PDA

Zobacz pełną wersję : PANASONIC DMC-G5 - kilka pytań

Stazx
2.09.14, 17:32
Cześć,

Wahałem się czy umieścić tego posta w tym dziale czy w temacie dedykowanym Panasowi DMC-G5. Jeśli uważacie że lepiej będzie jednak pasowało do tamtego wątku, to uprzejmie proszę jakiegoś moderatora o przeniesienie gdzie trzeba ;)

Ostatnio polowałem na allegro i nie tylko na używane obiektywy (20 mm 1.7 i rybie oko Samyanga 7,5 mm) i przypadkiem trafiłem na tę aukcję: klik (http://allegro.pl/panasonic-dmc-g5-20mm-f1-7-ii-fullhd-gw-24m-fv23-i4531245264.html). No i ogarnęła mnie miłość od pierwszego wejrzenia do przedmiotu aukcji i postanowiłem postawić na niego kosztem obiektywu Samyanga. Rachunek jest prosty: używany 20 mm 1.7 panasonica to w tym momencie jakieś 1100 zł a i tak bym go kupił, więc de facto cena maleje z prawie 2400 zł do jakichś 1300. Jeżeli jeszcze doliczę sprzedaż mojego używanego dotychczas E-PL3 to wyjdzie jeszcze taniej - mam więc upgrade puszki za stosunkowo niewielkie pieniądze - pytanie co za to dostaję.

E-PL3 to mój pierwszy ever aparat i używam go od jakiegoś roku w zestawie z kitowym 14- 42. Przez ten czas zdążyłem bardzo docenić odchylany ekranik (wbrew temu co myślałem przed zakupem), wiem też że mimo wszystko brakuje mi wizjera , ekraniku odchylanego w pełni, gripu, ogólnie większej ergonomii i szybkości działania (mam na myśli ustawianie parametrów zdjęcia). Wszystko to dostaję w G5.

Przejrzałem kilka tematów, recenzji i porównywarek i wychodzą ogółem dwie wady tego panasa: Słabsza jakość jotpegów niż w olympusach i ogólnie słabsza matryca. Problem w tym że porównanie jest z E-PL5, a z tego co wiem zastosowano tam istotnie lepszą matrycę niż e E-PL3 - pytanie więc jak to wypada z E-PL3?

Drugie pytanie: ten aparat ma wbudowaną lampę błyskową. Czy ten przełącznik po lewej stronie lampy działa tak że mechanicznie blokuje lampę przed otwarciem? Sporą zaletą w E-PL3 był dla mnie komfort psychiczny, że lampę błyskową mam odłączoną i schowaną, więc nie ma szans żeby przy foceniu w trybie automatycznym aparat nagle uznał że jest za ciemno i użył lampy gdy tego nie chcę - miałem takie traumatyczne przeżycie z jakimś kompaktem dawno temu.

Fajnie byłoby też gdyby znalazł się ktoś użytkujący zarówno E-PL3 jak i DMC-G5, może są jeszcze jakieś rzeczy przemawiające za Olympusem a przeciw Panasonicowi których nie widzę...

Jest też jeszcze jedna opcja: Mogę kupić używane body DMC-G5, np tu. (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=27231&id=212) Wyjdzie to trochę taniej, ale pytanie czy dla tych 300 zł mniej warto ryzykować używany korpus aparatu. Pytanie z gatunku zdecydujcie za mnie, wiem :roll:.

Na koniec szukałem jeszcze korpusów w m4/3 i innych systemach które w podobnej cenie oferowałyby taką samą i lepszą ergonomię, znalazłem tylko to. (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=7925&id=212) Moim zdaniem ten aparat przegrywa na zbyt wielu polach z G5 (m.in. dotykowy ekran, wizjer optyczny vs. elektroniczny, słabsza matryca), ale może macie inne zdanie na ten temat...

PS. Jeśli chodzi o to jak zaawansowanym amatorem jestem, to fotografuję dopiero od roku i mam za sobą jakieś 3200 zdjęć (tyle wskazuje licznik Olympusa). Wykorzystuję możliwość aktualnej puszki pewnie jakoś w 50%, nie wywołuję jeszcze RAWów (a chcę się nauczyć). Generalnie cały czas się uczę, ale zdążyłem sobie już wyrobić zdanie na temat ergonomii i guzikologii i w tym momencie uważam to za znacznie ważniejsze niż rok temu, gdy kupowałem E-PL3.

szafir51
2.09.14, 17:54
Miałem wprawdzie nie G5 tylko G3, ale to bardzo podobne aparaty z chyba tą samą matrycą. Mam też 20/1.7, który z nim używałem.

