Zobacz pełną wersję : Pierwsze szkła do m4/3
Czołem Forumowicze, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :-)
Tydzień temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Olympusa E PL-5 z kitowym obiektywem 14-42 3.5-5.6 II R. Przymierzam się do zakupu pierwszych stałek i w związku z tym miałbym prośbę o polecenie jakiegoś modelu. Aparat będzie używany do zdjęć kulinarnych (nie do wydruku tylko na stronę internetową) oraz w zastępstwie leciwego już kompakta czyli do zdjęć z podróży i ewentualnie spotkań branżowych (często słabe oświetlenie).
W tym momencie zastanawiam się nad:
* Panasonic Lumix G 20mm 1.7 II ASPH, koszt ok. 1400 zł
* Olympus M.Zuiko 45mm 1.8, koszt ok. 1050 zł
Wspomniane obiektywy dadzą radę czy może lepiej zastanowić się nad czymś innym?
Witam na forum!
Wg mnie bardzo rozsądny wybór :)
Sigmy są chwalone przez forumowiczów, zobacz sobie 19, 30 i 60mm.
Witamy:) A może zamiast tego jakaś systemowa lampa? Przy spotkaniach branżowych moim zdaniem sprawdzi się lepiej, a do zdjęć potraw kit+ lampa może dać ciekawsze zdjęcie niż sama stałka. Najfajniej by było, jakbyś miał możliwość pożyczenia i pobawienia się chwilę którąś z tych stałek i ew. lampą.
tymczasowy_
15.09.14, 23:22
45mm1.8 to do portretu.
Przy fotkach kulinarnych przydaje się obiektyw o właściwościach macro, nie musi być to typowe macro ale powiększenie 1:3 - 1:4 by się przydało. W ostateczności można to załatwić soczewką macro / konwerterem założonym na kita. Można tez jakimś manualem z adapterem do bagnetu m43.
Do podróży to wystarczy kit przy dobrym świetle, na gorsze warunki 20mm1.7, 17mm1.8 lub 25mm1,8 może być dobrym wyborem.
Potwierdzam Sigmy 19, 30, 60 też są dobrym wyborem, a można nabyć za małe pieniądze.
Możesz też zainwestować w 12-40mm to bardzo uniwersalne szkiełko, ale niestety nie jest tanie.
W tym momencie zastanawiam się nad:
* Panasonic Lumix G 20mm 1.7 II ASPH, koszt ok. 1400 zł
* Olympus M.Zuiko 45mm 1.8, koszt ok. 1050 zł
Wspomniane obiektywy dadzą radę czy może lepiej zastanowić się nad czymś innym?
Dadzą radę. Możesz pomyśleć nad Olympusem 17mm 1.8 zamiast Panasonica 20mm. Zyskasz szybszy AF i trochę na szerokości, ale Olympus jest droższy i trochę gorszy optycznie. 45mm to dość wąsko na m43, ogniskowa typowa do portretów. Możesz pomyśleć jeszcze nad 25mm 1.8 zamiast obu stałek.
Lampa też jest dobrym pomysłem. Na dniach powinien być dostępny Nissin i40 do Olympusa. Jeśli nie jesteś pewny że potrzebujesz tego 45 1.8 to na razie kupiłbym 17mm 1.8 lub 20 1.7 lun 25 1.8 i lampę zewnętrzną.
Potwierdzam opinie co do stalki 45 mm. Do portretow idealna. Na wycieczkach problematyczne - przy wiekszym obiekcie potrzebne jest odsuniecie sie i nie zawsze znajdziesz miejsce.
Na spotkania brałbym coś w rodaju 20/1,7, a do jedzonka nie potrzebujesz lampy systemowej, lepiej kupić za te pieniądze dwie lampki manualne ze stojakami i parasolkami.
Polemizowałbym z polecaniem 20/1.7. Szkło co prawda jest świetne, ale przy słabych warunkach oświetleniowych często gęsto mi się gubił. Albo jeździł po zakresie przez kilka sekund zanim trafił. Ja bym ci polecił coś z górnej półki - PanaLeica 25/1.4. Nadal jestem zachwycony tym szkłem
Do takich zastosowań (zakładając, że macro do kulinariów nie będzie potrzebne) wybrałbym właściwie dokładnie to co zaproponował autor, a więc kit (jako szeroki kąt) + 20/1.7 (do wszystkiego) + 45/1.8 (do ujęć gdzie potrzebna będzie mała GO i dłuższa ogniskowa).
tymczasowy_
16.09.14, 10:21
A tak po prawdzie to nieco się pospieszyłeś z zakupem, teraz kupiłbyś LX100 i miałbyś wszystko czego potrzebujesz i to w cenie zbliżonej do E-PL5 Kit :wink:
45mm 1.8 - obiektyw który podobno trzeba mieć w systemie m43. Świetnie się spisuje w portretach, ma ładny bokeh (rozmycie tła), ale jest wąski bardzo.
Podobny ale droższy to 25mm 1.8 Olympus, czyli ekwiwalent 50mm. Światło takie same, ale chyba bardziej praktyczna ogniskowa.
Najlepiej to porób zdjęcia tym kitem - mam go też, sprawdź później jakimi ogniskowymi robisz najwięcej zdjęć i wyjdzie ci czego potrzebujesz.
