Zobacz pełną wersję : OlyRulez "Panoramowanie"
Odpowiedz jest prosta. Jak jedziesz pociągiem i fotografujesz cyklistę jadącego z tą samą prędkością to nie panoramujesz, trzymasz aparat nieruchomo w stosunku do cyklisty. Tło będzie rozmyte, ale to nie panoramowanie. Jeżeli cyklista będzie poruszał się szybciej (lub wolniej) od jadącego pociągu i będziesz musiał gonić za nim aparatem (jadąc tym pociągiem), to będzie panoramowanie i efekt rozmycia też będzie inny. Mirek 54 opisał to bardzo prosto, wystarczy zrozumieć o czym On pisze.
Już napisałem, ze mało precyzyjnie barmichal się wyraził:) Również popatrzyłeś na rowerzystę z pociągu. (W samą kwestię panoramowania już nie wnikam, 25 stron wystarczy:))
W całej rozciągłości popieram Mirka. Skończmy już tą dyskusję. Mam czasami wrażenie, że zaraz "koło" zostanie wymyślone na nowo...
barmichal76
24.09.14, 21:02
Odpowiedz jest prosta. Jak jedziesz pociągiem i fotografujesz cyklistę jadącego z tą samą prędkością to nie panoramujesz, trzymasz aparat nieruchomo w stosunku do cyklisty. Tło będzie rozmyte, ale to nie panoramowanie. Jeżeli cyklista będzie poruszał się szybciej (lub wolniej) od jadącego pociągu i będziesz musiał gonić za nim aparatem (jadąc tym pociągiem), to będzie panoramowanie i efekt rozmycia też będzie inny.Jeżeli tłem będzie poruszający się pociąg to faktycznie wszystko będzie ostre oprócz kół pociągu i kół rowerzysty. Chyba, że tak wykadrujesz, że tych kół nie widać Mirek 54 opisał to bardzo prosto, wystarczy zrozumieć o czym On pisze.
Rzeczywiście nie byłem wystarczająco precyzyjny. W moim przykładzie nie jadę pociągiem.Stoję sobie i panoramuję rowerzystę na tle jadącego z taką samą prędkością pociągu. Tło nie jest rozmyte, a panoramowanie chyba jest?
Pozdr
A co w przypadku zdjęcia cyklisty jadącego wzdłuż torów kolejowych, po których jedzie pociąg z taką samą prędkością? Tło nie będzie rozmyte, a nie można powiedzieć, że nie było panoramowania.
Ale o co chodzi tak dokładniej? (i znów daję się wciągnąć w dyskusję:grin: )
Czy tło będzie rozmyte czy nie zależy od użytego czasu migawki, a można powiedzieć, że nie było panoramowania bo nie było takiej potrzeby (te same prędkości)
Może Helmuth ma rację i dyskusja jest bez sensu. Ja chcę pokazać tylko, że nie wszystko jest tak oczywiste jak niektórym się wydaje.
Częściowo Helmuth ma rację jeśli chodzi o miejsce tej dyskusji. Każda dyskusja coś tam wnosi nowego i nie można powiedzieć, że jest bez sensu. Dowiedziałem się na przykład, ze jest możliwe panoramowanie nawet ruchu ślimaka. Choć tak jeszcze się zastanawiam czy takie panoramowanie nie będzie wyglądać "sztucznie" (w sensie nie realnie). Ostry ślimak, rozmyte tło, wskazywałoby, że mamy doczynienia z ślimakiem "wyścigowym":wink::)
barmichal76
24.09.14, 21:04
Ludzie Przestancie drydymaly glosic.Jeszcze troche takich madrosci a caly fotograficzny swiat bedzie sie nabijac.Czy to tak trudno zrozumiec czym jest panning.Czy to tak trudno zrozumiec ,ze panoramowac mozna sledzac poruszajacy sie obiekt w kadrze i samemu nie zmieniac miejsca(byc nieporuszonym w stosunku do obiektu ).Czy to takie trudne??.Ja rozumiem,ze Krzysio wstawil fiotecke i trudno powiedziec ze fiotecka nie w temacie.Czy zeby Krzysiowi sie nie narazic to musicie brac pod uwage ruchy ziemi wokolo slonca i roznice w stosunku do predkosci Jowisza.
Ps.Maciek wstawil fotke nie bedaca w temacie.Fotka fajna,ale nic poza tym.Po prostu nie powinna byc brana pod uwage.A to ,ze kilku na nia kliknelo to nie znaczy,ze zasady nalezy naginac tylko,ze tych kilku nie jest zbyt mocno w temacie.Wiec na przyslosc jesli bedzie temat flora to nie znaczy,ze ktos wstawiajac fote fauny bedzie mial mozliwosc wygrania bo malpa na focie liscia zezarla
OK, dobra, w porządku.
Pozdr
Rzeczywiście nie byłem wystarczająco precyzyjny. W moim przykładzie nie jadę pociągiem.Stoję sobie i panoramuję rowerzystę na tle jadącego z taką samą prędkością pociągu. Tło nie jest rozmyte, a panoramowanie chyba jest?
Pozdr
Jest, ale "fajnego" efektu nie ma:)
Jest, ale "fajnego" efektu nie ma:)
Dokładnie. Choć jakiś efekt będzie na pewno widoczny. (tło, fragment drogi, pomiedzy cyklistą, a pociągiem będzie trochę rozmyte)
Pozdr
Napisałem powyżej w mojej odpowiedzi co o tym myślę. Powtórzę jeszcze raz.
Jeżeli fotografujesz cyklistę na tle pociągu jadącego z tą samą prędkością co cyklista to i tak będzie widać panoramowanie. Koła pociągu i cyklisty będą rozmyte oraz tory i droga po której jadą oboje. Chyba, że kadr jest tak zrobiony, że nie widać kół ani drogi. Wszystko ostre, efektu panoramowania nie ma choć panoramowanie było.
Napisałem powyżej w mojej odpowiedzi co o tym myślę. Powtórzę jeszcze raz.
Jeżeli fotografujesz cyklistę na tle pociągu jadącego z tą samą prędkością co cyklista to i tak będzie widać panoramowanie. Koła pociągu i cyklisty będą rozmyte oraz tory i droga po której jadą oboje. Chyba, że kadr jest tak zrobiony, że nie widać kół ani drogi. Wszystko ostre, efektu panoramowania nie ma choć panoramowanie było.
A56 opisał dokładniej to co miałem na myśli w poprzednim swoim poście:)
(edytowałem go nie czytając jeszcze następnego postu, przyznaję piszę trochę chaotycznie i często edytuję)
Jeszcze?? Nie doszliście do wniosku, że panoramowanie to panoramowanie?
Jak to młodzież pisze: WOW!
Jeszcze?? Nie doszliście do wniosku, że panoramowanie to panoramowanie?Oni już wiedzą, rozpatrują tylko różne aspekty panoramowania :wink:
Jak to młodzierz pisze ...Bez żadnej emotki? :roll:
Bez żadnej emotki? :roll:
Żadnej.
---
edit: to była li-te-rów-ka, ż->rz
Panoramowanie:
Źródło: język staromedialny
Definicja: panoramowanie to technika fotografii lub filmowania popularna w latach 90tych, polegająca na śledzeniu ruchem jednostajnym, dłuższym końcem... obiektywu
K.Czubówny w trakcie prowadzenia programu informacyjnego TVP2 o blisko brzmiącej nazwie.
Teraz emota: :mrgreen:
OMG... ile stron do przejścia...
napiszę tylko tyle: GRATULACJE... mnie tam się podoba :)
pzdr
Hołek