi, którzy mają duże doświadczenie z obydwoma modelami i są w stanie wykazać istotne szczegóły, które dotąd mi umknęły (tak jak ta rzeczywista rozdzielczość filmu).
A mógłbyś coś więcej o tym hacku napisać?
Janko Muzykant
25.09.14, 20:39
Dopiero powstaje, jest info w wątkach. Ale na razie tam niewiele jest i głównie do jedynki (zwiększenie dynamiki w filmie - ale nie widziałem, to nie wiem). Do dziesiątki są niestandardowe iso.
Ale jak zaczęli, to jest szansa...
ale nie widziałem, to nie wiem
Odczyt z całego sensora vs pomijanie linii; wg autora hacku. Różnica przypomina tą pomiędzy 5D2 a GH2 z oprogramowaniem firmowym (bez hacku).
https://www.youtube.com/watch?v=qZUUer2CVXQ
Ps. zapodałbyś tą różnicę pomiędzy M5 a M10.
Janko Muzykant
25.09.14, 21:17
Chcę to w dziesiątce i zapomnę o piątce! :)
Właśnie mam problem, bo na vimeo większość filmów wygląda ''zwyczajnie'', najprawdopodobniej wysoka przysłona zarżnęła detaliczność (90% przyczyn problemów rozmemłanych zdjęć w słoneczną pogodę). Ściągnąłem sampla z optycznych, bo akurat tych, na których to wyszło nie mam przy sobie i tam też jest mało przekonująco. Ale znalazłem w końcu film, od którego się zaczęło:
http://vimeo.com/62015435
Niestety, z jakiegokolwiek innego olka nie jestem w stanie wyciągnąć takiej detaliczności (pomijam silne wyostrzanie). Polecam szczególnie 1:18. Mam (niestety nie przy sobie) kilka sampli, które potwierdzają moje obserwacje.
Janko Muzykant
25.09.14, 21:40
Nawet z E-M1?
Ten akurat stoi poza moimi zainteresowaniami - za duży i za drogi. Ale nie wiem, nie przyglądałem się dokładniej filmom z jedynki.
Ten akurat stoi poza moimi zainteresowaniami - za duży i za drogi. Ale nie wiem, nie przyglądałem się dokładniej filmom z jedynki.
A chcesz się przyjrzeć? ;-)
Jak już go mam u siebie to pewnie trochę się filmikami pobawię, ale dużych możliwości ustawień to tu nie ma :/
T.
Janko Muzykant
25.09.14, 23:58
Może bym go zabrał kiedyś w jakieś góry i coś skrobnął... :)
dużych możliwości ustawień to tu nie ma
Wystarczy, że jest ostrość/kontrast -2, tryb M, krzywa cieni i świateł oraz kolorowe kółko.
PS. Janko, jak te baterie pasują do eM1 to możemy sobie pomóc.
Baterie z E-M10 są kompatybilne z Penami.
E-M1 i E-M5 mają inne akumulatorki.
Może bym go zabrał kiedyś w jakieś góry i coś skrobnął... :)
Kombinujemy sprzęt na Tester Toster Tyrystor?
Janko Muzykant
26.09.14, 18:50
Jak będzie kiedyś czas. Ciągle coś gdzieś, właśnie leży mi nikonek z tokinką i chciałby na wycieczkę... :)
Jak będzie kiedyś czas. Ciągle coś gdzieś, właśnie leży mi nikonek z tokinką i chciałby na wycieczkę... :)
Ok. Daj znać gdy wezwie Cię przemożona chęć testowarska.