Zobacz pełną wersję : Promocja na grip do E3
no i wkoncu dotarlo do polski fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6542)
ale jak i gdzie ten aparat (rozumiem ze np e1) zarejestrowac to juz niebardzo wiadomo
ha! a jak sprawdzić czy jest się zarejestrowanym ze starą puchą :)
było coś online? może przez olympus studio?
szczerze nie pamiętam czy coś takiego robiłem.
dziwne, że nie wystarczy ksero gwarancji. jak przy wydawaniu darmowej przejściówki
ehh coś jest na streonkach... ale jak wysłałem przypomnienie hasła, to do dzisiaj nie mam :/
Ja mam zarejestrowany cały sprzęcior na europejskiej stronie Olympus, mam nadzieję ze to będzie zaliczone :)
Willow dawno to robiłeś?
boje się, że w tej chwili taka rejestracja może być utrudniona... pewno wszsytko jest już podpięte pod nową puchę i omawianą promocję.
no będzie ponad 2 lata, ale co dokupiłem do rejestrowałem, kilka dni temu dorzuciłem jeszcze shld-2 i pasek do niego :D a co jak wszystko to wszystko :)
dawno to robiłeś?
Ja to robiłem wczoraj. Link jest tutaj (http://www.olympus-consumer.com/en/consumer/productregistration.html)
ehh coś jest na streonkach... ale jak wysłałem przypomnienie hasła, to do dzisiaj nie mam :/Ja się zarejestrowałem ze wszystkimi klamotami raz jeszcze.
Nie wiem jak wy ale ja na oficjalnej polskiej stronie Olympusa (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_powergrip.htm) widzę ten odnośnik :arrow: http://www.olympus-consumer.com/en/consumer/polls/promotion
Z treści wynika, że chodzi o plecak więc chyba trzeba jeszcze trochę poczekać bo jakieś złe linki tam mają...
Coś na stronie OPL linki nie takie. Na stronie DE i UK jest inaczej.
to jak zarejestrujesz w UK to nie wiem czy dostaniesz grip...
to jak zarejestrujesz w UK to nie wiem czy dostaniesz grip... Wg mnie jest to tylko błąd na polskiej stronie. Zawsze wszelkie wątpliwości można rozwiać wysyłając maila na "promocyjny" adres.
Stanisław Rozalski
6.11.07, 08:52
Witam,
Promocja jest do 30 grudnia 2007, a jeszcze nie ma w sprzedaży korpusów E-3.
Nie wiem, ale oni pewnie liczą, że na początku będzie małe zainteresowanie ofertą.
Nie wierzę w to , aby nowy E-3 leżał w dużych ilościach na półkach.
Zresztą jest w tym trochę perfidii ze strony Olympusa, bo nie dają nam czasu na zapoznanie się z opiniami tych szczęściarzy, którzy kupią sprzęt jako pierwsi.
W zasadzie to należałoby już mieć odłożoną kasę i zamawiać choćby samo body w trybie ekspresowym, ponieważ nie wiadomo jak będą realizowane zamówienia.
A jeszcze te nie do końca wyjaśnione sprawy z rejestracją w Polsce.
Tylko kurcze, ta cena ,żeby tak choć poniżej 3,5k za sam korpus, a tak to z końcem roku , gdy to i mikołaje i prezenty pod choinkę, i święta z wydatkami ponad miarę.......
Podejrzewam, że nawet taka zachęta nie będzie wystarczającym argumentem, chyba że przedłużą ofertę powiedzmy do końca pierwszego kwartału 2008.
Stanisław Rozalski
6.11.07, 09:00
W zasadzie to powinienem napisać krótko tak, jeżeli jest to program lojalnościowy Olympusa, to taka promocja powinna być dla starych użytkowników nieograniczona w czasie.
Wtedy byłoby to eleganckie zachowanie producenta i zachęta dla potencjalnych użytkowników.
Mamy czas na rejestracje do końca tego miesiąca. Może ktoś wytłumaczy krok po kroku jaki formalności trzeba dokonać żeby nić nie spieprzyć :| Żeby np. dostać grip a nie sam plecak?
Napisalem maila do biura obslugi o tresci "WItam mam pytanie co do promocji spod linku http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_powergrip.htm
w jaki sposob mozna zarejestrowac stary aparat np e1, rozumiem ze poprzez strone firmową niestety nie moge znaleźdz linku do rejestracji..."
w odpowiedzi dostalem
"Witam Pana,
przepraszamy, mamy błędnie zlinkowane łącza.. jak tylko poprawimy dam znać .
Dziękuje za informację.
Pozdrawiam
Monika Maciejewska
Marketing Manager
Dział Systemów Obrazowania
Olympus Polska Sp. z o.o.
ul. Suwak 3, 02-676 Warszawa
tel. +48 22 3 66 00 77"
Mamy czas na rejestracje do końca tego miesiąca. Może ktoś wytłumaczy krok po kroku jaki formalności trzeba dokonać żeby nić nie spieprzyć :| Żeby np. dostać grip a nie sam plecak?
Chcesz plecak musisz się zarejestrować do końca listopada. Gripa dostaniesz jak kupisz do końca grudnia E-3 i go zarejestrujesz. Kupno i rejestracja w podanym terminie E-3 jest warunkiem dostania również plecaka.
a ta strona jest zła ?
http://www.olympus-pro.com/eu/en/servicesupport/registration.html
bo ja się tam zarejestrowałem już jakiś czas temu i nie wiem czy to będą uwzględniać ;)
Ta sytuacja przypomina mi trochę okres bonów towarowych za czasów wczesnego Gierka.
Ten OLYMPUS kpi sobie z klientów jak komuniści dawniej z narodu.
Wpierw przecieki (już cytrusy ładują na okręty), jakieś pokazy modelu i tym podobne bzdury. Teraz zaś kolejne kpiny: już jest, ale nie można go kupić. A tym, którzy już sikają po nogach jeszcze macha się przed nosem marchewką w postaci plecaczka czy gripa.
No i ta chora cena!
Kto da tyle kasy za aparat w którym na tak maleńkiej matrycy upakowano aż tyle pikseli?!!
OLYMPUS stracił poczucie rzeczywistości. Cóż, to nie pierwszy chybiony strzał tego producenta. Może ta kolejna wpadka czegoś ich wreszcie nauczy.
Ta sytuacja przypomina mi trochę okres bonów towarowych za czasów wczesnego Gierka.
Wpierw przecieki (już cytrusy ładują na okręty), jakieś pokazy modelu i tym podobne bzdury. Teraz zaś kolejne kpiny: już jest, ale nie można go kupić. A tym, którzy już sikają po nogach jeszcze macha się przed nosem marchewką w postaci plecaczka czy gripa.
No i ta chora cena!
Kto da tyle kasy za aparat w którym na tak maleńkiej matrycy upakowano aż tyle pikseli?!!
OLYMPUS stracił poczucie rzeczywistości. Cóż, to nie pierwszy chybiony strzał tego producenta. Może ta kolejna wpadka czegoś ich wreszcie nauczy.
uderzyłes się dzisiaj moze w głowę? Bo takie obajwy jak bełkot i bredzenie to objawy wstrząsu pourazowego wiesz? Z twojej wypowiedzi jasno wynika ze nie masz najmniejszego zamiaru kupić aparatu Olympusa więc idź wylewać żółć do swojej sąsiadki albo co...
Wpierw przecieki (już cytrusy ładują na okręty), jakieś pokazy modelu i tym podobne bzdury. Teraz zaś kolejne kpiny: już jest, ale nie można go kupić.
