Zobacz pełną wersję : Bieszczady suck
No i żeby nie brakło - siedziba naleśników :mrgreen:
233. 164658
234. 164657
A Wy znowu o naleśnikach. :evil:
Naleśniki to sobie sam mogę zrobić, ale gdzie teraz jagody znajdę ??? :cry:
Siedziba ładna, czuję ten powalający zapach naleśników wśród leśnych ostępów. :-P:-P:-P:mrgreen:
Tam zawsze warto wracać :)
Potencjał jest, dwa razy nawet się przymierzałem ale się zachmurzyło.
http://www.gwiezdnebieszczady.pl/
(http://www.gwiezdnebieszczady.pl/)
Pięknie! wiedziałem...:mrgreen::mrgreen:
Potencjał jest, dwa razy nawet się przymierzałem ale się zachmurzyło.
http://www.gwiezdnebieszczady.pl/
(http://www.gwiezdnebieszczady.pl/)
Mam małą listę takich miejsc do zrealizowania na ten rok. Może uda się skorelować plany?
Mam małą listę takich miejsc do zrealizowania na ten rok. Może uda się skorelować plany?
Czemu nie, dawaj listę, będziemy kombinować :)
Wielka Rawka
(klikamy do oporu)
235. 165093
Wielka Rawka
Fajnie znowu spojrzeć na piękne Bieszczady, szczególnie że za oknem wielka mgła.
Wielka Rawka
(klikamy do oporu)
235.
Gdzieś Ty tam wlazł ? Widoczek bardzo przyjemny.
A Wy znowu o naleśnikach. :evil:
Naleśniki to sobie sam mogę zrobić, ale gdzie teraz jagody znajdę ??? :cry: ...
Są do kupienia w postaci mrożonej w większości marketów:wink:, do naleśników lub pierogów idealne:-P.
Tam zawsze warto wracać :)
Oj TAK...
Wielka Rawka...
Świetna panorama, zwłaszcza w większym formacie.
Wielka Rawka
(klikamy do oporu)
235.
Ano, stempelek był w robocie ;):mrgreen:
Tam trzeba się na "gwiazdki" wybrać :)
Ano, stempelek był w robocie ;):mrgreen:
Tam trzeba się na "gwiazdki" wybrać :)
Na kaczki ... :mrgreen:
Panorama ekstra, a gdzie śnieg ??? :roll::mrgreen:
Rzut oka z Caryńskiej :)
236. 165572
byłam tam 3 miechy temu i totalnie nie wiem gdzie to mogło być zrobione ??
oświecisz mnie chociaż trochę ??
byłam tam 3 miechy temu i totalnie nie wiem gdzie to mogło być zrobione ??
oświecisz mnie chociaż trochę ??
Wygląda mi to na zejście do Brzegów Górnych, byłem tam 3 miesiące temu :lol:
Ty chyba szłaś od drugiej strony.
Też mi to wygląda na zejście zielonym szlakiem w kierunku Brzegów Górnych, mam gdzieś zdjęcie z tego samego miejsca:grin:, ciekawe co powie Bodzio:?:
Dobrej nocy
to jedyne miejsce jakie mi się skojarzyło - wchodziłam owszem od drugiej strony - ale tym najkrótszym zielonym schodziłam
ale jesienią wygląda zgoła inaczej ;)
Dobrze :mrgreen:
My tamtędy wchodziliśmy na Caryńską :)
Kusi nas wejście na Chryszczatą od Komańczy. Szlak długi - ok. 4,5 godzi w jedną stronę, a szczyt zarośnięty, więc się zastanawiam czy warto. Z drugiej strony, po drodze są jeziorka Duszatyńskie, które po prostu trzeba odwiedzić. Bawiłem się tam jako dziecko :-P
Dziękuję za ciepłe przyjęcie :) Trasy znane i lubiane, może kiedyś na szlaku się spotkamy... ale by radocha była :mrgreen:
Nawiązując do powyższego zdjęcia, mam jeszcze kolejne (też składanka), gdzie po prawej widać kawałek Wetlińskiej.
A dziś druga strona grzbietu Caryńskiej.