Jeżeli chodzi o jakość to ta matryca jest gdzieś pomiędzy starszą matrycą Panasonica stosowaną w E-PL3 a nowszą Sony z E-PL5. Tzn. do ISO1600 jest ok, ISO3200 to już trochę zabawy z RAWami i jednak widocznie gorsza jakość zdjęć. Co do silnika JPEG to się nie wypowiem, czy to z Panasa G3, czy z Olka E-M10 były dla mnie satysfakcjonujące. Na tyle, że i tak używam RAW :)
W pełni uchylny ekranik niby fajny, bo można "zamknąć" wyświetlacz LCD, ale wolę jednak rozwiązanie z Olympusa, jako bardziej dyskretne.

G5 widywałem używane na popularnym portalu aukcyjnym za 700 zł, G3 o ok. 200 zł mniej. Używany P20/1.7 czasami można kupić <1000 zł.

Jak nie przeszkadza Ci brak wizjera to może nowy E-PL5? Widziałem ostatnio W EuroAGD na warszawskim Targówku za bodajże 1669 z 14-42 i 40-150. Ma nowszą matrycę od Sony (ta sama co E-PM5/E-M10/E-M5). Najwyżej dokupisz wizjer VF-2 albo VF-4.

And.N
2.09.14, 17:56
Taka mała poprawka odnośnie tego:

wizjer optyczny vs. elektroniczny
Obydwa (GH1, G5) mają wizjer elektroniczny i chyba się nie mylę, taki sam jeśli chodzi o parametry. Optyczne wizjery masz w lustrzankach.

Co do G5, uważam fajny aparacik. Sam się przymierzam:) Cena z pierwszego linku rewelacyjna nie jest ale to już indywidualne podejście.

Stazx
2.09.14, 18:55
Miałem wprawdzie nie G5 tylko G3, ale to bardzo podobne aparaty z chyba tą samą matrycą. Mam też 20/1.7, który z nim używałem.

Jeżeli chodzi o jakość to ta matryca jest gdzieś pomiędzy starszą matrycą Panasonica stosowaną w E-PL3 a nowszą Sony z E-PL5. Tzn. do ISO1600 jest ok, ISO3200 to już trochę zabawy z RAWami i jednak widocznie gorsza jakość zdjęć. Co do silnika JPEG to się nie wypowiem, czy to z Panasa G3, czy z Olka E-M10 były dla mnie satysfakcjonujące. Na tyle, że i tak używam RAW :)

Dzięki, to już właściwie mi wystarcza - matryca będzie nie gorsza niż w E-PL3. W E-PL3 IMO użyteczne ISO jest tak do 1250, może 1600. A jeśli jakość JPEG jest na tyle porównywalna że nie widziałeś większej różnicy, to też mi wystarcza ;)

W pełni uchylny ekranik niby fajny, bo można "zamknąć" wyświetlacz LCD, ale wolę jednak rozwiązanie z Olympusa, jako bardziej dyskretne.

Serio można zamknąć wyświetlacz? Genialne :D Jeszcze bardzie mnie przekonałeś do Panasonica. I od razu pytanie - czy ma sens wykorzystywanie tego celem ochrony matrycy np. w trakcie transportu, czy też z tyłu ekraniku są jakieś kable czy inny szpej który to utrudnia?
W Olympusie brakowało mi bardziej możliwości odchylenia ekraniku o 90 stopni i dalej do 180 stopni. Ich rozwiązanie może i jest bardziej dyskretne, ale trochę mniej funkcjonalne :|

G5 widywałem używane na popularnym portalu aukcyjnym za 700 zł, G3 o ok. 200 zł mniej. Używany P20/1.7 czasami można kupić <1000 zł.

Śledzę dosyć dokładnie oferty używanych 20/1.7 od mniej więcej pół roku i mam wrażenie że ceny poszły nieco w górę. Jeszcze parę miesięcy temu faktycznie można było wyrwać taki za mniej niż 1000 zł, ale teraz chodzą najtaniej po 1100 zł... Nie wiem, może sezonowe zjawisko?

A co do samych korpusów G5, to strasznie niedokładnie przeszukałem allegro :lol: Ten sam sprzedający. (http://allegro.pl/panasonic-dmc-g5-fullhd-16mp-live-mos-menu-pl-fv23-i4534398243.html) Szczerze mówiąc wolę w tym przypadku dopłacić te circa 250 zł za fabrycznie nowy aparat.