Bo tak to to trochę strzelanie w ciemno.
To częsta porada, którą ktoś z forum jakiś czas temu i mi dał.
Możesz też sobie popatrzeć jak wyglądają zdjęcia z różnych obiektywów tutaj: http://pl.pixel-peeper.com/lenses-mirrorless/olympus/
Nie ma niestety wszystkich, ale już mniej więcej będziesz widział co jest do czego.
Dodatkowo Flickr.com ma grupy dla konkretnych obiektywów, możesz wtedy sobie ocenić jakość zdjęć i ich zastosowanie.
Zdjęcia kulinarne na www - co to właściwie znaczy? Szybki AF, duża jasność, jakość optyczna lepsza od kita - IMHO zbędne. Podstawa to technika i akcesoria od statywu zaczynąjąc.
Zdjęcia z podróży - poszedłbym w stronę magazooma i ew. jednej stałki, a nie kilku stałek.
Spotkanie branżowe, słabe światło - tu jasna stałka. Chociaż wszedłem w m4/3 dla 20/1.7 obecnie pierwszą stałką którą kupiłbym byłby m.zuiko 25/1.8
A tak po prawdzie to nieco się pospieszyłeś z zakupem, teraz kupiłbyś LX100 i miałbyś wszystko czego potrzebujesz i to w cenie zbliżonej do E-PL5 Kit :wink:
W jakim sensie ta cena będzie zbliżona? LX100 będzie kosztować 500$? Coś mi się obiło o oczy, że będzie to na start prawie 900$.
tymczasowy_
16.09.14, 11:26
W jakim sensie ta cena będzie zbliżona? LX100 będzie kosztować 500$? Coś mi się obiło o oczy, że będzie to na start prawie 900$.E-PL5 Kit = 500$
Stałka 20mm/25mm = 400$
Co daje 900$ (czyli cena LX100), a gdzie jakość kita e-pl5 vs. obiektyw LX100? Gdzie 24mm ekwiwalentu? Gdzie tryb macro? Gdzie wizjer EVF (300$)?
Niestety systemowe body to niezła skarbonka ...
@tymczasowy_ - tak licząc zgoda. Wcześniej napisałeś, że LX100 można mieć w cenie zbliżonej do E-PL5 Kit.
tymczasowy_
16.09.14, 12:20
Faktycznie wyszło niejednoznacznie, ale tak na skróty, LX100 jest w stanie zastąpić cały kram związany z doprowadzeniem E-PL5 do funkcjonalności LX100.
Oczywiście poza ogniskowe 24-75 nie wyskoczymy. Ale autorowi wątka LX100 by wystrczył. A i w pewnych aspektach LX100 byłby lepszy od E-PL5 z przyległościami i tańszy.
W zasadzie do LX100 wypadałoby dokupić jedynie lepszą lampę.
PS
Przez długi okres czasu używałem LX5, zostawiając w domu tony sprzętu 4/3.
Brakowało mi w LX5:
- możliwości robienia portretów z mniejszą GO (najbardziej)
- lepszego wyższego ISO (czasami)
- EVF (rzadziej niż czasami).
Teraz LX100 bardzo ładnie eliminuje wszystkie powyższe niedogodności. Naprawdę Panasonic zrobił dobrą robotę.
Co do ceny, to Leica ogłosiła, że LX100 w ich wykonaniu (z licencją LR i PS - za Optyczne) będzie kosztował 4250,-zł. Za zwyczaj ta cena była x2 większa niż aparat odpowiednik pod marką Panasonic.
Dzięki serdeczne za wszystkie sugestie! :-)
Witamy:) A może zamiast tego jakaś systemowa lampa? (...)
Ok, dobry pomysł. A czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model?
Zdjęcia kulinarne na www - co to właściwie znaczy? (...)
Konkretnie na bloga. Zdjęcia składników, podczas pieczenia i na końcu samego dania :-)
Konkretnie na bloga. Zdjęcia składników, podczas pieczenia i na końcu samego dania :-)
No to fotografia nie stawiająca jakiś super wymagań co do obiektywu, przed fotografem owszem ;-).
Ok, dobry pomysł. A czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model?
W przyszłym tygodniu powinien być w sprzedaży Nissin i40. Warto poczekać na pierwsze forumowe recenzje. Z systemowych to Fl-36R lub Fl-50R (ale ta druga to już droga). Można zamiast tego kupić dwie manualne lampy, tak jak napisał fret, ale moim zdaniem mogą być niewygodne na spotkaniu branżowym.
Możliwości jest dużo i co osoba to będzie proponowała coś innego, warto prześledzić forum i kombinować z tym co się ma:)
Co do ceny, to Leica ogłosiła, że LX100 w ich wykonaniu (z licencją LR i PS - za Optyczne) będzie kosztował 4250,-zł. Za zwyczaj ta cena była x2 większa niż aparat odpowiednik pod marką Panasonic.
W USA Leica ma być droższa o 300$. Wychodzi z tego, że Panas powinien kosztować ~3100-3200zł na naszym rynku
LX100 zapowiada się świetnie, ale z oceną jakości optycznej jego obiektywu bym się jeszcze troszeczkę wstrzymał, różnie może być.