237. 165606
I znowu pięknie, ją mam swoją jeszcze do poskładania:roll:, pocieszam się jedynie tym, że gulasz też :mrgreen:, ciekawe kto będzie pierwszy :lol:
Dobrze :mrgreen:
My tamtędy wchodziliśmy na Caryńską :)
Kusi nas wejście na Chryszczatą od Komańczy. Szlak długi - ok. 4,5 godzi w jedną stronę, a szczyt zarośnięty, więc się zastanawiam czy warto. Z drugiej strony, po drodze są jeziorka Duszatyńskie, które po prostu trzeba odwiedzić. Bawiłem się tam jako dziecko :-P
Nie ma się co martwić, może już wyschły od tego czasu :roll:
I znowu pięknie, ją mam swoją jeszcze do poskładania:roll:, pocieszam się jedynie tym, że gulasz też :mrgreen:, ciekawe kto będzie pierwszy :lol:
Ulka. Masz przekichane :mrgreen:
Nie ma się co martwić, może już wyschły od tego czasu :roll:
Buuu, szkoda by było. To jest cudo przyrody.
Ulka. Masz przekichane :mrgreen:
ja to najpierw muszę program do składania zainstalować - bo jeszcze mmi sie nie udało ;)
Ładne panoramki. Zachęcają do wycieczki w tamte okolice.
Po klikaniu zawsze widoki są piękniejsze. :roll::mrgreen:
Chatka Puchatka :)
238. 165905
Chatka Puchatka :)
238. 165905
W tegorocznym planie :)
W tegorocznym planie :)
Może się spotkamy. Wstyd się przyznać, ale nie byłem.
Fajne, a gdzie Puchatek ??? :roll::mrgreen:
Krzyś go schował :roll:
że też się uchowałeś - to ja myślałam że tylko ja miałam się czego wstydzić że Caryńską po raz pierwszy dopiero w listopadzie 2015 odwiedziłam :)
Wetlińska była przez nas odwiedzana na każdej wycieczce szkolnej razem z Tarnicą i Sanokiem tudzież Soliną ;)
ale fakt - nie byłam tam kupę lat - może też w tym roku się uda - choć bardziej zależy mi na Haliczu w czerwcu tego albo następnego roku :)
Czemu nie, miejsce z pewnością zajefajne :).
Jak byłem na Caryńskiej to gościu obok focący mówił, że wybiera się do chatki w maju - podobno super foci się stamtąd pioruny :shock:
że też się uchowałeś - to ja myślałam że tylko ja miałam się czego wstydzić że Caryńską po raz pierwszy dopiero w listopadzie 2015 odwiedziłam :)
Wetlińska była przez nas odwiedzana na każdej wycieczce szkolnej razem z Tarnicą i Sanokiem tudzież Soliną ;)
ale fakt - nie byłam tam kupę lat - może też w tym roku się uda - choć bardziej zależy mi na Haliczu w czerwcu tego albo następnego roku :)
Tylko nie czerwiec. Daję foty z Bukowego, z czerwca ale jest paskudnie zielono.
pięknie zielono - takich Bieszczadów jeszcze nie widziałam - więc bardzo bym chciała to nadrobić :)
No jak... w chatce z miodzikiem... ;):mrgreen:
Niech Zyje Republika Wetlinska.
Zielone Bieszczady - Bukowe Berdo.
239. 165982
:roll: Fajny widok. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
:roll: Fajny widok. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
:)
Caryńska... klikamy
240. 165986
Widać dużo ludzi tam chodzi, aż rowek wydeptali. :mrgreen:
Tu tez widok świetny. :mrgreen:
Klikałem.:mrgreen:
Jesień, Przełęcz Bukowska. Zdjęcie robione dokładnie z punktu ze słupem granicznym, już poza pasem zabraniającym przekraczanie. Mimo tego pogranicznicy nasi i Ukraińscy przyglądali się ze spokojem. Widać nie ja jeden - bo ścieżka jest wydeptana, robiłem tam zdjęcia :)
klikamy...
241. 166006
hmm... kolejne piękne miejsca dopisane do tegorocznych planów :)
hmm... kolejne piękne miejsca dopisane do tegorocznych planów :)
Połonina Bukowska w całej swojej pięknej krasie :)
klikamy...
242. 166022
Caryńska... klikamy
240.
Klikamy - maruderów oglądamy ;):mrgreen:
Miejsca do kontemplacji... ja to mam czasami chęć się rozwalić na jakim kocyku koło szlaku i poleżeć do wieczora, podziwiać widoki. Żeby się tylko takie masy turystów tam nie przemieszczały ...:mrgreen::)
hmm... kolejne piękne miejsca dopisane do tegorocznych planów :smile:Połonina Bukowska w całej swojej pięknej krasie :)
klikamy...