Jak nie przeszkadza Ci brak wizjera to może nowy E-PL5? Widziałem ostatnio W EuroAGD na warszawskim Targówku za bodajże 1669 z 14-42 i 40-150. Ma nowszą matrycę od Sony (ta sama co E-PM5/E-M10/E-M5). Najwyżej dokupisz wizjer VF-2 albo VF-4.

Dzięki, ale jednak na wizjerze dosyć mi zależy, a VF-2 okropnie drogi i trzeba liczyć pewnie z 700 zł co najmniej. Razem z body daje to około 2400 zł, czyli ponad 1000 zł więcej :( A matryca przy moim poziomie zaawansowania chyba nie ma aż takiego znaczenie żeby płacić dwa razy więcej za aparat. No i jeszcze ten grip, w G5 jest taki "lustrzankowy", dużo lepiej mi się trzyma coś takiego. Guzikologia też jest ta sama co w E-PL3.

Taka mała poprawka odnośnie tego:

Obydwa (GH1, G5) mają wizjer elektroniczny i chyba się nie mylę, taki sam jeśli chodzi o parametry. Optyczne wizjery masz w lustrzankach.

Co do G5, uważam fajny aparacik. Sam się przymierzam:) Cena z pierwszego linku rewelacyjna nie jest ale to już indywidualne podejście.

Dzięki za sprostowanie, jakaś porównywarka sprzętu wprowadziła mnie w błąd - notabene pełno błędów można znaleźć na takich stronach.

Cena faktycznie nie jest rewelacyjna bo przeszukałem allegro troszeczkę lepiej i znalazłem fabrycznie nowe body w niższej cenie :roll:, link jest gdzieś w górnej części posta.

Jd
2.09.14, 19:09
Ten sprzedawca o którym piszesz dla mnie jest troche podejrzany. Wiele produktów foto ma w cenach niższych niz pozostali sprzedawcy. Cos mi to pachnie sprzętem refurbished tym bardziej , że granica na rzut beretem. Nic nie ryzykuje bo Panas realizuje ewentualne naprawy gwarancyjne na podstawie paragonu/faktury zakupu nie żądając dokumentu gwarancji bo takowego przy zakupie nie wydaje jak np Olympus.

And.N
2.09.14, 19:11
..Serio można zamknąć wyświetlacz? Genialne :D Jeszcze bardzie mnie przekonałeś do Panasonica. I od razu pytanie - czy ma sens wykorzystywanie tego celem ochrony matrycy np. w trakcie transportu, czy też z tyłu ekraniku są jakieś kable czy inny szpej który to utrudnia?...
Nic nie utrudnia, ekranik jest na przegubie. Jest sens wykorzystywać zamykanie wyświetlacza. Chronisz go przed ewentualnym porysowaniem. ( wyświetlacz, nie matrycę)
Tu na filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=fLAUm66CCH4(1min. 50sek) masz pokazane.

petreq
2.09.14, 19:17
Tu na filmiku (...) masz pokazane.
andtor2, oj zaraz wojna będzie ;)

---------- Post dodany o 19:17 ---------- Poprzedni post był o 19:14 ----------

Jeszcze jedna (złośliwa :twisted: uwaga) - Panasy już od modelu G1 (ekranik na ramieniu, obracany) miały możliwość wykonywania samojebek, co wprowadził po tylu latach Oly w E-PL7 ;)

Stazx
2.09.14, 19:32
Ten sprzedawca o którym piszesz dla mnie jest troche podejrzany. Wiele produktów foto ma w cenach niższych niz pozostali sprzedawcy. Cos mi to pachnie sprzętem refurbished tym bardziej , że granica na rzut beretem. Nic nie ryzykuje bo Panas realizuje ewentualne naprawy gwarancyjne na podstawie paragonu/faktury zakupu nie żądając dokumentu gwarancji bo takowego przy zakupie nie wydaje jak np Olympus.

No dobra, ale z tego co rozumiem sprzęt refurbished został odnowiony przez Panasonica, a jeżeli faktycznie nie żądają dokumentu gwarancji to gwarancję i tak mam na 2 lata.

Zresztą w opisie aukcji jest bardzo wyraźnie napisane "oryginalne opakowanie" oraz że zestaw zawiera gwarancję (?! pewnie chodzi o dokument gwarancyjny). W komentarzach nie ma nic na temat tego że miałoby to być refurbished.

Pomyślałem nad tym chwilę i moim zdaniem ryzyko jest akceptowalne, niemniej jednak dzięki za ostrzeżenie.

andtor2​ - dzięki za filmik!

