Zobacz pełną wersję : Kompakt - co polecacie
Potrzebuje kompaktu i nie wiem co wybrac.
1. Olympus SZ-16
2. Olympus SH-60
3. Olympus XZ-x
4. inny model/inna marka
czekam na wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Obstawiam ze wiekszosc bedzie Ci polecac Xz-2 :) ... koniecznie z dekielkiem ;)
Ja akurat mam Xz-2 i nie narzekam, ale nie znam innych modeli wymienionych przez Ciebie...
Dobrze by bylo zebys napisal do czego potrzebny Ci aparat, co chcesz fotografowac, czego od aparatu oczekujsz.
Makromaniak
15.09.14, 16:54
zdecydowanie XZ-10. Zajrzyj do wątku "ocena xz-10"
jakość zdjęć "prawie jak XZ-2" za połowę ceny i w 40% mniejszym aparacie. To chyba najbardziej niedoceniony kompakcik na rynku.
co prawda inne wskazane przez ciebie kompakty do dłuuugie zooomy, widać że szukasz aparatu "turystycznego"
Ja nie lubię takich aparatów, bo ich obiektywy dają taki sobie obraz, a długi koniec jest zazwyczaj bardzo ciemny (właściwie już na granicy dyfrakcji),
Jak często korzysta się z ogniskowych > 500 mm? XZ-10 ma obiektyw 26-130 i to wystarcza pewnie do 80% fotek. Do tego przy świetle 1,8 naprawdę dużo można zrobić.
SH-60 i Sz-16 mają chyba ten sam obiektyw i podobne matryce 16 mpix (co moim zdaniem jest bez sensu na tak malutkiej matrycy). SH-60 ma nowszy procesor obrazu i chyb wogóle jest nowszy. Oba nie dają ci pełnej kontroli nad zdjęciem, maja ograniczoną ilość trybów naświetlania (brak automatyki czasu i przysłony).
Patrząc na twój pozostały sprzęt w stopce, to potrzebujesz coś bardziej "sterowalnego" :-)
Zgadzam się, o XZ-10 zapomniano a to bardzo fajny kompakt.
Potrzebuje kompaktu i nie wiem co wybrac.
1. Olympus SZ-16
2. Olympus SH-60
3. Olympus XZ-x
4. inny model/inna marka
czekam na wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Fakt - nie napisalem do czego. Aparat ma słuzyc jako uzupelnienie lustrzanki. Na spacery, krotkie wypady, do zrobienia zdjecia w markecie, sklepie, parku, zoo itd.
Aby nie dzwigac lustrzanki ze statywem i 2 obiektywami :)
Makromaniak
15.09.14, 18:03
no to na takie okazje 600 mm ci nie potrzebne :-) A 1,8 i użyteczne 800 ISO bardziej się przyda.Czasem lepiej jest skrycie zrobic zdjęcie bez lampki.....
Ja też wcześniej myślałem o XZ-2, bo to naprawdę jeden z lepszych kompaktów na rynku, ale on wcale nie jest taki kieszonkowy. Zwłaszcza jak go zestawić z EM-5, którym cykam "poważne rzeczy".
Jak dla mnie dodatkową zaletą jest dobra "integracja" z resztą systemu - tzn identyczne menu jak w EM-5 (no oczywiście trochę mniej możliwości) i bezprzewodowe sterowanie lampami.
no to na takie okazje 600 mm ci nie potrzebne :-) A 1,8 i użyteczne 800 ISO bardziej się przyda.Czasem lepiej jest skrycie zrobic zdjęcie bez lampki.....
Ja też wcześniej myślałem o XZ-2, bo to naprawdę jeden z lepszych kompaktów na rynku, ale on wcale nie jest taki kieszonkowy. Zwłaszcza jak go zestawić z EM-5, którym cykam "poważne rzeczy".
Jak dla mnie dodatkową zaletą jest dobra "integracja" z resztą systemu - tzn identyczne menu jak w EM-5 (no oczywiście trochę mniej możliwości) i bezprzewodowe sterowanie lampami.
Czyli polecasz XZ-10 :)
W takim razie udam sie po jego zakup.
jakość zdjęć "prawie jak XZ-2" za połowę ceny i w 40% mniejszym aparacie.
Trochę przesadziłeś z tym porównaniem.
stosunek ceny to obecnie coś koło 850zł do 1150 (a bywał nawet za 990zło w mm)
A wielkość...: http://camerasize.com/compare/#386,439
Pytanie tylko czy chce się wydać tą dodatkową kaskę za większą matrycę i trochę więcej przycisków :)
Otoz to XZ-10 raczej polowy XZ-2 nie kosztuje.
Polecam XZ-2 bez dekilka, oryginlany fajnie dynda na sznureczku, wiec sie nie zgubi.
Jakosc fotek bezcenna
pozdroofka
A ja nie polecam Sz ;) Miałem któryś model swego czasu i nie nadawał się do robienia zdjęć... Na długim końcu obraz składał się z mydła wyłącznie.
Ja bym, przy aktualnej różnicy cen, i tak wybrał XZ-2.
Ja mam tylko pytanie czy do XZ-10 tak samo można podłączyć wężyk spustowy z interwałem jak do XZ-2 i drugie czy w obu modelach można przypisać blokadę AF/AEL do tylnego przycisku FN1 a może do czerwonego przycisku od nagrywania?? Tak się przyzwyczaiłem, ze blokada jest zawsze pod kciukiem.
Do guzika funkcyjnego w XZ-10 można przypisać kupę funkcji, ale nie blokadę AF/AEL.
czy w obu modelach można przypisać blokadę AF/AEL do tylnego przycisku FN1
W XZ-2 można przypisać do Fn1 AEL.
Do guzika funkcyjnego w XZ-10 można przypisać kupę funkcji, ale nie blokadę AF/AEL.
Szkoda - jest w Amazon za 119 funtów. Kabelka też pewnie nie można podłączyć?
W specyfikacji na optyczne.pl piszą, że można, ale w instrukcji obsługi o możliwości przyłączenia kabelka nic nie piszą.
W specyfikacji na optyczne.pl piszą, że można, ale w instrukcji obsługi o możliwości przyłączenia kabelka nic nie piszą.
No właśnie na ebayu sprzedają te wężyki z informacją, że współpracują z XZ-2 i XZ-1 o XZ-10 sprzedawcy nie wspominają ale to nowy i mniej popularny kompakt.
Gdzie można zakupić czarny XZ-2. Jestem zdecydowany na zakup.Olympus Shop nie ma.
Gdzie można zakupić czarny XZ-2. Jestem zdecydowany na zakup.Olympus Shop nie ma.
Poszukaj na stronach mediamarkt, saturn, agito, fotojoker?
http://www.ceneo.pl/19829829
Albo na allegro (jest jakiś na 100%, bo chyba wczoraj widziałem nowe aukcje).