242.
A sorry, tam już jednak byłem :) (ten ostatni widok jakiś znajomy https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif). Jakoś mi się Połonina Bukowska skojarzyła z Bukowym Berdem :roll:
Na samej przełęczy miałem zamglone więc warto będzie powtórzyć :)
Znowu coś zwiedziłem. :mrgreen:
Fajne, po klikaniu fajniejsze. :mrgreen:
lisiajamka1
24.01.16, 22:38
Połonina Bukowska w całej swojej pięknej krasie :)
klikamy...
242. 166022
Kojący oczy widok - super :)
242 bardzo mi się podoba.
Bukowska w pieknej krasie ,ale nadal niedostepna.
Bukowska w pieknej krasie ,ale nadal niedostepna.
A tam zaraz niedostępna - ścieżka tam prowadzi. Nawet widziałem turystę (?), który nią poszedł we mgle. Więcej go już nie widziałem :roll:
A tam zaraz niedostępna - ścieżka tam prowadzi. Nawet widziałem turystę (?), który nią poszedł we mgle. Więcej go już nie widziałem :roll:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
... Więcej go już nie widziałem :roll:
Epickie to :):mrgreen:
Za oknem ponuru a tu takie fajne krajobrazy. Brawo @bodzip.
Więcej go już nie widziałem :roll:
"W mgle utonie próżno wzrok"
Zamiast skręcić jak prowadzi szlak poszedł prosto na Ukrainę, myślałem że się wróci i jeszcze go zobaczę bo długo szwędałem się po szlaku :roll:
Zamiast skręcić jak prowadzi szlak poszedł prosto na Ukrainę, myślałem że się wróci i jeszcze go zobaczę bo długo szwędałem się po szlaku :roll:
Tu się skręca. Jak byk czerwony prowadzi w lewo.
243. 166189
Hehe ciekawe czy Ukraińcy przypadkiem go nie zgarneli skoro już go nie zobaczyłeś :-) Kilka lat temu odpoczywając na tym zakręcie i podziwiając widoki przez lornetkę, gdy spojrzałem w kierunku na Opołonek zobaczyłem za pobliskimi skałkami czapki ukraińskich pograniczników. Mieszkaliśmy wtedy w Ustrzykach Górnych u człowieka, który był pracownikiem BPN i ostrzegał nas by nie zapuszczać się na stronę ukraińską, ponieważ gdy trafi się Ukraińcowi zły humor to nawet za przekroczenie pasa granicznego o kilka metrów mogą Cię zgarnąć z nienacka. Ile w tym prawdy było, nie wiem ale nie ryzykowałem :-).
Mnie się zdarzyło tylko po czeskiej stronie Karkonoszy połazić bez konsekwencji, ale to było w poprzednim ustroju. :cry::mrgreen:
Teraz to można łazić gdzie się chce, byle nie przekroczyć Bugu. :mrgreen:
Caryńska i Bukowska misię. Bardzo misię :)
Pozdrówka.
Mnie się zdarzyło tylko po czeskiej stronie Karkonoszy połazić bez konsekwencji, ale to było w poprzednim ustroju. :cry::mrgreen:
Teraz to można łazić gdzie się chce, byle nie przekroczyć Bugu. :mrgreen:
Lub Sanu :-)
Moja ciotka z wujaszkiem w latach 60 zdaje się, wpakowali się do Czechosłowackiej wioski sądząc że to jeszcze PL, no i trafili na 48h a ponadto jakieś nagany i groźba wyrzucenia z uczelni itp. Ale jakoś się wykaraskali z opresji.
Ja w początku lat 90 wszedłem na Przegibek w Beskidzie i tam przekroczyłem granicę wchodząc w głąb Czechosłowacji na jakieś 4 m gdzie spożyłem posiłek i wróciłem na teren PL. Konsekwencji tego czynu nie było żadnych, prócz tych wynikających z procesu trawienia pokarmu, ale to dopiero następnego dnia :-).
Taki sobie kamyk w drodze na Halicz
244. 166234
Gdzieś między Jaśliskami a Łupkowem.
245. 166611
lisiajamka1
1.02.16, 19:29
Bardzo ładnie widać krople porannej rosy :)
Dużo jeszcze w Bieszczadach do zwiedzenia....