To spróbuj kupić D300/D3/1DsMk3 ;)
No i ta chora cena!
Cena jest rewelacyjna :D
na tak maleńkiej matrycy upakowano aż tyle pikseli?!!
E510/E410/E400/L10 mają większą matrycę czy mniej pikseli? A może małpki z 10 i 12MPix to mają wielkie matryce :mrgreen:
No i ta chora cena!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Myślę, że sporo ludzi go kupi, przekonasz się... Jeśli i tak go nie kupisz, to po co jeszcze jakąś krucjatę tutaj prowadzisz? Szczególnie, że piszesz co najmniej bzdury.
Pzdr
W Japonii już jest dostępny. Ludzie normalnie kupują. Jak dla mnie jest to bardzo szybki start.
Wielce szanowni Panowie OlyJedi!
Wasze święte oburzenie na moje słowa wcale mnie nie dziwi
i nie mam zamiaru z Waszymi opiniami polemizować.
Skoro uważacie, że kwota ok. 6000zł to mały pryszcz, ok! Widać sporo zarabiacie.
Skoro waszym zdaniem rozmiary matrycy (zwłaszcza w aparacie pretendującym do miana
profesjonalnego) nie żadnego znaczenia - niech i tak będzie.
Ale Panowie, nie zapędzajcie się aż tak daleko jak Willow32.
Młody człowieku, pozwól innym mieć własne zdanie i nie ubliżaj im, bo to nie przysporzy Ci splendoru (ani puntów w OJ).
Takie słowa mogą jedynie świadczyć o lukach w wychowaniu.
Panie Willow 32 - tym razem jeszcze się nie obrażę. Ale hamuj się Pan. Wszystkim wyjdzie to na dobre.
Śledczy z Waści też marny, bo trafiłeś jak kulą w płot. Obecnie używam już trzeciego olympusa i właśnie zastanawiam się nad kolejnym zakupem. I prawdopodobnie będzie to E3.
Ale na pewno nie dam się zwariować i nie zapłacę za ten aparat aż tylu pieniędzy. Wolę poczekać – ta cena moim zdaniem znormalnieje.
Pamiętam doskonale pierwsze ceny „profesjonalnego” E1. Ale jakoś nie zauważyłem by brać reporterska nagle rzuciła się na owo cudo. Mimo głoszonego profesjonalizmu tego aparatu. Konkurencja okazała się jednak mocniejsza. Co nie oznacza, że aparat zupełnie się nie sprzedawał. Ale zakładanego celu firma nie osiągnęła
I nie sądzę by los E3 miał być inny. Panie Willow32 - historia lubi się powtarzać.
A moja ocena posunięć marketingowych firmy Olympus nie jest odosobniona. Można o tym poczytać w wielu miejscach. Cóż, wypowiadanie głośno takich opinii na tym forum nie jest mile widziane. Ale ja nie walczą o punkty, więc mogę bardziej szczerze.
Życzę wszystkim udanych zakupów i zadowolenia z kupionego sprzętu.
Uważnie będę śledził opinie kolejnych użytkowników.
Ot, i to by było na tyle.
Wielce szanowni Panowie OlyJedi!
Wasze święte oburzenie na moje słowa wcale mnie nie dziwi
i nie mam zamiaru z Waszymi opiniami polemizować.
Skoro uważacie, że kwota ok. 6000zł to mały pryszcz, ok! Widać sporo zarabiacie.
Skoro waszym zdaniem rozmiary matrycy (zwłaszcza w aparacie pretendującym do miana
profesjonalnego) nie żadnego znaczenia - niech i tak będzie.
Ale Panowie, nie zapędzajcie się aż tak daleko jak Willow32.
Młody człowieku, pozwól innym mieć własne zdanie i nie ubliżaj im, bo to nie przysporzy Ci splendoru (ani puntów w OJ).
Takie słowa mogą jedynie świadczyć o lukach w wychowaniu.
Panie Willow 32 - tym razem jeszcze się nie obrażę. Ale hamuj się Pan. Wszystkim wyjdzie to na dobre.
Śledczy z Waści też marny, bo trafiłeś jak kulą w płot. Obecnie używam już trzeciego olympusa i właśnie zastanawiam się nad kolejnym zakupem. I prawdopodobnie będzie to E3.
Ale na pewno nie dam się zwariować i nie zapłacę za ten aparat aż tylu pieniędzy. Wolę poczekać – ta cena moim zdaniem znormalnieje.
Pamiętam doskonale pierwsze ceny „profesjonalnego” E1. Ale jakoś nie zauważyłem by brać reporterska nagle rzuciła się na owo cudo. Mimo głoszonego profesjonalizmu tego aparatu. Konkurencja okazała się jednak mocniejsza. Co nie oznacza, że aparat zupełnie się nie sprzedawał. Ale zakładanego celu firma nie osiągnęła
I nie sądzę by los E3 miał być inny. Panie Willow32 - historia lubi się powtarzać.
A moja ocena posunięć marketingowych firmy Olympus nie jest odosobniona. Można o tym poczytać w wielu miejscach. Cóż, wypowiadanie głośno takich opinii na tym forum nie jest mile widziane. Ale ja nie walczą o punkty, więc mogę bardziej szczerze.
Życzę wszystkim udanych zakupów i zadowolenia z kupionego sprzętu.
Uważnie będę śledził opinie kolejnych użytkowników.
Ot, i to by było na tyle.
wielce szanowny panie wizbir, w którym miejscu Ci ubliżyłem? Wyraziłem tylko troskę o Twoje zdrowie, bo tekst który napisałeś był mocno dla mnie niezrozumiały. Moje wychowanie zaś jest na poziomie jakim jest i pewnie się już nie zmieni bo za stary jestem :) Generalnie nikt nie narzeka. Przykro mi tylko kiedy czytam jak uzytkownik Olympusa takie opinie na tema firmy wypowiada, i dziwić się potem ze Olympus jest tak postrzegany skoro sami użytkownicy mają o firmie takie zdanie, to naprawde smutne. No ale cóż, firma nie chce za darmo rozdawać aparatów to frustrujace przezycie dla ciebie jak sądzę a tą żółć trzeba gdzies wylać...
Nie interesuje mnie czy E-3 staniej na wiosne i o ile staniej, ja kupuję go w tym roku bo uważam ze cena jaką zaproponowała firma jest bardzo atrakcyjna.
Historia lubi się powtarzać? czyli E-3 będzie wkrótce kosztował jakies 1500 pln? Zakładam ze Ty będziesz czekał na taką własnie cenę :D
życzę owocnego wyczekiwania
Promocja bardzo, bardzo dobra - grip piechotą nie chodzi i zamiast dostać 500-800 pln z powrotem też wolałbym dostać gripa :)
Niepotrzebnie się kłócicie o cenę i tak każdy kupi dopiero w momencie kiedy dla niego osobiście stanie się akceptowalna. Cena w granicach 5000 - 6000 na E-3 jest bardzo rozsądna i wydaje mi się, że korzystanie pozycjonuje go na rynku - jedyną dużą wadą z tego co czytam jest rozdzielczość tylko 10 mpx, która z różnych względów może nie być akceptowalna przez klientów co po niektórych userów (masa gazet nie przyjmuje w ogóle plików poniżej 12 mpx tak jak i są ekskluzywne stocki biorące zdjęcia od 16mpx).
Reasumując myślę, ze jeśli komuś pasuje E-3 to warto go w tej promocji kupić.
