Zobacz pełną wersję : Olympus Open Platform
Mała rewolucja na boku. Pewnie jeszcze nikt z was o tym nie słyszał. W sumie nic nowego i zaskakującego poza tym, że aparat zredukowano do kostki z akumulatorem, układem przetwarzania i matrycą. Podobną rzecz zrobiło Sony jakiś czas temu. Ale Olympus poszedł dalej, dołączył bagnet m4/3 zamiast stałego obiektywu. Nareszcie. Podgląd i sterowanie wyemigrowało przez Wi-Fi do telefonu/tabletu. Ciekawostką jest to, że będzie możliwy rozwój niezależnych aplikacji do sterowania i przetwarzania zdjęć. Rozwój projektu można śledzić tu: http://opc.olympus-imaging.com/en/index.html
Ostatnio pojawiło się też coś takiego https://www.indiegogo.com/projects/axiom-beta-the-first-open-digital-cinema-camera
To dla tych co by chcieli do filmowania.
ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?
ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?
Drony, latawce, inne pojazdy, Systemy monitoringu, Fotografia podwodna… dużo. Cena tylko ograniczeniem.
Cena będzie tutaj kluczowa.
Z drugiej strony są ludzie, którzy wolą zapłacić więcej i mieć pewność, że da się poprawić lub zmienić firmare niezależnie od aktualnych wytycznych marketingu.
Nie będzie potrzeba żadnych haków robić.
Może się mylę, ale wydaje się, że projekt adresowany jest do szerokiego grona odbiorców. Te wszystkie zastosowania mają dopiero być wymyślone przez klientów. Coś na zasadzie: "dajemy wam funkcjonalne klocki, zbudujcie z nich co chcecie".
Zastosowania praktyczne? Karol wspominał w wątku o E-M1, przy omawianiu aktualizacji firmware'u, że Olympus jego zdaniem dąży do wstawienia "Lightrooma" w aparat. Ja bym widział to inaczej. To jakiś "lightroom" w telefonie czy tablecie będzie miała w swoim menu opcje "zrób zdjęcie". Smartphone jest bardziej wyspecjalizowanym i lepiej przystosowanym interfejsem dla człowieka. Z kolei aparat powinien wykonywać porządnie tylko jedno - rejestrować. Wymiana danych jest zapewniona. Właściwie takie rzeczy były możliwe już wcześniej, ale wymagały samodzielnego sprzęgnięcia wielu urządzeń i wymyślenia stabilnej wymiany danych.
Moduł z wymienną optyką (a optyka jest więcej niż przyzwoita), z komunikacją bezprzewodową, z niezależnym zasilaniem... można pomyśleć o sprzęgnięciu tego wszystkiego w sieć.
Bardzo ciekawy projekt.
Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość :)
Bardzo ciekawy projekt.
Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość :)
Ja nawet wiem kto na forum pierwszy je wydrukuje w 3D, jak tylko klocki pojawią się w sprzedaży :).
To jest generalnie jakiś sposób na popularyzacje ogólnie 4/3 (niezależnie czy dużego czy mikro). Obiektywy są świetne do większości zastosowań. Przyzwoite aparaty za tym stoją. A kolejny element układanki, niewyspecjalizowany, ale taki ogólnodostępny, o dobrych parametrach, może hitem nie będzie, ale dobrze zamiesza w pozytywny tego słowa znaczeniu.
Mogliby je spokojnie wykorzystać w monitoringu, wideo-radarach, może jako kamerka do pilnowania dziecka.
Jak to mówią, sky is the limit.
Tak sobie myślę o otwartych rozwiązaniach... co myślicie o x264 (http://pl.wikipedia.org/wiki/X264)?
Czy może być z powodzeniem stosowane jako "zamiennik" h.264 w kamerach/aparatach mniej lub bardziej profesjonalnych?