Dużo jeszcze w Bieszczadach do zwiedzenia....
Fakt, okolice Komańczy...
klikamy :)
246. 166617
Fakt, okolice Komańczy...
Też niewątpliwie :). Trzeba by się w tym roku wybrać w Bieszczady na dłużej.
Super to ostatnie. Dukla, Jaśliska, Komańcza, Łupków, lubię tę trasę.:)
Ale zabuzowalo:swiatlo,mgielka i co tam jeszcze.
245 krzywo mi się zdaje być
a 246 już całkiem przyjemnie... :)
245 krzywo mi się zdaje być
góry przecież krzywe są.... :)
Może być :???: tam drzewo po prawej krzywo rośnie :mrgreen:
też Ci tak wmawiali :-P
na tej akurat gór nie widać - przykryły je snopki - które się sturlają - bo krzywo :)
Ale zabuzowalo:swiatlo,mgielka i co tam jeszcze.
A głupi Hugin mi napisał, że złe dopasowanie :roll: Pralaksa to mu chyba na mgle wyszła :D
ja tam horyzont i drzewa prosto widzę:
166618
generalnie to perspektywa taka, że coś zawsze będzie krzywe :wink:
Miejsca do kontemplacji... ja to mam czasami chęć się rozwalić na jakim kocyku koło szlaku i poleżeć do wieczora, podziwiać widoki. Żeby się tylko takie masy turystów tam nie przemieszczały ...:mrgreen::)
No wiesz... inni już dawno wpadli na ten pomysł :mrgreen:
247. 166652
No wiesz... inni już dawno wpadli na ten pomysł :mrgreen:
247.
No właśnie... ten tego..., tylko żeby nie ci ciekawscy turyści z aparatami... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Na Caryńskiej też takich co walnęli się na trawce trochę było a ja wśród nich :lol:
Na Caryńskiej też takich co walnęli się na trawce trochę było a ja wśród nich :lol:
toż to najprzyjemniejsza część łażenia po górach - kontemplować to piękno przyrody z tak wysoka :)
ja pamiętam po wdarciu się na wschód w Tatrach - jak już popstrykaliśmy co nasze - to potem godzinka chilloutu na karimatach :)
o takich godzinach turysta cały 1 nas minął
Jakies amory a nie kontemplacja... :mrgreen:
Jakies amory a nie kontemplacja... :mrgreen:
Z amorami trzeba uważać, paparazzi tylko czekają, aby wrzucić takie foty do neta.:-P:shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Z amorami trzeba uważać, paparazzi tylko czekają, aby wrzucić takie foty do neta.:-P:shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Teraz modny jest lans "na całego", więc... :grin:
Baaardzo znany widoczek :mrgreen:
248. 166678
Jakbym tam był. :shock::mrgreen:
Podoba się. :mrgreen:
Pięknie, co tu więcej powiedzieć.
Widok jakby znajomy, tylko kolory jakieś inne :)
Baaardzo znany widoczek :mrgreen:
248.
Miodzo.... Powiększyć i ścianę wytapetować ...
piękny ostatni rzut :)
niebo pięknie zagrało i ładnie to wszystko się skomponowało - podoba się bardzo !!
Całkiem inny typ zdjęcia. Las kilometrami naokoło.
MUCZNE.
249. 166715
ale to ściągnąłeś ;)
dolny las kolorystycznie bardziej do mnie gada ;)
O,:shock: drona sobie kupił. :shock: :mrgreen:
Ciekawy ten widok. :mrgreen:
Było, ale inne. Połonina Bukowska.
250. 168686
na Bieszczady bardzo lubię patrzeć odpoczywam przy tym :)
niemniej jeśli dobrze widzę - to trochę jedna maska Ci się odznacza tuż nad Połoniną bezpośrednio nad lasem widać smużkę od maski
i podobnie oddziela się pierwszy jaśniejszy pas gór w centrum kadru od ciemniejszego najwyższego pasma - to mi trochę za bardzo daje po oczach :(
na Bieszczady bardzo lubię patrzeć odpoczywam przy tym :)
niemniej jeśli dobrze widzę - to trochę jedna maska Ci się odznacza tuż nad Połoniną bezpośrednio nad lasem widać smużkę od maski
i podobnie oddziela się pierwszy jaśniejszy pas gór w centrum kadru od ciemniejszego najwyższego pasma - to mi trochę za bardzo daje po oczach :(
Tam było trochę mgły, ale fakt, to w centrum kadru jest niefajne. Muszę poprawić.