Panie Willow32, nie rozumiem co każe Panu dbać o moje zdrowie zdrowie?
A ile jestem gotów zapłacić za ten aparat to akurat też nie Pana sprawa.
Pana domysły na ten temat mnie nie interesują.
Ale to źle, że nie zauważa Pan, iż dalej mnie obraża.
Nie chce mi się więcej z Panem gadać.
Nie chce mi się więcej z Panem gadać.
z wzajemnością panie wizbir
Pogadaliście Panowie.
O ile wiem to Willow zarabia robieniem zdjęć.
Pan Wizbir- pewnie nie.
Dla jednego aparat to narzędzie pracy, dla drugiego narzędzie realizacji hobby czy życiowej pasji.
Co tu kurcze porównywać ??
A jeżeli E3 nie spełnia oczekiwań pana Wizbira- cóż.. graty na Alledrogo i przesiadka. Takie życie..
Rafał Czarny
7.11.07, 15:41
Jedyną dużą wadą z tego co czytam jest rozdzielczość tylko 10 mpx, która z różnych względów może nie być akceptowalna przez klientów co po niektórych userów (masa gazet nie przyjmuje w ogóle plików poniżej 12 mpx tak jak i są ekskluzywne stocki biorące zdjęcia od 16mpx).
Jaki to problem w PSie zrobić z 10mpx np. 12mpx., albo 16mpx.? Sprytnie wyostrzyć i nikt się nie zorientuje. Jeśli jakiś fotoedytor w gazecie marudzi na 10mpx, to znaczy, że się nie zna. Z tej wielkości można spokojnie zrobić rozkładówkę w PlayBoyu.
Rafale Czarny, generalnie masz Waść rację. Gazetowy fotoedytor właściwie nie powinien marudzić na zjęcie z lustrzanki o matrycy rzędu 10mpx. Co innego, gdyby dostał zdjęcie zrobione kompaktem z matrycą o takiej samej liczbie pikseli i musiał z niego coś dokładnie wyszparować.
Znam ten ból. Choć nie jestem fotoedytorem, to jednak często mam do czynienia z obrazami wielkoformatowymi (jako grafik 3D). Dlatego rozumiem irytację fotoedytorów, choć ich fochy potrafią być irytujące.
Rafale, nie traktuj tego co napisałem jako polemikę a jedynie jako uzupełnienie Twojej wypowiedzi. A temat który poruszyłeś jest sam w sobie bardzo ciekawy i można by nad nim się długo rozwodzić. Ale fotoamator (a takich tutaj większość) nie musi być w tej dziedzinie ekspertem.
Wszak kompaktem też można robić ciekawe zdjęcia - nawet jeśli ma się do dyspozycji 4-5mpx
Pozdrawiam
Pozwolę sobie wtrącic swoje trzy grosze i zacytować post z poprzedniej strony:
Nie rozumiem, o co tak dokładnie Ci (na forum piszemy per Ty i dajcie spokój z tymi Panami) chodzi?
O ilość pikseli?
10 mln pikseli jest już we wcześniejszych lustrzankach Olympusa i jakoś nie przeszkadza.
O wielkośc matrycy?
To chyba nie jest parametr do dyskusji. Wybierając system 4/3 zdecydowalismy sie na matrycę o określonych przez specyfikację (tego systemu) wymiarach i na co tu narzekać?
Jeśli ktoś spodziewał się E-3 z matrycą Full Frame to chyba totalne nieporozumienie.
A cena? MZ do przyjęcia. Trochę stanieje i będzie moj ;)
Olympus Europe extends free E-3 grip offer
Olympus Europe has again prolonged its offer of a free HLD-4 grip to existing E-System users purchasing a new E-3. Originally scheduled to end on Dec 31st 2007, the promotion was first extended to Jan 31st and the folks at Olympus now say customers have until the end of March to get their claims in - most generous. Full details on how to 'get a grip' coming up after the jump.
A OP też w to wchodzi?
Olympus Europe extends free E-3 grip offer
Olympus Europe has again prolonged its offer of a free HLD-4 grip to existing E-System users purchasing a new E-3. Originally scheduled to end on Dec 31st 2007, the promotion was first extended to Jan 31st and the folks at Olympus now say customers have until the end of March to get their claims in - most generous. Full details on how to 'get a grip' coming up after the jump.
A OP też w to wchodzi?
ale co Ty napisałes ze co?
:D
Witam
Dzisiaj odebrałem E-3 i chcę wziąść udział w promocji która trwa do końca stycznia . Poprzedni aparat zarejstrowałem parę dni temu , dzisiaj zarejstrowałem E-3 . Chciałbym się dowiedzieć czy muszę wysłać orginalny dowód zakupu i kartę gwarancyjną czy wystarczy ksero .
...A OP też w to wchodzi?Polska leży w Europie i to, na dodatek, bez granic :D - więc oczywiście wchodzi.
Strona informacyjna: http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_powergrip.htm zostanie zaktualizowana na nowy termin (teraz jest: "do 31. stycznia") w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
Jack
Dzis dostalem plecak z promocji, wielki i ciezki urodą tez nie grzeszy ale jest jest :mrgreen:
Dzis dostalem plecak z promocji, wielki i ciezki urodą tez nie grzeszy ale jest jest :mrgreen:
też dostałem plecak, na grip niestety jeszcze czekam....
oo ... to widzę, że nie tylko ja czekam jeszcze na gripa :D
a już przez chwilę myślałem, że ten plecak dzisiaj to był "na pocieszenie" .. ;)
oo ... to widzę, że nie tylko ja czekam jeszcze na gripa :D
a już przez chwilę myślałem, że ten plecak dzisiaj to był "na pocieszenie" .. ;)
widac OPL dostaje fanty naprzemiennie, najpierw były gripy teraz plecaki, czekamy na 2 turę gripów :)
Taki?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Dlaczego nie grzeszy urodą?
Ten , który jest na zdjęciach jest calkiem fajny :)
To dodaja do E-3?
A ile kosztuje taki plecaczek u Olka i jaki ma symbol, żeby sobie go znaleźć?
Tak dokladnie taki, na zdjeciu wyglada wmiare wmiare, ale w rzeczywistosci jest wielki i wyglada jak pustak taka kwadratowa waliza bez zadnej finezji, ja tam innych plecakow foto nie widzialem prawdziwych ale mowie na podstawie zwyklych plecakow....
szczerze mówiąc wolałbym zamiast tego plecaka dostać tą największą torbę którą Olympus ma w swojej ofercie. Nie lubię plecaków, miałem kiedyś z Caselogica i po kilku tygodniach poszedł do ludzi.
Tak dokladnie taki, na zdjeciu wyglada wmiare wmiare, ale w rzeczywistosci jest wielki i wyglada jak pustak taka kwadratowa waliza bez zadnej finezji, ja tam innych plecakow foto nie widzialem prawdziwych ale mowie na podstawie zwyklych plecakow....
Jeśli nie odpowiada to sprzedac, myślę że pójdzie za niezłą kasę a wtedy pieniążki wymienisz na to co będzie Ci odpowiadało. Ja wolałbym dostac taki duży i solidny niż małego liliputa .PS. Mi się osobiście bardzo podoba, też mam taką ''walizę'' i nie narzekam :razz:
Pozdrawiam.
