Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pół-zdechły kit 14-42

CzaRmaX
18.08.14, 14:46
Zdechł mi mój KIT 14-42, znaczy pół-zdechł bo chodzi do ogniskowej 30 a powyżej słychać bzitttt i pojawia się na wyświetlaczu aparatu magiczny napis "Sprawdź stan obiektywu". Wracając do zakresu poniżej 30 napis pozostaje i trzeba wyłączyć aparat. Kiedy nie przekroczy się 30 to działa normalnie. A teraz moje pytanie. Czy jest jakiś domorosły sposób na jego naprawę typu napierdzielanie młotkiem lub rzucanie nim o ścianę czy pozostaje jedynie Oli serwis co z góry przyjmuję, że jest nieopłacalne (no chyba, że się mylę) i lepiej lecieć na aledrogo i szukać czegoś zdekompletowanego od jakiegoś zestawu? Po podłączeniu do kompa pokazuje obiektyw i wersję oprogramowania ale nic zaktualizować się nie da bo ma najnowszą wersję softu. Podłączony pod dwa inne aparaty miał te same objawy - więc zdechł on a nie aparat :). Skubany pochodził ponad 2 lata czyli tyle ile powinien aby pożegnać się z gwarancją hehe :D

realnasty
18.08.14, 15:48
Ja się na własnoręcznych naprawach zdecydowanie nie znam, ale mogę polecić Ci świetny serwis z Łodzi. Mieści się przy Piotrkowskiej 85 i jest prowadzony przez kilku przesympatycznych starszych panów z fachem w ręku, którym nie zależy na dojeniu klienta. Ostatnio zanosiłam tam canonowego kita, który po upadku przejawiał podobne objawy - zacinał się na pewnej ogniskowej i dalej ni du du.

CzaRmaX
18.08.14, 16:04
Dzięki Realnasty za info - podjadę tam i się dowiem czy go w ogóle zreanimują w rozsądnej cenie :)

Ziootek1971
18.08.14, 21:49
Dzięki Realnasty za info - podjadę tam i się dowiem czy go w ogóle zreanimują w rozsądnej cenie :)

Daj znać, czy pomogli. Mojemu 14-42 też niedługo 2 lata stuknął i nie wiadomo, czy też mu tak nie odbije. Oby nie

CzaRmaX
20.08.14, 23:15
Daj znać, czy pomogli. Mojemu 14-42 też niedługo 2 lata stuknął i nie wiadomo, czy też mu tak nie odbije. Oby nie

Nie naprawiają 14-42 - dam go córce do zabawy, może ona go naprawi hehe ;) :D

petreq
20.08.14, 23:20
Nie naprawiają 14-42 - dam go córce do zabawy, może ona go naprawi hehe ;) :D
Zadzwoń do Olympusa. Może wykażą goodwill* :wink:
* kiedyś może opowiem, jak jeden z autoryzowanych serwisów samochodowych karmił mnie non stop goodwill'em producenta :)

CzaRmaX
20.08.14, 23:50
Zadzwoń do Olympusa. Może wykażą goodwill* :wink:

Tak, zapewne pokażą to w ryczałcie :)

CzaRmaX
30.08.14, 16:38
Wy tu na forum pitu, pitu o super sprzęcie, dywagacje na całe strony, kłótnie i bijatyki, że człowiek się nimi ekscytuje kilka dni to ja też o sprzęcie a co tam. Nie będę tworzył nowego wątku i wykorzystam ten. Będzie oczywiście o 14-42. Wiem szczeny Wam opadły z wrażenia hihi :)

A tak na serio to jak już pisałem pół-padł mi stary KIT bo focił do ogniskowej 30. Niezależne serwisy raczej nie parają się tymi badziewiami, uprzejma pani z serwisu Olka poinformowała mnie, że zryczałtowana naprawa KIT'a 14-42 wynosi 450 zł (tutaj pojawił się mi uśmiech pod nosem), tak więc kupiłem nówkę na licytacji Allegrogo ze zdekompletowanego zestawu za 270 zł plus przesyłka, za kup teraz chodzą po 350 zł.

Ale do czego zmierzam. Przyszła do mnie przesyłka i stwierdziłem, że są drobne różnice między tym teraz kitem a tym z przed ponad dwóch lat. Ten nowy sprawia wrażenie solidniejszego i cieńszego (wiem czarny wyszczupla ale dla pewności sprawdziłem suwmiarką i wymiary te same). Ten nowy ma inne wytłoczenia na pierścieniu ogniskowej i ostrości (są fajniejsze jak dla mnie). Na gwincie od osłony przeciw słonecznej jest plastikowa nakręcona nasadka (w srebrnym tego nie miałem). No i na nowym z tyłu jest napis MADE IN VIETNAM a na starym MADE IN CHINA (chyba Chińczycy przestali już robić za miskę ryżu).

Wiem, że teraz zapewne rozpęta się żarliwa dyskusja tylko prośba z kulturą i nie bijcie się haha :D

Trochę fot sprzętu aby podgrzać dyskusję, której nie będzie haha :D

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=128337&d=1409409436

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=128338&d=1409409438

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=128339&d=1409409439

redrum1906
30.08.14, 19:14
Mam praktycznie nieużywanego 14-42 z zestawu z M10 i chętnie za 300zł opchne :) Nie chcesz 3-go do kolekcji? <kolekcjoner kitów>

CzaRmaX
30.08.14, 19:28
Mam praktycznie nieużywanego 14-42 z zestawu z M10 i chętnie za 300zł opchne :) Nie chcesz 3-go do kolekcji? <kolekcjoner kitów>

Przemyślę sprawę czy potrzebuję jednej nóżki pod łózko hihi :)