Dzięki kulasku :mrgreen:
Pięknie, ale faktycznie tam na wprost ten fragment mgły dziwnie wygląda.
Musisz zmienić tytuł wątka na "Moje Bieszczady", co by zachować ciągłość cyklu zawłaszczania regionów. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Następny musi być : "Mój Ślunsk Górny". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A połonina fajna. :mrgreen:
Następny musi być : "Mój Ślunsk Górny". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Taaaa, na końcu w Kaczych Dołach bym wylądował :shock:
Taaaa, na końcu w Kaczych Dołach bym wylądował :shock:
Może Ślunzaki się nie wkurzą i nie zmajstrują czwartego powstania. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A Kacze Doły też piękne są. :mrgreen:
Może Ślunzaki się nie wkurzą i nie zmajstrują czwartego powstania. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A Kacze Doły też piękne są. :mrgreen:
Masz rację, super będzie je podziwiać z dna, z workiem cegieł u nóg :roll:
Bieszczady inaczej. San poniżej zapory w Myczkowcach.
251. 169253
no mocno inaczej ;)
w Myczkowcach wszystkie moje wycieczki szkolne się odbywały (tzn te sprzed LO) ;)
całkiem miło się to wspomina
Wyglada mi na rozlewisko za zapora.
Że tak zapytam. Jeśli są roztopy, lub jeśli rzeka wylewa, to ze zdjęcia wnioskuję że domy które właśnie widać na zdjęciu są zagrożone powodzią ?
Bardzo blisko rzeki są wybudowane.
Że tak zapytam. Jeśli są roztopy, lub jeśli rzeka wylewa, to ze zdjęcia wnioskuję że domy które właśnie widać na zdjęciu są zagrożone powodzią ?
Bardzo blisko rzeki są wybudowane.
Nie. Powyżej jest zapora w Solinie. Przewodnik powiedział, że w ciągu ostatnich 40 lat czyli prawie przez cały okres eksploatacji nie wykonywano tzw zrzutu awaryjnego. Zaporę oddano w 68 roku.
Zapora w Myczkowcach.
252. 169326
253. 169325
Bieszczady inaczej.
Solina - wewnątrz zapory.
254. 169586
255. 169587
Sala generatorów
256. 169585
Jaka dlugosc korytarzy?
Nie wiem. Przewodnik mówił, że można pobłądzić. Dla turystów oczywiście niewielki fragment udostępniono.
My przeszliśmy na pewno kilkaset metrów na trzech poziomach.
Bieszczady inaczej. San poniżej zapory w Myczkowcach.
251. 169253
Byłem tam 46 lat temu :-(
Fajnie, że tam można pozwiedzać wnętrze zapory :), przypomniała mi się Zapora Hoovera na Kolorado.
Farensbach
22.03.16, 23:04
Fajne, zapory od tej strony jeszcze nie widziałem.
przypomniała mi się Zapora Hoovera na Kolorado.
A mi film "Komandosi z Nawarony" ;-)
Nie wydaje się wam, że ta zapora trochę przecieka, coś mokro wewnętrzu. :shock:
Zwiedzanie profilaktycznie w akwalungu wskazane. :mrgreen:
Czytam posty z tej strony - patrzę @alnico (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15535) - wrócił na forum (?)
patrze na datę 2016 :o Zreszta Farensbach chyba tez dawno nie zaglądał :(
Malezji wykopaliska poczyniłes - cieszę się bardzo ze bieszczadzki wątek wrocil
Bo widzisz dziewczyno, część z nas została. Ja - powiem szczerze, z dużymi oporami wróciłem. Zespół śląski działa tylko przez dwóch swoich przedstawicieli - Grześka i Krzyśka. Reszta - no cóż... po tych zawirowaniach co były na forum, zamiast kopać się z koniem, to po prostu odpuścili.
Wielka strata dla forum, bo zdjęcia przednie robili.
Arek, Maciek, Romek - czasami na FB się pokazują. Piotrek coś chorawy jest, Andrzej woli pływać. No życie.
Mam nadzieję, że jak zlot wypali to całą bandą się spotkamy :)
Duszatyn. Podobno najfajniejszy wiadukt starej Bieszczadzkiej kolejki wąskotorowej. Mam jeszcze zdjęcie z dołu, ale z przepalonym niebem i trochę mi wstyd. Ale światła nie było wcale.