Jd
2.09.14, 20:11
Dokument gwarancyjny może być w kartonie ale nie jest to druk ścisłego zarachowania i nie jest wypełniany i brak na nim pieczęci i daty zakupu.
W Polsce obowiązuje e-Gwarancja http://www.panasonic.com/pl/gwarancja.html#anker_2897655. Korzystałem z niej mając kiedyś GF2.
Nikt ode mnie nie żądał dokumentu gwarancji . Przedstawiłem tylko dokument zakupu.
Ja nie twierdzę na 100% , że są to odnowione sprzęty ale dla mnie jest podejrzane , że wszystko ma taniej niż inni i to dość znacznie - czasem parę stówek .
Najlepiej sprawdzić zaraz po zakupie ile jest na aparacie kliknięć migawki.
Poniżej podaje ściągę jak to się robi w Panasonic-u:
http://www.apotelyt.com/photo-camera/panasonic-g-shutter-count

szafir51
2.09.14, 21:24
jeszcze jedno - jeżeli chodzi o korzystanie LCD/EVF to Panas jest 100 lat przed Olkiem w tej dziedzinie. Chodzi o komfort przełączania pomiędzy jednym a drugim. W G3 nie było czujnika zbliżenia oka (ale w G5 jest), który mam teraz w E-M10 a mimo to duuużooo wygodniej było to tam rozwiązane niż te nieszczęsne przełączanie w olku.

Operator
2.09.14, 23:12
Na czym polega ta dyskrecja? Moim zdaniem obracany i uchylny ekran jest najlepszym możliwym rozwiązaniem - nie dość, że świetnie chroni po złożeniu przed zarysowaniem, to jeszcze znakomicie ułatwia nietypowe kadrowanie np. znad głowy. Co do innych zalet G5, to wymieniłbym obecnie umiarkowaną cenę (szczególnie w porównaniu do następcy G6), bardzo przyzwoity wyświetlacz LCD, elektroniczną bezgłośną migawkę, poziomicę, bardzo dobrą jakość video oraz dobrze wyprofilowany i nie ślizgający się grip. Co do rozważań czy kupić używkę, czy też lepiej nowy egzemplarz, to ja bym się nie zastanawiał - przy niewielkiej różnicy w cenie rzędu paru stówek wolałbym nówkę. Na koniec wspomnę jeszcze o różnicy w szybkości ostrzenia ze stałką 20 1.7, a innymi zoomami Panasonica - jest zauważalnie wolniej.

petreq
2.09.14, 23:36
Wg mnie największą wadą Panasa jest brak stabilizacji w korpusie (oczywiście nie mam tu na myśli GX7) oraz "nielogiczne" menu, chociaż tu mogę być nieobiektywny.
Co do sposobu generowania JPG - można metodą prób i błędów ustawić optymalne parametry.

Moje osobiste wrażenia - miałem E-P3, mam G1. Da się zauważyć słabszą matrycę, ale mój Panas rekompensuje to m.in. ISO100, wbudowanym wizjerem elektronicznym (!), uchylnym ekranem, knefelkami na korpusie no i ceną.

Nie chcę, aby to źle zabrzmiało i nie robię absolutnie czarnego PR-u Olympusowi, bo gdyby nie finanse to z pewnością zakupiłbym E-M5. Jednakże ceny używanych Panasów są rewelacyjne.

szafir51
2.09.14, 23:55
Na czym polega ta dyskrecja? Moim zdaniem obracany i uchylny ekran jest najlepszym możliwym rozwiązaniem - nie dość, że świetnie chroni po złożeniu przed zarysowaniem, to jeszcze znakomicie ułatwia nietypowe kadrowanie np. znad głowy.

Miałem przez 2 lata G3 i od niedawna E-M10. Jednak wolę rozwiązanie Olympusa. W panasie lepsze jest to składanie ekranu i przełączanie LCD/EVF (ale to raczej kwestia programowa), za to żeby odchylić ekran w górę lub w dół należy go odsunąć dość daleko od osi obiektywu. W moim przypadku utrudniało mi to kadrowanie. Ale to rzecz gustu, a jak wiemy o gustach się nie dyskutuje.
Panasie serii G to bardzo fajne aparaty w swojej cenie.

