Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus Open Platform

hades
15.09.14, 14:24
Mała rewolucja na boku. Pewnie jeszcze nikt z was o tym nie słyszał. W sumie nic nowego i zaskakującego poza tym, że aparat zredukowano do kostki z akumulatorem, układem przetwarzania i matrycą. Podobną rzecz zrobiło Sony jakiś czas temu. Ale Olympus poszedł dalej, dołączył bagnet m4/3 zamiast stałego obiektywu. Nareszcie. Podgląd i sterowanie wyemigrowało przez Wi-Fi do telefonu/tabletu. Ciekawostką jest to, że będzie możliwy rozwój niezależnych aplikacji do sterowania i przetwarzania zdjęć. Rozwój projektu można śledzić tu: http://opc.olympus-imaging.com/en/index.html

banc
15.09.14, 14:42
Ostatnio pojawiło się też coś takiego https://www.indiegogo.com/projects/axiom-beta-the-first-open-digital-cinema-camera
To dla tych co by chcieli do filmowania.

Jan_S
15.09.14, 15:07
ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?

grizz
15.09.14, 18:11
ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?

Drony, latawce, inne pojazdy, Systemy monitoringu, Fotografia podwodna… dużo. Cena tylko ograniczeniem.

banc
15.09.14, 19:27
Cena będzie tutaj kluczowa.
Z drugiej strony są ludzie, którzy wolą zapłacić więcej i mieć pewność, że da się poprawić lub zmienić firmare niezależnie od aktualnych wytycznych marketingu.
Nie będzie potrzeba żadnych haków robić.

hades
15.09.14, 22:45
Może się mylę, ale wydaje się, że projekt adresowany jest do szerokiego grona odbiorców. Te wszystkie zastosowania mają dopiero być wymyślone przez klientów. Coś na zasadzie: "dajemy wam funkcjonalne klocki, zbudujcie z nich co chcecie".

Zastosowania praktyczne? Karol wspominał w wątku o E-M1, przy omawianiu aktualizacji firmware'u, że Olympus jego zdaniem dąży do wstawienia "Lightrooma" w aparat. Ja bym widział to inaczej. To jakiś "lightroom" w telefonie czy tablecie będzie miała w swoim menu opcje "zrób zdjęcie". Smartphone jest bardziej wyspecjalizowanym i lepiej przystosowanym interfejsem dla człowieka. Z kolei aparat powinien wykonywać porządnie tylko jedno - rejestrować. Wymiana danych jest zapewniona. Właściwie takie rzeczy były możliwe już wcześniej, ale wymagały samodzielnego sprzęgnięcia wielu urządzeń i wymyślenia stabilnej wymiany danych.

Moduł z wymienną optyką (a optyka jest więcej niż przyzwoita), z komunikacją bezprzewodową, z niezależnym zasilaniem... można pomyśleć o sprzęgnięciu tego wszystkiego w sieć.

nightelf
16.09.14, 18:27
Bardzo ciekawy projekt.
Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość :)

hades
16.09.14, 21:53
Bardzo ciekawy projekt.
Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość :)

Ja nawet wiem kto na forum pierwszy je wydrukuje w 3D, jak tylko klocki pojawią się w sprzedaży :).

To jest generalnie jakiś sposób na popularyzacje ogólnie 4/3 (niezależnie czy dużego czy mikro). Obiektywy są świetne do większości zastosowań. Przyzwoite aparaty za tym stoją. A kolejny element układanki, niewyspecjalizowany, ale taki ogólnodostępny, o dobrych parametrach, może hitem nie będzie, ale dobrze zamiesza w pozytywny tego słowa znaczeniu.

nightelf
18.09.14, 14:01
Mogliby je spokojnie wykorzystać w monitoringu, wideo-radarach, może jako kamerka do pilnowania dziecka.
Jak to mówią, sky is the limit.

Iwo
18.09.14, 20:19
Tak sobie myślę o otwartych rozwiązaniach... co myślicie o x264 (http://pl.wikipedia.org/wiki/X264)?
Czy może być z powodzeniem stosowane jako "zamiennik" h.264 w kamerach/aparatach mniej lub bardziej profesjonalnych?