...
A teraz dygresja. Większość bieszczadzkich łazików wie, że do jeziorek duszatyńskich aby się dostać to trzeba od Komańczy, albo od miejscowości Perłuki. Droga niby zawsze opisywana że samo błoto i dziury.
Aktualnie sytuacja wygląda tak, że do Komańczy mamy asfalt jak lustro. Od Komańczy do Duszatyna na parking jest asfalt typu drobny grys polany smołówką. Nawet niskim autem spokojnie przejedzie.
A od Duszatyna do jeziorek.... no taaak, koniki i bryczki. Normalnie Morskie Oko mi się skojarzyło :mrgreen:
Co do zdjęcia - nie leci w prawo, robione na poziomicy. To most jest w prawo skrzywiony :)
258. 213787
Duszatyn... :)
259. 214013
achhh chce mi się w Bieszczady.. :)
Po deszczu.
Burza była taka jak w Tatrach... no może skał nie rozwalało, ale...
260. 214033
Bodzip niezwykle urokliwe zdjęcie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zerknąłem na kilka stron wstecz (dopiero teraz zacząłem ten wątek przeglądać). Podoba mi się też Połonina Bukowska.
Dzięki :)
Jako że drewniane budowle sakralne cieszą się estymą, więc teraz będzie cerkiew w Szczawnem. W dwu odsłonach. Niestety była zamknięta i nie mogłem zrobić ujęć z wnętrza.
A ponieważ w co najmniej dwie kolejne niedziele będę w tamtej okolicy, więc jest nadzieja :)
261. 214035
262. 214034
260. bardzo dobre. Reszta kadrów też trzyma poziom. Pzdr
Po deszczu...
Bardzo ładny kadr.
lisiajamka1
26.08.19, 21:25
Po deszczu ładne, a i cerkiewka zacna :)
Ładne widoki na zdjęciach, trafiają w gust bo lubię przestrzenie.
Żernica Niżna - kapliczka (kościółek)
263. 214336
Śliczne zdjęcie.
Żernica Wyżna. Cerkiew murowana - z zewnątrz ciekawa, wewnątrz niekoniecznie.
264. 214381
265. 214380
266. 214379
267. 214374
268. 214376
269. 214375
270. 214377
271. 214378
Żernica Wyżna. Cerkiew murowana - z zewnątrz ciekawa, wewnątrz niekoniecznie...
Przepiękna z tymi kamiennymi ścianami, wewnątrz faktycznie jakoś tak sterylnie... ale podoba się bardzo.
Fajne zdjęcia. Sądząc po perspektywie Laowa się przydała?
Podoba się seria z cerkiewką. Bodzip - z Laową chudniesz w oczach :mrgreen:.
Fajne zdjęcia. Sądząc po perspektywie Laowa się przydała?
Oj przydała się. Bardzo często jej używam, i to nie tylko we wnętrzach, ale i na zewnątrz.
Mówi się, że granica między Bieszczadami, a Beskidem Niskim to Przełęcz Łupkowska. A Komańcza, Rzepedź, Duszatyn są na zachód od niej wiec...
Ale co tam :D wszędzie piszą: najlepsze pstrągi w Bieszczadach, najlepsze noclegi, najlepsze sery. Cóż, reklama dźwignią handlu :)
Komańcza.
272. 214392
273. 214391
Podoba się seria z cerkiewką. @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) - z Laową chudniesz w oczach :mrgreen:.
11 kg mniej to i łatwiej się chodzi :)
przepiękne te cerkiewki, nie wspominając o tym, że zadbałeś o to, żeby pokazać ich piękno :)
Późno wieczorem - trochę mglisto
274.214501
Śliczne cerkwie z zewnątrz i wewnątrz nawet te bardzo skromne. Widoki też pierwsza klasa.
Oczywiście nie może zabraknąć bieszczadzkiej wąskotorówki :)
276. 214583
277. 214584
leje...
278. 214585
Kabina maszynisty świetna :-)
lisiajamka1
8.09.19, 17:44
Seria za serią, świetne zdjęcia :)
Kabina maszynisty świetna :-)
I maszynista lubi wypić :mrgreen:.
I maszynista lubi wypić :mrgreen:.
Kozel :mrgreen:
Zagórz - ruiny klasztoru.