Dotał grip więc mam komplet :) trzeba tylko zanabyć 2xBLM-1 jakoś nie chce mi się bawić z paluszkami :)
PS E-3 z gripem do plecaka wchodzi mocno na styk, jeżeli do tylnej komory dodać laptoka to moze już byc problem :(
ech, a ja się nie wyrobię żeby dostać grip. Załamka na max :(
a ja dalej na gripa czekam .. ech .. :P
a plecak .. jak to plecak .. inne zbytnio od niego nie odbiegają :) .. za to można do niego wszystko w spokoju zapakować.. i jeszcze laptopa zje na dokładkę ;)
AndrzejSzczecin
21.01.08, 18:27
dzisiaj właśnie przyjechał do mnie promocyjny grip - czekamy na drugi :)
zonk spodziewaj się gripa lada dzień - widać, że kolejna dostawa gripów dojechała - ewentualnie sprawdź w OP - czy mają Twoje dane.
Mam pytanie do "plecaków" - czy rejestrowaliscie sie na stronach europejskich, czy tylko sprzęt na OP?
Grip dziś dotarł, ale o plecaku nic nie słychać.
pafcio wchodzilem poprzez OP ale mozwlie (niepamietam) ze formularz rejestracyjny byl po angielsku
Mam pytanie do "plecaków" - czy rejestrowaliscie sie na stronach europejskich, czy tylko sprzęt na OP?
Grip dziś dotarł, ale o plecaku nic nie słychać.
Dostałem już i grip i plecak. E-3 (po zakupie) rejestrowałem na olympus-europa.com, jeśli dobrze pamiętam... Natomiast samą chęć zakupu E-3 (do końca listopada) na Olympus Polska.
Co do otrzymanego plecaka, to mam mieszane uczucia. Z jednej strony - bardzo mi odpowiadają przegrody w środku, a zwłaszcza ich sztywność. Z drugiej - strasznie brakuje tylnej kieszeni na graty. Co do kombinacji E-3+grip - ja wkladam go 'obroconego' o 90 stopni (tzn. pryzmat styka sie z jedna tych ruchomych dolnych przegrod) i moim zdaniem miesci sie calkiem dobrze.
Mam też LowePro CompuTrekker (jest dla mnie trochę w środku za miękki) i sam nie wiem który sobie zatrzymać... Chyba jednak wole ten od Olympusa :-)
DO mnie też grip wczoraj dotarł - dzięki dla Pań z Olympusa.
black_bird
25.01.08, 10:57
Witam
Dzisiaj odebrałem E-3 i chcę wziąść udział w promocji która trwa do końca stycznia . Poprzedni aparat zarejstrowałem parę dni temu , dzisiaj zarejstrowałem E-3 . Chciałbym się dowiedzieć czy muszę wysłać orginalny dowód zakupu i kartę gwarancyjną czy wystarczy ksero .
Wyslac czy zrobic ksero i w postaci jpg. wyslac mailem?
" 3. Wyślij pocztą, faksem lub e-mailem dowód zakupu oraz kartę gwarancyjną:
Olympus Polska - PROMOCJA E-3
UL.SUWAK 3
02-676 Warszawa
faks: (22) 831 04 53
E-Mail: mailto:PromocjaE3@olympus.pl"
pocztą, faksem lub MAILEM --> rozumiem, ze moge zrobic zdjecia dokumentow i wyslac, czy nie tak?
pocztą, faksem lub MAILEM --> rozumiem, ze moge zrobic zdjecia dokumentow i wyslac, czy nie tak?
Tak właśnie zrobiłem, sfotografowałem obydwa dokumenty i jako JPG-i dołączyłem do maila.
Potem otrzymałem miłą informację, że mail nie zawierał załączników (co niestety było prawdą), więc jeszcze raz wysłałem i wszystko poszlo ok. Po 3 tygodniach kurier dostarczył mi prezent.
Teraz zastanawiam się co z tym fantem dalej robić, bo z mojego zgrabnego aparatu zdrobił się całkiem spory kloc :D
black_bird
25.01.08, 15:59
Tak właśnie zrobiłem, sfotografowałem obydwa dokumenty i jako JPG-i dołączyłem do maila.
Potem otrzymałem miłą informację, że mail nie zawierał załączników (co niestety było prawdą), więc jeszcze raz wysłałem i wszystko poszlo ok. Po 3 tygodniach kurier dostarczył mi prezent.
Teraz zastanawiam się co z tym fantem dalej robić, bo z mojego zgrabnego aparatu zdrobił się całkiem spory kloc :D
to juz chyba nie taki duzy problem ...:-)
kallafiorr
27.01.08, 01:33
chciałbym, by stało sie podobnie u mnie - gdy pytam o potwierdzenie rejestracji, tudzież o termin wysłania gripa - otrzymuję wiadomość, że np. dowiem się po południu - nie trudno zgadnąć, że wiadmości nie ma.
na razie mam nadzieję (patrząć na Wasze posty), że jednak... (ende gut - alles gut)
black_bird
27.01.08, 01:46
Też wyslalismy z żonką i cisza .... gdyby chociaz jakis automat generował pocieszające odpowiedzi ...;)
Też wyslalismy z żonką i cisza .... gdyby chociaz jakis automat generował pocieszające odpowiedzi ...;)
Ja dowód zakupu i gwarancję wysłałem 12 stycznia , w zeszły czwartek wysłałem e-maila z pytaniem czy list doszedł . W odpowiedzi otrzymałem wiadomość że grip będzie do mnie wysłany w przyszłym tygodniu .
Cierpliwości. U mnie też była cisza przez ponad 3 tygodnie i nagle zapukał do drzwi kurier z gripem. Taka niespodzianka - całkiem milutka. :D
black_bird
28.01.08, 13:58
Dzis zadzwonilem, problem w tym, ze raz w tygodniu w piątki spływaja informacje z Olympus eu do Olympus pl o rejestracjach, dopiero jedno i drugie uruchamia procedure wysyłki. Rejestracji jestem pewien, bo widzę nawet ladne foty tego co juz mam, natomiast maile "lubią" sie gubić i warto się upewnić, czy doszły..tel. (22) 3660077 wew.1 wew.2
Ja dzisiaj dostałem gripa .Wczoraj miła pani z Olympusa powiadomiła mnie że dzisiaj powinien do mnie dotrzeć . 15.01.08r wysłałem list dzisiaj jest 30.01 i grip jest umnie . Więc jestem w siódmym niebie . Pierwszy aparat z gripem i na mnie zrobił ogromne wrażenie . Przedtem posiadałem olka E-500 i niestety zd50-200mm leżał w szufladzie po kupieniu E-3 zauważyłem dużą różnicę , z gripem może być tylko lepiej .
Dzisiaj również do mnie dotarł grip. A już zacząłem się niepokoić.
Teraz jeszcze czekam na plecak :D
Do mnie też już wczoraj dotarł grip .. po miłym mailu :)
Teraz czas sprawdzić jak to jest z tym zasilaniem .. :>
Hurrraaa :!: Doszedł i plecak. Chciałbym tu serdecznie podziękowac paniom z działu marketingu Olympusa, bo dzięki nim będę mógł się nim juz cieszyć na najblizszym wyjeździe.
:olekrulez2:
Zadzwoniem 4 dni temu z prośbą o możliwe przyspieszenie dostawy z powodu wyjazdu za 2 tygodnie i proszę - dziś już jest. WIELKIE DZIĘKI!!!
:iloveoly:
no to skoro już tyle osób ma ten grip to mam małe pytanie. mocowanie statywu jest przesunięte do tyłu tak jaj w aparacie czy trochę bardziej do przodu?
no to skoro już tyle osób ma ten grip to mam małe pytanie. mocowanie statywu jest przesunięte do tyłu tak jaj w aparacie czy trochę bardziej do przodu?