opiotr
3.09.14, 08:46
Miałem G2 i też uważam, że składany ekranik to bardzo dobry pomysł. Ja poprostu nigdy go nie używałem... Mając wskażnik zbliżenia włączał mi się EVF po przyłożeniu do oka, niesamowita oszczędność baterii i do tego brak świecenia aparatu wieczorami nie do przecenienia. Według mnie seria G po G2 została mocno obciachana z funkcjonalności G1 i G2, były prawie jak seria GH bez matrycy multiaspect.
Na Twoim miejscu polowałbym na używany model GH-2, ostatni z mastrycą multiaspect i jeden z przełomowych modeli z funkcjami filmowania.
Przykładowa licytacja na allegro: http://allegro.pl/panasonic-dmc-gh2-gh2-body-bcm-i4560929161.html

gietrzy
3.09.14, 09:20
Na Twoim miejscu polowałbym na używany model GH-2, ostatni z mastrycą multiaspect i jeden z przełomowych modeli z funkcjami filmowania. W jednym z linków w pierwszym poście w wątku znalazłem GH1, to bardzo niedoceniany wideo-wariat. Dyskusja trochę dziwna dla mnie. Nic nie jest już takie jak było w M43 po Olkowych modelach z matrycą Sony, więc jeśli ktoś jest liczy każdy grosz to proponuję PM2 (najtańszy z super matrycą Sony) lub z wcześniejszych modeli, właśnie GH1. GH1 traci sporo do PM2 na wysokich czułościach, ale w wideo (po hacku) wszystko to odrabia. Mamy w ten sposób bardzo uniwersalny, budżetowy sprzęcik. Do ceny GH2 w zasadzie z automatu należy doliczyć cenę kart Sandisk Extreme Pro 95 MB/s, bo używać tej kamerki na oprogramowaniu Panasonika to jak jechać Porsche Turbo z hamulcami Poloneza.

Stazx
3.09.14, 09:39
No tak, tylko że głównym powodem dla którego chce się przesiąść z E-PL3 na G5 jest ergonomia, więc PM2 odpada. Nad GH1 zastanawiam się, ale raczej nie, bo filmów robię niewiele i nie będzie to główne przeznaczenie aparatu.

EDIT:

[...] Najlepiej sprawdzić zaraz po zakupie ile jest na aparacie kliknięć migawki.
Poniżej podaje ściągę jak to się robi w Panasonic-u:
http://www.apotelyt.com/photo-camera/panasonic-g-shutter-count

Dzięki!

Zastanawiam się, ale chyba zdecyduję się na G5 z tej aukcji na allegro. W takim układzie napiszę Wam tutaj czy ten sprzedawca sprzedaje faktycznie nowy sprzęt, coby inni mieli później łatwiej ;)

strOOs
3.09.14, 09:48
"nielogiczne" menu, chociaż tu mogę być nieobiektywny.

(...)

Nie chcę, aby to źle zabrzmiało i nie robię absolutnie czarnego PR-u Olympusowi, bo gdyby nie finanse to z pewnością zakupiłbym E-M5. Jednakże ceny używanych Panasów są rewelacyjne.

A ja wolę to z Panasa ;)

(...)

I fakt, Panasonici mają bardzo dobre ceny.

Jako jeden z najwierniejszych użytkowników body Panasa (w większości z Olkowymi szkłami) polecam zajrzeć tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/85168-Panasonic-Lumix-DMC-G5-subiektywnie-w-miejsce-E-M5?highlight=

Generalnie: G5 to bardzo dobry aparat. Da się z niego drukować odbitki 100x70cm. O użytecznym ISO3200 nie ma co mówić. 1600 to wg mnie górna granica do dużych odbitek/agencji. Dalej to już tylko dla siebie można kombinować.

Plusy: obrotowy ekran, elektroniczna migawka, bardzo duży wizjer (niestety GX7 ma już zdecydowanie mniejszy), dobry grip. Ja sam, przy aktualnej cenie G5, zastanawiam się czy nie kupić zapasowego albo nie sprzedać mojego i kupić młodszego w jego miejsce (100k klatek już chyba zrobił, a teraz zaczął jeszcze filmować).

gietrzy
3.09.14, 09:51
No tak, tylko że głównym powodem dla którego chce się przesiąść z E-PL3 na G5 jest ergonomia, więc PM2 odpada. Czyli rozważasz zakup G5 nie ze względu na wideo, OK. W takim razie brałbym najtańszy aparat Olympus z matrycą Sony; którego ergonomię akceptujesz, ztcp widziałem reklamy taniutkiego PL5 w zestawie z dwoma obiektywami. Jest spora szansa, że jednym z nich jest ciemny 40-150 czyli b. dobry optycznie telasek. Brakiem wizjera bym się nie przejmował, w zeszłym roku na wakacjach mój PM2 pracował w takim słońcu i temperaturach, że niby bez wizjera ani rusz (NYC lipiec). Zamiast VF-2 podpinałem tą malutką lampkę, na forum dokupiłem trochę baterii (30-50 zł) a jasność ekranu dałem na maksa i po kłopocie.

opiotr
3.09.14, 10:12
G5 z ergonomią też jest daleko za GH1, GH2 a nawet za takimi modelami jak G1 czy G2.