279. 214624
ps. zostawiłem troszkę skrzywioną perspektywę, gdyż po wyprostowaniu strasznie nienaturalnie ruiny wyglądały.
mgliste o zachodzie - cudne - pewnie bym jeszcze trochę podkręciła na suwakach - ale piękna sceneria
Ruiny fajne, ale jednak w/g mnie szkoda, że nie skorygowałeś geometrii - przekrzywione mury trochę psują odbiór zdjęcia.
ps. zostawiłem troszkę skrzywioną perspektywę, gdyż po wyprostowaniu strasznie nienaturalnie ruiny wyglądały.
No i bardzo dobrze, tylko ten płot z prawej trochę nie na miejscu :wink:.
Ruiny fajne, ale jednak w/g mnie szkoda, że nie skorygowałeś geometrii - przekrzywione mury trochę psują odbiór zdjęcia.
No i bardzo dobrze, tylko ten płot z prawej trochę nie na miejscu :wink:.
Jak się z Krakmanem w innym wątku nie zgadzam, bo poziomica w aparacie po to jest... :)
tak tu mam dylemat. Obaj macie inne zdania, więc zapodam z pełną korekcją perspektywy + kilka z innych ujęć.
280. 214668
281. 214667
282. 214666
a na płot nic nie poradzę niestety :)
Jak się z Krakmanem w innym wątku nie zgadzam, bo poziomica w aparacie po to jest... :)
Poziomica to tylko narzędzie czyli mędrca szkiełko... A okiem jakoś to inaczej wygląda...
Widać to w prostowanych Twych obecnych obrazach...Tak całkiem idealnie wyprostowane są nienaturalne wbrew pozorom. Oko jednak widzi perspektywę zbieżną.
Trzeba znaleźć złoty środek... tak jak w twych widokach nad wodą. Wyłącz tę "poziomicę" i patrz okiem!
281. 282. WOW -ślicznie.
Poziomica to tylko narzędzie czyli mędrca szkiełko... A okiem jakoś to inaczej wygląda...
Widać to w prostowanych Twych obecnych obrazach...Tak całkiem idealnie wyprostowane są nienaturalne wbrew pozorom. Oko jednak widzi perspektywę zbieżną.
Trzeba znaleźć złoty środek... tak jak w twych widokach nad wodą. Wyłącz tę "poziomicę" i patrz okiem!
Szkiełkiem i okiem. :lol:
Szkiełkiem i okiem. :lol:
celować szkiełkiem a patrzeć okiem....
... tu mam dylemat.
Wybrałbym coś pomiędzy 279 a 280
Od pewnego czasu zmieniłem podejście do prostowania. Budynki "robione" z bliska prostuję niewiele. Tak aby jednak było widać niewielką zbieżność, bo tak widzi nasze oko.
Budynki bardziej oddalone prostuję bo na zdjęciu wydają mi się bardziej pochylone niż w rzeczywistości.
celować szkiełkiem a patrzeć okiem....Patrzeć okiem przez szkiełko ;)
279 - krzywo, 280 - płasko, jak wycięte z papieru.
Wywal oba i zostaw 281 - jest ok :)
Z ciekawością obejrzałem te ostatnie zdjęcia. Zamglone 274 podoba mi się najbardziej.
Ogólnie, chyba wolę te wyprostowane, choć nie muszą być aż tak dokładnie do końca. W 281 bardzo mi pasuje prostowanie (bo pewnie było).
W 282 coś nie tak poszło z jakością/obróbką, bardzo widoczne jakby gradienty czy artefakty na niebie.
Wersja ze skorygowanymi pionami w/g mnie wygląda lepiej. Przyznam, że przed napisaniem poprzedniego posta ściągnąłem sobie Twoje zdjęcie na dyski i zrobiłem podobną korektę by zobaczyć, czy miałeś rację pisząc, że po skorygowaniu wyglądało nienaturalnie.
Wersja ze skorygowanymi pionami w/g mnie wygląda lepiej. Przyznam, że przed napisaniem poprzedniego posta ściągnąłem sobie Twoje zdjęcie na dyski i zrobiłem podobną korektę by zobaczyć, czy miałeś rację pisząc, że po skorygowaniu wyglądało nienaturalnie.
Tyle, że ja tę budowlę trochę "splaszczyłem", bo po pełnej korekcji była mocno wyciągnięta (zadarta) w górę.