Lekko z tyłu jak w aparacie, widac na 3-wymiarowym obracanym zdjeciu na:
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-3.htm
dzięki bardzo dokładnie tego mi trzeba było
Po podłączeniu gripa zauważyłem jedną upierdliwą żecz . Nie mogę postawić aparatu na spodzie gripa . E-3 z 14-54mm stał bez gripa a z gripem ma tendencję do wywracania się . W gripie mam narazie jedną Blm-1 mam nadzieję że druga rozwiąże problem ale nie zawsze będę miał chęc mieć 2 baterie w gripie ale niestety chyba będę zmuszony .
Po podłączeniu gripa zauważyłem jedną upierdliwą żecz . Nie mogę postawić aparatu na spodzie gripa . E-3 z 14-54mm stał bez gripa a z gripem ma tendencję do wywracania się . W gripie mam narazie jedną Blm-1 mam nadzieję że druga rozwiąże problem ale nie zawsze będę miał chęc mieć 2 baterie w gripie ale niestety chyba będę zmuszony .
nie rozwiąże to problemu, niestety - mnie się wywraca z tym obiektywem i dwoma aku
Czy Olympus TO (http://www.dpreview.com/news/0801/08011401olygrip.asp) oficjalnie potwierdza???Ptaszki cwierkaja,ze trwac bedzie do konca marca.
Czy Olympus TO (http://www.dpreview.com/news/0801/08011401olygrip.asp) oficjalnie potwierdza???Ptaszki cwierkaja,ze trwac bedzie do konca marca.
chyba Jacek gdzieś pisał że chyba to u nas też będzie obowiązywać, w końcu organizatorem promocji u nas jest Europejski oddział Olympusa...
Informacja potwierdzona oficjalnie przez Panią Basię z OP:
"Tak, promocja trwa do 31 marca. Trzeba byc posiadaczem innej lustrzanki Olympus, ktora musi być zarejestrowana na stronie oraz zakupić do 31 marca E-3 i zarejestrować oraz wysłać do nas kopie dowodu zakupu oraz kopie karty gwarancyjnej. "
pozdrawiam
do mnie ma jutro dotrzeć grip. Szkoda, że nie załapałem się na plecaczek :(
W sumie Nam "wiernym" mogliby zrobic taki wyjątek ..;) i po plecaczku i po gripie rzucić ..;)) przecież to byłaby najlepsza reklama ..;)
"Tak, promocja trwa do 31 marca. Trzeba byc posiadaczem innej lustrzanki Olympus, ktora musi być zarejestrowana na stronie oraz zakupić do 31 marca E-3 i zarejestrować oraz wysłać do nas kopie dowodu zakupu oraz kopie karty gwarancyjnej. "
pozdrawiam
Wybaczcie, jeśli było... :oops:
Wystarczy oba aparaty zarejestrować na Olympus Polska czy trzeba to jeszcze zrobić na jakiejś innej stronie?
I kserokopie dowodu zakupu i karty gwarancyjnej wysyłamy oczywiście do Olympus Polska?
Na jaki adres konkretnie? Z jakimś dopiskiem?
Wypytuję tak naiwnie ale chcialbym to zrobić jak należy :)
pozdrawiam
Wybaczcie, jeśli było... :oops:
Wystarczy oba aparaty zarejestrować na Olympus Polska czy trzeba to jeszcze zrobić na jakiejś innej stronie?
I kserokopie dowodu zakupu i karty gwarancyjnej wysyłamy oczywiście do Olympus Polska?
Na jaki adres konkretnie? Z jakimś dopiskiem?
Wypytuję tak naiwnie ale chcialbym to zrobić jak należy :)
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_powergrip.htm tutaj masz wszystko..
Dziękuję jak nie wiem co :)
No i do mnie już grip dotarł :) Aparat nabrał powagi ;)
Chyba wagi ;)
Jak długo czekałeś od momentu wysłania dokumentów? Czy wysłanie mailem chyba wystarczy?
Jutro zarejestruję swoje nowe cacko i wyślę ksera do OP, najwygodniej by było e-mailem z załącznikami.
wysłałem wszystko mejlem
mejl poszedł 30.01.2008, czyli czekałem 9 dni :)
Dzięki, juz nie mogę się doczekać ;)
Narazie pobawię się tą maszynką bez "dodatków" ;)
Ja też nie mogłem sie doczekać byłem zadowolony jak nigdy niestety grip okazał sie felerny .I czeka mnie proces reklamacji . :D
Ja też nie mogłem sie doczekać byłem zadowolony jak nigdy niestety grip okazał sie felerny .I czeka mnie proces reklamacji . :D
Hmm...może już poprawili?
Hmm...może już poprawili?
Mam nadzieję że nie mają czego poprawiać miałem poprostu pecha .
No i do mnie już grip dotarł :) Aparat nabrał powagi ;)
Ja swojego gripa dostalem w pitek 7.02.(pewnie z tej samej partii co Twoj)
W moim firmowym "kolku fotograficznym" zawrzalo- jak to za darmo pytali Canonierzy i Nikoniarze :evil:
PS
Uchwyt boski , mam juz druga baterie PS BLM1 -kilka dni zabawy bez doladowywania,
a w plecaku czeka kasetka z 6 "paluszkami" na wszelki wypadek :mrgreen: .
Kupujcie, rejestrujcie bo warto.....
AndrzejSzczecin
14.02.08, 09:34
a co temu gripu było?
a co temu gripu było?[/quote]
Witam
Po podłączeniu gripa do body aparat podczas robienia zdjęcia się zawieszał lub nawet wyłączał najprawdopodobniej było coś nie tak z napięciem przekazywanym z gripa do body . Podłączałem grip parę razy aż dałem sobie spokój z obawy o uszkodzenie body . Skontaktowałem się z Olympus Polska i dostałem odpowiedz że mam go odesłać to go sprawdzą . Po tej informacji podpiełem gripa jeszcze raz i się zdziwiłem wszystko działa jak należy . Do teraz nie wiem co było nie tak ale póki co jest OK . Jutro idę na dłuższy spacer to będę wiedział na 100% że jest OK :D
Do mnie przyszedł grip pęknięty w 2 miejscach, przy czym nie było żadnych innych podejrzanych śladów po jakimś uderzeniu etc. Myślę, że to kwestia jakości made in China. Oczywiście grip mi natychmiast wymieniono (nie wiem jeszcze, czy na 100% sprawny, bo leżę niemocą złożon a paczka czeka w pracy).
black_bird
15.02.08, 08:40
Hm, nie u wszystkich jest dobrze, ja do dzis nie mam ani wiadomosci ani gripów :-/ pomimo, ze papiery poszły 25 stycznia.
Coz, znow telefon i wyjasnienia ...
Do mnie przyszedł grip pęknięty w 2 miejscach, przy czym nie było żadnych innych podejrzanych śladów po jakimś uderzeniu etc. Myślę, że to kwestia jakości made in China. Oczywiście grip mi natychmiast wymieniono (nie wiem jeszcze, czy na 100% sprawny, bo leżę niemocą złożon a paczka czeka w pracy).
Po wczorajszym spacerze muszę powoiedzieć że z gripem jest wszystko w porządku .
Nie wiem dlaczego miał takie objawy wcześniej ale teraz pracuje tak jak powinien .Ale jak ty nie miałeś problemów z wymianą to tylko inni użytkownicy konkurencyjnych systemów mogą nam pozazdrościć serwisu .Pozdr
black_bird
16.02.08, 18:02
Hm, nie u wszystkich jest dobrze, ja do dzis nie mam ani wiadomosci ani gripów :-/ pomimo, ze papiery poszły 25 stycznia.
