PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Sz-31MR - Błąd karty sd

pandoro
4.09.14, 11:14
witam

Podczas wykonywania zdjęć moim aparatem, po powtórnym włączeniu na wyświetlaczu pojawił się komunikat "błąd karty". Karta to Micro SD EMTEC.

Zmieniłem kartę i wykonywałem dalej zdjęcia na innej karcie,
myślałem że da radę odtworzyć zdjęcia na komputerze poprzez USB. Niestety nie da się. W żadnym czytniku karta nie działa, na komputerze - 0KB, na komórce - karta wymaga sformatowania.

Próbowałem programem Zero Assumption Recovery i CardRecovery bez efektu.

Nie chcę formatować karty bo zależy mi na zdjęciach. (chyba że da radę odzyskać powyższymi programami, ale boję się że nie).

Aparat jest jeszcze na gwarancji, w momencie ostatniego wyłączenia - kiedy ta karta działała, był gorący, więc możliwe że w jakis sposób się przegrzał, ale czy gwarancja to uwzględnia? aparat działa, dana karta nie.

3 dzień szukam wyjścia w internecie ale bez efektu.

proszę o pomoc lub rade.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.elektroda.pl/rtvforum/images/smiles/icon_neutral.gif)

grizz
4.09.14, 16:32
Sprawdź programem testdisk.

Gwarancja aparatu karty Ci nie obejmie.

Saboor
4.09.14, 16:35
Sprawdź programem testdisk./.../
I jeżeli naprawdę zależy Ci na fotkach nie grzeb sam.

strOOs
4.09.14, 17:25
I jeżeli naprawdę zależy Ci na fotkach nie grzeb sam.

Nie no, jak zapuści raz Sandisk RescuePro albo R-Studio to raczej sprawy nie pogorszy... Jak będzie kombinować bardziej to może.

Saboor
4.09.14, 17:30
Nie no, jak zapuści raz Sandisk RescuePro albo R-Studio to raczej sprawy nie pogorszy... Jak będzie kombinować bardziej to może.
Nie powinien, ale... jak padnie kontroler to już będzie jazda bez trzymanki(odczyt z chipa nand), Wiesz jak jest z kartą.
Jest sygnał, że sypie - ile pociągnie nie wiadomo.

strOOs
4.09.14, 17:42
Nie powinien, ale... jak padnie kontroler to już będzie jazda bez trzymanki(odczyt z chipa nand), Wiesz jak jest z kartą.
Jest sygnał, że sypie - ile pociągnie nie wiadomo.

Wiem, ja SD wymieniam średnio co 6-12mc. Nowe 8GB Sandiski Ultra kosztują teraz 30zł, nie ma co się szczypać.

Jak nie są to zdjęcia życia to lepiej spróbować z softem np. Sandiska. Jak nic nie naprawi, a zdjęcia nie są warte odzyskiwania to cóż... :)

pandoro
5.09.14, 20:46
Sandisk długo czekałem na odpowiedz, ale zadnej opcji nie bylo
testdisk i R-Studio nic nie znalazły.

Chyba jednak będę musiał komuś to do pogrzebania to oddać, jeśli w ogóle będzie to opłacalne...

dzieki

Saboor
5.09.14, 22:35
Sandisk długo czekałem na odpowiedz, ale zadnej opcji nie bylo
testdisk i R-Studio nic nie znalazły.
Chyba jednak będę musiał komuś to do pogrzebania to oddać, jeśli w ogóle będzie to opłacalne...
dzieki
Dlatego pisałem: jeżeli zależy Ci na zdjęciach - daj do firmy, to kosztuje ale...

rah
6.09.14, 00:46
A sprawdzałeś programem Recuva? U mnie sprawdził się najlepiej.

Saboor
6.09.14, 12:10
A sprawdzałeś programem Recuva? U mnie sprawdził się najlepiej.
Jeżeli melduje się (jeszcze) jako pojemność 0 a do tego wymaga formatu, który nic nie da, to co chcesz
takim softem zrobić? Te objawy są typowe dla uszkodzonego kontrolera karty(tego układziku przed chipem nand)

pandoro
15.12.14, 18:11
po 3 miesiącach udało się odzyskać wszystkie fotki, najpierw Recuva odzyskał połowę zdjęć, a reszta była uszkodzona. A Następnie spróbowałem raz jeszcze Zero Assumption Recovery i poszło :D