Stazx
3.09.14, 10:21
Jako jeden z najwierniejszych użytkowników body Panasa (w większości z Olkowymi szkłami) polecam zajrzeć tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/85168-Panasonic-Lumix-DMC-G5-subiektywnie-w-miejsce-E-M5?highlight=

Dzięki, już widziałem :)

Czyli rozważasz zakup G5 nie ze względu na wideo, OK. W takim razie brałbym najtańszy aparat Olympus z matrycą Sony; którego ergonomię akceptujesz, ztcp widziałem reklamy taniutkiego PL5 w zestawie z dwoma obiektywami. Jest spora szansa, że jednym z nich jest ciemny 40-150 czyli b. dobry optycznie telasek. Brakiem wizjera bym się nie przejmował, w zeszłym roku na wakacjach mój PM2 pracował w takim słońcu i temperaturach, że niby bez wizjera ani rusz (NYC lipiec). Zamiast VF-2 podpinałem tą malutką lampkę, na forum dokupiłem trochę baterii (30-50 zł) a jasność ekranu dałem na maksa i po kłopocie.

No właśnie trudno mi znaleźć w takiej cenie aparaty Olympusa które podobają mi się pod względem ergonomii. E-PL5 pod tym względem wygląda na niemal identyczny z E-PL3 który już mam. Świetnie wygląda E-M10, ale niestety razem z gripem jest ponad dwa razy droższy :( Na wizjerze jednak dosyć mi zależy i nawet nie do końca o pracę w słońcu chodzi (mój E-PL3 też świetnie sobie z tym radził, pomimo tego że wyświetlacz to jednak jeden ze słabszych jego punktów), a o możliwość robienia zdjęć bez świecenia ekranem - dyskrecja i oszczędność baterii.

EDIT:

G5 z ergonomią też jest daleko za GH1, GH2 a nawet za takimi modelami jak G1 czy G2.

Co takiego ma G2 czego nie ma G5? Chodzi o guziki i ich rozmieszczenie? Dodatkowe pokrętło po lewej stronie?

PS. Tak mi się wydaje po tym jak przejrzałem tę dyskusję że ja już chyba podjąłem decyzję, tylko możne niekoniecznie chcę się do tego przyznać i szukam potwierdzenia :D Cóż, nic na łapu capu, ale póki co G5 wygrywa.

PS2. I jak sobie myślę o tym całym wizjerze, to chodzi też chyba o ten cały "feeling" robienia zdjęć. Napaliłem się na wizjer po tym jak wziąłem do ręki lustrzankę mojej siostry i trochę z nią pochodziłem.

szafir51
3.09.14, 10:52
Co do wizjera mam to samo ☺

strOOs
3.09.14, 11:42
PS2. I jak sobie myślę o tym całym wizjerze, to chodzi też chyba o ten cały "feeling" robienia zdjęć. Napaliłem się na wizjer po tym jak wziąłem do ręki lustrzankę mojej siostry i trochę z nią pochodziłem.

Wizjer to nie tylko "feeling" ale i dodatkowy punkt podparcia aparatu. Robienie zdjęć "na zombie", a z oparciem o głowę to inna bajka jak jest ciemno.

gietrzy
3.09.14, 11:52
Robienie zdjęć "na zombie", a z oparciem o głowę to inna bajka jak jest ciemno.

Jak jest ciemno, czyli wtedy kiedy zauważalną jest różnica pomiędzy T/.95 SMagica 25 a f/0.95 Voitka 17,5, przydaje się sensor Sony ;)
Poza tym bądźmy szczerzy: nic póki co nie podskoczy M5, M10, PM2 czy PL5 jeśli chodzi o odcień skóry. Panas się us_ał na jakieś swoje schematy kolorów spuszczając całą walkę na użytkowników.