Spawa sie wyjasnila tyle o ile..w Olympus Polska czekają na dostawy i realizuja etapami... wiec tylko jeszcze czekac ...Pytanie do użytkowników gripa .... z dwoma BLM1 daje się focic dwa razy dluzej? Czy troszkę więcej ? ..;)
AndrzejSzczecin
16.02.08, 18:12
Spawa sie wyjasnila tyle o ile..w Olympus Polska czekają na dostawy i realizuja etapami... wiec tylko jeszcze czekac ...Pytanie do użytkowników gripa .... z dwoma BLM1 daje się focic dwa razy dluzej? Czy troszkę więcej ? ..;)
trudne pytanie... aby to zauważyć róznice musiałby być spore, albo trzeba zrobić konkretne pomiary. Na jednym BLM1 E-3 chodzi długo, na gripie całkowicie wystarczająco - w każdym bądź razie dla mnie :)
P.S. Grip do E-1 był lepiej zrobiony.
Dziś dostałem paczuszkę z gripem z Olympus Polska.
Dziekuję Pani Basi L. za miły kontakt, rzeczowe informacje i szybką wysyłkę :)
Niestety dostałem paczkę wychodząc do pracy na noc więc potestuję sobie dopiero jutro.
Nawet nie mialem czasu wyjąć z opakowania...
Też dostaliśmy z żonką ... zawszec to dwa ;)
czy czeka ktos w tej chwili na grip? ja sobie czekam od lutego :/ i czekam.. i czekam..
czy czeka ktos w tej chwili na grip? ja sobie czekam od lutego :/ i czekam.. i czekam.. ja tez czekam....
BTW.
dostales jakies potwierdzenie ze dostaniesz?
Piotr Grześ
8.04.08, 14:32
I ja czekam z niecierpliwością.
Piotr Grześ
8.04.08, 15:02
Dzwoniłem przed chwilą do marketingu OP, ale nie ma dzisiaj i jutro Pani B.L. i Pani z którą rozmawiałem, nie umiała mi nic powiedzieć na ten temat. Wypada uzbroić się w cierpliwość.
AndrzejSzczecin
13.04.08, 00:41
Mam wrażenie, że jednak tylko trochę dłużej niż dwa razy dłużej - ale pomiarów nie robiłem tylko to takie subiektywne odczucia... może są różnice np. z lampą, bez, itp...
wszystko zalezy jak czeso podswietlasz, wyswietlasz, bawisz sie, jak czesto uzywasz IS, LV. Pytanie bez odpowiedzi
Ja też czekam zamówienie miało być złożone po świętach, to już 3 tygodnie mijają. A chciałem mieć przed wyjazdem majowym:/ A zamówienia niby są realizowane co tydzień.
Jak się robi jakąś promocję to trzeba być przygotowanym na większe zainteresowanie w szczególności, że dotyczy to stałych klientów, bo trzeba było przecież mieć wcześniej innego Olympusa. Jestem zawiedziony taką postawą firmy i to bardzo:/
Najśmieszniejsze jest to, że próbuję się dodzwonić od dwóch dni o różnej porze do działu marketingu, który się tym zajmuje i nikt nie odbiera. Powoli już mnie krew zalewa.
Piotr Grześ
15.04.08, 12:13
Zachować spokój!! Gripy dotarły, rozmawiałem z przemiłą Panią Barbarą L. Dziś i jutro wysyłka. Nie bombardujcie jej telefonami.
Zachować spokój!! Gripy dotarły, rozmawiałem z przemiłą Panią Barbarą L. Dziś i jutro wysyłka. Nie bombardujcie jej telefonami. kiedy kupiles/wyslaleś dokumenty? jestem ciekaw z którego partie teraz wysyłaja...
Piotr Grześ
15.04.08, 19:08
Dwa dni po Świętach Wielkanocnych otrzymałem aparat i zaraz zarejestrowałem. Dzisiaj Pani Basia dostała partię gripów i wysyła, sprawdziła, że i ja dostanę. Oczywiście szeroko się uśmiechałem.
No to ciekawe czy ja dostanę:> skoro zamówiłem wcześniej. A czy bombarduje ktoś telefonami, to jakoś nie wydaje mi się, bo dzwoniłem chyba już z 10 razy, a nikt po prostu nie odbierał nie żeby było zajęte.
Piotr Grześ
15.04.08, 19:38
Napisałem, żeby nie bombardować telefonami, bo przekazałem na forum informację, że gripy już są i to wszystko.
gripy jutro wyjadą do odbiorców. Taką ja otrzymałem informację z przeprosinami za opóźnienia...Profesjonalnie załatwione.
halo halo, z jakim kurierem wspolpracuje polski olympus? potrzebuje sie dodzwonic aby ustalic miejsce odbioru paczki. w domu nikogo nie bedzie..
UPS -jak dobrze pamiętam.
w tej chwili odebrałem - DHL.
Nie wiem tylko czy przypadkiem DHL nie jest częścią właśnie UPS obecnie...
ale przecież dostaliście chyba maile o tym że przesyłka jest wysłana...zapytajcie o numer i we wszystkich praktycznie firmach możecie po numerze śledzić przesyłkę.
tak, ale juz pani basi nie chcialem gitary zawracac, a mam numery na komorki do kilku kurierow dzialajacych w moim miescie. mimo wszystko zaden z dehaelowcow nie chce sie przyznac, ze wozi moja paczke :)
maile? eh... no nic ... jutro bede przez caly dzien tam dzwonil zeby sie czegos dowiedziec
Piotr Grześ
16.04.08, 22:21
Kurier dotarł ok. osiemnastej:) Właśnie go podpiąłem i muszę powiedzieć, że nabrałem szacunku dla tego aparatu. Kloc niesamowity, ale trzymanie miodne. Znakomita sprawa.
I jest w końcu też u mnie:D Tylko mam nieodparte wrażenie, że grip niestety nie jest szczelny. Co prawda na stronie jest napisane odporny na zachlapani i kurz, ale w porównaniu do budowy aparatu tak się zdaje. Kto przetestuje pod kranem?:P
Piotr Grześ
17.04.08, 20:02
Otwórz wieczko na aku i dobrze popatrz, a zobaczysz uszczelki, podobnie pod wejściem gripa do komory baterii, są uszczelki. Zatem jest uszczelniony, ale pod kranem nie będę testował:)
no właśnie...zauważyłem że grip poprawia znacznie pewność uchwytu przy czym w pionie jest dużo lepiej. I kółko jest jakoś lepiej odnajdywalne na czuja....bliżej E-1.
Extra sprawa, szkoda że bez aku dają.
Piotr Grześ
17.04.08, 22:32
Ale przy podpiętym 50-200, jest co dźwigać. Ale mi tam ciężary nie straszne. Liczy się pewność chwytu i naprawdę dobrze go się trzyma.
OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
Piotr Grześ
17.04.08, 22:59
Mam co prawda dwa olympusowskie, ale w tej chwili w gripie siedzi jeden firmowy i Hahnel i nie widzę jakichś komplikacji.
OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
Raczej nie, jak jeden będzie słabszy to i całość bedzie odgraniczona jego sprawnością. To samo dotyczy ładowania. Ja mam ładowarkę, która ładuje baterie każdą osobno i sprawdza jej właściwości.Na raz można włożyć 8 sztuk. Jak któraś odstaje to ładowarka pipczy i świeci na czerowno nad "inną" baterią.