Zresztą podobnie było w jednej z ostatnich poprawek - gdzie prostowaliśmy budynek.
T... po pełnej korekcji była mocno wyciągnięta (zadarta) w górę.Dyskutowaliśmy kiedyś w jakimś poradniku do prostowania o roli prowadnic w zachowaniu pierwotnych proporcji.
Ściągnąłem obie Twoje wersje i zrobiłem własną, ustawiając prowadnice, które określają pierwotne proporcje. Rzuć okiem i oceń, jeśli masz ochotę.
Plik jest w formacie xcf więc otworzysz go w Gimpie. Każda warstwa ma nazwę więc się zorientujesz co i jak.
https://drive.google.com/open?id=1gRFd1DrfBKV_dJXk9ScBlKLgCTOZYgae
Czy na trasie wąskotorówki dalej grasują komwboje? Odnośnie prostowania to ważne aby nie raziło oczu i Helmutha rada jest taką właśnie. Same ruiny fajne.
Czy na trasie wąskotorówki dalej grasują komwboje? Odnośnie prostowania to ważne aby nie raziło oczu i Helmutha rada jest taką właśnie. Same ruiny fajne.
Grasują :D
Wisłok Wielki.
283. 214807
Wisłok Wielki.
Jadę na trzy dni do Polańczyka i okolic, zobaczymy co ustrzelę ! Hej !
Jadę na trzy dni do Polańczyka i okolic, zobaczymy co ustrzelę ! Hej !
Ustrzelisz :)
Mają swój nieodparty urok drewniane cerkwie tak i ta musi się podobać.
Z cypla -> Solina
284. 214895
Pięknie Panie B. :mrgreen:
A prawdziwe mleczko odpoczywa na łące. :roll: :mrgreen:
lisiajamka1
9.10.19, 19:20
Cerkiewki na zdjęciach mają w sobie wiele uroku i pięknie wpisują się w krajobraz :)
Piękne cerkwie Bogdanie, pięknie u Ciebie w wątku jak zwykle :-)
Bardzo wszystkim dziękuję :)
Ładne, powinno być więcej z tego cmentarza.
Dawaj je tu :grin:
Stare pomniki jakby nadawały większą rangę temu miejscu.
oj zaniedbałam Bieszczady w tym roku :(
byłam tam tylko raz zimą i nawet nigdzie w góry nie wyszliśmy :(
wrzucaj tu duuużo kadrów - mam nadzieję że zdrówko dopisuje :)
pozdrawiam ciepło
Bodzio strasznie lubię ten wątek, pokazujesz ten region który jest mi totalnie obcy
wiec wrzucaj wrzucaj
my ostatnio w końcu będąc w Biesach odwiedziliśmy nieco inne miejsca niż klasyczne szczyty - ciekawe doświadczenie ;)
gulasz - pisałaś, że uwielbiasz z drogą w tle. No masz :)
291. 218275
no dziękuję - owszem uwielbiam :)
jeśli dobrze poznaję to tę pętlę uwielbiam od dawna i najbardziej ;) ;) ;)
Bogdan, pięknie, ale gdzie śnieg, grzecznie pytam ??? :cry:
Bogdan, pięknie, ale gdzie śnieg, grzecznie pytam ??? :cry:
Uli pytaj, Ona była w zimie. Wiesz co to zima ? :shock:
Uli pytaj, Ona była w zimie. Wiesz co to zima ? :shock:
Co to zima to wiem. :mrgreen:
To wtedy, gdy jest biało i zimno ( uwielbiam ). :mrgreen:
Ula oddaj zimę, bo jesień za długo już trwa. :evil:
@gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) - pisałaś, że uwielbiasz z drogą w tle. No masz :)
291.
Ładne zdjęcie :). Jesień w górach jest bajeczna..
eee Panie - zima była w Biesach jak tam byłam - seriooo seriooo
ale w Krakowie za wiele jej nie widziałam :(
eee Panie - zima była w Biesach jak tam byłam - seriooo seriooo
ale w Krakowie za wiele jej nie widziałam :(
Za komuny nic nie było, ale śniegu nigdy nie brakowało. :cry:
Za komuny nic nie było, :cry:
Oj tam, nie umiałeś "załatwić" :roll:
Oj tam, nie umiałeś "załatwić" :roll:
Eee tam, śniegu nie musiałem. :mrgreen:
lisiajamka1
27.01.20, 12:00
Cerkiewki uwielbiam :)