And.N
3.09.14, 15:46
...Co takiego ma G2 czego nie ma G5? Chodzi o guziki i ich rozmieszczenie? Dodatkowe pokrętło po lewej stronie?...
Tak pokrętło po lewej do zmiany trybów pracy autofokusa (punktowy AF ; automat. wybór pola ; śledzenie ; rozpoznawanie twarzy) i przy nim przełącznik ustawiania ostrości (AFS ; AFC ; MF)
Podobny przełącznik w G1, G2 (tryb pracy migawki) znajduje się przy głównym pokrętle trybu pracy (tym z prawej) i można nim wybierać : zdjęcia pojedyncze ; zdjęcia seryjne ; bracketing ekspozycji ; samowyzwalacz.
Dodatkowo na głównym pokrętle trybów pracy w G2 jest ich 13 (P,A,S,M...itd) do wyboru, w G5 jest 8. Szkoda głównie, że w G5 zrezygnowali z tych przełączników przy pokrętłach (znaczy ten jeden chociaż mogli zostawić: tryb pracy migawki).

strOOs
3.09.14, 15:55
Dodatkowo na głównym pokrętle trybów pracy w G2 jest ich 13 (P,A,S,M...itd) do wyboru, w G5 jest 8. Szkoda głównie, że w G5 zrezygnowali z tych przełączników przy pokrętłach (znaczy ten jeden chociaż mogli zostawić: tryb pracy migawki).

Zrezygnowali już w G3. G5 jest od niego zdecydowanie bardziej ergonomiczny. Wybieranie z Q.Menu (jak się je dobrze poustawia) nie jest jakieś strasznie upierdliwe. Wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku.

Stazx
3.09.14, 16:37
Tak pokrętło po lewej do zmiany trybów pracy autofokusa (punktowy AF ; automat. wybór pola ; śledzenie ; rozpoznawanie twarzy) i przy nim przełącznik ustawiania ostrości (AFS ; AFC ; MF)
Podobny przełącznik w G1, G2 (tryb pracy migawki) znajduje się przy głównym pokrętle trybu pracy (tym z prawej) i można nim wybierać : zdjęcia pojedyncze ; zdjęcia seryjne ; bracketing ekspozycji ; samowyzwalacz.

Tutaj punkt dla G2 za te przełączniki.

@StrOOs rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?

strOOs
3.09.14, 17:03
@StrOOs rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?

Nie, możesz w wizjerze. Wciskasz na krzyżaku do dołu i przestawiasz w wizjerze nie odsuwając aparatu od oka. Wiem, że dłużej niż na osobnym przełączniku, ale nie trzeba odrywac się od aparatu i wiesz co ustawiasz.

And.N
3.09.14, 17:15
... rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?
Niewątpliwie tak, ale znów aż tak często się tego nie przestawia więc jak to przestawienie będzie trwało 3 sekundy dłużej chyba wielkim problemem nie będzie. Fakt, że w G1/G2 na seryjne/pojedyncze można przełączyć momentalnie nie odrywając oka od wizjera. G5 mimo troszkę gorszej ergonomii jest niewątpliwie lepszym aparatem od starszych konstrukcji (G2).
Edit
strOOs słusznie zauważył, że w G5 można to też zrobic nie odrywając aparatu od oka. Sam przestawiam w ten sposób niektóre funkcje krzyżakiem czy można wejść też w menu zagladając tylko w wizjer.

opiotr
3.09.14, 19:12
W G1/G2 do ergonomii bym zaliczył jeszcze porządny grip, dzięki któremu jest jak mała lustrzanka (i jak wyższa seria GH1/GH2). G3/G5 i kolejne wersje zostały zminiaturyzowane przez znaczne pomniejszenie gripa.

And.N
3.09.14, 19:38
W G1/G2 do ergonomii bym zaliczył jeszcze porządny grip, dzięki któremu jest jak mała lustrzanka (i jak wyższa seria GH1/GH2). G3/G5 i kolejne wersje zostały zminiaturyzowane przez znaczne pomniejszenie gripa.
Chyba jednak grip z G5 jest znacząco lepszy od tego z G3 (opieram się tylko na zdjęciach bo w łapie nie trzymałem) i niewiele gorszy? od tego w G1/G2 , świadczyłby o tym też ten filmik co wstawiłem wcześniej (post #6).

Stazx
3.09.14, 19:49
G3 ma faktycznie bardzo zmniejszony grip, ale już G5 bardzo podobnej wielkości co G2: klik (http://camerasize.com/compare/#311,347).

Dzięki wszystkim za porady, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu :) Decyduję się jednak koniec końców na G5. Paczka powinna dojść do mnie w piątek.