Pozdr.
OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm...
Pewnie, że mozna.
Badałem grip do E-300 (a do E-3 konstrukcyjnie jest pewnie taki sam).
Każda komora akumulatora (styk "+") jest połączona szerogowo z czymś co przypomina w działaniu diodę prostowniczą (czyli coś co przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku). Obie te diody łączą się w jednym punkcie, który idzie juz do "+" aparatu.
Stąd można wkładać różne akumulatory, różnych firm, naładowane i rozładowane lub tylko jeden akumulator.
Jeśli będzie różnica napięć na akumulatorach to prąd będzie brany (przynajmniej w większej części) z akumulatora o większym napięciu aż do czasu zrównania się napięć. Wtedy akumulatory już będą obciążane równomiernie.
OT.
Nie wiem, czy są wskazane ale u mnie tak chodzą bez problemu.
Jak cos wybuchnie to napiszę ;)
w tej chwili odebrałem - DHL.
Nie wiem tylko czy przypadkiem DHL nie jest częścią właśnie UPS obecnie...
ale przecież dostaliście chyba maile o tym że przesyłka jest wysłana...zapytajcie o numer i we wszystkich praktycznie firmach możecie po numerze śledzić przesyłkę.
DHL nie jest częścią UPS, UPS wsysnął (czy tam połączył się ze STOLICĄ). A MASTERLINK to teraz DPD.
Co do samego działania kurierów poszczególnych firm, to zależy o którym miejscy Polski mowa.
właśnie otrzymałem grip'a :grin:
Nie pamiętam czy przy rejestracji sprzętu na stronie www trzeba obowiązkowo wypełnić (chyba trzeba) pole dot. daty zakupu sprzętu. Jakby to nie było sprzęt w promocji czy gratis czy jak tam zwał to należy do mnie i mogę go zarejestrować.
Jeśli chodzi o datę to też mam drugie pytanie. Dostałem gwarancje podbitą i standardowo nie opisaną (tez nie ma daty) tak wiec jak będzie wyglądała ewentualna naprawa w razie problemów (no już parę osób zgłaszało ze coś nie było tak - no ale odrazu dostali nowe egzemplarze... no a co będzie później ;-)).
A może dostaliście jakieś inne papiery oprócz gwarancji?
pozdrawiam
Nie ma zadnej faktury, rachunku itp jeśli o to pytasz.
Owszem, są też cztery sztuki ulotek i instrukcji.
Karta gwarancyjna wybite ma tylko HLD-4 (E).
Nic więcej, ani daty ani pieczątki ani podpisu żadnego.
Darowanemu koniowi... ? ;)
Piotr Grześ
22.04.08, 20:01
Jeronimo- próbuję już drugi dzień wysłać Ci PW i kicha, pokazuje się jakiś komunikat po angielsku i nic. Co może być grane?
Jeronimo- próbuję już drugi dzień wysłać Ci PW i kicha, pokazuje się jakiś komunikat po angielsku i nic. Co może być grane? na czas urlopu https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11505 wyłączyłem privy (i to pewnie tez na jakiś czas) opcja email powinna działać https://forum.olympusclub.pl/sendmessage.php?do=mailmember&u=64 Napisz na maila to odbiorę po pracy w domu, pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie ma zadnej faktury, rachunku itp jeśli o to pytasz.
Owszem, są też cztery sztuki ulotek i instrukcji.
Karta gwarancyjna wybite ma tylko HLD-4 (E).
Nic więcej, ani daty ani pieczątki ani podpisu żadnego. thx, mam dokłądnie tak samo...
Darowanemu koniowi... ? ;) tylko zapytałem... lubie mieć porządek w papierach a niestety z mojego doświadczenia wynika ze nigdy nie wiadomo co kiedy sie zepsuje i o jakie papiery poproszą... ;)
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OT do posiadaczy E-3 i gripa -> https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=175037&postcount=312
gdzieś pamiętam (może nawet w tym wątku) ktoś pisał ze miał problemy z grip'em. Czy ta osoba mogłaby napisać co się konkretnie działo.... :?:
Ja wczoraj poszedłem na testy (focenie nocne) no i po jakimś czasie - nie wiadomo czemu - w LV aparat przestał ostrzyć.... zresztą później miałem wrażenie ze wogle coś ostrość nawala. No i ogólnie coś od samego początku syczał... takie brzęczenie "prądowe".
Do końca tego wypadu fotograficznego od pewnego momentu fotki były nieostre...
Dziś rano wkurzyłem się i odczepiłem gripa no i wygląda że jest chyba OKI (co prawda sprawdziłem to tylko w ciągu 1min...).
Czy jest możliwe ze grip ma taki wpływ na body?
pozdrawiam
P.S.
Jeśli było nawet w tym wątku to przepraszam ze nie znalazłem.. ale aktualnie pracuje na takim łączu ze jeden wątek otwiera sie 3minuty :( Ewentualnie proszę o nr strony na której to jest.
Ja pisałem:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10645&highlight=grip
Ale to nie były moje problemy i nie z gripem do E-3.
Czy jest możliwe ze grip ma taki wpływ na body?
1. Zasilanie - tu raczej nie powinno być problemu - gdyby były to aparat powinien sygnalizować wyczerpanie akumulatorów. "Syczenie elektryczne" - na powstanie (a w dodatku ciągłego) łuku elektrycznego to raczej za małe prądy, napięcia. "Brzęczenie elektryczne" - transformatora 50Hz raczej tam też nie ma.
2. Sterowanie - być może jeśli nastąpiło trwałe zwarcie jakiegoś przycisku/pokrętła. W gripie do E-300 był przełącznik odłączający przycisk AF/migawka od aparatu. Jeśli w gripie do E-3 jest tak samo to poeksperymentuj z tym przełącznikiem.
PS. Może, któryś z właścicieli E3+grip zaprezentuje zdjęcia ze szczegółami technicznymi (np. styki) gripa.
PS. Może, któryś z właścicieli E3+grip zaprezentuje zdjęcia ze szczegółami technicznymi (np. styki) gripa. ja obfoce w weekend bo i tak chce inne rzeczy dot. e3 focic.
Co gripa to chyba w moim przypadku coś grip sieje... jeszcze potestuje w weekend. A jak cos bedzie nie tak to serwis :P
pozdro
OIDP black_bird... miał taki problem (tzn z gripem)
thx grizz za info
specjalnie do skow (takie fotki na szybcika)
źródło (http://temp.wagabunda.host247.pl/forum/Olympus_HLD-4_001.jpg)
źródło (http://temp.wagabunda.host247.pl/forum/Olympus_HLD-4_002.jpg)
źródło (http://temp.wagabunda.host247.pl/forum/Olympus_HLD-4_003.jpg)
źródło (http://temp.wagabunda.host247.pl/forum/Olympus_HLD-4_004.jpg)
duży ten skurczybyk :P
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=176034#post176034
thx grizz za info
specjalnie do skow (takie fotki na szybcika)
Dzięki.
