PDA

Zobacz pełną wersję : fotografowanie tele obiektywem



radosny04
22.08.14, 12:10
Mam prośbę, kupiłem obiektyw Panagor zoom 1:3,8 ogniskowa 85-205 i mam problem z jego obsługą. Jest masę nastawień a ja nie umiem go ustawić. W internecie kompletnie o nim cisza. Gdyby ktoś doświadczony doradził był bym wdzięczny. Wojtek

Raven_Design
22.08.14, 12:18
Co do „masy ustawień”: jest tylko pierścień zmiany przysłony, ustawienia ostrości oraz ogniskowej (pierścień bądź tzw. pompka). W czym potrzeba porady?

radosny04
23.08.14, 09:31
On jest bez pompki. Natomiast interesuje mnie kolejność ustawień, poza przysłoną to jest poza dyskusją. Patrząc na obiektyw od mocowania-jest pierścień przysłony, potem jest pierścień ogniskowej Który ustawia ogniskową od 85 do 204 (poprzez wartości pośrednie ) ale po ustawieniu ogniskowej 85 lub 205 pierścień można obracać nadal. Potem jest pierścień z podziałką opisaną "meter" i "feet" (rozumiem że chodzi o metry i stopy). On jest podpięty do Olka E-510 przez adapter który mi potwierdza uzyskaną ostrość. Nigdy nie pracowałem z teleobiektywem więc bardzo proszę podaj mi kolejność dokonywania ustawień abym uzyskał prawidłowy obraz.
pozdrawiam Wojtek

yamada
23.08.14, 10:25
to że pierścień ogniskowej obraca się nadal to nic niezwykłego, bardzo dużo zumów tak ma
co do kolejności ustawień to tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Kolejność nie ma tu znaczenia.
pierścień z napisami meter/feet to po prostu pierścień do ustawiania ostrości
Aparat najlepiej ustawić do pracy w trybie A, wtedy dobiera sobie czasy do ustawień przysłony jaką ustawisz na obiektywie

radosny04
23.08.14, 20:34
obiektyw jest zamocowany poprzez adapter (M-42) mam jedynie potwierdzenie ostrości. Obiektyw ma ogniskową 85-205, jaką wartość wpisać w aparacie? Aparat to Olek E-510. dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.

Holek
23.08.14, 21:34
obiektyw jest zamocowany poprzez adapter (M-42) mam jedynie potwierdzenie ostrości. Obiektyw ma ogniskową 85-205, jaką wartość wpisać w aparacie? Aparat to Olek E-510. dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.

witaj,

a po co wpisujesz ogniskową do aparatu? przecież aparat nie pobierze danych z przysłony przez adapter;

w E510 liczy się x2 więc wg mnie masz 170 - 410mm w przeliczeniu na kliszę; nie rozumiem Twojego poprzedniego pytania - co masz ustawić aby zdjęcie było poprawne...
patrzysz przez wizjer, kadrujesz i robisz zdjęcie - tak to jest z manualnym obiektywami, że przysłonę ustawiasz "na czuja" (lub taką jaką chcesz) i sprawdzasz czy z dobranym w aparacie czasem wyjdzie poprawna ekspozycja - kwestia kilku pstryków i człowiek łapie te ustawienia;

pozdrawiam
Hołek

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------



Aparat najlepiej ustawić do pracy w trybie A, wtedy dobiera sobie czasy do ustawień przysłony jaką ustawisz na obiektywie

czy jesteś pewien że to tak zadziała z tym adapterem? wydaje mi się że w tym przypadku przy zmianie przysłony obraz będzie się ściemniał w wizjerze a aparat może się pogubić z czasem, więc w tym trybie trzeba będzie ręcznie kompensować ekspozycję żeby zdjęcie było poprawne (u mnie tak to się odbywa ze starym OM 50mm - przy pełnej dziurze muszę dać ekspozycję do końca na minus żeby nie prześwietlał)

radosny04
23.08.14, 22:47
Serdeczne dzięki za odpowiedzi.

apz
24.08.14, 05:13
witaj,

a po co wpisujesz ogniskową do aparatu? przecież aparat nie pobierze danych z przysłony przez adapter;

w E510 liczy się x2 więc wg mnie masz 170 - 410mm w przeliczeniu na kliszę; nie rozumiem Twojego poprzedniego pytania - co masz ustawić aby zdjęcie było poprawne...
patrzysz przez wizjer, kadrujesz i robisz zdjęcie - tak to jest z manualnym obiektywami, że przysłonę ustawiasz "na czuja" (lub taką jaką chcesz) i sprawdzasz czy z dobranym w aparacie czasem wyjdzie poprawna ekspozycja - kwestia kilku pstryków i człowiek łapie te ustawienia;

pozdrawiam
Hołek
...

Żeby dać stabilizacji informację o długości ogniskowej, o ile korzystasz ze stabilizacji. Ustawiasz taką z jakiej chcesz korzystać, nie ma przepływu informacji z obiektywu do procesora body i lepiej jest podać konkretne mm, najczęściej wybierasz najbardziej zbliżoną ogniskową z zaprogramowanych.

W trybie manualnym MF gdy wyświetlisz histogram ustawienia regulujesz kółkiem do ustawiania czasów.

radosny04
24.08.14, 12:17
Dzięki.