And.N
3.09.14, 19:59
...Dzięki wszystkim za porady, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu :) Decyduję się jednak koniec końców na G5. Paczka powinna dojść do mnie w piątek.
Myślę, że będziesz zadowolony z wyboru, oby tylko (tfu, tfu) sprzedawca był uczciwy jeśli to z tej aukcji co wspominałeś. Daj znać co i jak po otrzymaniu aparatu.

Stazx
3.09.14, 20:20
Myślę, że będziesz zadowolony z wyboru, oby tylko (tfu, tfu) sprzedawca był uczciwy jeśli to z tej aukcji co wspominałeś. Daj znać co i jak po otrzymaniu aparatu.

Kupuję dokładnie na tej aukcji, oczywiście dam znać :)

Stazx
5.09.14, 12:47
Aparat do mnie dotarł.

Na moje oko cały zestaw wygląda ok. Brakuje tylko instrukcji po Polsku, ale gwarancja kable itd. są. Natomiast licznik migawki wskazuje 33 (ja zrobiłem 2 zdjęcia) i 22 włączenia aparatu (tutaj mogłem nastukać z 10 albo i więcej spokojnie zanim doszedłem jak odczytać licznik migawki, notabene poprawny sposób jest tutaj (http://www.dpreview.com/forums/post/53663243)) Zatem wygląda na to że Jasand miał nosa - to może być sprzęt refurbished. Opakowanie też sugeruje że body było pierwotnie w zestawie z obiektywem 14-140.

Zrobiłem zdjęcia całego zestawu i prześle je wieczorem, kiedy będę je mógł zgrać z karty na komputer.

pozdrawiam ;)

And.N
5.09.14, 13:44
Liczba licznika migawki 33 to tyle co nic. Kupując w sklepie nowy aparat też będziesz miał tyle lub więcej. To normalne. Oprócz gwarancji powinien być rachunek, paragon/faktura vat. Na sprzęcie refurbished się nie znam ale chyba z tego co naprędce przeczytałem wtedy gwarancja jest skrócona i sprzedawca powinien o takim fakcie informować.
Zrób nim zdjęcie czystego, lekko niebieskiego nieba przy przysłonie f22. Oglądnij później na kompie w skali 1:1. Sprawdzisz w ten sposób czy jest czysta matryca.
Jaki/e masz obiektyw/y do niego?

Stazx
5.09.14, 14:21
Póki co mam tylko kitowy obiektyw olympusa 14-42 II. Pocieszyłeś mnie :) W takim razie wygląda na to że sprzęt jest nowy. Jest faktura, gwarancja itd.

And.N
5.09.14, 14:42
To gwarancję masz niewątpliwie dwuletnią. Swojego G1 kupiłem, też ryzykując nieco, kilka stówek taniej. Tylko już świadomie jako używkę. Użytkowany kilka miesięcy był. Nawet nie wiem ile miał klapnięć migawki. Śmiga już 5 lat bez żadnej (odpukać) usterki i dość mocno eksploatowany. Szczególnie przez pierwsze 2, 3 lata:)

strOOs
5.09.14, 16:15

Bez przesady, grip z G5 jest bardzo wygodny.

Chyba jednak grip z G5 jest znacząco lepszy od tego z G3 (opieram się tylko na zdjęciach bo w łapie nie trzymałem) i niewiele gorszy? od tego w G1/G2 , świadczyłby o tym też ten filmik co wstawiłem wcześniej (post #6).

J.w.

Ale i grip w G3 ma rację bytu. Z założonym 14/2.5 G3 bardzo fajnie mieścił się do większości kieszeni.

szafir51
5.09.14, 21:00
Dla mnie właśnie mini-grip w G3 był atutem, bo z 20-tką tworzył fajny, mały zgrany duet. Mimo wszystko przy dłuższym użytkownaiu bardziej wygodny jest większy grip.

Stazx
6.09.14, 01:11
Tak to wyglądało. (http://i.imgur.com/H2MnrrW.jpg)

Co do gripu to wyszedłem z takiego założenia że naleśnik i tak będzie mi trochę wystawał do przodu, więc mam z prawej strony miejsce na trochę większy grip. Ten w G5 trzyma się bardzo wygodnie, jest fajnie wyprofilowany :cool: Ogółem dzisiaj większość dnia bawiłem się z tym aparatem i chociaż jeszcze nie do końca ogarniam sterowania to wygląda na to że to był dobry zakup, chociaż pewnie więcej będę mógł powiedzieć po trochę dłuższym czasie.

Operator
6.09.14, 01:25
wygląda na to że to był dobry zakup
''Będzie Pan zadowolony''. :)