1. Jak się domyślam to te styki do sterowania są teleskopowe?
2. Co to za wgłębienie obok tych styków? W aparacie jest jakiś czujnik wykrywający czy jest zwykły akumulator czy grip?
3. Troszkę jak na mój gust ten grip jest zbyt zaokrąglony przy krawędziach przez co widać wyraźnie, że aparat i grip to dwie części (widać to na Twoim zdjęciu torba+E3+grip)
Piotr Grześ
26.04.08, 20:14
ad.1 - teleskopowe,
ad.2. - sprytne wgłębienie, do którego wpinasz klapkę od aku. bo musisz ją wymontować, żeby założyć grip i coby się nie zagubiła, wymyślili takie sprytne ustrojstwo. Nic nie wiem o czujniku wykrywającym?
ad.3. - nie jest żle, jakby był na stałe, to nie mógłbyś go odpiąć, a tak możesz i nie jest już taki wielki:)
ad.2. - sprytne wgłębienie, do którego wpinasz klapkę od aku. bo musisz ją wymontować, żeby założyć grip i coby się nie zagubiła, wymyślili takie sprytne ustrojstwo. Nic nie wiem o czujniku wykrywającym?
Nie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o te wgłębienie z boku na klapkę (mam grip do E-300 i jest tam tak samo) ale to przy samych stykach. Na zdjęciu nr 2 górne wgłębienie od styków; na zdjęciu nr 3 na prawo od styków.
ad.3. - nie jest żle, jakby był na stałe, to nie mógłbyś go odpiąć, a tak możesz i nie jest już taki wielki:)
To, że jest odpinany to dobrze. Chodziło mi tylko o to, że widać wyraźnie "szwy"
Piotr Grześ
26.04.08, 20:50
W rzeczy samej, zmusiłeś:) mnie do odpięcia gripa po raz wtóry, ale spoko. To wgłębienie jest na sprężynkę, która ma za zadanie w normalnym użytkowaniu wysunąć aku.
czy ktoś wie czy w ogole jest szansa na ten grip HLD4 do E3? juz dawno dostalem maila od OLP zeniebawem wyslą i do tej pory nic, dzwonilem powiedzieli ze nie dostali jeszcze z Hamburga. o co chodzi? ktos łaskawie powie?
Pewnie chodzi o to, że nie dostali go jeszcze z Hamburga ;)
Ja proponuje im wysłać maila, w którym napisali że już niedługo będzie wysłany. Z zapytaniem, może jakiś gratis dorzucą w ramach rekompensaty:roll:
Ja proponuje im wysłać maila, w którym napisali że już niedługo będzie wysłany. Z zapytaniem, może jakiś gratis dorzucą w ramach rekompensaty:roll:
Czyli według Ciebie to OPL ma wysyłać nagrodę bo OlyDe nie wysyła na czas?
:roll:
e3 po zdjeciu gripa staje sie naprawde porecznym aparacikiem ;)
Piotr Grześ
30.04.08, 21:31
A ja mam zdanie przeciwne, właśnie po podpięciu gripa, staje się poważnym aparatem i bardzo poręcznym. Podpiąłem i jakoś nie chce mi się odpiąć. Dobrze w dłoni leży, czuję zapas energii i właśnie to, co było mi potrzebne, focenie w pionie bez gimnastyki.
grip zdecydowanie tak. Po jakimś czasie ok. 2 tyg odpiołem na chwile i stwierdziłem że tak owe urządzenie musi być. Uchwyt jest tak w znaczącym stopniu poprawiony że nie wyobrażam
sobie nie mieć podpiętego, zdecydowanie warto mieć nawet jak trzeba kupić.
pozdrawiam wszystkich.
AndrzejSzczecin
2.05.08, 13:46
Czyli według Ciebie to OPL ma wysyłać nagrodę bo OlyDe nie wysyła na czas?
:roll:
Oczywiście, a niby kto... Pentax?
Ja rejestracji dokonałem ostatniego dnia promocji.Nawet sprzętu nie miałem jeszcze.Leżał w Singapurze w hotelu.Znajomy przysłał mi na maila skany dokumentów.W zasadzie nei wiązałem z tym żadnych nadziei, ale nie zaszkodziło spróbować. Ostatniego dnia o 22 z kawałkiem rejestrowałem. I dziś ku mojemu zdziwieniu dhl zajechał :)))) Piękna sprawa... trochę to trwało ale warto było.
podczepię sie tutaj z moim pytankiem ;-)
Czy też tak macie że dłuuuuugo używacie gripa i nagle zamiast pokazać połowę naładowania baterii to pokazuje się czerwona ikonka że bateria padnie (jest praktycznie rozładowana)?
hmm.... może to wina tego że jeden akumulatorek ma dwa lata a drugi jest nowy ... :roll:
pozdrawiam
podczepię sie tutaj z moim pytankiem ;-)
Czy też tak macie że dłuuuuugo używacie gripa i nagle zamiast pokazać połowę naładowania baterii to pokazuje się czerwona ikonka że bateria padnie (jest praktycznie rozładowana)?
hmm.... może to wina tego że jeden akumulatorek ma dwa lata a drugi jest nowy ... :roll:
pozdrawiam
U mnie jest tak samo . Mam dwa akumulatorki jeden orginalny drugi Hahnel . Do wczoraj miałem wpełni naładowane akumulatorki tak przynajmniej pokazywał aparat . Wczoraj po poludniu nagle pokazała się czerwona ikonka i nie wiem czy już ładować czy nie . Jak aparat poleży trochę wyłączony to pali się zielona ikonka i trwa to do dzisiaj . Teraz nie wiem czy już ładować czy nie . Akumulatorki mam nowe dopiero raz ładowane .
Piotr Grześ
12.05.08, 17:13
Niestety w tym przypadku jest fatalna niedoróbka Olympusa. Stan naładowania baterii jest sygnalizowany tylko przez dziesięć sekund po włączeniu aparatu i potem pokazuje tylko stan wyładowania. Nie ma żadnego, że jest 50%, 70% itd. Ja także tak miałem z baterią Olego i Hahnelem. Zaświeciło na czerwono i zgłupiałem, czy dwie do wymiany? Wyjąłem jedną baterię na czuja i dołożyłem naładowaną i chodził, ale na boga nie wiem, która pierwszw się wyładowała. Tu, wydaje mi się, żółci nie dopracowali.
Zakładajcie po jednej.
Nie dość, że będzie dokładniej to i całość będzie lżejsza ;)
Piotr Grześ
12.05.08, 17:32
Rocco, tu chyba masz rację, bo przecież chodzi o wygodny uchwyt, a wymiana baterii w gripie to dosłownie trzy sekundy.
Do wczoraj miałem wpełni naładowane akumulatorki tak przynajmniej pokazywał aparat . Wczoraj po poludniu nagle pokazała się czerwona ikonka i nie wiem czy już ładować czy nie . Jak aparat poleży trochę wyłączony to pali się zielona ikonka i trwa to do dzisiaj . Teraz nie wiem czy już ładować czy nie . Akumulatorki mam nowe dopiero raz ładowane . mam dokładnie to samo.... z tym ze ja mam dwa oryginalne Olympusa (ale o różne wiekowo)...
W E-300 + HLD-3 chyba było podobnie.
Poprawili to za pomocą firmwaru 1.2
"E-300 Firmware Ver1.2 has incorporated the following upgrade.
- The battery check indicator for use with the HLD-3 Power battery holder has been improved."
W E-300 + HLD-3 chyba było podobnie.
Poprawili to za pomocą firmwaru 1.2
"E-300 Firmware Ver1.2 has incorporated the following upgrade.
- The battery check indicator for use with the HLD-3 Power battery holder has been improved."
Jack właśnie o tym kiedyś wspominał i zalecał wgranie bo poprawia "wyciąganie" prądu z gripa.
no a jest jakaś poprawna do E-3 i gripa? (firmware) bo u mnie nadal tak głupio pokazuje stan naładowania akumulatora.