Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Auto ISO w E-500

Daniello
3.11.07, 19:30
Witam.

Podejrzewam, że w moim Olympusie E-500 nie działa ustawienie czułości na tryb AUTO.

Oto moje obserwacje z włączonym ISO: AUTO:
tryby: AUTO,P,A,S,M(EV+-0):
- w kadrze bardzo jasny obiekt, czas 1/1000 - robie zdjęcie, patrze na exifa i widze ISO 100
- w kadrze średnio jasny obiekt obiekt, czas 1/100 - ISO100
- w kadrze ciemno obiekt, czas 1/25 (z ręki już ciężko, wg mnie iso powinno podskoczyć) robie zdjęcie - ISO100
- w kadrze ciemnia, 1" czy cos podobnie kuriozalnego, robi foto - ISO100.

Z lampą to samo. Moje ustawienia w MENU to: ISO Boost: ON, ISO limit OFF.

Dodam, że o dziwo dla bezużytecznego trybu scene:SPORT aparat robi na ISO 400(widać, na LCDku, że opcja auto ISO jest na niebiesko czyli: zablokowania&wymuszona (chyba))

Oddawać na gwarancje? Czy może to tak w E-500 ma działać(nie działać)?

HrabiaMiod
3.11.07, 19:35
E500 (słownie: E-pięćset) nie mam, ale gdzieś kojarzę, że gdzieś czytałem, że tak to właśnie jest. W sensie, że autoiso o **** rozbić. W sensie, że cały czas ładuje na ISO100.
Więc iso manualnie można lepiej.

Ale niech wypowie się jakiś e500user.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
3.11.07, 19:44
AutoIso działa chyba tylko z fleszem. Napisałem chyba, bo jeszcze tego nie włączyłem nigdy.

Daniello
3.11.07, 19:54
AutoIso działa chyba tylko z fleszem. Napisałem chyba, bo jeszcze tego nie włączyłem nigdy.

no cóż, rzeczywiście, mimo że testowałem z lampą, to teraz zrobiłem to jeszcze raz i zrobił mi na ISO 400

ale dlaczego nie 800 czy 1600 skoro mimo błysku zdjęcie jest niedoswieltone (wycelowałem przez balkon, więc lampa nie miała co oświetlić)

marecki
3.11.07, 20:10
Wniosek z tego taki, że funkcja jest tylko chyba po to żeby konkurencja się nie śmiałą że Olki nie mają auto :) Zresztą kto używa auto iso?

tao
3.11.07, 20:20
no faktycznie tylko z lampą i to tylko do 250. program P, pomiar ESP, korekta Ev na +5, bez lampy to tylko czas wydłuża :|
ps. nigdy nie używam auto, włączyłem tylko do testu ;)

Daniello
3.11.07, 20:36
aha no to nieciekawie...

Aco do przydatności...
Mi sprawnego działania tej funkcji już kilka razy zabrakło. Chyba prostym przykładem jest chęć robienia zdjęć z najniższym możliwym szumem w zmiennych warunkach oświetleniowych, w trybie A, gdzie dodatkowo wymagam czasów maksimum 1/ogniskowa(ekw.). Albo tryb M - czas 1/200 sek, f/3,5, no a światło się zmienia, więc czułość mogłaby sie dopasowywać.

Jacek S
3.11.07, 20:47
ale dlaczego nie 800 czy 1600 skoro mimo błysku zdjęcie jest niedoswieltone (wycelowałem przez balkon, więc lampa nie miała co oświetlić)
Z lampą ISO Auto działa tylko w zakresie 100-400. W trybach P, A, S, M bez lampy nie działa.

Sprawdziłem na szybko "Tryby prostego fotografowania" i bez lampy działa w kilku (pejzaż, makro, sport i w trybach scene - w niektórych nawet do ISO 800). Co dziwne ISO auto nie działa w trybie AUTO.

Karol
3.11.07, 20:56
Niestety - sam byłem zainteresowany tematem auto ISO w E-500, podobnie jak w E-330 nie działa jakbym chciał a więc np. tak jak w N D80. Szkoda - to jest przecież fajne i funkcjonalne - oszczędza klikania po przyciskach aparatu. Zdjęcia zawsze robię na możliwie najniższym iso - na tyle niskim na ile pozwoli wybrany czas/przysłona. Poza AUTO ISO chciałbym też możliwość wyświetlania wartości ISO non stop w wizjerze...
W E-500 Auto ISO działa jedynie z lampą, w pozostałych przypadkach AUTO ISO =100 ISO. Namiastką auto ISO mogą być programy tematyczne - np. tryb sportowy gdzie aparat również sam dobiera czułość.

ziemia01
8.11.07, 10:17
jak dobrze, że znalazłem ten temat bo już myślałem że tylko ja mam taki problem. szkoda, że ISO auto nie działa jak auto :( bardzo mylna nazwa :)